If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
При лизинга има една голяма начална вноска, обикновено 30% от цената на колата. Тази вноска ще надхвърли 10 000 лв. и ще светне в НАП.
Има и още един проблем - въпреки че колата е на лизинг и се изплаща на разсрочени вноски, в лизингодателя ДДС-то се начислява счетоводно и плаща на държавата още през първия месец. От там и светва в НАП, защото ДДС взаимоотношенията и за двете страни НАП ги научава ежемесечно, а не чак в края на годината. Тя затова и първата вноска е толкова голяма и нито един лизингодател не може да си позволи тази вноска да е по-малка от 20%.
Близка приятелка наскоро си закупи кола. Да поясня, че тя живее в Лондон. Първоначалната вноска е била 10 к , а месечните са около 600. Говоря за цени в български лев, не в пауд, Разликата е огромна спрямо България за съжаление.
При лизинга има една голяма начална вноска, обикновено 30% от цената на колата. Тази вноска ще надхвърли 10 000 лв. и ще светне в НАП.
Има и още един проблем - въпреки че колата е на лизинг и се изплаща на разсрочени вноски, в лизингодателя ДДС-то се начислява счетоводно и плаща на държавата още през първия месец. От там и светва в НАП, защото ДДС взаимоотношенията и за двете страни НАП ги научава ежемесечно, а не чак в края на годината. Тя затова и първата вноска е толкова голяма и нито един лизингодател не може да си позволи тази вноска да е по-малка от 20%.
И по-рано е имало запитвания по подобни казуси. Имаше и отговор от една жена юрист /вероятно опитен. защото отговаряше доста компетентно/.
Нейният съвет беше декларирай в данъчната декларация печалба от интернет /това включва койни, казина, фриилансери, интернет търговия извън България и др./. Ще платиш 10% на внесените пари, но ще спиш спокойно.
Тя мисля също беше от София и работеше с още нейни колеги в това направление.
Също потърси в мрежата вероятно в София има и други хора счетоводители адвокати които могат да ти дадът съвет.
Написах в Гугъл и веднага излязоха няколко адвокатски кантори. Обаждаш им се и обясняваш какъв ти е въпроса. Ако знаят какво да те посъветват записваш си час и ги посещаваш. Плащаш и си взимаш си отговора на хартия и изпълняваш. Така дори данъчните да те упрекнат в нещо не си виновен защото си постъпил според указанията.
Разбира се можеш да последваш и съветите на Матеев. Той има опит с фирми и ти предлага неща проверени в практиката.
1. Продай крипто на българска крипто-борса. Те ще те докладват в НАП и НАП автоматично ще ти начисли 10% данък.
2. Създай фирма и реализирай огромна печалба например чрез продажба на някакво Нон-Хау или например софтуер. След това си плати данък 10%.
3. Заплати си колата от 5-6 различни места (банки), като на нито едно от местата не надхвърляй 10 000 лв.
4. Намери си приятел (бизнесмен), който така или иначе по принуда е плащал много повече данъци отколкото реално потреблява за лични нужди, и той може да ти я купи колата за негова сметка, а после да ти я подари или продаде много евтино.
5. Регистрирай си фирма и купи колата на името на фирмата, а после я ползвай за лични цели.
1. Продай крипто на българска крипто-борса. Те ще те докладват в НАП и НАП автоматично ще ти начисли 10% данък.
2. Създай фирма и реализирай огромна печалба например чрез продажба на някакво Нон-Хау или например софтуер. След това си плати данък 10%.
3. Заплати си колата от 5-6 различни места (банки), като на нито едно от местата не надхвърляй 10 000 лв.
4. Намери си приятел (бизнесмен), който така или иначе по принуда е плащал много повече данъци отколкото реално потреблява за лични нужди, и той може да ти я купи колата за негова сметка, а после да ти я подари или продаде много евтино.
5. Регистрирай си фирма и купи колата на името на фирмата, а после я ползвай за лични цели.
6. Реализирай печалба в български FOREX брокер и той също ще те докладва и НАП ще ти начисли 10% печалба без да задава излишни въпроси. Ако играеш в 2 брокера (наш и чужд) с насрещни позиции, това е еквивалентно на прехвърляне на пари от единия към другия (в единия печелиш, в другия губиш). Захранвай сметките на брокерите със суми под 10 000 лв. и така оставаш извън радара на НАП.
7. Създай фирма извън евросъюза и от нея си направи банков превод в българска банка, който превод го декларираш пред банката като дивидент.
8. Купи някаква бързопродаваща се стока от държава извън евросъюза, докарай я в България и я продай от името на българска фирма. С парите си купи кола на името на фирмата и така дори няма да плащаш данък печалба.
Въобще около фирмите е по-лесно, защото данъчното събитие настъпва с издаването на фактурата за продажба, и тя веднага ти се трупва в счетоводството като приход на едната фирма и разход на другата. Никой обаче не ти дири сметка дали реално са постъпили средства от купувача към продавача. Съвсем законно си е плащането по фактурата да бъде както предплащане (изпреварва във времето фактурата), така и като разсрочено плащане (изостава във времето). Може дори и никога да не се изплати и НАП това не го интересува - ако искаш, води си съдебни дела. Тоест на едната фирма се генерира загуба и нея може да я влачиш безкрайно, а другата се сдобива с печалба и нея можеш веднага, дори и авансово да я раздадеш като дивидент или да купиш апартамент и кола на името на фирмата.
Цял живот се издържам с хазартна дейност (предимно покер, но в последните години имам приходи и от спортни залози).
По стечение на обстоятелствата ми се налага да играя по места, които нямат активен лиценз с България. Средствата ми са разпределени из чужди сметки и онлайн портофейли като: револют, нетеллер, скрил и крипто. За съжаление много от въпросните ми средства са придобити от крипто букита/казина, които имат съмнителни лицензи с кюрасао, кипър и подобни. Бях свикнал, че приходите от хазарт са необлагаеми, но уви не знам какъв е казусът когато играя в нерегламентирани казина спрямо законите на България.
До момента не съм имал какъвто и да е проблем да използвам средствата си от различните портофейли в България, но и никога не съм правил кой знае колко голяма покупка на имущество, собственост. Предстои ми закупуването на автомобил около 60,000 лв. и колкото повече се зачитам, толкова повече се отказвам от въпросната покупка. Искам да наема професионална помощ, но не съм наясно към какъв тип адвокат/счетоводител да се обърна, понеже казусът ми е странен. Имам транзакции в продължение на години от най-различни казина/крипто букита/легални букита в България и никога не съм водил какъвто и да е било отчет. Просто не съм съхранявал средствата по български банки.
Та ситуацията ми е следната. От онлайн портофейлите е нужно да преведа в Българска банка на мое име около 60,000лв. След това да закупя автомобил.
Та основният ми въпрос е. За такава сума съм наясно, че НАП ще бъдат алармирани. Лесно ми е да напиша произход на средствата: хазарт, но най-вероятно ще ми се направи проблем, че съм играл в нерегламентирани казина спрямо хазартния закон на България?
В много от старите ми и основни буки сметки депозирам с най-различни методи: крипто/револют/нетелер/скрил и съответно тегля към където реша след това. Честно да ви кажа, не знам и държавата колко е наясно с крипто транзакциите и дали намесата им ще задейства още по-сериозен механизъм от тяхна страна. Наясно съм, че крипто доходите се облагат, но въпросния доход идва от хазарт, така че не съм наясно каква е процедурата и тук.
Нямам нищо против да платя на НАП някакъв % от парите за да ми е мирно на душата, но въобще не знам от къде да тръгна и как да процедирам.
Моля да ми дадете някакъв съвет и съответно препоръка какъв тип професионалист да търся.
Живея в София.
Коментар