IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Манталитета на българина относно жилището

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от zloblivi_podhvurlqniq
    Първоначално изпратено от Dreamer
    Първоначално изпратено от virtualxi
    Първоначално изпратено от rover
    Българинът си живее с този манталитет от столетия и не виждам да му е зле.
    Ами то българина точно, щото живее с тоя манталитет от столетия, хората по белите държави изкарват по 15 пъти повече пари от него. Като имаме тоя манталитет та сме цъфнали и вързали. Май точно него трябва да сменим .....
    Е товно там ти е проблема... изкарване на пари - това ли е най-важната цел в живота и мерилото ти?
    парите са ЕДИНСТВЕНОТО нещо което има зна4ение в този живот
    всичко останало са приказки

и когато направиш доста пари трябва да парадираш с тях за да може другите
    да ти завиждат,защото когото нямаш нищо никой не ти обръща внимание
    и всъщност това заслужават хората
    Наистина ли го мислиш това?

Така звучиш като абсолютен Плюшкин.....

Коментар

• опааа, мерси :-)

наздраве на всички :-)

бягам, че има тежки организационни въпроси за решаване

Коментар

• Първоначално изпратено от marandi
        3
        2
        1
        старт

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН на сладкото бебе vivic!!!

УРАААААААААААААА - хихиихи
        Сякаш някоя баба с червило и спирала го е писала : ((((

Коментар

• 3
          2
          1
          старт

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН на сладкото бебе vivic!!!

УРАААААААААААААА - хихиихи

Коментар

• Колеги, евала, много сте мъдри и прави. Ще ми се обаче да поставя една полемика, която е заложена в самия въпрос:
            Както има двоен морал, така българинът има двоен манталитет (или по-правилно менталитет, менталност).
            От една страна пословичното трудолюбие и честност, от друга - "учи, мама, за да не работиш" (т.е. пре*би другарчето).
            Кланяме се на едни кумири, а подражаваме на други.
            Моето обяснение на парадокса е, че единият морал е за мирни и сити времена, а другият - за кризи (в манталитета на българина кризата не е изключение).
            Видимият парадокс с безценицата на земеделските и селски имоти и мегаполисните цени на "градските" кимизарници изглежда е следствие от сегашната криза. От живота "ден за ден". Може ли да става сравнение между потенциалната печалба за десетилетия от десетки декари плодородна земя, съпоставени по днешна цена с десетки кв. м. кимизария? Надали някой се съмнява в перспективата, но вечните мотиви на спекулата - страхът и алчността (или по нашенски "да не се минеш") те кара да направиш избора си на принципа "днеска има - утре няма".
            В нашата национална душа към основните мотиви - страх и алчност - е добавен и един допълнителен - авантата. У нас я няма тази задръжка, този комплекс на цивилизования ситизън, че безплатен обяд няма. Ний се хвърляме в най-рисковите (най-доходни) фондове, с ясното подсъзнание, че като изгорим, ще изпищим, и ще се хвърлят да ни спасяват и обезщетяват.
            Съжалявам, че съм многословен: такъв си е нашият манталитет, направо мънталитет...

Коментар

• Манталитета на старите българи е инвестицията в земя, нещо което подкрепям с двете си ръце.

Глупостта с апартаментите е след като хората от село са останали без земя по време на комунизма и са били принудени да се местят в градовете, за да станат "работническа класа".
              Сега тази миграция е въпрос на оцеляване.Ние простосмъртните сме виновни за това,защото не сме взисктелни към политиците.Позволяваме им да правят всичко друго, само не и далновидна икономическа и социална политика.
              Както неведнъж съм споделял липсата на социален натиск към политическата сган води до безхаберие и последващите го социални и икономически проблеми.
              Сега кметовете на София и Варна започнаха да се оплакват от пренаселването.
              Когато се промени политиката за развитие на малките общини може и да се очаква обратна миграция. А от там и кутийките наречени апартаменти да не са светая светих на сегашните поколения.

Коментар

• А, не ти е е остро изказването.

Ето откъде идва онова сравнение със жироскопа. Ами че ти си бил от щурманите.
                Много поздрави от бивш моряк.
                И честит рожден ден. Да си здрав и щастлив.
                Партия была, есть и будет есть!

Коментар

• rover, извинявай, малко остро ми беше изказването, в палаво настроение съм тази сутрин :-) но пък днес пораствам с една годинка, така че ми е простено :-)

прав си, имотите носят доходи и дават сигурност. при определени условия и аз бих влагал в имоти, главно за да намаля рисковете от евентуално драстично спадане на доходите, фалити и т.н. за съжаление повечето от моите приятели накупиха имоти при нечовешки за мен условия - 20-25-30 години ипотека и реално 50-60% от семейният доход заминават към някоя банка. от друга страна са т.нар. "имотни" - имащи ниви, къщи, апартаменти останали от баба/дядо/мама/тате, става една луда продажба и закопуване на поредния гълъбарник в някой голям град. и двата варианта са еднакво идиотски според мен. когато видя млад човек на 25-35 години да си реже крилата буквално, сключвайки договор за робство към някоя банка ми става смешно! В момента баба ми на 80 години си позволява повече социални контакти от колкото някои заробени имотопритежатели, сещай се защо...

такава ни е психиката - изкривена. без оглед на образование, възможности, икономическа изгода, взимаш имот в големия град и веднага ставаш "улегнал, успял човек". ами за тия 100к ойро що не направи едно дребно производство, някое малко цехче, едно хубаво ресторантче, едно лозе ако щеш... ей така, да се опиташ нещо да създадеш и да печелиш от него. има време за имоти..
                  може и да бъркам, не знам, млад съм още.

иначе, rover, нямам самочувствието да съм направил кой знае какво, но съм и на само 28 години. аз съм помощник капитан на петролен танкер към една чужда компания. инвестирам в образованието си главно. за пари не се оплаквам, имам си достатъчно на този етап. имах преди 2-3 години малко онлайн магазинче, в последните години инвестирах в имоти, преди месец продадох последния. живота ми е съвсем тривиален, но за сега съм доволен. определено не мислq че съм от хората които "ако биха имали, то ще да би направили така, защото е най-правилно".

а това че никога няма да сме на едно мнение - здраве да е :-)
                  много успехи ти пожелавам и късмет в начинанията.

Коментар

• Първоначално изпратено от proizvoditel
                    Първоначално изпратено от Jay Gould
                    Първоначално изпратено от ghettoff
                    Манталитета на българина относно жилището ще го докара до просешка тояга. Повече няма какво да кажа в тази тема.
                    Dobre de. Какво да направи нашенеца? Да кара под наем ли
                    Ами наема според мен ще му струва 3 пъти по-малко от вноската по 30-годишна ипотека + потребителски за довършване и 2-ри потребителски за обзавеждане!

пп Аз лично в момента живея под наем във напълно обзаведен добър нов апартамент и живи здрави може би ще атакувам хубаво жилище след година - две, или пък ще си живея тук 7 години - тогава се връщат хазяите !
                    Чакай малко
                    1. Никой не ти говори за ипотеки (не съм фен на загробването с банка)
                    2. Наемите зависят от жилището. Като човек изкарал 7 години под наем, то необзаведено, малко жилище струва на месец минимум една средна заплата, че и отгоре (за 7 години само с наеми платих една малка гарсониера в крайните квартали). Иначе някоя кочина, може да се намери и за по-малко пари, ама пък кой ще живее в кочина.
                    Ако има пари човек, не виждам причина да не се подсигури с жилище, пък бизнес пак може да се прави.

И въобще не мога да разбера защо се спори тук и какво се предлага Да си продаваме жилищата и да влагаме парите в акциЙй-й-й-й ли що?
                    http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Ако не сте съгласни с написаното по-долу от мен, предлагам заглавието на темата да звучи горе-долу така :

" Манталитетът на българина, който за да си купи двустаен апартамент в София( състоящ се от две стаи и кухнята е в хола, с квадратура 70 кв.м, по-голямата част от които стълбища, мазе и разни общи части, находящ се в покрайнините в циганската махала срещу гробищата и т.н.) е продал де що намери ( в т.ч. къщата на умрелите си баба и дядо на село, наследствената къща в Каспичан и панелката си в Силистра, както и куп селскостопански земи и гори) ще му изиграе лоша шега и ще го умори.

Коментар

• Първоначално изпратено от vivic
                        какво хвалите старите хора бе, мушмули - нали до сега разпродавахте на баба и дядо нивите, лозята и къщата не село, нали под некролога слагахте с малки букви цената на м2, като сте толкос спестовни що не си пазехте това дето е преживяло и турското и съветското владичество ами го шмулнахте тихомълком за да купите хапартамент на центъра на софето и варната.
                        пишман икономисти - ей ся ще се наиграете, пък баба и дядо ще се въртят като жироскопи в гроба да ви гледат идиотските инвестиции :-)
                        хапартамента бил скочил 3 пъти... еи гледаи сега как пък ще пада! :-)
                        Никога няма да уеднаквим мненията си. И това се дължи на различните ценностни системи, които имаме.

Съвети да дават хора, изкарали реални пари. Не такива, които "ако биха имали, то ще да би направили така, защото е най-правилно".
                        Много форумци изхождат от презумпцията, че който купува имот се обременява непременно с 30 годишна ипотека. Не могат да вдянат, че ипотека може да се изплати за 6 месеца или за три години например. Зависи какви доходи имаш. И спрете да обяснявате къде е по-изгодно да се влагат парите. Щом знам да купя няколко имота за няколко години, по-добре знам кое как да бъде. Парите идват и си отиват. И те не са най-важното в живота. Когато видях как край мен падат и умират хора от 30 до 50 години, съсипали се във вадене на пари и развиване на бизнес, в моята ценностна скала доброто здраве и спокойният живот заеха почти най-високите места в класацията. След семейството, почтеността и някои други неща.
                        Имотът дава сигурност и доходи. Тези доходи могат и да не бъдат толкова високи, колкото ако парите бяха вложени по друг начин. Но "другият" начин също е рискован. Това е цената на сигурността, доколкото в скапания живот изобщо може да се говори за сигурност. Цената е висока - сега плащаш много, за да си сигурен в бъдещето. Е, продължаваш с бизнеса, държиш пари и в депозити, част в буркани, имаш инвестиции в машини за производство и стока...
                        Все отнякъде идва. Няма да дойде, ако само пишеш в нета и обясняваш на другите как стават нещата. Много интересно би било за мен, ако можехме да се срещнем някъде, да се видим и реално да разберем кой какво е постигнал и как го е направил. Иначе така - все велики приказки.

Коментар

• Първоначално изпратено от yerdna
                          Първоначално изпратено от YNM
                          пр....
                          Да де, щото все сме много умни, затова сме на последно място в Европа по всичко - и по богатство, и по образование.
                          И нищо чудно - с готованския манталитет на българина, който все чака нещо да му падне наготово, вместо да запретне ръкави и да си го изработи, дето все гледа да мине метър и "по тънката лайсна", за да не носи отговорност, никога няма да се оправим.
                          вярно, хората които могат да свършат нещо са много малко ,днес на българина му дай да излъже да се хвали че може а в действителност нищо не може и да се оплаква че видите ли държавата не била в ред .............амат от некадърници на който вечно някой им пречи за да имаш трябва и да умееш като не умееш нищо така и ще си умреш недоволен от живота ............
                          "Бог е създал човека, а Самуел Колт ги направи равни"...

Коментар

• Няма да се кахърите.
                            След като преобразуват цялата си собственост в лъскави боклуци и гуляй, ще се върнат в изходна позиция. Тоя път без собственост. Оттам има 2 изхода - бъхтене дълги години или към криминалния контингент.

Коментар

• какво хвалите старите хора бе, мушмули - нали до сега разпродавахте на баба и дядо нивите, лозята и къщата не село, нали под некролога слагахте с малки букви цената на м2, като сте толкос спестовни що не си пазехте това дето е преживяло и турското и съветското владичество ами го шмулнахте тихомълком за да купите хапартамент на центъра на софето и варната.
                              пишман икономисти - ей ся ще се наиграете, пък баба и дядо ще се въртят като жироскопи в гроба да ви гледат идиотските инвестиции :-)
                              хапартамента бил скочил 3 пъти... еи гледаи сега как пък ще пада! :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от YNM
                                преди 6 г някъде един добър "тате" купува двустайно жилище на синчето си което ще е студент в друг град за да не ходи по квартири , в момента цената на жилището се е качила 3 пъти .Хайде хора които не са изкарали и едно левче работейки за "себе си "да не ми говорят за манталитет .Старите хора които не са вече между живите много добре са знаели какво е да имаш и какво е да нямаш ,българина не е бил глупав когато са изкарвали повече са го влагали в ниви , имоти .......
                                Да де, щото все сме много умни, затова сме на последно място в Европа по всичко - и по богатство, и по образование.
                                И нищо чудно - с готованския манталитет на българина, който все чака нещо да му падне наготово, вместо да запретне ръкави и да си го изработи, дето все гледа да мине метър и "по тънката лайсна", за да не носи отговорност, никога няма да се оправим.

Коментар

Working...
                                X