IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Злоупотреба с лична информация!!

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от ветерана
    Първоначално изпратено от netware5
    Ветеране,

Мисля, че достатъчно ясно съм изразил отношението си към публикуваните сканирани лични карти. Така че чукаш в отворена врата
    Проблемът не е само в личната карта, а в елементарността на достъпа до съществена база с лични данни и че на държавата не и пука.
    Ако махнат сканираните документи, мисля че всичко ще е наред. Но съгласи се, че няма как да няма достъп до ЕИК/ЕГН, трите имена и седалището на фирмата. Това, че хората си ги регистрират на домашните адреси си е техен проблем. По цял свят това е минимума данни в публичните регистри.
    He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

Коментар

• Първоначално изпратено от netware5
      Ветеране,

Мисля, че достатъчно ясно съм изразил отношението си към публикуваните сканирани лични карти. Така че чукаш в отворена врата
      Проблемът не е само в личната карта, а в елементарността на достъпа до съществена база с лични данни и че на държавата не и пука.
      Няма значение къде си, с кой си и с какво се занимаваш - радвай се на всеки момент, на всеки ден!

Коментар

• Ветеране,

Коментар

• netware5,
          личи си ,че си държавен служител, нищо лошо, но ако имаше фирма нямаше да пишеш така...О.К. цитираш,че данните ги има в АПИС,но първо там са с АБОНАМЕНТ и второ няма сканирани документи.за един графолог не е проблем вече да подписва и пише от което си иска име,но това е по-малкия проблем.
          Разликата е,че сега имаме вече СВОБОДЕН достъп до всички данни на фирмаджиите,а тези данни у нас не може да не предизвикат безспокойствие.Нашата държава е много далеч от място на спокоен живот у нас престъпността все повече ще специализира към технологичните престъпления - най-популярни са телефонните измами.Вече не е проблем да се обадиш от името на съдружника ти, от офиса ви в градчето "Х", в декларациите има посочени и телефонни номера,адреси,лични данни,а много от адресите на регистрация на фирмите са домашните им адреси. Нищо по-лесно да причакаш, някого,да му се обадиш,да кажеш,че е пострадал съдружника му "Митко", можеш да видиш какви имоти е купила фирмата...

Проблемът е ,че опитите да се европеизираме,като се цифровизираме е доста избързал!!! У нас престъпленията вследствие нарастване на данните в публичносто пространство се увеличават.

Преди време имаше коментари по подобен проблем с кадастъра,напълно споделям опасенията на хората които изразяваха безпокойствие от факта, че се сканираха и вкарват в компютри хиляди сканирани нот.актове. Ако разбереш, че само ако кликна на твоето ЕГН мога да разбера всички имоти, които си купи след приватизацията на ХХХ (дай боже всеки му), ще се замислиш , че нещо не е както трябва, нали. Ами как да си сигурен,че някой не е изтрил твоите данни от нот.акт и вписал други.Всяка година ли ще проверяваме какво пише в Кадастъра? Всички имаме деца и се безпокоим дали няма да ни изнудват след като така лесно стигат до финансовите ни възможности.

Много лесно се фалшифицират сканирани нот.актове, решения на съда и всички документи ,които са подложени на сканиране.Хората с основание ще се страхуват и дали някой няма да отиде и да регистрира някаква фирма като открадне името и съответно имотите на определена фирма.Кой гарантира ,че това няма да се случи и какво правим ако се случи?

preslavnedev,

А това,че пише в Закон,че търговския регистър е публичен не значи,че трябва да го изпратим за вечерно четиво на всеки един в България цялата информация за фирмите. Нямам нищо против нещата за публичността да си останат както са били понастоящем,но не и чрез интернет да имат достъп до тях.
          В Закона за движение по пътищата пише,че е забранено да се паркира на тротоарите,но колко са тротоарите без паркирани върху тях коли...много често въпреки,че има Закон има и целесъобразност! ...ето според мен НЕ Е ЦЕЛЕСЪОБРАЗНО да се публикуват така данните и аз лично ще изчакам до 2010 за да пререгистрирам фирмите си!!!
          И как да си спокоен като четем например:

МВР спря търговия с данните на 450 000 души

Ето ви още малко четива по въпроса:

Един от най-големите администратори на лични данни - МВР, си позволи да публикува през август лична информация за двама британски журналисти. С това беше нарушена и европейската директива за защита на личните данни, според която паспортният номер, датата и мястото на раждане и обстоятелството, че един човек е съден, са лични данни. Преди две седмици пък правителството обяви в Държавен вестник имената, ЕГН-та и постоянните адреси на собствениците на терените, отчуждени заради разширението на южната дъга на софийското Околовръстно шосе. Описани бяха и квадратурата на имотите и парите, които ще бъдат платени на собствениците им.

Права на гражданите по закона

- Защита срещу безцелно и незаконно събиране на данни за тях от държавата.
          - Защита срещу незаконно прехвърляне на данни за тях от една институция към друга.
          - Имат право да знаят кой, кога и какви данни събира за тях, както и с какви цели.
          - Имат право на достъп до вече събраните данни, както и да искат поправянето или заличаването им.
          - Право на специална защита на данните, разкриващи расов или етнически произход, политическа или религиозна принадлежност, здраве, сексуален живот и убеждения.
          Източник: Фондация "Програма достъп до информация"

И накрая да попитам ЗАЩО ДЪРЖАВАТА ОТПИСА БМФ ОТ ПУБЛИЧНИЯ РЕГИСТЪР ? Държавата ни показва нагледно, че ПУБЛИЧНОСТТА не е желана от нея,но когато става въпрос за нас ЦЯЛАТА ПУБЛИЧНОСТ относно имоти, фирми и т.н. е нормална.
          Безобразието продължава!
          Няма значение къде си, с кой си и с какво се занимаваш - радвай се на всеки момент, на всеки ден!

Коментар

• Следните данни:

Име на фирмата, ЕИК, имена и ЕГН на собствениците и членовете на управителните органи, адрес на седалището на фирмата

са публични и могат да се публикуват в регистъра. И досега всеки с АПИС или друга правно-информационна система имаше достъп до такива данни.

По-интересен е въпроса с копието от личната карта. Не би трябвало да се публикува, въпреки че копието на ЛК е необходимо при регистрацията. Освен гореизброените данни там има и постоянен адрес, място на раждане, ръст, цвят на очите, подпис и снимка. Все неща, които не им е мястото в публичния регистър.

Още по-интересен е въпроса защо не можах да намеря нито едно копие на ЛК в регистъра с изключение на това от линка посочен от Силвия, което е същото от филмчето в YouTube. Нещо гнило има тук....

Коментар

• https://public.brra.bg/CheckUps/Veri...incomming=6311

Коментар

• Re: Злоупотреба с лична информация!!

Първоначално изпратено от preslavnedev
                Първоначално изпратено от Само чета
                Първоначално изпратено от mareq
                http://www.youtube.com/watch?v=mqvJ-Tuiz6I/quote

Това е крещящо нарушение на закона!
                Тъкмо Комисията за защита на личните данни има нови шефове.
                Предлагам всеки от нас да изпрати горния линк на следните мейли:
                kzld@government.bg и kzld@cpdp.bg със съобщение:
                "Уважаеми господа,
                Уведомявам ви за извършено нарушение на чл. 23, чл. 36 и др. от ЗЗЛД. За доказателство прилагам линк към въпросното нарушение: http://www.youtube.com/watch?v=mqvJ-Tuiz6I
                С оглед масовия характер на нарушението и с цел предотвратяване на по-нататъшните своеволия на нарушителите, най-настоятелно моля да дадете гласност на извършената от вас проверка, както и за размера на наложената на виновните лица глоба по чл. 42 от ЗЗЛД."
                макар да съм донякъде съгласен, би ли предложил някаква аргументация, различна от "крещящо", "злоупотреба" и т.н. как конкретно е злоупотреба, ми е най-интересно? употреба, пък и зло...
                Въпрос на гледна точка. Според мен е крещящо, защото ако това продължава, всеки ще има достъп до личните данни на хиляди. Не предлагам самото понятие "крещящо" да се използва в писмото до комисията. От друга страна, няма данни за злоупотреба от страна на нарушилите на закона, но са създадени реална условия за злоупотреба от страна на недобросъвестни лица.

Аз пуснах сигнала, дано не съм единствен...
                Още една идея, ако някой реши - да го пусне на журналистите от часовите вестници!
                Какво означава "Крещящо нарушаване на закона?" На кой закон?
                Не мислите ли, че с тези си действия подтиквате хората да нарушават закона? Ето малко текстчета ;-РРР

Закон за Търговския регистър

Чл.11. Търговският регистър е публичен. Всеки има право на свободен достъп до него и до документите, въз основа на които са извършени вписванията, заличаванията и обявяванията.

Глава трета
                ПУБЛИЧНОСТ

Справки
                Чл.32. (1) Всеки може да иска и извършва справка за наличието или липсата на вписано обстоятелство или обявен акт в търговския регистър.
                (2) Справки в търговския регистър може да се извършват по:
                1. името, съответно фирмата, или ЕИК на търговеца или клона на чуждестранен търговец;
                2. името, съответно фирмата, или ЕИК на съдружника или едноличния собственик на капитала;
                3. името, съответно фирмата, или ЕИК на член на органите на юридическо лице - търговец.
                (3) В делото на отделния търговец, съответно клон на чуждестранен търговец, и на неговите праводатели и правоприемници може да се извършват справки по всяко вписано обстоятелство или обявен акт.

Съдържание на справките и удостоверенията
                Чл.33. (1) Справките и удостоверенията могат да съдържат извлечение от търговския регистър или копия от документите, въз основа на които са извършени вписванията, заличаванията или обявяванията.
                (2) Удостоверения се издават и относно това, че за определен търговец или клон на чуждестранен търговец определено обстоятелство не е вписано.
                (3) Справките са устни и писмени.
                (4) Удостоверенията са официални документи.

Извършване на справки и издаване на удостоверения
                Чл.34. (1) Справки се извършват и удостоверения се издават незабавно във всяко териториално звено на агенцията.
                (2) Агенцията осигурява възможност за извършване на справки чрез отдалечен достъп, както и издаването на писмени справки и удостоверения в електронна форма и предаването им по електронен път.

И имайте предвид, тези които се ослушват :-
                Чл.40. (1) Лице, което е задължено, но не заяви вписване на обстоятелство по чл.4 или не представи акт по чл.5 в определения от закон срок, се наказва с глоба от 500 до 1000 лв.
                (2) (изм.,ДВ,бр.105 от 2006 г.) Лице, което н изпълни задължението си по чл.6, ал.3, се наказва с глоба от 1500 до 3000 лв.
                (3) Ако след като е наказано с глоба, задълженото лице не заяви вписване или не представи актовете в определения срок, то се наказва с глобите по ал.1 и 2 всеки месец до извършване на действията.

;-PPP
                Данните ми на личната ми карта си само за мен. Като си толкова за прозрачнот я си сканирай личната карта и дай снимката тук във форума.

Коментар

Първоначално изпратено от mareq

"Уважаеми господа,
                  Уведомявам ви за извършено нарушение на чл. 23, чл. 36 и др. от ЗЗЛД. За доказателство прилагам линк към въпросното нарушение: http://www.youtube.com/watch?v=mqvJ-Tuiz6I
                  С оглед масовия характер на нарушението и с цел предотвратяване на по-нататъшните своеволия на нарушителите, най-настоятелно моля да дадете гласност на извършената от вас проверка, както и за размера на наложената на виновните лица глоба по чл. 42 от ЗЗЛД."
                  макар да съм донякъде съгласен, би ли предложил някаква аргументация, различна от "крещящо", "злоупотреба" и т.н. как конкретно е злоупотреба, ми е най-интересно? употреба, пък и зло...
                  Въпрос на гледна точка. Според мен е крещящо, защото ако това продължава, всеки ще има достъп до личните данни на хиляди. Не предлагам самото понятие "крещящо" да се използва в писмото до комисията. От друга страна, няма данни за злоупотреба от страна на нарушилите на закона, но са създадени реална условия за злоупотреба от страна на недобросъвестни лица.

Аз пуснах сигнала, дано не съм единствен...
                  Още една идея, ако някой реши - да го пусне на журналистите от часовите вестници!
                  Какво означава "Крещящо нарушаване на закона?" На кой закон?
                  Не мислите ли, че с тези си действия подтиквате хората да нарушават закона? Ето малко текстчета ;-РРР

Закон за Търговския регистър

Чл.11. Търговският регистър е публичен. Всеки има право на свободен достъп до него и до документите, въз основа на които са извършени вписванията, заличаванията и обявяванията.

Глава трета
                  ПУБЛИЧНОСТ

Справки
                  Чл.32. (1) Всеки може да иска и извършва справка за наличието или липсата на вписано обстоятелство или обявен акт в търговския регистър.
                  (2) Справки в търговския регистър може да се извършват по:
                  1. името, съответно фирмата, или ЕИК на търговеца или клона на чуждестранен търговец;
                  2. името, съответно фирмата, или ЕИК на съдружника или едноличния собственик на капитала;
                  3. името, съответно фирмата, или ЕИК на член на органите на юридическо лице - търговец.
                  (3) В делото на отделния търговец, съответно клон на чуждестранен търговец, и на неговите праводатели и правоприемници може да се извършват справки по всяко вписано обстоятелство или обявен акт.

Съдържание на справките и удостоверенията
                  Чл.33. (1) Справките и удостоверенията могат да съдържат извлечение от търговския регистър или копия от документите, въз основа на които са извършени вписванията, заличаванията или обявяванията.
                  (2) Удостоверения се издават и относно това, че за определен търговец или клон на чуждестранен търговец определено обстоятелство не е вписано.
                  (3) Справките са устни и писмени.
                  (4) Удостоверенията са официални документи.

Извършване на справки и издаване на удостоверения
                  Чл.34. (1) Справки се извършват и удостоверения се издават незабавно във всяко териториално звено на агенцията.
                  (2) Агенцията осигурява възможност за извършване на справки чрез отдалечен достъп, както и издаването на писмени справки и удостоверения в електронна форма и предаването им по електронен път.

И имайте предвид, тези които се ослушват :-
                  Чл.40. (1) Лице, което е задължено, но не заяви вписване на обстоятелство по чл.4 или не представи акт по чл.5 в определения от закон срок, се наказва с глоба от 500 до 1000 лв.
                  (2) (изм.,ДВ,бр.105 от 2006 г.) Лице, което н изпълни задължението си по чл.6, ал.3, се наказва с глоба от 1500 до 3000 лв.
                  (3) Ако след като е наказано с глоба, задълженото лице не заяви вписване или не представи актовете в определения срок, то се наказва с глобите по ал.1 и 2 всеки месец до извършване на действията.

;-PPP

Коментар

• ...

Коментар

• Първоначално изпратено от Играч с потенциал
                      Първоначално изпратено от Колчо Слепеца
                      Аз па нищо не моа да намера..
                      Затова ли си с този ник, Колчо
                      ъхъ :P
                      Ходя по въже.Не ръкопляскайте, това е моят път.С костюм на клоун съм, да ми се смеете, когато падна

Коментар

• Първоначално изпратено от Колчо Слепеца
                        Аз па нищо не моа да намера..
                        Затова ли си с този ник, Колчо

Коментар

• Аз па нищо не моа да намера..
                          Ходя по въже.Не ръкопляскайте, това е моят път.С костюм на клоун съм, да ми се смеете, когато падна

Коментар

...

Коментар

"Уважаеми господа,

Коментар

• E Welcome to BG!
                                * think positive * think simple * think big *
                                * be moderate * be cool * be yourself *

Коментар

Working...
                                X