If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Ще споделя една леко комична ситуация: "Нямам пари кеш в момента, но имам списък с наши общи приятели и роднини, които ми дължат различни суми. Мога да ти го дам, и ако успееш да склониш някой да върне поне част от дължимото - твое е."
:lol:
Това ми хареса. Върло добро е!
Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!
Към всеки се подхожда индивидуално. Трябва въображение.
Ще споделя една леко комична ситуация: "Нямам пари кеш в момента, но имам списък с наши общи приятели и роднини, които ми дължат различни суми. Мога да ти го дам, и ако успееш да склониш някой да върне поне част от дължимото - твое е."
Съжалявам, че не написа това седмица по-рано. И на мен ми се примолиха : "Дай пари, изтече втория месец без погасяване и банката за десети път ми се обажда, че ще продава апартамента ми". И не можах да откажа, макар че точно сред един месец ситуацията за моите познати ще е идентична - пак ще са с 2 месеца назад, а нямат и идея откъде ще осигурят приходи. Камо ли за следващите 10-15-20 години. Дори не знам дали преди мен и други не са помагали.
И това ще е все по-честа ситуация - потъващите ще завличат и други. :-(
Но следващия път ще постъпя по "алгоритъма на експерт-строителя".
За идеята публично му благодаря :-)
Сега, ако човекът е близък или е много е сериозно и си прецениш, че искаш да помогнеш, ами... помогни Но не се чувствай длъжен.
Ето алгоритъма:
1. Давай пари с ясното съзнание че няма да ти се върнат. Разбира се, това не го казвай пред самия човек!
2. Давай само на хора които виждаш, че вече са орязали възможните раходи за издръжката си до минимум!
3. Давй и не мисли че някой трябва да ти е задължен... Напротив, очаквай неблагодарност за в бъдеще... нещо от сорта "Имал си пари, дал си..." . Човек като е зле се чуди на кой бог да се моли, но като се пооправи започва да се гневи на хората пред които се е унизил!!! Има нещо много вярно в еврейската поговорка - "Няма направено добро останало ненаказано"...
4. Като знаеш всичко гореказано предвид, и въреки това решиш да дадеш пари, то ти си безкрайно богат човек... не, не материално, а душевно разбира се...
Ще си позволя малка корекция на израза - "Няма ненаказано зло".
Не съм сгрешил. Това което съм имал предвид съм го казал точно! ... Няма направено добро останало ненаказано...
Ако правиш добро, то не очаквай благодарност... Очаквай неблагодарност! И въпреки това го направи, просто защото не можеш да постъпиш другояче.
И още веднъж ще повторя... Давай на хора които виждаш че са затегнали колана до максимум и цепят стотинката на две... Според твоите критерии за максимално орязани разходи, разбира се, не според техните?!
Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!
Сега, ако човекът е близък или е много е сериозно и си прецениш, че искаш да помогнеш, ами... помогни Но не се чувствай длъжен.
Ето алгоритъма:
1. Давай пари с ясното съзнание че няма да ти се върнат. Разбира се, това не го казвай пред самия човек!
2. Давай само на хора които виждаш, че вече са орязали възможните раходи за издръжката си до минимум!
3. Давй и не мисли че някой трябва да ти е задължен... Напротив, очаквай неблагодарност за в бъдеще... нещо от сорта "Имал си пари, дал си..." . Човек като е зле се чуди на кой бог да се моли, но като се пооправи започва да се гневи на хората пред които се е унизил!!! Има нещо много вярно в еврейската поговорка - "Няма направено добро останало ненаказано"...
4. Като знаеш всичко гореказано предвид, и въреки това решиш да дадеш пари, то ти си безкрайно богат човек... не, не материално, а душевно разбира се...
Ще си позволя малка корекция на израза - "Няма ненаказано зло". И нещо от библията - един ден Иисус излекувал 10 човека от проказа. Колко според вас са му благодарили?
Отговорът е - един! Така че, какво сме ние повече от Него, че да очакваме, че ще ни благодарят повече от 10 % от хората, на които сме направили добро.
Ето алгоритъма:
Жикев, зависи от конкретния случай. Веднага давам един пример - ако човекът пуши, да си спре цигарите. Писнало ми е от наркомани, които нямат пари и само врънкат за аванта, ама 3 лв. за кутия цигари да тровят околните винаги имат. Това е нещо като познатия с колата, за която говореше един колега по-долу. Изобщо ако го видиш, че е от тези, които искат да живеят нашироко, а друг да плаща, режи ги.
Можеш директно да кажеш: Принцип ми е да не давам пари в заем. Вече съм си патил.
Прочети Кръстника, там на едно място дон Корлеоне обяснява механизма на отказа!
Моля те обясни накратко ! Темата е интересна !
Ей малко по-надолу го казах, но все пак, за да се вникне в тез прости думи, трябва да се прочете книжката! Да не забравяме, че изразът: Предложение, на което не можеш да откажеш, също е от там :-)
BULL MARKET -- A random market movement causing an investor to mistake himself for a financial geniu
А ако човекът все пак ти е много близък и ти иска заем, дай!!! Но го дай с ясното съзнание че даваш подарък а не кредит!!! Без да му казваш това, разбира се!!!
Много съм мислил по този въпрос.Отказвам директно и гледам право в очите.На една моя приятелка още от детските години и отказах след дълъг разговор.Първо я попитах има представа какво прави и след като и разясних как стоят нещата тя се отказа.Сега ми е благодарна.Освен това всичко си зависи от човека.Има някои дето търсят балами да им плащат заемите има други дето просто незнаят какво правят.На едни познати им зададох следния въпрос ами ако спрете да плащате какво става нали аз почвам а те ами ти да не искаш да ни вземат апартамента.След тези думи просто им отговорих че нямам намерение да им плащам апартамента и ги отпратих.Много хора си мислят че като има примерно трима поръчители те плащат солидарно.Това не е така.Банката хваща този дето е най солиден и няма къде да мърда.Ако единия поръчител например е във стабилна фирма а другите двама са строителни работници банката не се занимава с тях а търси само първия и той сам плаща.Много хора теглят кредити и отиват в чужбина с ясното съзнание че няма да връщат парите.Други пък с малко заплати си купуват плазми и мобилни телефони за по 1000лв.Такива ги гоня директно.Според мен най добре е да се отказва директно.Никой на никого не е длъжен.
Коментар