Да са ви честити и 2000 лв. осигурителен праг.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
10% облагане на доходите от 2008 година !!!
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от korkПървоначално изпратено от Jay GouldПървоначално изпратено от korkOK , Jay както казваш , ще видим след изборите.
ПС
През зимата почти всяка седмица пътувам до Варна и ако господата се изметнат от думата си,ще се видим и ще те черпя едно питие
Плоският данък вече е факт
http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=408722
Коментар
-
""Аз лично не съм доволен, че се връщат на тема необходимо присъщи разходи. Доколкото знам първоначалния вариант е бил (а и естонския е такъв) да се облага реалния доход (казано по просто му - документално доказани приходи минус разходи).""
Здравейте,по горния въпрос мисля,че данъчните няма изобщо да са доволни.
Да разгледаме следния пример:Купуваш апартамент с единствената цел да го отдаваш под наем,придобиваш го за EUR 30к-40к и го отдаваш за EUR 300 на месец.Какво ще кажат данъчните?След колко години според теб ще започнат да те облагат с някакъв данък?
Друг е въпроса,че едвали тази инвестиция е разумна,но съществува като вариант.....
Успех.....„Няма значение, колко пари правиш на пазарите, важното е да успееш да ги запазиш”
Джеси Ливърмор
Коментар
-
Определено се съмнявам. Поне това което е стигнало до печата, е че се обсъждат 25%. Но докато не се появи поне законопроект нищо сигурно не може да се каже.
Иначе Отровна, има малък вариант - да се облагате като едноличен търговец, без да сте регистрирана като такъв. За момента няма някаква съдебна практика по този въпрос. Разбира се, от този вариант отново са изключени адвокати, нотариуси, съдебни изпълнители, защото ЗДДФЛ (чл.26 ал.6) изпраща към текст към Търговския закон, та не е приложимо за тях. Но и това не е много добро решение за момента, особено с влизането на Търговския регистър - защото ще е възможно да се навлече глоба, че не е регистриран търговец в съответния срок.
Друг е въпроса, че в момента никой не ги събира тези глоби, дори аз не знам кой трябва да ги събира и да налага актове - във всеки случай, не са данъчните :-)
Коментар
-
Нека изчакаме проектозакона. От един месец чувам че правителството събира прогнозна информация за възнагражденията при ставка 10%. Та тук вече е ясно.
Аз лично не съм доволен, че се връщат на тема необходимо присъщи разходи. Доколкото знам първоначалния вариант е бил (а и естонския е такъв) да се облага реалния доход (казано по просто му - документално доказани приходи минус разходи). Лично мен този вариант най-добре ме устройваше.
Сега някой ще каже, че като иска човек да се облага така - да си регистрира дружество или ЕТ. Но има професии, които законово са ограничени да не могат да бъдат търговци (адвокати, нотариуси, частни съдебни изпълнители), а да си призная те не са лоши клиенти.
Ако го погледнем съвсем практично - 25% НПР при един художник, те не му покриват разходите. Да посъветвам такъв човек да си регистрира фирма, ще ме гледа умно. Та на него само бои са му в главата. Същото се отнася и за повечето дребни занаятчии, доколкото са останали вече.
Колкото до осигуровките, ако успеят да намалят пенсионните на 10% и здравните да се качат на 10% (общо разходи за осигуровки 20%) на мен би ми харесало.
Но всичкото това което го говорим в момента е без стойност, поне докато не видим проект. То се е видяло, че сега атовете се ритат, защото са настъпват много интереси.
За намаляването на осигуровките с 3%... не ми хареса кои проценти намалиха, но карай. Този вариант е в полза на работодателите, докато самонаетите "печелят" само един процент. Все пак е нещо.
Коментар
-
Добре, съгласен съм за самоосигоряващите се.
Обаче проблемът, който се опитва да реши правителството е изсветляването на сивата икономика. И в случая далеч по-голям е броят на хората на трудов договор където (особено при тези с по-високи заплати, справка- ИТ сектора) е масова практика да се пишат по-ниски от реалното заплати. Така че, поне на мен, ми изглежда напълно естествено правителството да гледа преди всичко хората на трудов договор, понеже там е и по-големият проблем. А, това че самоосигоряващите се печелят от промените, но не печелят толкова, колкото тези, които са на трудов договор (при това говорим само за случаите с високи брутни заплати) далеч не е толкова голям проблем от макроикономическа гледна точка.
Ето кой колко печели от промените:
Хора на трудов договор:- Заплата (бруто) Кирия Кирия (%)
600.00 лв 14.95 лв 2.49%
800.00 лв 36.94 лв 4.62%
1,000.00 лв 60.43 лв 6.04%
1,250.00 лв 89.79 лв 7.18%
1,500.00 лв 109.70 лв 7.31%
1,750.00 лв 115.45 лв 6.60%
2,000.00 лв 121.20 лв 6.06%
2,250.00 лв 156.20 лв 6.94%
2,500.00 лв 191.20 лв 7.65%
3,000.00 лв 261.20 лв 8.71%
4,000.00 лв 401.20 лв 10.03%
5,000.00 лв 541.20 лв 10.82%
Самоосигоряващи се:- Заплата (бруто) Кирия Кирия (%)
600.00 лв 17.64 лв 2.94%
800.00 лв 36.84 лв 4.61%
1,000.00 лв 60.30 лв 6.03%
1,250.00 лв 89.63 лв 7.17%
1,500.00 лв 91.97 лв 6.13%
1,750.00 лв 53.85 лв 3.08%
2,000.00 лв 15.72 лв 0.79%
2,250.00 лв 50.72 лв 2.25%
2,500.00 лв 85.72 лв 3.43%
3,000.00 лв 155.72 лв 5.19%
4,000.00 лв 295.72 лв 7.39%
5,000.00 лв 435.72 лв 8.71%
Коментар
- Заплата (бруто) Кирия Кирия (%)
-
neduded - прав си по принцип, но и аз съм прав. Просто ти говориш за служител на трудов договор, а аз за самоосигуряващ се.
Само че ти ми кажи колко са самоосигуряващите се с доход 2000лв. и колко са на трудов договор за такива суми.
Аз лично познавам много хора на сериозни позиции с значителни доходи, но рядко имат трудов договор за такива суми.
Докато ако си например - ЕТ - за какво говорим?
А и за мен принципно няма значение колко точно от осигуровкатра е на работника и колко на работодателя. Ако си бил поне за малко работодател ще знаеш, че за работника си е отделена една определена сума - дали работника ще плаща 35% или работодателя ще плаща 90% от осигуровките - все тая - държавата си ги прибира. Аз лично за моя шеф съм сигурен, че ако осигуровките са 10% - цялата останала част ще ми я даде.
В тоя ред на мисли, според мен осигуровките трябва да са 100% за сметка на работника - работодателя си му дава заплата (въпросната сума) и после работника както иска - така да се осигурява. Естествено тогава тия мърши синдикатите трябва да изпукат от глад.
Коментар
-
Първоначално изпратено от AmatyorМда това поне е стимул да се стремим да сме над 2000лв. та да сме на далавера. И така до догодина когато ще го направят 2500лв. тия откачалки.
Почти съм сигурен , че това е идея на Христосков. Той от край време хленчи, че "богатите" не се осигурявали справедливо. Него ако питаш сигурно ще иска 50% осигурителна тежест да въведем, без прагове. Да може да си раздава пенсии на когото му кефне, както му кефне.
Друго ми е интересно, като увеличат прага с толкова много, ще вдигнат или тавана на пенсиите реципрочно?
Защото какво се получава сега - ти плащай яко осигуровки, пък като дойде време за пенсия.... човека каза ще видим.
Пак проста сметка - 2000лв - около 440лв. чисти осигуровки само за пенсия. Да приемем че един човек на 55 сега почва да блъска такива осигуровки. След 10г. се пенсионира и като средностатистически мъж на БГ, умира след 5-6 години Нали се сещате колко много ще е набутал в въпросната осигурителна система, а колко малко всъщност ще ползва?
Осигуровки ли? Изсветлване на икономиката ли? С такива данъчни закони - да го ....
не е ли МНОГО НАГЛО да обираш хората с осигуровки - да има за комунистическите пенсионери а ? дето ядоха кебапчета и пиха евтина бира за по 1 месец платен отпуск н година??
нека осиг. таван си е 1400 пък който иска да си се осигурява допълнително. ей ги фондовете за ДДПО.
Коментар
Коментар