IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Покупка на ипотекиран апартамент - какви са рисковете

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Ditri
    Преди десетина години купих ипотекиран апартамент във Варна на ул.Цимерман и нямах никакви проблеми. Продавачът беше ипотекирал няколко неща и двамата "заедно" погасихме ипотеката в банката. Съгласен съм с Вивич с изключение на:
    твърдя че ако нотариалния акт е в теб не можеш да "продадеш и да духнеш някъде"!
    Ако аз трябваше да купувам бих пратил продавача да изкара удостоверение за тежести, за да се убедя че има само една ипотека и къде е. След това отивам в банката да разбера колко ще струва заличаването със всякакви такси, лихви и др. Да приемем като този случай ми кажат 20000е. Отиваме с продавача при нотариуса, той ни изготвя нот.акт за покупко-продажба подписваме го и давам на продавача 10000е. В последствие отивам и погасявам кредита, може и след няколко дена. Така че Авалоан може да продаде (на реална цена) ипотекирания си апартамент и да духне където си иска, само трябва да намери глупак да го купи, без да го провери за тежести/ипотеки.
    Също считам, че няма нужда от адвокат.
    Аз също се присъединявам към това мнение. То ми се струва единственото правилно действие.
    Обратният вариянт първо да погасиш ипотеката и после да се прехвърля имота е глупост. Глупав ще е продаваша ако си продаде вече имота който е без тежест:-)
    Ако една книга не си заслужава да я прочетеш втори път, не си е заслувавало и първия прочит.

Коментар

• Ипотеката е вид тежест, която следва имота. Принципно не съществува пречка да купиш имот с ипотека, дори и да е учредена в полза на банка, стига да си съгласен да носиш риска на кредитора!Откъде измислихте, че трябва банката да е съгласна????????? Просто ипотеката си остава не заличена и ако първоначалният длъжник не плаща, банката без проблем може да търси изпълнение на обезпечението! Ето тук чичко гугъл изкара едно мнение на юрист:

http://www.novinar.net/news/ipotekat...3NzsxOA==.html

Един съвет: Преди да се впускайте в излишни словоизлияния, поне изчерпете първите две- три страници от гугъла по дискутирания проблем!

Коментар

• Много ни е зле бизнес културата и това е най-големия проблем в държавата. Виждам, че освен от футбол и политика вече всички разбираме и от право. Имам един въпрос - когато давате мнение за покупка или продажба на акции, под него пишете, че не е препоръка въпреки че разбирате от материята, обаче когато нищо не разбирате от материята такова предупреждение липсва - защо ? В случая става въпрос за доста по - големи суми и може да навредите на някого много повече.

Коментар

• Първоначално изпратено от vivic
          Първоначално изпратено от съни(тя)

Мама миа))
          Прав си....Грахам - "Не давайте мнение без да познавате фактите!"

Спрете се хора - как се продава ипотекиран апартамент с предварителни и не знам си какви договори...без основният участник - Банката.

Та, мила ----дори само консултация с банката ти е достатъчна
          точно така мила съни
          не давай съвети без да познаваш материята
          в случая банката няма думата, мила
          Мии, да, Слънце ---толкова теории се развиха тук ---колко струвал, ама за колко го продавали ---дори някой не попита тази ипотечна сума какъв % е от стойността...както и да е
          Завиждам ти на категоричността ---банката няма думата---Има я и още как!И не защото е собственик на имота, а защото собственикът няма думата самостоятелно, докато не обезпечи задължението си---нали това е смисълът на ипотеката.

Тъй де---мнението ми е, че юристите на банката са достатъчни, дори донякъде, подобен имот е по-защитен от измами и игри на разни нотариуси.
          Просто в този случай, наистина мисля че парите за адвокат са излишни, но всеки сам решава

Коментар

• Преди десетина години купих ипотекиран апартамент във Варна на ул.Цимерман и нямах никакви проблеми. Продавачът беше ипотекирал няколко неща и двамата "заедно" погасихме ипотеката в банката. Съгласен съм с Вивич с изключение на:
            твърдя че ако нотариалния акт е в теб не можеш да "продадеш и да духнеш някъде"!
            Ако аз трябваше да купувам бих пратил продавача да изкара удостоверение за тежести, за да се убедя че има само една ипотека и къде е. След това отивам в банката да разбера колко ще струва заличаването със всякакви такси, лихви и др. Да приемем като този случай ми кажат 20000е. Отиваме с продавача при нотариуса, той ни изготвя нот.акт за покупко-продажба подписваме го и давам на продавача 10000е. В последствие отивам и погасявам кредита, може и след няколко дена. Така че Авалоан може да продаде (на реална цена) ипотекирания си апартамент и да духне където си иска, само трябва да намери глупак да го купи, без да го провери за тежести/ипотеки.
            Също считам, че няма нужда от адвокат.

Коментар

• Мрънкалото

Е ти се опиваш да мамиш съдбата , няма да стане.
              D.Y.F-091066

Коментар

• Хи,хи,хи:-)
                Следя този форум от години, доста рядко пиша, но този път не мога да се сдържа:-)
                Няма да коментирам някои от "капацитетите" изказали мнение преди мене, просто ще опитам да дам полезен съвет...
                Не мисля,че има нужда от наемане на адвокати...
                Първо се отива в банката, от която се взема писмо или удостоверение/в различните банки си има различно наименование/, в което се казва,че ако по сметката на длъжника Х постъпи сумата от У лева, то тя ще вдигне съществуващата ипотека/ няма начин банката да откаже/.
                Веднъж снабдили се с това писмо всеки купувач може спокойно да отиде при който и да е нотариус и да си купи въпросния ипотекиран апартамен:-)
                Превежда се сумата на банката, а ако има разлика между ипотеката и договорената цена, същата се разплаща в момента на сделката.
                По новите правила и тя трябва да е по банков път.
                В момента, в който парите са по сметката на банката, юриста им ще предприеме и действия за нейното заличаване:-)
                Според мен си е повече от елементарен казуса :-)
                Успех на девойката :-)

Коментар

• Re: Мрънкалото

Първоначално изпратено от supertrader
                  И аз съм суеверен ! Само че те са го купили за 20 и го продават за 30 и мисля ще са доволни.Иначе да купуваш от някой който губи пари не е хубаво , защото наистина се връща. Например аз съм забелязал че днес ако изпаднат от джоба ми 5 лева на улицата задължително ще е ден в който ще спечеля много повече. Веднъж загубих 50лв. , не питай колко спечелих него ден ! Неудобно ми е да кажа.
                  ухаааа, леле давате ми страхотна идея за бизнес - Вие вървите по улицата и губите по 50 кинта, а аз след Вас ги намирам и ги печеля, а те Ви се връщат още същия ден... После ще Ви споменавам името в близката черква и така всеки работен за Вас ден ! Съгласен съм да работим така съвместно докато съдбата ни раздели ..... аз съм между две отговорни решения в момента и с радост ще приема едно трето.... и двамата ще спечелим!
                  това е лично и информационно мнение и не може да се счита за инвестиционна препоръка или нещо подобн

Коментар

• Първоначално изпратено от Avalaon
                    Първоначално изпратено от 4i40
                    1.Кой ти предлага - ако е собственика, бягай далече......
                    2. Ако е ЧСИ - ипотеката не те интересува, а и адвокат не ти е нужен. В кантората на ЧСИ си има адвокат - питай си на воля...
                    3. Има риск да не можеш да влезнеш в придобивката си навреме, но това се компенсира от цената.Ако има дела ЧСИ се съди със собственика - вероятността вече е минимална.
                    Защо ?
                    ЕЕЕ, сега Авалоне, разбра ли защо в началото на темата дадох такъв съвет на г-цата.....
                    Колкото мнения , толкова проблеми...
                    Почти съм сигурен, че девойчето вече е загърбило темата и се кръсти....

Коментар

• твърдя че НЯМАТ право да задържат нотариалният акт!

твърдя че НЕ са съсобственици!

сега стана ли ти ясно?
                      наистина сме в ненормална държава щом се остявяте току така да ви водят за носа...

Коментар

Първоначално изпратено от B.Graham
                        Първоначално изпратено от Avalaon
                        много ми е интересно как така елиминирате банката от сделката, като оригинала на нотариалният акт на ипотекираният имот / ако е ипотечен кредит / е в сейфа на банката ?
                        Я пак!?!?!?!?!
                        какво пак ? Личен пример : преди 4 години си купих апартамент чрез ипотечен заем. Та , оригинала на нотариалният акт остава в сейфа на банката до погасяване на същият този ипотечен заем. И ми е много интересно , как ще тръгна да договарям нещо с нотариус без иригинал на нотариален акт ??????????????????????????????????

Та така.
                        Това че ти си си дал оригиналния нотариален акт и си направил колосална глупост не означава, че това е правилото.
                        Хехе. Или си нямате и на идея за какво пишете или различните банки процедират по различен начин. При мен на изповядването на сделката при нотариуса присъстваше и юриста на банката. Та още там оригинала на нотариалния акт си остана в него, като след това се депозира в сейфа на банката.
                        В същата насока, ми кажете какво би ми попречило , притежавайки оригинала, да продам ипотекирания апартамент и да духна нанякъде ?
                        Утре сутринта, още щом си отвориш очите тичай и си изкарай един препис на 'оригинала' на нотариалният ти акт / безценния 'оригинал' - дето е заключен тежкия банков сейф, после бързо намери някой балък да му продадеш ипотекирания си апартамент и се чувствай свободен да духаш накъдето ти се иска. Ако случайно имаш проблем, че нотариус не иска да изповяда сделката с препис и иска оригинал на нот акт - обади ми се - ще го уредя, ама вземам скъпо.

Коментар

• Първоначално изпратено от vivic
                          Първоначално изпратено от vivic
                          много ми е интересно как така елиминирате банката от сделката, като оригинала на нотариалният акт на ипотекираният имот / ако е ипотечен кредит / е в сейфа на банката ?
                          И защо след като банката е държател на правата, така да се каже, не се поиска консултация пълрво с нея ?
                          това е абсолютно невярно
                          уважаеми, прочети какво съм написал по-долу.
                          това само показва как ти от незнание си се оставил банката да те води за носа
                          банката нито е страна по сделката, нито е собственик

цялата тази тема е за "Бисери и Вицове"

и какво - като не знаете материята значи непременно риска е висок и трябва жената да се откаже?
                          като не сте запознати - сядате и си траете, не е етично заради вашето незнание други хора да набутвате.
                          Наистина ли твърдиш, че юриста на банката, е излъгал нотариуса , купувача и продавача ? И после служителите на банката обяснявайки ми процедурата пак са ме лъгали ?

Наистина в парадоксална държава живеем !

Коментар

Първоначално изпратено от vivic
                            И защо след като банката е държател на правата, така да се каже, не се поиска консултация пълрво с нея ?
                            това е абсолютно невярно
                            уважаеми, прочети какво съм написал по-долу.
                            това само показва как ти от незнание си се оставил банката да те води за носа
                            банката нито е страна по сделката, нито е собственик

цялата тази тема е за "Бисери и Вицове"

и какво - като не знаете материята значи непременно риска е висок и трябва жената да се откаже?
                            като не сте запознати - сядате и си траете, не е етично заради вашето незнание други хора да набутвате.

Коментар

• Първоначално изпратено от B.Graham
                              Я пак!?!?!?!?!
                              какво пак ? Личен пример : преди 4 години си купих апартамент чрез ипотечен заем. Та , оригинала на нотариалният акт остава в сейфа на банката до погасяване на същият този ипотечен заем. И ми е много интересно , как ще тръгна да договарям нещо с нотариус без иригинал на нотариален акт ??????????????????????????????????

Та така.
                              Това че ти си си дал оригиналния нотариален акт и си направил колосална глупост не означава, че това е правилото.
                              Хехе. Или си нямате и на идея за какво пишете или различните банки процедират по различен начин. При мен на изповядването на сделката при нотариуса присъстваше и юриста на банката. Та още там оригинала на нотариалния акт си остана в него, като след това се депозира в сейфа на банката.
                              В същата насока, ми кажете какво би ми попречило , притежавайки оригинала, да продам ипотекирания апартамент и да духна нанякъде ?

Коментар

• Мрънкалото

И аз съм суеверен ! Само че те са го купили за 20 и го продават за 30 и мисля ще са доволни.Иначе да купуваш от някой който губи пари не е хубаво , защото наистина се връща. Например аз съм забелязал че днес ако изпаднат от джоба ми 5 лева на улицата задължително ще е ден в който ще спечеля много повече. Веднъж загубих 50лв. , не питай колко спечелих него ден ! Неудобно ми е да кажа.
                                D.Y.F-091066

Коментар

Working...
                                X