IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Печалбата от участие в договорни фондове за юридическо лице!

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Хвърлете един поглед на чл.44 от ЗКПО -

"Ценни книжа, търгувани на регулирани пазари
    Чл. 44. Когато разпореждането с акции и търгуеми права на акции на публични дружества, акции и дялове на колективни инвестиционни схеми се извършва на регулиран български пазар на ценни книжа, при определяне на данъчния финансов резултат счетоводният финансов резултат:

1. се намалява с печалбата, определена като положителна разлика между продажната цена и документално доказаната цена на придобиване на тези ценни книжа, и

2. се увеличава със загубата, определена като отрицателна разлика между продажната цена и документално доказаната цена на придобиване на тези ценни книжа."

Пр.Недев

Коментар

• Първоначално изпратено от siko13
      Моля да ми помогнете какви счетоводни записвания трябва да се направят в този случай.
      Закупени са акции /ценни книжа/ на БФБ от юридическо лице, което не е финансова институция.
      Акциите са закупети през м-ц юли 2007г. Малка част от тях са продадени, а с парите са закупени други. Към края на 2007г. акциите ще останат налични. Преоценка трябва ли да им се направи, към 31.12.2007г.? Някой от акциите към 31.12.2007г. ще бъдат по-скъпи , други по-евтини спрямо цената на закупуването им. Ще окажат ли влияние тези разлики на облагаемия финансов резултат и ако да как?
      Ако някой е наясно с този за мен голям проблем и ми помогне ще му бъда много благодарен.
      По всяка вероятност последните котировки "цена на обратно изкупуване" на всички КИС ще са към 21.12.2007 г.
      С писмо до съответният фонд поискайте цената на обратно изкупуване
      към 31.12.2007 г. По тази цена следва да се преоценят, и това ще ви е стартовата за 2008 г. Ако подлежите на одит, одитора ще ви помогне.
      Зависи и каква счетоводна политика сте приели в дружеството. В МСС29 - 34 /ако не се лъжа / са описани нещата.

Коментар

• Намерете си читав счетоводител.

Коментар

• Моля да ми помогнете какви счетоводни записвания трябва да се направят в този случай.
          Закупени са акции /ценни книжа/ на БФБ от юридическо лице, което не е финансова институция.
          Акциите са закупети през м-ц юли 2007г. Малка част от тях са продадени, а с парите са закупени други. Към края на 2007г. акциите ще останат налични. Преоценка трябва ли да им се направи, към 31.12.2007г.? Някой от акциите към 31.12.2007г. ще бъдат по-скъпи , други по-евтини спрямо цената на закупуването им. Ще окажат ли влияние тези разлики на облагаемия финансов резултат и ако да как?
          Ако някой е наясно с този за мен голям проблем и ми помогне ще му бъда много благодарен.

Коментар

• Нелогично, друг път ... Ако със заплатата си купиш телевизор, вместо да платиш на чистачката, нея кво и дреме? Печалбата е счетоводна, а не кешова/фактическа величина, и държавата си иска своето върху първата. Че то ако това беше така, държавата лев данъци нямаше да види - всички щяха да си купуват по нещичко и данъци да не плащат. Съвет - влез малко в час по тия положения, и поздрави.

Коментар

• Сигурно е така както казвате, но за мен някак си нелогично изглежда
              фирмата има 100 лв. и съответно е купила с всичките пари ДФ от къде да взема пари да платя данък печалба като наличност няма всичко е в ДФ

Коментар

• Hili, грешиш, ако едно ЮЛ има печалба, тя си се облага, независимо, че си я превърнал в нещо друго - напр. си купил кола на фирмата или дялове. Печалбата само от продажбата на дялове в ДФ не се облага - щото изрично си го пише в закона.
                Казано по друг начин - придобиването на активи /било къща, кола, фреза, дялове/ НЕ Е РАЗХОД!!
                Това трудно можеш да го видиш в закон, но за ориентация - новия ЗКПО /или там както се казва сега/ борави с "данъчни приходи% и "данъчни разходи" - отваряш и четеш.

Коментар

• Все пак дяловете в ДФ не са стока, а финансов актив. Оттам идва и разликата в счетоводното третиране.
                  Коментарът е с аналитичен характер и не представлява препоръка по смисъла на ЗПЗФИ.

Коментар

• Тъй като не съм счетоводител и си признавам не разбрах отговора ви по третият ми въпрос ще помоля за по-ясно за неразбиращите разяснение:

3. Юридическо лице има печалба 100 лв. с тези пари е закупило акции от ДФ, според моята елементарна логика това са пари инвестирани в закупена "стока", която ще бъде продадена в бъдеще с печалба или загуба и до като не бъдат продадени не би трябвало да се третират като печалба и съответно не трябва да се плаща данък печалба на тези 100 лв. .

И да ми кажете ако може някакъв член от закона, в който е описано.

Благодаря.

Коментар

• 1. Не се облагат - чл.44 и §1 т.21 от ДР на ЗКПО
                      2. Преоценките на ЦК не влияят не облагаемият резултат, а само на счетоводния - освен ако не сте финансова институция - чл.34 от ЗКПО.
                      3. Наличните ЦК, в т.ч. акции на ДФ и КИС в подлежат на преоценка в края на годината, най-общо казано по пазарна цена. Счетоводните приходи и разходи възникнали по повод на преоценката обаче не влияят върху данъчния финансов резултат, т.е. не променят облагаемата печалба.
                      Т.1 се отнася само са акции и дялове на български ДФ и КИС.

Коментар

• Печалбата от участие в договорни фондове за юридическо лице!

Здравейте,

Имам нужда от съветите ви.

1. Юридическо лице е закупило акции в ДФ за 100 лв. и ги е продало за 110 лв. съответно с печалба 10 лв. в една и съща календарна година.
                        Счетоводителят ми твърди, че тези 10 лв. трябва да бъдат обложени с данък печалба вярно ли е това?

2. Юридическо лице е закупило акции в ДФ за 100 лв. в момента те са на стойност 110 лв. съответно с печалба 10 лв., но не са продадени.
                        Счетоводителят твърди, че акциите се преоценяват и с печалбата от 10 лв. трябва да се ръководим от следният закон:

..................
                        Закона за облагане доходите на физическите лица чл. 13, ал. 3

Закона за корпоративното подоходно облагане

Глава девета

СУМИ, УЧАСТВАЩИ ПРИ ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ДАНЪЧНИЯ ФИНАНСОВ РЕЗУЛТАТ

Ценни книжа, търгувани на регулирани пазари

Чл. 44. Когато разпореждането с акции и търгуеми права на акции на публични дружества, акции и дялове на колективни инвестиционни схеми се извършва на регулиран български пазар на ценни книжа, при определяне на данъчния финансов резултат счетоводният финансов резултат:

1. се намалява с печалбата, определена като положителна разлика между продажната цена и документално доказаната цена на придобиване на тези ценни книжа, и

2. се увеличава със загубата, определена като отрицателна разлика между продажната цена и документално доказаната цена на придобиване на тези ценни книжа.
                        .....................

и съответно трябва да се приспаднат тези 10 лв. от счетоводният финансов резултат правилно ли е да бъде така за този случай, а за първият случай да не се гледа този закон?

3. Юридическо лице има печалба 100 лв. с тези пари е закупило акции от ДФ, според моята елементарна логика това са пари инвестирани в закупена "стока", която ще бъде продадена в бъдеще с печалба или загуба и до като не бъдат продадени не би трябвало да се третират като печалба и съответно не трябва да се плаща данък печалба на тези 100 лв.

Надявам се да им и други сблъсквали се с тези въпроси и са намерили решенията им.
                      Working...
                      X