Първоначално изпратено от nradev
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Работодател от САЩ, работя от вкъщи - какви данъци трябва да платя?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Kildirim_Bei Разгледай мнениеsupertrader, той Радев ще му ги обясни нещата. Договора, както предполагахме, се оказа за услуга.
Ами ще чака. Дохода ще го декларира до април догодина.
Единствено е важно сега какво става с регистрацията по ДДС. Ако заплатата е над 10К, както каза човека, най-късно януари-февруари догодина ще трябва да се регистрира. И да види там със социалните и здравните как да го натамънят.
Имат много да си говорят с Радев. При адвокат и при счетоводител си е като при лекар - всичко трябва да си кажеш, за да получиш правилното лечение.
Май темата се изчерпа.
Коментар
-
supertrader, той Радев ще му ги обясни нещата. Договора, както предполагахме, се оказа за услуга.
Ами ще чака. Дохода ще го декларира до април догодина.
Единствено е важно сега какво става с регистрацията по ДДС. Ако заплатата е над 10К, както каза човека, най-късно януари-февруари догодина ще трябва да се регистрира. И да види там със социалните и здравните как да го натамънят.
Имат много да си говорят с Радев. При адвокат и при счетоводител си е като при лекар - всичко трябва да си кажеш, за да получиш правилното лечение.
Май темата се изчерпа.Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
~ Enfant Sanssouci de Monde ~
- 1 like
Коментар
-
isixmisix - и с каква идея да чакаш, какъв е смисълът от това чакане, този договор си е чисто търговски и където си регистриран по него там си плащаш данъци и няма никакви неясноти по този въпрос. По него ти си българско физическо лице или юридическо ако си го регистрираш в България и плащанията са към теб в България.D.Y.F-091066
Коментар
-
Първоначално изпратено от isixmisix Разгледай мнениеНякои от вас са прави - договорът е точно договор за услуга - "Consulting agreement". Звъннах днес на счетоводител и обясних ситуацията, тя ми каза, че нямало проблем да изчакам до другата година за деклариране на дохода, тъй като започнах с американците Септември. На колко счетоводителя трябва да звънна още, за да разбера дали всичко е наред с тази сума, дали трябва да правя нещо сега и тн.? Изглежда всеки си има "мнение" по въпроса и точни отговори трудно се дават. Май счетоводството е неточна наука като психологията . Но шегата настрана - препоръчайте ми добър счетоводител?Last edited by nradev; 28.10.2018, 14:36.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Kildirim_Bei Разгледай мнение
Да, но трябва нотариално заверено пълномощно от чужденеца за местно лице, което получава дохода от наем. И всичко се оправя от местното лице.
Не е просто тоя, дето ти подава декларацията.
Във в ръзка със СИДДО на чуждестранните лица НАП им издава т.нар. TIN (Tax Identification Number) - 10-цифрен номер. Пишат си го в данъчните декларации и пей сърце.
Коментар
-
Kildirim_Bei - няма как да знам всичко, но за тези проекти фриилансърските съм на ясно - жестока конкуренция и за индиеца 100 долара са много пари, в България с тоя изкуственно надут стандарт направо ще цъфнеш. Само собствениците на сайтовете могат да поддържат калифорнийски стандарт и доходи и това на гърба на всички тези които ще фотосинтезират.Същото е и с търговията в ибей, дори и амзон за дребните пишман търговци, това за забавление и да си разменяш разни неща може но доходи забрави. Аз съм се "заяждал" с очевидни подстрекателски публикации в интернет и авторите им и да ти кажа те са свързани винаги със сайта, ама пишат глупости - ставали милионери от това, хавани се , зариби се. Това не са милионерски а милиардески бизнеси но за някой - Джеф Безос например, обаче всичко дребно гори че пуши дори да направи някакви продажби и някакъв мижав оборот - ДОХОДИ САМО НА КАРТИНКА. Какво излиза - някой за да прави пари трябват стотици хилаяди зарибени и заблудени.
Аз не мисля че автора на въпроса си търси счетоводител, по скоро си мисля че той хипотетично пита понеже се е блъснал в някаква схема къде му обещат тези доходи - банкови преводи. С програмирането също е така - за да изкарва някой дохода от хиляди на месец покрай него трябва да има фотосинтезиращи програмисти по една малка рота поне. Обаче никой не пише, не се оплаква - живеят с надеждата а те годините ще минат и после ръст на самоубийствата.
D.Y.F-091066
Коментар
-
supertrader, отклоняваме се от темата.
Само ще кажа, че не става дума само за някакви сайтове (някои сайтове могат да са много сложни като back-end). Има скъпи софтуерни проекти, които могат да се реализират чрез виртуални екипи.
Както и да е, isixmisix не се включва, значи се е затичал да търси читав счетоводител. Което е най-правилното според мен.Last edited by Kildirim_Bei; 28.10.2018, 10:40.Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
Коментар
-
Kildirim_Bei - милионен е бизнеса само на собствениците на сайта, иначе като ги гледам предложенията са за няколко стотин долара а конкуренцията само милионна - милиони конкуренти да вземат работата и някои от тях ако не я вземат на място могат да си намерят за 2 долара на ден, така че 100 долара са 50 надника. Някой ако е тръгнал да се бори с такива аз викам данъци да му дадем да го спонсорираме че той ще изкара един доход с който може да умре от глад. Сайтовете само рекламират - ще изкараш пари, ще изкарат те.
D.Y.F-091066
Коментар
-
supertrader, фактически нямаш никакви отношения с държавата (САЩ в случая) и тя няма какво да иска от теб персонално.
Напълно е възможно да има софтуерна фирма в Щатите с трима човека (собственик/управител, секретарка и счетоводител), която да има договори с 300 фрийлансъри (independent contractors) от целия свят и да прави милионен бизнес. Фирмата си плаща данъците от бизнеса в Щатите. IRS са доволни.
Не е за конкретния случай, но някъде има изискване да докажеш, че няма работници в държавата да ти свършат работа, та да наемеш чужденци. За IT-фирмите пък е толкова лесно да докажат, че нямат нужния брой свободни квалифицирани специалисти, че няма накъде.Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
Коментар
-
Някои от вас са прави - договорът е точно договор за услуга - "Consulting agreement". Звъннах днес на счетоводител и обясних ситуацията, тя ми каза, че нямало проблем да изчакам до другата година за деклариране на дохода, тъй като започнах с американците Септември. На колко счетоводителя трябва да звънна още, за да разбера дали всичко е наред с тази сума, дали трябва да правя нещо сега и тн.? Изглежда всеки си има "мнение" по въпроса и точни отговори трудно се дават. Май счетоводството е неточна наука като психологията . Но шегата настрана - препоръчайте ми добър счетоводител?
Коментар
-
Kildirim_Bei и аз мисля че е така, но въобще няма да се изненадам ако договора е точно трудов договор според който той плаща данъци там. т.е. трябва да плати там. За САЩ не знам, но има други държави в които фирмите като наемат някой както той е нает просто задължително трябва да е с договор по който той трябва да плати данъци в страната където фирмата е регистрирана. В противен случай фирмата я чака тлъста глоба от данъчните служби и също и договора да е примерно за 5 месеца за да има възможност той да е повече време в друга страна където да плати данъците си никак не е желателен т.е. не може. За да си плаща данъците тук той трябва да е нает в страна която позволява предните неща и за макс.5 месеца, това се отчита а не той къде спи..те така казват. Ако той притежава някакви много ценни умения за тях може да им извие ръцете и да иска да му се плати така че да не дължи данъци там, може и тогава договора трябва да е от търговски тип - продава им софтуер например, те си плащат и той на тези пари никакви данъци там в тяхната страна не дължи. Обаче виж какво става в ЕС, протестират да не се наемат фирми от други държави защото така работниците няма да платят данъци дефакто в държавата в която работят.
D.Y.F-091066
Коментар
-
Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнениеKildirim_Bei - в никакъв случай не се заяждам, обаче дължи данъци там а не ги плаща защото не е наясно а работодателя сигурно е много наясно защото той нищо не декларира вместо него. Той декларира за себе си. И си прав за това че той няма право на работа и пребиваване там, но какво от това щом има трудов договор и плащане на възнаграждение по него.
Само гадаем какъв е договора, а очевидно има такъв, щото американците не са тъпи като опира въпроса до данъци.
Най-просто ще е, ако isixmisix напише заглавието на договора.
Сигурен съм, че не е Labor Agreement/Contract или Employment Agreement/Contract, а по-скоро Contract for...... или някакъв друг тип Agreement.Last edited by Kildirim_Bei; 27.10.2018, 23:06.Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
Коментар
-
Първоначално изпратено от nradev Разгледай мнение
в НАП доскоро можеше без егн. предполагам още може. примерно си чужденец и имаш имот и получаваш наем. пишеха го на егн на пълномощника дет ти подава декларацията едно време .сега не знам ка е
Не е просто тоя, дето ти подава декларацията.
Във в ръзка със СИДДО на чуждестранните лица НАП им издава т.нар. TIN (Tax Identification Number) - 10-цифрен номер. Пишат си го в данъчните декларации и пей сърце.Last edited by Kildirim_Bei; 27.10.2018, 22:21.Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
Коментар
Коментар