IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво понижение очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от unimog Разгледай мнение
    Bulgaria House Price Index

[ATTACH=CONFIG]n4036697[/ATTACH]
    https://tradingeconomics.com/bulgaria/housing-index

"Царете на комедията" нали сте го гледали?
    Браво за графиката. Сега ти остава само да нарисуваш медианата, да направиш същите графики за цените на строителни, материали и дори хранителните стоки и ще видиш, че цените на имотите просто си следват инфлацията. (нищо повече от това). Балон има при липса на инфлация, когато цените неоправдано и бързо нарстнат (виж 2008-ма колко стръмно е изкачването), тогава и доходите бяха на 1/4 от това което са сега.

===2039===

Знам, че си мечтаете, да пазарувате всичко (имоти включително) със сегашните доходи, но на цени от 2008ма, но не мисля, че ще ви се получи. (то и на мене ми се иска де, ако трябва да съм честен) Кой би отказал стандарт на живот с 10 заплати да си купи апарт?

===2039===

Абе чекане си требе...
    Last edited by ВълчоМечков; 09.03.2023, 12:52.

Коментар

• Първоначално изпратено от БОНВИВАН1 Разгледай мнение
      Твойта пасивна инвестиция може да ти изплати на 1во число нещо тази година, но догодина може и нищо. Може да загубиш пари. Чуя ли борса и акции бягам надалеч. Друг да ти управлява средствата за мен е неприемливо.Пък от имотите сигурни парички да живеш като цар. 10% данък плащаш и спиш спокойно. Всичко по банка, пари легални, колелото се завърта отначало бавно, но с всеки закупен имот все по-бързо... Абе рентиерството е като киселото грозде и не е за всеки:-)
      Иначе си прав... на 10 години може еднин латекс или протекъл неръждаем бойлер, но нали човек трябва и да се занимава с нещо. На мен ми е приятно. Та значи съгласявам се. Инвестицията е ПОЛУПАСИВНА :-)
      За всеки влак си има пътници.

За легалното - точно пък дивиденти да укриваш го намирам за безмислено, защото обикновено данъка е удържан още при източника и ти нямаш никакъв ангажимент освен да го декларираш надлежно... докато точно при имотите всъщност има бая тарикати, които укриват доходи и данъци.

Относно сигурността - аз отдавна съм приел, че нищо сигурно няма на тоя свят! Единственото сигурно нещо е "несигурността". Както едното /борса, компании/ може да потъне, така и другото /буквално/ може да потъне /спр. Турция/...

Ако имаше нещо дето да е сигурно на 100% - всички щяха да са там.
      А не да си припомняме от време на време приказката на евреина....

Коментар

Дано не съм лош пророк, но хората разбират какво е София, когато са градили цял живот една химера в провинциалният град, но децата порастват и хващат софето.

Остават празни триетажни къщи със стари самотни родители, а децата в Сф под наем. Това е положението, колко и да е трагично.
        Съотношението емигранти-мигранти в София е 8 към 1.От моя клас в езиковата гимназия трима са в София и 22 в чужбина. При бачкаторите това съотношение е още по-голямо.
        Така че масово българите се изнасят към чужбина, не към София.
        Иначе и извън София има добре платена работа, но в определени отрасли.
        Last edited by mirodes; 09.03.2023, 10:57.

Коментар

• Първоначално изпратено от mirodes Разгледай мнение

Ами не на всички им е мечта да живеят в София. Трудно ще го проумеете, но големият град освен мед има и жило.Ужасен трафик,висока престъпност, проблем с места в училища и детски градини за децата.
          Дано не съм лош пророк, но хората разбират какво е София, когато са градили цял живот една химера в провинциалният град, но децата порастват и хващат софето.

Остават празни триетажни къщи със стари самотни родители, а децата в Сф под наем. Това е положението, колко и да е трагично.

Коментар

• Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнение
            Позволи ми да не се съглася напълно. Там е работата, че не е от най-пасивните инвестиции, а си е бизнес, който отнема време, разходи и усилия...

За мен пасивната инвестиция е 'добро проучване + няколко клика', а не да се занимаваш с нотариуси и прочее и да губиш по няколко месеца за 1 сделка.

Не по-малко приятно е когато само една от компаниите ти изплаща на 1-во число дивидент колкото мес. наем от гарсониера (след удържания 10% us tax) и на 2-ия ден ти е в бг-сметката.
            Твойта пасивна инвестиция може да ти изплати на 1во число нещо тази година, но догодина може и нищо. Може да загубиш пари. Чуя ли борса и акции бягам надалеч. Друг да ти управлява средствата за мен е неприемливо.Пък от имотите сигурни парички да живеш като цар. 10% данък плащаш и спиш спокойно. Всичко по банка, пари легални, колелото се завърта отначало бавно, но с всеки закупен имот все по-бързо... Абе рентиерството е като киселото грозде и не е за всеки:-)
            Иначе си прав... на 10 години може еднин латекс или протекъл неръждаем бойлер, но нали човек трябва и да се занимава с нещо. На мен ми е приятно. Та значи съгласявам се. Инвестицията е ПОЛУПАСИВНА :-)

Коментар

100% съгласен. Затова живея в триетажна къща с 1 декар двор в рамките на околовръстното на София и на 2,5 км от метростанция.

Та къща, но в София. Друго дори аз да го харесвам децата няма да го харесват.
              Ами не на всички им е мечта да живеят в София. Трудно ще го проумеете, но големият град освен мед има и жило.Ужасен трафик,висока престъпност, проблем с места в училища и детски градини за децата.
              Last edited by mirodes; 09.03.2023, 10:43.

Коментар

Само Ганьо смята,че е по-комфортно да се живее в апартамент в блок,вместо в къща.
                100% съгласен. Затова живея в триетажна къща с 1 декар двор в рамките на околовръстното на София и на 2,5 км от метростанция.

Та къща, но в София. Друго дори аз да го харесвам децата няма да го харесват.

Коментар

• Първоначално изпратено от ВълчоМечков Разгледай мнение

ееххх, ако мама имаше апартамент в столицата, вероятно нямаше да знам за съществуването на тази тема. Щях да си лапам мекичките, а имотите хич нямаше да ме вълнуват.
                  и как щеше да откриеш новата парадигма
                  за луксозен виртуален живот
                  препоръка е

Коментар

Що тия,които живеят в апартаменти в същият регион като и тоя в селото, да не работят за по-високи заплати?Ти сравняваш различни региони,а не животът в къща или блок.Естествено,че живущите в село близо до София имат същите възможности като живущите в панелки в София както и тия живущи в село до Ямбол имат същите възможности като живущите в панелки в Ямбол.
                    Щото тия със селската къща край Ямбол няма да се заврат в ямболска панелка, ако ще взимат същите пари! Поне толкова акъл вярвам, че имат и ще се заврат най-малкото в софийска или пловдивска панелка. Ако и за толкова нямат акъл - точно в тоя форум ли да ги обсъждаме ???

п.п.
                    Тия с къщите около Сф как пътуват, а не се завират в панелки в града!
                    Ако тръгнат да се завират в панелки - ще са чужбински панеляци.

Коментар

• Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнение

има и щастливци, които живеят при родителите си в столицата
                      ееххх, ако мама имаше апартамент в столицата, вероятно нямаше да знам за съществуването на тази тема. Щях да си лапам мекичките, а имотите хич нямаше да ме вълнуват.

Коментар

• Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнение
                        Е да де, ама ако Пена и Вуте в апартамента изкарват 5-6 бона, а там дето им е къщата ходят да се молят на единия от 2-та единствени работодателя в региона и повече от 1000-1200 лв. не им дават??

С тия пари нали ше изучат барем 1 дете, а после ше се върнат на старини на по-спокойното място.
                        Що тия,които живеят в апартаменти в същият регион като и тоя в селото, да не работят за по-високи заплати?Ти сравняваш различни региони,а не животът в къща или блок.Естествено,че живущите в село близо до София имат същите възможности като живущите в панелки в София както и тия живущи в село до Ямбол имат същите възможности като живущите в панелки в Ямбол.

Коментар

• Bulgaria House Price Index

Click image for larger version

Name:	33.JPG
Views:	1
Size:	37.9 КБ
ID:	4036697

https://tradingeconomics.com/bulgaria/housing-index

"Царете на комедията" нали сте го гледали?

Коментар

• Щом и БлекРок вече почнаха да чукат на калкулаторите к'во ше става при 6% лихва..... значи на бай Джером много му е харесало Курвоазието дето му пратих преди няколко месеца!

Казах ви, че човека се ангажира за лихвата, на вас майтап ви се струваше цялата работа.

Тия едва сега почват да им увират главите, че май няма да е баш тъй както я смятаха в началото.

https://www.bloombergtv.bg/a/4-anali...i-ot-6-v-sasht

Коментар

Когато имаш пари и нещо ти хареса го купуваш без да правиш тънки сметки, че после само гледаш как друг го купува, а ти оставаш с инфлационни хартийки. Много е приятно да плучаваш СМСи от банкови постъпления от тази пасивна инвестиция:-) За съжаление малко хора ще ме разберът от този форум.

Не винаги ще сме млади и не винаги ще имаме доходи, но инвестицията в имоти ще помага малко или много винаги.
                              има време за купуване, но в момента покупка с цел отдаване под наем (в София) ми се струва по-скоро отчаян ход за наместване на някакви пари без да има идея за нещо друго.

имтния пазар стагнира от няколко месеца ( скоро ще станат 6) и графиката на цените почна да рисува плато

факт, че има инфлация при храната, стоки и услуги, която не рисува плато все още и е факт, че банките ни дремят, НО ако имаш заделени пари за имот в момента и искаш да купиш и цените стагнират с елементи на задаваща се корекция може спокойно да ги изчакаш с пасивна инвстиця в кошница от ДЦК кеф ти в долари на 4+% кеф ти в евро на 3+% и със сигурност не по-малка от бъгарски депозит защитен от фонда за гарантиране на депозитите.

за мен лично по-големият проблем е прекомерното застрояване с цел 'наемче да капе' в комбинация с намаляващо младо население, което да наема (като извадиш ромуляните картинката е плачевна).
                              това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Първоначално изпратено от ВълчоМечков Разгледай мнение

Е, няма да си кривя душата когато не мога да отрека, че 0,7% от кликаджиите имат собствен (унаследен на село) имот.
                                има и щастливци, които живеят при родителите си в столицата
                                препоръка е

Коментар

Working...
                                X