IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Търговия на акции на Българска фондова борса през COBOS

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Според мен би трябвало да се свързва със събирателно или командитно дружество.

Коментар

• А това "неограничено отговорен съдружник в търговско дружество" с ЕООД ли се свързва

Коментар

• За мен, тълкувате закона прекалено буквално – дефакто всеки служител на НАП, който притежава акции от масовата приватизация е в нарушение на закона ?!
        Дали търгува чрез Кобос, друга платформа, по телефон или по какъвто и да е начин, закона не би трябвало го интересува:

Чл.9 Ал. – 5 гласи: не е едноличен търговец или съдружник в търговско дружество;

Този пропуск на законодателя води до Ал. 8 - Несъвместимостта по ал. 5, както и неподаването в срок на декларация по ал. 7, е основание за едностранно прекратяване на трудовите правоотношения със служителя на агенцията без предизвестие.

Не случайно в самата декларация фигурира графа в която следва да се опишат:

Ценни книги (извън случаите на /бонова/ масова приватизация ?!?)
        И по специално ценни книги регистрирани на БФБ

Ако някой знае и един случай на уволнен да каже, за мен това е противоконституционно – например доскорошния ресорен зам. министър на данъчната администрация г-н Кадиев, декларира сериозна сума в ценни книжа доколкото си спомням Ако има конфликт на интереси то той би трябвало да важи с предимство за тези които имат повече власт, възможности и информация, като: депутати, министри и т.н. - те повечето са колеги инвеститори знаете

Коментар

• Първоначално изпратено от BattleRoyal
          Благодаря netware5,
          аз като си пусках COBOS хич не съобразих да погледна закона, за малко да се издъня
          Абе не знам, може би е по-добре да се поиска консултация от някой адвокат или правния отдел на НАП. Във всички случаи обаче изискването за данъчните е тъпо, защото в Закона за държавния служител си има механизъм за деклариране конфликт на интереси или избягване на такъв. Би трябвало да е забранео само да си акционер в дружество, което е в рамките на отговорностите като данъчен. Например защо да е забранено на данъчен от София да има акции в Албена, след като той не упражнява никакъв данъчен контрол върху това дружество? В администрацията, където работя, например си има и допълнителни изсиквания за избягване конфликт на интереси, определени в специален закон. Та по тази причина например няма да участвам в предстоящото IPO на Енемона....
          He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

Коментар

• Благодаря netware5,
            аз като си пусках COBOS хич не съобразих да погледна закона, за малко да се издъня
            We have no money, therefor we shall have to think...

Коментар

• Re: Търговия на акции на Българска фондова борса през COBOS

Първоначално изпратено от BattleRoyal
              Първоначално изпратено от netware5
              Sorry, прецакан си, май не можеш.... Сравни текста от Закона за НАП със съответния текст от Закона за държавния служител (чл.7, ал. 2, т.2) и ще разбереш как са ви прецакали....
              т.е. поне аз както прочетох закона, държавните служители нямат ограничение да търгуват през COBOS, но данъчните служители имат - понеже имат достъп служебно до вътрешна информация за фирмите ?
              Какво е имал предвид законодателя, когато го е решавал, не мога да знам Може наистина да са такива причините, а може и да е просто некадърно написан законът за НАП. Факт е, че на държавния служител му е забранено само да бъде ЕТ, неограничено отговорен съдружник в търговско дружество или член на управителен и контролен орган на дружество, т.е. няма проблеми да е просто акционер в дружество, дори и да има 100% от капитала. Докато данъчния няма право да бъде "съдружник" в търговско дружество, което аз го разбирам и като акционер в АД, в частност публично АД.

Коментар

Първоначално изпратено от netware5
                Sorry, прецакан си, май не можеш.... Сравни текста от Закона за НАП със съответния текст от Закона за държавния служител (чл.7, ал. 2, т.2) и ще разбереш как са ви прецакали....
                т.е. поне аз както прочетох закона, държавните служители нямат ограничение да търгуват през COBOS, но данъчните служители имат - понеже имат достъп служебно до вътрешна информация за фирмите ?
                We have no money, therefor we shall have to think...

Коментар

• Ако не си семеен, можеш да вземеш кобос с пълномощно на друг роднина (баща, майка, братя, сестри). Основното в случая е да направиш нотариално заверено пълномощно, което да ти дава право не само да купиваш и продаваш акции, но и да оперираш с банкови сметки на името на пълномощника, открити от теб, да теглиш пари от подсметката при посредника и др. такива подробности. Така всичко ще е на чуждо име, а реално ти ще се разпореждаш. Ако прояваваш интерес за подробности, пусни ми мейл адрес като лично съобщение.

Коментар

Първоначално изпратено от koceto
                    Мога ли като служител на НАП да участвам в търговия на Българска фондова борса през COBOS съгласно чл.9 ал.5 от закона за НАП

Коментар

• Представителите на кои професии не могат да участват на борсата реално ?

Коментар

Първоначално изпратено от koceto
                        Мога ли като служител на НАП да участвам в търговия на Българска фондова борса през COBOS съгласно чл.9 ал.5 от закона за НАП
                        Питай шефа си или използвай акаунт на името на жена си
                        Only God Can Judge me...

Коментар

• Търговия на акции на Българска фондова борса през COBOS

Working...
                        X