Първоначално изпратено от Kris_
Разгледай мнение
Не е нужно да съм икономист, за да разбера къде ме лъжат икономисти. Изчел съм толкова научни трудове и история, включително учебници и специализирана литература по темата, както и имам достатъчно личен опит и съм видял чужд, с много патене, че мога да изнасям лекции на някои професорчета. Дефлация в един сектор не означава дефлация на икономиката, която е изградена върху дългова спирала. Първо, ти бъркаш последните две. Мислиш си, че като има леко изпускане на балон е дефлация на цялата икономика и валутата е станала по-скъпа. Второ, целокупния балон никога не е оставян да дефлира адекватно, нито имотния такъв, защото валутната маса никога не е намалявала действително и дълга не е разрушаван.
Как разбираш ти инфлацията? Ако разбираш инфлацията като увеличаване на цените вероятно, затова и стигаш до такива неправилни заключения.
Те вече са дересирали хората да разбират понятията така, че да не се разбират причинно-следствените връзки като се изменя тяхното истинско значение. Инфлацията е увеличеие на валутното предлагане и може да бъде ускорен ефекта ѝ от увеличение на скоростта на сделките.
Цените измерени във валута отразяват колко относително е инфлацията, но сами по себе си цените не са самата инфлация. Официалните данни с процентите, които я мерят уж инфлацията като я съпоставят с цените на потребителски кошници са тотална стъкмистика. Цените могат да бъдат и спекулация, а балоните най-често се увеличават точно когато има много новонапечатана валута пусната да навилиза дълбоко в икономиката. Имотния балон е един от любимите за надуване, наред с него са и медицинския балон, фондовия пазар, и има още няколко други, сега на ред е енергийния балон. Това зависи от какъв избор ще направят с парите на данъкоплатеца, и накъде клони специалния интерес.
Отрицателна инфлация никога не е имало, защото ако имаше подобна ситуация валутата нямаше да се обезценява.
Това, което са го описали в Google където ми го показваш, което наричат дефлация е някакъв смешен период от 1-2 години, което кел файда, че му слагат такова непристойно име след като после наводняват с валута и „стимулиране” на икономиката с целия QE шит.
И да, инфлацията се увеличава бавно през целия период докато балончето леко спада, което покава, че действителна дефлация няма, защото не оставят дълга да се разруши. Това, че си уцелил момент да купуваш имот не доказва, че валутата ѝ се е увеличила стойността, нито че инфлацията е намаляла, защото тя за периода само се е увеличила. Намаляла е покупателната способност на населението, защото обеднява, понеже някой трябва да плати сметката.
Коментар