IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Обезщетение за неизползван отпуск?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Само 1 съвет преди да се хващаш с адвокат. Ако официално си бил на някаква ниска заплата, а си получавал повече, то иска ти ще трябва да е изчислен на база ниската заплата. Така че сметни си за 200-300 лв. иска дали си струва цялото главоболие.

Аз бих се захванал само заради заяждането и за да се научат работодателите, че в тази държава има и някакви закони все пак, които трябва да се спазват от време на време. А и гражданско обществе се изгражда с отстояване на личните права.

Коментар

• ДА мързи ги да правят проверка, ако пуснеш писменна жалба са длъжни до 1 месец да те уведомят за взетите мерки и то писмменно ,а в тяхното писмо обикновенно пише че са дали предписание на работодастеля и той ако не го изпълни можеш да го съдиш, което от своя страна значи че си прав и като приложиш писмото от инспекцията в съда вече си спечелил делото съда въобще не се задълбочава щом държавен орган е установил че си прав и има нарушение.По този начин ако нямаш познат адвокат може и без адвокат сам си пускаш жалба до съда делото е безплатно няма такси.

Коментар

• Благодаря за отговора!
        Обадих се на инспекцията по труда и оттам лелката ми промърмори: пооо доообреее еее (пауза) да се объъъррнеееетеее къъъм ааадвокаааат(пауза), защоооотоо ако ни сезиирате нас няма да е моогоо ефектииииивно.
        Така де, защо я има въпросната институция ако не е ефективна???
        Според теб е по-добре първо да сезирам инсепкцията и после да водя дело така ли?

Коментар

• Ако работодател откаже да ми изплати обезщетението за неизползавана отпуска, кого трябва да сезирам? Или направо да се обърна към адвокат. Но там пък хонорара сигурно ще е повече от обезщетението, дори и да спечеля делото. Какво да направя?

сезираш инспекция по труда ,те му правят предписание и го задължават да ти плати ако все пак не плати съди ще спечелиш а хонорара на адвоката също се присаъжда от съда и работодателя ще ти го възстанови.

а ако много искаш да набуташ работодателя ,ако не изпълни предписанието на инспекцията ги сезирай отново и ще му наложат яка глоба/колкото 5 отпуски/,след това си намираш адвокат ако може приятел и се уговаряте да му пишеш много голям хонорар който да си разделлите след делото може и 1500 лева,

Отпуск само от предишния работодател се плаща т.е. при прекратяване на договора, ако продължаваш да работиш не се губи отпуска дори и да е от 2003 година,но имаш право сам да определиш кога да го ползваш само като го уведомиш работодателя за ползването 14 дни предварително . това важи за всички отпуски за които работодателя не е осигурил ползване до 30.06.на следващата година /примерно за 2008 полагаемия отпуск след 30.06.2009 сам определяш дата на ползване./

Коментар

• Ако работодател откаже да ми изплати обезщетението за неизползавана отпуска, кого трябва да сезирам? Или направо да се обърна към адвокат. Но там пък хонорара сигурно ще е повече от обезщетението, дори и да спечеля делото. Какво да направя?

сезираш инспекция по труда ,те му правят предписание и го задължават да ти плати ако все пак не плати съди ще спечелиш а хонорара на адвоката също се присаъжда от съда и работодателя ще ти го възстанови.

а ако много искаш да набуташ работодателя ,ако не изпълни предписанието на инспекцията ги сезирай отново и ще му наложат яка глоба/колкото 5 отпуски/,след това си намираш адвокат ако може приятел и се уговаряте да му пишеш много голям хонорар който да си разделлите след делото може и 1500 лева

Коментар

Коментар

• Можеш да поискаш да си вземеш отпуска наведнъж или на части, от които най-малко половината се ползват наведнъж през календарната година, за която се отнася отпускът. Трябва да си поискаш отпуска писмено от работодателя, който е длъжен да ти го разреши до края на съответната календарна година, т.е. за 2006 до декември може да си искаш отпуска. Неизползваният размер на отпуска може да си ползваш до прекратяване на трудовото правоотношение с настоящия ти работодател, докато го напуснеш - независимо кога. Ако не си ползваш отпуска, при прекратяване на трудовото правоотношение имаш право да получиш обезщетение за целия размер на неизползвания годишен отпуск, както ти писах по-долу. Панимаеш!?

Коментар

• Забравих да попитам... има ли някакъв срок в който трябва да ги уведомя, че искам отпуска и срок в който те да ми я одобрят?

Коментар

• С 2 думи ако не си го взема сега - ще пия една хладна изворна водица.
                    Извинявм се за правописа на чочо
                    Благодаря много

Коментар

• Колега, според Чл. 173, ал. 5 от КТ "работникът използва платения си годишен отпуск до края на калиндарната година, за която се отнася." Според Чл. 177 "за времето на платения годишен отпуск работодателят заплаща на работника възнаграждение, което се изчислява от полученото среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползването на отпуска, през който работникът е отработил най-малко 10 работни дни." А Чл. 178 от КТ категорично забранява "компенсиране на платения годишен отпуск с парични обезщетения освен при прекратяване на трудовото правоотношение." Това обезщетение е регламентирано чрез Чл. 224 от КТ "При прекратяване на трудовото правоотношение, работникът има право на парично обезщетение за неизползвания платен годишен отпуск пропорционално на времето, което се признава за трудов стаж." Обезщетението се изчислява отново по реда на Чл. 177 към деня на прекратяване на трудовото правоотношение. Не се обезщетява отпускът за обучение на учащи се и кандидатстващи, когато този отпуск не е ползван. Вече имаш положен над 8 месеца трудов стаж при кой да е работодател и вече имаш право да ползваш платен годишен отпуск. Първият ти работодател най-вероятно не те е обезщетил за неползвания платен годишен отпуск, защото е считал, че ти си нямал право да го ползваш. Това обаче не го освобождава от задължението му да те обезщети за този неизползван отпуск, съразмерно за времето за което си работил при него. Ако нещо ти стана ясно - ОК. Ако има какво още да питаш - питай!

Коментар

• нищо не ти се плаща, защото можеш по принцип да го ползваш до юни догодина, плащането е право, а не задължение, т.е. работодателя ти трябва да има волята да ти го изплати иначе ще чакаш докато ти прекратят трудовия договор да ти платят и то с голям зор неизползвания отпуск.
                        Всеки може да спечели от борсата, но не всеки може да печели от борсата

Коментар

• Като (ако?) се научиш да пишеш, може и отпуски да почнеш да ползваш

Коментар

• Обезщетение за неизползван отпуск?

Здравейте,
                            Ситацията е следната предишен работодател 9 месеца там без да е използвана отпуска... не са ми платили обезщетение...
                            Веднага след това съм при друг работодател 6 месеца изпитателен срок след което договра се счита за безсрочен... имам правоо на 20 дни отпуск??? В договора пише следното " За неуредените вапроси в този договор се прилагат разпоредбите на действащото трудво законодателство."

Та въпросите ми са следните: Сега имам ли право на отпуск? Ако сега имам право на отпуск но не го изпоилзвам до края на годината и не си прекратя трудовия договр изплаща ли ми се нещо ?
                            Благодаря
                          Working...
                          X