IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Работодател от САЩ, работя от вкъщи - какви данъци трябва да платя?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от nradev Разгледай мнение


    да де ама си в грешка . място на изпълнението е България
    И как стигна до този извод за предоставяни услуги на чуждестранно лице, че място на изпълнение е тук?
    колкото толкова

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Kildirim_Bei Разгледай мнение
      supertrader, той Радев ще му ги обясни нещата. Договора, както предполагахме, се оказа за услуга.

      Ами ще чака. Дохода ще го декларира до април догодина.
      Единствено е важно сега какво става с регистрацията по ДДС. Ако заплатата е над 10К, както каза човека, най-късно януари-февруари догодина ще трябва да се регистрира. И да види там със социалните и здравните как да го натамънят.
      Имат много да си говорят с Радев. При адвокат и при счетоводител си е като при лекар - всичко трябва да си кажеш, за да получиш правилното лечение.

      Май темата се изчерпа.
      ако закъснее с регистрацията по ддс мое да му скъсат шотртите после

      Коментар


      • supertrader, той Радев ще му ги обясни нещата. Договора, както предполагахме, се оказа за услуга.

        Ами ще чака. Дохода ще го декларира до април догодина.
        Единствено е важно сега какво става с регистрацията по ДДС. Ако заплатата е над 10К, както каза човека, най-късно януари-февруари догодина ще трябва да се регистрира. И да види там със социалните и здравните как да го натамънят.
        Имат много да си говорят с Радев. При адвокат и при счетоводител си е като при лекар - всичко трябва да си кажеш, за да получиш правилното лечение.

        Май темата се изчерпа.
        Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
        ~ Enfant Sanssouci de Monde ~

        Коментар


        • isixmisix - и с каква идея да чакаш, какъв е смисълът от това чакане, този договор си е чисто търговски и където си регистриран по него там си плащаш данъци и няма никакви неясноти по този въпрос. По него ти си българско физическо лице или юридическо ако си го регистрираш в България и плащанията са към теб в България.
          D.Y.F-091066

          Коментар


          • Първоначално изпратено от isixmisix Разгледай мнение
            Някои от вас са прави - договорът е точно договор за услуга - "Consulting agreement". Звъннах днес на счетоводител и обясних ситуацията, тя ми каза, че нямало проблем да изчакам до другата година за деклариране на дохода, тъй като започнах с американците Септември. На колко счетоводителя трябва да звънна още, за да разбера дали всичко е наред с тази сума, дали трябва да правя нещо сега и тн.? Изглежда всеки си има "мнение" по въпроса и точни отговори трудно се дават. Май счетоводството е неточна наука като психологията . Но шегата настрана - препоръчайте ми добър счетоводител?
            мога да ти препоръчам себе си. пиши на nradev@gmail.com. на ЛС не ми пиши че нещо не са наред. договора е нещо като договор за консултации доколкот разбрах. имам идея какво се прави. явно счетито не е разбрало че има проблем с ДДС регистрацията. така че мое преди нова година да имаш проблем. ако ще на 100 счетита да звъниш докато не сключиш договор да те обслужват счетоводно никой няма да те вземе на сериозно.счетоводството е много точна наука,само де тука у форума няма счетоводители а такива дето се чудят кво да си правят времето и затова чешат клавиатурите
            Last edited by nradev; 28.10.2018, 13:36.

            Коментар


            • Вижте какво написах по-долу. Не знам защо отнема токова време да ми бъдат одобрени постовете.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Kildirim_Bei Разгледай мнение

                Да, но трябва нотариално заверено пълномощно от чужденеца за местно лице, което получава дохода от наем. И всичко се оправя от местното лице.
                Не е просто тоя, дето ти подава декларацията.

                Във в ръзка със СИДДО на чуждестранните лица НАП им издава т.нар. TIN (Tax Identification Number) - 10-цифрен номер. Пишат си го в данъчните декларации и пей сърце.
                може и така да е станало .скоро не съм имал такъв случай. а едно време никво нот.пълномощно не искаха. щом си решил да захраниш бюджета не ти създаваха спънки

                Коментар


                • Kildirim_Bei - няма как да знам всичко, но за тези проекти фриилансърските съм на ясно - жестока конкуренция и за индиеца 100 долара са много пари, в България с тоя изкуственно надут стандарт направо ще цъфнеш. Само собствениците на сайтовете могат да поддържат калифорнийски стандарт и доходи и това на гърба на всички тези които ще фотосинтезират.Същото е и с търговията в ибей, дори и амзон за дребните пишман търговци, това за забавление и да си разменяш разни неща може но доходи забрави. Аз съм се "заяждал" с очевидни подстрекателски публикации в интернет и авторите им и да ти кажа те са свързани винаги със сайта, ама пишат глупости - ставали милионери от това, хавани се , зариби се. Това не са милионерски а милиардески бизнеси но за някой - Джеф Безос например, обаче всичко дребно гори че пуши дори да направи някакви продажби и някакъв мижав оборот - ДОХОДИ САМО НА КАРТИНКА. Какво излиза - някой за да прави пари трябват стотици хилаяди зарибени и заблудени.
                  Аз не мисля че автора на въпроса си търси счетоводител, по скоро си мисля че той хипотетично пита понеже се е блъснал в някаква схема къде му обещат тези доходи - банкови преводи. С програмирането също е така - за да изкарва някой дохода от хиляди на месец покрай него трябва да има фотосинтезиращи програмисти по една малка рота поне. Обаче никой не пише, не се оплаква - живеят с надеждата а те годините ще минат и после ръст на самоубийствата.

                  D.Y.F-091066

                  Коментар


                  • supertrader, отклоняваме се от темата.
                    Само ще кажа, че не става дума само за някакви сайтове (някои сайтове могат да са много сложни като back-end). Има скъпи софтуерни проекти, които могат да се реализират чрез виртуални екипи.

                    Както и да е, isixmisix не се включва, значи се е затичал да търси читав счетоводител. Което е най-правилното според мен.
                    Last edited by Kildirim_Bei; 28.10.2018, 09:40.
                    Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
                    ~ Enfant Sanssouci de Monde ~

                    Коментар


                    • Kildirim_Bei - милионен е бизнеса само на собствениците на сайта, иначе като ги гледам предложенията са за няколко стотин долара а конкуренцията само милионна - милиони конкуренти да вземат работата и някои от тях ако не я вземат на място могат да си намерят за 2 долара на ден, така че 100 долара са 50 надника. Някой ако е тръгнал да се бори с такива аз викам данъци да му дадем да го спонсорираме че той ще изкара един доход с който може да умре от глад. Сайтовете само рекламират - ще изкараш пари, ще изкарат те.

                      D.Y.F-091066

                      Коментар


                      • supertrader, фактически нямаш никакви отношения с държавата (САЩ в случая) и тя няма какво да иска от теб персонално.

                        Напълно е възможно да има софтуерна фирма в Щатите с трима човека (собственик/управител, секретарка и счетоводител), която да има договори с 300 фрийлансъри (independent contractors) от целия свят и да прави милионен бизнес. Фирмата си плаща данъците от бизнеса в Щатите. IRS са доволни.
                        Не е за конкретния случай, но някъде има изискване да докажеш, че няма работници в държавата да ти свършат работа, та да наемеш чужденци. За IT-фирмите пък е толкова лесно да докажат, че нямат нужния брой свободни квалифицирани специалисти, че няма накъде.
                        Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
                        ~ Enfant Sanssouci de Monde ~

                        Коментар


                        • Някои от вас са прави - договорът е точно договор за услуга - "Consulting agreement". Звъннах днес на счетоводител и обясних ситуацията, тя ми каза, че нямало проблем да изчакам до другата година за деклариране на дохода, тъй като започнах с американците Септември. На колко счетоводителя трябва да звънна още, за да разбера дали всичко е наред с тази сума, дали трябва да правя нещо сега и тн.? Изглежда всеки си има "мнение" по въпроса и точни отговори трудно се дават. Май счетоводството е неточна наука като психологията . Но шегата настрана - препоръчайте ми добър счетоводител?

                          Коментар


                          • Kildirim_Bei и аз мисля че е така, но въобще няма да се изненадам ако договора е точно трудов договор според който той плаща данъци там. т.е. трябва да плати там. За САЩ не знам, но има други държави в които фирмите като наемат някой както той е нает просто задължително трябва да е с договор по който той трябва да плати данъци в страната където фирмата е регистрирана. В противен случай фирмата я чака тлъста глоба от данъчните служби и също и договора да е примерно за 5 месеца за да има възможност той да е повече време в друга страна където да плати данъците си никак не е желателен т.е. не може. За да си плаща данъците тук той трябва да е нает в страна която позволява предните неща и за макс.5 месеца, това се отчита а не той къде спи..те така казват. Ако той притежава някакви много ценни умения за тях може да им извие ръцете и да иска да му се плати така че да не дължи данъци там, може и тогава договора трябва да е от търговски тип - продава им софтуер например, те си плащат и той на тези пари никакви данъци там в тяхната страна не дължи. Обаче виж какво става в ЕС, протестират да не се наемат фирми от други държави защото така работниците няма да платят данъци дефакто в държавата в която работят.
                            D.Y.F-091066

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                              Kildirim_Bei - в никакъв случай не се заяждам, обаче дължи данъци там а не ги плаща защото не е наясно а работодателя сигурно е много наясно защото той нищо не декларира вместо него. Той декларира за себе си. И си прав за това че той няма право на работа и пребиваване там, но какво от това щом има трудов договор и плащане на възнаграждение по него.
                              supertrader, най-вероятно Радев е прав, че младежа, който задава въпроса, не е наясно с какъв договор работи за американците. Младостта не е порок, но това, че работиш за някой, не значи че си на трудов договор при него.
                              Само гадаем какъв е договора, а очевидно има такъв, щото американците не са тъпи като опира въпроса до данъци.

                              Най-просто ще е, ако isixmisix напише заглавието на договора.
                              Сигурен съм, че не е Labor Agreement/Contract или Employment Agreement/Contract, а по-скоро Contract for...... или някакъв друг тип Agreement.
                              Last edited by Kildirim_Bei; 27.10.2018, 22:06.
                              Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
                              ~ Enfant Sanssouci de Monde ~

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от nradev Разгледай мнение

                                в НАП доскоро можеше без егн. предполагам още може. примерно си чужденец и имаш имот и получаваш наем. пишеха го на егн на пълномощника дет ти подава декларацията едно време .сега не знам ка е
                                Да, но трябва нотариално заверено пълномощно от чужденеца за местно лице, което получава дохода от наем. И всичко се оправя от местното лице.
                                Не е просто тоя, дето ти подава декларацията.

                                Във в ръзка със СИДДО на чуждестранните лица НАП им издава т.нар. TIN (Tax Identification Number) - 10-цифрен номер. Пишат си го в данъчните декларации и пей сърце.
                                Last edited by Kildirim_Bei; 27.10.2018, 21:21.
                                Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
                                ~ Enfant Sanssouci de Monde ~

                                Коментар

                                Working...
                                X