IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Данъчна главоблъсканица

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Най-добре е да се попита НАП, но ПИСМЕНО за конкретния случай!

Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение
    Доколкото си спомням имаше едно писмо на Мургина / директорката на НАП / което третира случайте на моряците работещи на чужди кораби за чужди фирми. Според него независимо че не прибивавате в БГ центъра ви на интереси е тук и тук дължите данъци.

Общо взето виж също има ли деистваща спогодба за избягване на двойното данъчно облагане между България и страната от която е фирмата която те е наела. Ако има такава и разполагаш с документи че са ти уържани данъците и таксите по тяхното законодателство може и да се отървеш в БГ.

Ако не са ти удържали нищо там ..........спестяваи да плащаш тук.

Апропо , декларирането на доходи от чужбина е трудно за проследяване от НАП и ако фирмата която те е наела не го е декларирала по начин да стигне до информационните масиви на НАП просто можеш да си траеш или декларираш занижена сума.
    Наистина имаше такова писмо и доста ревизии се направиха на моряци.

Мисля, че нещата се усложняват ако няма как да си държиш парите в чужда банка или ако поради друга причина искаш да си ги преведеш по сметка в БГ.
    Най-добре е да се попита НАП, но ПИСМЕНО, като се изложат подробности за конкретния случай!
    Не е нужно запитването да е от името на моряка - може да го направи счетоводна къща. От НАП са длъжни да отговорят /мисля в 1месечен срок/, но по-важното е, че след това са обвързани с отговора си

Коментар

• Данъци и деклариране

Първоначално изпратено от young&green Разгледай мнение
      Колеги форумци, знам че въпроса който ме тормози е обсъждан може би 10-ки пъти, извинявам се !
      Дължа ли данъци в БГ при следният казус?:
      Работил съм приблизително 5 години като член от обслужващия персонал на кораб- пасажерски лайнер. Нито фирмата за която работя, нито корабите на които съм бил имат не6то об6то с БГ или ЕС. Бил съм в родината за около 2 месеца всяка година.
      Ще бъда признателен за сериозни мнения и съвети!
      Звънни питай в НАП или в някоя счетоводна кантора. Моята фирма я обслужва JJ & K, доволен съм, ама ти спокойно можеш да звъннеш и да питаш, която и да е. Можеш да звъннеш даже на няколко за по достоверно. Примерно звъниш на 10-тина счетоводни къщи (с лопата да ги ринеш, особено в София) и в зависимост от отговорите си правиш извод по-въпроса.Аз така правя, независимо, че работя с тази. Никога няма как да ти навреди допълнително мнение по въпроса . Ей така просто за сферка .

Коментар

• Re: Данъчна главоблъсканица

[quote="kefala"]
        Първоначално изпратено от young&green
        Колеги форумци, знам че въпроса който ме тормози е обсъждан може би 10-ки пъти, извинявам се !
        Работил съм приблизително 5 години като член от обслужващия персонал на кораб- пасажерски лайнер. Нито фирмата за която работя, нито корабите на които съм бил имат не6то об6то с БГ или ЕС. Бил съм в родината за около 2 месеца всяка година.
        И аз се сблъсках с подобен казус: моряк, който се самоосигурява на мин. работна заплата в бълг. фирма , си урежда работа /без български посредник/ на кораб. След консултации с НАП, се стига до извода, че следва да се декларират доходи на лице с интереси в България. Варианта е: декларира доходи от трудово правоотношение, приспадат се съответно внесените осигуровки за сметка на лицето и личните осигуровки "Живот" и се получава данъчна основа за облагане-10 % корп. данък. Проблема, изниква оттам, че лицето хем посочва , че е самоосигуряващо се, а никой не може да каже трябва или не да попълва справката за оконателния размер на осигурителния доход, защото там ще следва да се довнасят осигуровки до максималния размер на осигурителния доход. Лицето не може да декларира и извънтрудово правоотношение, защото не е регистрирано като самоосигуряващо се с Булстат. Просто иска да си декларира доходи и да си плати данък, ама се оказва доста сложен казус и нито НАП , нито адвокати могат да отговорят еднозначно! Дохода е от държава, с която България няма СИДДО.

Коментар

• Доколкото си спомням имаше едно писмо на Мургина / директорката на НАП / което третира случайте на моряците работещи на чужди кораби за чужди фирми. Според него независимо че не прибивавате в БГ центъра ви на интереси е тук и тук дължите данъци.

Общо взето виж също има ли деистваща спогодба за избягване на двойното данъчно облагане между България и страната от която е фирмата която те е наела. Ако има такава и разполагаш с документи че са ти уържани данъците и таксите по тяхното законодателство може и да се отървеш в БГ.

Ако не са ти удържали нищо там ..........спестяваи да плащаш тук.

Апропо , декларирането на доходи от чужбина е трудно за проследяване от НАП и ако фирмата която те е наела не го е декларирала по начин да стигне до информационните масиви на НАП просто можеш да си траеш или декларираш занижена сума.
          Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

Коментар

• Най-добре питай НАП!...Че после си ги искат с лихвите!
            自由西藏

Коментар

• Данък се дължи към държавата от която е фирмата която те е наела на работа. В ЕУ страните данъка за моряци е между 0% и 5% и май го оправя фирмата която те наема, не съм сигурен. За здравни осигуровки е друга бира. Пенсионни също.

Коментар

• Благодаря Ви за отзивите!
                До последния колега :
                Четох ЗДДФЛ и точно тази формулировка не ни дава мира Но пък в БГ аз нямам никаква собственост на моето име, ерген съм т.е. според ГК на РБ нямам семейство, работата и доходите ми по абсолютно никакъв начин не са свързани с БГ. А чл.4, ал.5 от ЗДДФЛ изрично изключва притежанието на БГ адресна регистрация като основание за това да бъда разглеждан като местно физ. лице, т.е. данъчно задъжен.
                И аз ще се радвам ако някой компетентен (или препатил ) сподели мнение, ще е от полза на доста странстващи, като мен !
                [/quote]

Коментар

• По принцип дължиш, докато не докажеш на НАП, че не дължиш. Това за 183 дни извън страната не го вярвай. Откак сме в Европата, можеш да живееш където и колкото искаш, но за данъците имат една завоалирана формулировка от рода на център на интереси. Демек където ти е семейството, паспорта, имота и др.
                  Основно имаш три групи задължения. Данък общ доход, Здравно осигуряване и Пенсионно-ДОО. Последното е най-лесно, зависи от тебе. Ако не платиш, няма да получиш точки за пенсия. Ако там където си работил са те осигурявали, можеш да представиш документ в НОИ и да получаваш част от пенсията си от там или да си изтеглиш осигуровките и ги внесеш в нашто, като самоосигуряващ се.
                  Здравното за времето когато те е нямало не дължиш нищо, но мисля пак трчбва да се покаже документ за да ти възстановят правата.
                  С ДОД е най-сложно, поне за мен защото не съм икономист. А и те не са много наясно в НАП. По принцип всички доходи се декларират, независимо къде и как си ги получил. Има си приложения за доходи от чужбина. Естествено описваш и какви данъци и осигуровки си платил и ти преизюисляват дължимия данък. Ако със страната където си плащал, имаме договор за избягване на двойните данъци, обикновено не дължиш нищо. Интересното е тълкуването по една друга точка от закона, че ако имаш доходи само от трудови взаимоотношения-не си длъжен да подаваш декларация.
                  Не държа да съм абсолютно точен. Споделям какво ми се е налагало да правя. Ще се радвам ако някой в бранша допълни или коментира

Коментар

ЗАКОН ЗА ДАНЪЦИТЕ ВЪРХУ ДОХОДИТЕ НА ФИЗИЧЕСКИТЕ ЛИЦА
                    http://www.bcnl.org/doc.php?DID=121Чл. 3. Данъчно задължени лица по този закон са:

1. местните и чуждестранните физически лица, които са носители на задължението за данъци по този закон;

2. местните и чуждестранните лица, задължени да удържат и внасят данъци по този закон.

Местни физически лица
                    Чл. 4. (1) Местно физическо лице, без оглед на гражданството, е лице:
                    1. което има постоянен адрес в България, или
                    2. което пребивава на територията на България повече от 183 дни през всеки 12-месечен период, или

(2) За целите на ал. 1, т. 2 лицето се смята за местно за годината, през която пребиваването надхвърли 183 дни. Денят на излизане и денят на влизане в страната се смятат поотделно за дни на пребиваване в страната

Но за данъчното облагане на членовете на корабни екипажи има някакви писма на НАП
                    Провери /задай въпрос/ в този сайт http://www.odit.info/?s=3

Коментар

Първоначално изпратено от kefala
                      Мисля,че трябва да си пребивавал 6 месеца,за да платиш данъци.Но не съм 100% сигурен.Това е на прима виста!!!
                      Здравни и социални осигуровки, а не данъци... Но по добре отиди при счетоводител, всеки казус си е отделен. Според мен не дължиш данъци и осигуровки - сигурен съм. Помни - пази си паспорта - много е важен за доказване на отсъствието ти от РБългария.

Коментар

Мисля,че трябва да си пребивавал 6 месеца,за да платиш данъци.Но не съм 100% сигурен.Това е на прима виста!!!

Коментар

• Данъчна главоблъсканица

Working...
                        X