If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Моля зя коментар. Акциите придобити по време на брака представляват ли обща семейна собственост ?
Не, не представляват СИО, според тълкувателно решение на ВКС №2 от 27 декември 2001
"Дяловото участие като съдружник с неограничена или ограничена отговорност е изключено от съпружеската имуществена общност. Правата по дялово участие са лични и не могат да бъдат прехвърляни без съгласието на останалите съдружници. Възможно е другият съпруг да има принос в придобиването им, но този принос не се предполага и следва да бъде доказан. Допустим е иск по чл. 29 СК само за част от стойността на дяловото участие, като делът на съпруга-нечлен се определя от приноса му към вноската, а стойността на дяловото участие - към момента на определянето й.
Акциите, независимо от техния вид, също не са съпружеска имуществена общност. Те са лична собственост на техния титуляр, съответно на държателя им. Участието с акции в акционерно дружество е без оглед на личността на акционера. С оглед естеството на правата, които материализира акцията, съпругът-нетитуляр не може да претендира дял от акция или отделни права по нея, а само част от нейната стойност, като делът му също се определя от приноса в придобиването, а стойността на акцията - към момента на определянето й.
2. Допустим е иск по чл. 29 СК от съпруга на едноличния търговец за част от стойността на вещите или дял от вземанията, включени в неговото предприятие.
3. Съпругът, който претендира част от стойността на дялово участие или част от ликвидационния дял в събирателно, командитно или с ограничена отговорност дружество, може да предяви иск по чл. 29 СК.
Съпругът, който претендира част от стойността на акции, може да предяви иск по чл. 29 СК."
Моля зя коментар. Акциите придобити по време на брака представляват ли обща семейна собственост ?
За съжаление ПРЕДСТАВЛЯВАТ, но ако не са на ниски стойности, веднага бих ги продал, а с парите бих си купил други на името на приятел или роднина.А в съда(ако се стигне до там), ще се правя на ударен и ще кажа, че мисля че книжата са лични и не съм запознат със закона, ако мине номера мине, ако не...ставаш поредната жертва...
Фирмата е ЕТ регистриран по ДДС.Съгласно ревиз.акт са внесени 800 лв. непризнат данъчен кредит по ф-ра от 2004г. и лихва 190 лв по същия акт.Какви счетоводни операции трябва да се вземат с внесените суми?
Благодаря за помощта
За непризнатия данъчен кредит:
699/4538 (Други извънр.р-ди/ДДС за възстановяване)
За лихвите по акта:
699/459 (Други извънр.р-ди/Задълж.към бюджета)
Мисля, че пропускате важни моменти, затова нещата трябва да се изпипат внимателно (!) до край.
Съпружеската имуществена собственост обхваща онова, което е придобито по време на брака.
Защо казвам "да се изпипат внимателно..." - защото съдът постановява (при спор) кога е придобито имуществото, а, ако едната от страните пожелае и има някакви данни (напр. за ценни книги, придобити по време на брака, реализирани доходи от сделки с тях и др. п.) - нещата могат да се усложнят - да се търсят нови доказателства, документи и т.н. (което не винаги е толкова трудно).
И още една подробност, която не касае конкретния казус: въпросната собственост подлежи на подялба и при други условия (когато почине единият от съпрузите) - в общия случай наследниците могат да са повече от двама - всеки от тях със своя запазена част от наследството.
Представляват, но на практика няма как да има запор по тях, затова отиди и ги продай. С парите или си купи пак същите акции, но на името на майка си, баща си , брат си и т.н.или ги сложи в сейф( не на депозит в банка).В 2-рия случай може и да не загубиш ако се развие корекция,каккато според мен се очачва-просто реализираш къса продажба(такава съм направил и аз без да се развеждам-продал съм почти всичко , и сега чакам корекция,която неминуемо ще се случи, з-то за последния ъп-тренд не виждам фундаментална причина)
Optimist - akciite sa vinagi vav fonda "I az sam chovek" - a za nego ne se kazva na jena!!! niama da i davash da ti gi pipa!!! Prodai si gi predi razvoda i skrii parite - obadi se na priatel:-)
не се бъзикайте с човека-сигурно има причини да пита.
според мен всичко придобито по време на брака е "семейна имуществена общност". при акции търгувани на БФБ обаче всеки от вас може да притежава и да се разпорежда индивидуално със собствените си акции. имуществена общност и евентуални делби ще има ако някой от съпрузите почине или почне делбено дело при развод.
Коментар