Благодаря ви най-сърдечно за бързите реакции!
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Как стои въпроса с отпуската при напускане(преместване)?
Collapse
X
-
Освен, че са длъжни да ви изплатят целия размер на неползвания платен годишен отпуск, не само за настоящата година, но и за предходни години, върху обещетението за отпуск не се дължат осигуровки, а само 10% данък. Обърнете внимание какво ще пише във фиша Ви. За инспекцията по труда, няма спор гледат си работата хората, ако имате някакви съмнения можете да им звънете по телефона. Аз когато имам проблем или съм несигурна в нещо винаги звъня и винаги съм получавала изчерпателен отговор с необходимата обосновка (нормативен акт, чл., ал. и т.н.). Специално за отпуските е достатъчна една жалба до инспекцията по труда и те си знаят работата. Максимум до 10 дни Вашият работодател писмено ще Ви покани да си получите изплатената отпуска
Коментар
-
pastir
Първоначално изпратено от himalai"Отпуската се изчислява и се плаща към деня на напущане."
А инспекция по труда е една от малкото институции в България, която се опитва криво-лево да си върши работата. Те как ги "обичат" работодатели-тарикати .
Коментар
-
№ 0406-124 от 9.08.2005 г. относно начина на изчисляване на обезщетението за неизползван платен годишен отпуск
МИНИСТЕРСТВО НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА
чл. 177,
чл. 224,
чл. 352 КТ,
§ 7 НДДТВ
Съгласно чл. 224, ал. 1 от Кодекса на труда (КТ) при прекратяване на трудовото правоотношение работникът или служителят има право на парично обезщетение за неизползвания платен годишен отпуск пропорционално на времето, което се признава за трудов стаж.
Периодите на отпуск при временна неработоспособност, поради бременност и раждане и за отглеждане на дете до 2-годишна възраст се признават за трудов стаж съгласно чл. 352, т. 2 КТ, поради което следва да бъдат взети предвид при прилагане разпоредбата на чл. 224, ал. 1 КТ.
По отношение на начина на изчисляване на обезщетението за неизползван платен годишен отпуск намира приложение разпоредбата на чл. 224, ал. 2 КТ, която препраща към реда за изчисляване, предвиден в чл. 177 КТ.
Съгласно чл. 177 КТ базата за изчисляване е полученото среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползуването на отпуска, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни. Цитираната разпоредба не поставя изискване последният календарен месец, в който има отработени най-малко 10 работни дни, да бъде в рамките на същото трудово правоотношение. Това означава, че база за изчисляване на обезщетението за неизползван платен годишен отпуск може да бъде полученото среднодневно брутно трудово възнаграждение за последен месец, в който има най-малко 10 работни дни, без ограничение назад във времето, включително и месец по друго трудово правоотношение при същия или при друг работодател.
С оглед на гореизложеното и по повод на конкретното запитване, за база за изчисляване на обезщетението за неизползван платен годишен отпуск съгласно чл. 224, ал. 1, във връзка с чл. 177 КТ, следва да се ползва последния календарен месец, през който лицето има най-малко 10 работни дни, като страна по предишния сключен трудов договор.
Следва да се има предвид и разпоредбата на § 7 от ДПЗР на Наредбата за допълнителните и други трудови възнаграждения, съгласно която размерът на среднодневното брутно трудово възнаграждение при изчисляване на обезщетенията по кодекса на труда при пълен работен ден не може да бъде по-малък от този, който се изчислява при възникване на съответното основание от размера на установената за страната минимална работна заплата.Мненията ми не са съвет за покупко-продажба на акции
Коментар
Коментар