Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Местни данъци 2008г.
Collapse
X
-
Re: Местни данъци 2008г.
Първоначално изпратено от mam4eto..."От началото на 2008г. общините имат възможност самостоятелно, но в определени от закона граници, да определят ставките на местните данъци. Какво Ви е мнението по отношение на реалната данъчна автономия на общините?"
Благодаря за съдействието!!!"И небойте се от ония, които убиват тялото, а душата немогат;..." (Матей 10:28) Но бойте се от фондо
Коментар
-
мамче, започни с това, че промяната в конституцията, довела до възможност пред общините да определят самостоятелно размерите на местните данъци (е, при реда, условията и в границите, посочени в змдт) е наистина важна и съществена стъпка в правилна посока - децентрализация на публичните финанси. това предполага и разработване на самостоятелен административен капацитет, практикуването на по-значими правомощия, но и релевантни отговорности. последното не се разбира много-много от общинарите, но и това ще стане.
посоката е правилна и предвид възможностите, които дава при структурирането на общинския бюджет, сиреч разработването на местните финанси вече става по-сериозно, но и отговорно (пак тая думичка) дело. с това се очаква да се даде публичност както на процеса на обсъждане и изготвяне на размерите на местните данъци - в процеса на разработване на съответните общински наредби, така и публичност на общинските бюджети - поне покрай аргументираното повишаване (щото намаляване за 2008 няма как да се случи) на някои размери. надеждите са в бъдеще да се посочват и причините, довели до конкретен размер, каква политика се преследва, респективно какво ще се финансира или до-финансира.
като дипломираща се с икономическа специалност, направи усилие и проучи например бюджета на столична община (примерно, той поне е достъпен). пробвай варианти с повишаване на някой размер какъв би бил ефекта и го съотнеси с избрано от теб разходно перо по политика, която си избереш. не пропускай и още едно немаловажно приходно направление (освен чрез ръст в някой от местните данъци), а именно прехвърлянето на патентния данък от зддфл към змдт. тук не пропускай детайла, че таванът се детерминира от размерът за първа зона на столична община.
наистина, автономността поне за 2008 е деформирана "отдолу" (вярвам, наясно си защо ... ако не, виж по-горе и помисли), но все пак има и вратичка за облекчения към някои категории юридически лица в частта местни такси (да се разграничава от данъци). при физическите лица не стоят така нещата, но в тази посока не се и предполагат насърчителни политики.
дано съм ти бил полезен. не очаквай да отделя време за да пиша по-вече по темата. в крайна сметка се дипломираш ти, а не аз. вероятно и други биха ти помогнали, впрочем.
успех
Коментар
-
Местни данъци 2008г.
Колеги, този въпрос ми го задава резензентът на дипломната ми работа, и аз искам да поолуча повече мнения, за да дам по-изчерпателен отговор. Надявам се да ми съдействате и да ми дадете вашето мнение. А ето и въпроса:
"От началото на 2008г. общините имат възможност самостоятелно, но в определени от закона граници, да определят ставките на местните данъци. Какво Ви е мнението по отношение на реалната данъчна автономия на общините?"
Благодаря за съдействието!!!Тагове: Отмаркиране на всички
Коментар