IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Дублиращи се данъци както и такива които никога няма да видим полза от тях

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от пасъм Разгледай мнение
    Да, така е по-ясно написано. Имаш ДДС в транспорта, тук ти добавят мито за транспорт, мито за стоката
    и ДДС върху (двете мита + цената на стоката)
    С други думи имаш няколко пъти плащане на ДДС за едно и също нещо.
    Точно това ме накара да се замисля и да започна тази тема.
    Ако и вие се сещате други примери?
    Мисля да се опитам да подготвя отворено писмо и да го пратя до всички медии.
    Дано поне да предизвика дискусия.

    Коментар


    • Да, така е по-ясно написано. Имаш ДДС в транспорта, тук ти добавят мито за транспорт, мито за стоката
      и ДДС върху (двете мита + цената на стоката)

      Коментар


      • [QUOTE=Императорът;n3292029]
        Императоре, ние с теб много пъти под много статии сме изказвали мнение, че държавните служители (твоето хъхреци ми допада повече) трябва да се съкратят поголовно и заплатата им да се обвърже с трудът им (на тези които все пак останат). Как може по време на Соца когато сме имали цяла армия машинописки да сме имали по малка администрация (а тогава е било планова икономика, което означава, че освен администриране държавата е планувала и какво, къде и как да се произведе + всички прилежащи дейности). Всички сме на мнение, че е крайно време държавна администрация да влезе поне в 20 век и да започне сама да си обменя нужната информация, а не ти да обикаляш като идиот (защото сега е някъде между Мезозойската ера и началото на Каменната ера). Друг казус - защо при закупуване на автомобил които е регистриран вече трябва да върнеш рег. номер? Нали вече си го платил (или този от които го купуваш). Защо просто като вземеш книжка не ти дават един рег. номер и просто като си вземеш кола да си сложиш твоя номер и само да подадете известие, че колата е сменила собственика си. Така няма да има и коли които се водят на стария си собственик 10 години след продажбата и ще отпадне нуждата от доста безполезна "работа". Ти вече си го платил, значи е твоя собственост. Ако не е така то тогава когато го връщаш в КАТ те трябва да ти възстановят парите платени за този номер (те се явяват един вид капаро).

        Коментар


        • Първоначално изпратено от пасъм Разгледай мнение
          Доста неща, които си написал са вярни, но не всички. Ти освобождавал ли си нещо от митница? Няма вариант да платиш ДДС на пътните пак. И защо мислиш, че си платил ДДС на САЩ или Китай и нашите ти искат пак ?
          Да редовно.
          Първо ДДС се плаща върху фактурата за транспорт (DHL, TNT, или друг) нали? или те ти издават фактура без ДДС, защото такава аз досега не съм виждал.
          След като вече имаш начислено ДДС върху транспорта трябва да освободиш пратката от митница (ако е над 15 евро) при което ти се смята Мито (данък върху стойността на транспорта) и накрая върху митото и стойността на продукта по придружаващите го документи ти се начислява ДДС. Мисля, че не изтървам нищо. Така, че да 3 пъти ми се калкулира данък под една или друга форма за едно и също нещо. ДДС на фактурата за транспорт, мито сметнато върху фактурата за транспорт +ДДС-то, и накрая отново ДДС върху митото (което парадоксално вече е смятано върху услуга за която си платил ДДС). Ако трябва още да разясня кажи.
          И никъде не съм казал, че вече съм платил ДДС в САЩ или Китай. Няма как да стане, то се начислява на последния по веригата. Затова и при износ от фирмена гледна точка ДДС- то се плаща от получателя.

          Коментар


          • Доста неща, които си написал са вярни, но не всички. Ти освобождавал ли си нещо от митница? Няма вариант да платиш ДДС на пътните пак. И защо мислиш, че си платил ДДС на САЩ или Китай и нашите ти искат пак ?

            Коментар


            • В същото време някои привилегировани касти са ОСВОБОДЕНИ от данъчни и/или осигурителни тегоби. Да сте чули свободен хъхрек данъци да плаща? Това наблюдавах и днес - на един от централните софийски пазари - гъгнивци заграбили сергиите, не видях никъде, касови апарати не видях, кантарът така извърнат, че само "търговецът" го вижда какво показва - иначе цените ниски и всички при тях се наредили... а в нормалният магазин (където аз напук влязох) - има си всичко - апарат и т.н. - ама на 18 минути средно влиза заблуден клиент... затова тия помещения сменят наематели и бизнеси през няколко месеца - плодове, месце, пиенье, дрехи и т.н. - виждат хората, че не става и си дигат шапката - защото как ще се бориш с ценовият дъмпинг на някой, който продава нелегално и НИЩО не плаща? По едно време спряха некви тарикати (тия бяха бели) с колата до тротоара - отвориха багажника, пълен с кори и кашони с кокенца - и всичкото пуенсионер се нареди на опашка за за 10-15 минути разграбиха всички кокенца - и тия драснаха с три джоба пари - пъки законните търговци да лапат мухи.
              Всичко това се случва на 1400 м например от районният НАП, разбира се - никой от него не реагира - те гонят само плащащите балами. Какво им пука - заплатите им са заплати - получават си ги без значение дали вършат нещо или не? Помня разследващият репортаж за заведението в Баталова воденица - дето съдържателят (хъхряк) 15 години работи незаконно без разрешения, фирма, касови апарати, без нищо - и се зъби нагло на журналистката: "Какви данъци ма, душа - ти като плащаш данъци - кво - нещо повече ли си от мене?" - това кафене, другари е на няма и ДВЕСТА метра от районният ни НАП - и на бас, че тоя хъхрек и досега никой не го е закачал, нищо, че цяла България го видя !!! Все едно сме се върнали в Османската империя и то ранната - в която самО "гяурите" плащат данъци !!!


              Отделно дето всяка безполезна чиновнишка cвиня НЕ плаща осигуровки - защото явно е нещо повече от един работещ и реално произвеждащ, от един лекар, един учител - cвинята, дето само трупа лой - и се размърдва само за да напакости на хората, дето я гоят !!! Да не говорим, че и садии, митничари, прокурори, полицаи (дето все реват кат` тако`а за онако`а) също тоже НЕ плащат осигуровки !!! Конституцията не забранява ли такива привилегии - и един мpъсен садия толкова ли е беден, че не може да си плати осигуровките?
              Вчера ходих при една клиентка чиновничка от министерство (не моя клиентка хем) да и дам един документ - помня навремето НЕ знаеше, че я осигуряват в УПФ - и как да знае, като удръжката и във фишът - в графите за удържани пари за осигуровки - навсякъде пише НУЛА? Вчера: отивам към 13 часът и нещо - нямало я - охраната вика: Ми те вярно обядват в 12:30, ама може още да обядва, кой знае? Чаках я до около 14:18 часът - настойчиво звънейки на служебният и през около 5 минути - няма и няма - държавна чиновница - що да не плюcка и цял ден в ресторанта? Кой работещ в частният сектор има време да плюcка два часа? Тръгнах си накрая - нямах време да я чакам цял ден - дано се е нагувичила хубаво.


              Та - да завърша весело - защото се разгневих - помните ли какво направиха голгафичърианците? Ние тука май трябва не 1/3, но 3/5 от населението да натирим нанякъде. Ще ги излъжем, че всички реално работещи са пипнали специфичен вирус, който ги превръща в канибалски зомбита.
              Last edited by Императорът; 01.02.2018, 19:59. Причина: ърм
              Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

              Коментар


              • Тия гаври ще продължават, докато поне един нормален народ не вдигне революция и не направи душманите си на чеверме. ВОСР е свършила страшно много работа за обикновените хора, защото управляващите по цял свят са се уплашили не на шега и са клекнали пред реално произвеждащата класа за много неща.


                То конституцията се нарушава непрекъснато, вие ми говорите за някакви закончета регулиращи дейността на парламентът. И ако политиците - ако не ни кефят - можем да ги сменим - как се сменя съдебната система? Садиите мръсни кой ги е избрал, за да може да ги махне? Независими от законодателната власт, не са ли независими и от народът?
                Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Dies Irae Разгледай мнение
                  Друг пример още по куриозен - поръчваш си нещо по куриер от САЩ например.
                  Куриера ти начислява ДДС за транспорта (фактурата му).
                  Когато пратката дойде в България трябва да я освободиш от митница (ако е със стойност над 15 евро) при което ти начисляват мито (пак данък върху фактурата за транспорта за която вече си платил ДДС) и накрая ти начисляват ДДС върху стойността на продукта + митото (което вече си платил като данък и в този данък вече е вкарано 1 път ДДС). От това излиза, че не само плащаш данък на данъка, но и имаш начисляване на ДДС върху ДДС което е направо ненормално. Колкото повече мисля по този казус толкова повече ми прилошава. И това е върху всяка стока която е внос (с други думи почти всички стоки които потребяваме като граждани). Сигурно ще се сетя и за други примери.
                  Има ли някакъв начин това да се направи публично достояние (да се разпространи) за да може обществото да изисква промяна (колкото и невъзможно да звучи в България)?
                  Начини има много. Описваш във кратък текст (до 1-2 страници) проблемите със доказателства и добра обосновка и започваш да пращаш този текст на всички медии. Може да го разпространяваш и във социалните мрежи.

                  Но въпроса пак опира до това колко хора ще обърнат внимание и колко ще предприемат реални действия чрез които да пристиснат политиците и да започне промяна.
                  Непукизма на българите днес (а и на повечето народи) се дължи на факта че народа реално няма никаква власт (защото сам се е отказал от властта). Изключение са само уличните протести и фалшивите избори на които обаче се въртят едни и същи марионетки. И затова всеки си казва "ами то от мен нищо не зависи"..... И то наистина е така при сегашната система на управление.

                  Затова написах във предните ми постове че трябва да се върви към пряка демокрация. Сега вече разполагаме със такива невероятни технологии че няма никакъв проблем да се изгради цялостна платформа на полуавтоматизирано правителство. И от там постепенно да се преминава към нова форма на управление на държавата. Без партии и без политици. А знам че българите по принцип са твърди песимисти по всички въпроси. Но също си давам сметка че това може да се промени и има начини.

                  Аз например си задавам въпроса - Защо трябва да копираме "развитите" западни държави и вечно да се сравняваме със тях?
                  Защо ние българите да не станем най големите иноватори и да не създадем ново държавно устройство и нов тип на управление?
                  Всичко опира до желание и работа. Знанието и технологиите отдавна са налични!
                  Last edited by alphaomega; 01.02.2018, 15:09.

                  Коментар


                  • Друг пример още по куриозен - поръчваш си нещо по куриер от САЩ например.
                    Куриера ти начислява ДДС за транспорта (фактурата му).
                    Когато пратката дойде в България трябва да я освободиш от митница (ако е със стойност над 15 евро) при което ти начисляват мито (пак данък върху фактурата за транспорта за която вече си платил ДДС) и накрая ти начисляват ДДС върху стойността на продукта + митото (което вече си платил като данък и в този данък вече е вкарано 1 път ДДС). От това излиза, че не само плащаш данък на данъка, но и имаш начисляване на ДДС върху ДДС което е направо ненормално. Колкото повече мисля по този казус толкова повече ми прилошава. И това е върху всяка стока която е внос (с други думи почти всички стоки които потребяваме като граждани). Сигурно ще се сетя и за други примери.
                    Има ли някакъв начин това да се направи публично достояние (да се разпространи) за да може обществото да изисква промяна (колкото и невъзможно да звучи в България)?

                    Коментар


                    • [QUOTE=Императорът;n3291860]

                      Примерът който даваш с корпоративния данък е аналогичен. Ти вече си платил 1 път данъци за тази печалба. И после пак плащаш данък върху същата сума.
                      Точно за това говоря и аз.
                      За това, че данъците просто се прибират без да се влагат в това което трябва - стига само да излезеш от дома си и вече го виждаш навсякъде около теб.
                      За това, че 2 мил. издържат 4 мил.
                      Не съм съгласен на 100%
                      По скоро е 1 мил. издържа 5 мил. защото аз лично съм на мнение (лично без да искам да обидя някой) е, че единствените които вкарват пари в тази държава са производителите и от части туризма. Всичко останало просто върти същите тези пари вкарани чрез износ или туризъм напред назад и създава илюзия, че прави нещо. Затова не трябва да се гледа БВП (той реално отчита едни и същи пари няколкократно), а само и единствено остатъка (ако го има) от износ - внос. Ако има остатък това са реално изкараните пари от държавата. Всичко друго е просто илюзия. И затова сме в това състояние. И затова са толкова високи данъците в България (противно на мантрите на политиците данъците в България са почти 50% от изработеното от всеки човек (без държавните разбира се, те данъци не плащат)). Просто трябва да впрегнем тези които не работят или всички плащания от бюджета (НОИ, НЗОК и др.) да стават чрез индивидуални партиди (да се знае колко си внесъл като данъци и колко имаш да ползваш), а които не е внасял просто да не съществува в регистрите (за държавата този човек няма право на мед. помощ, социална помощ, няма право да гласува и тн.) тогава всички искат не искат ще почнат да плащат данъци ( а за да ги плащат, трябва да имат доходи и съответно работа).
                      А, че до властта не се допускат хора с опит също е факт. Трябва да има референдум за това да се забрани на хора работили на държавна работа (както и били членове на БКП) да се кандидатират за каквато и да е политическа позиция, трябва да се въведе и максимум броя кандидатиране (както при консулите в Рим, 2 пъти се кандидатираш (ако те изберат ОК, ако не значи никой не те иска и нямаш право повече)). Иначе имаме казуса и с вечния политик (но нито 1 път не изказал се на трибуната, и съответно нищо неправил).
                      Още един казус да ви подхвърля - преди когато тиквата сдаде властта имаше депутати от всички политически партии които взеха обезщетение за безработица.
                      Освен това след като в Правилника за Организацията и дейността на Народното Събрание е записано:
                      Чл. 136. (1) Народният представител е длъжен да присъства на заседанията на Народното събрание и на комисиите, в които е избран.
                      (2) Народен представител, на който се налага да напусне заседанието, преди да е завършило, или да закъснее за заседание, уведомява дежурните секретари или ръководството на съответната комисия.
                      (3) Народен представител, на който се налага да отсъства по уважителни причини от заседание на Народното събрание или от заседание на комисия, предварително уведомява председателя на Народното събрание, съответно председателя на съответната комисия.

                      Чл. 137. За неуредените въпроси в този правилник се прилагат Кодексът на труда и Кодексът за социално осигуряване, освен ако това противоречи или е несъвместимо с положението на народните представители.
                      А според чл. 190 ал.1 от КТ дисциплинарно уволнение може да се налага за:
                      1. три закъснения или преждевременни напускания на работа в един календарен месец, всяко от които не по-малко от 1 час
                      2. неявяване на работа в течение на два последователни работни дни
                      Въпросът е защо няма все още нито един народен представител който да е дисциплинарно уволнен?
                      След като не се явяват на работа те трябва да бъдат уволнени и мястото им да се заеме от следващия по ред в листата на партията към която е.

                      Като гражданин бих желал да призова Народното събрание да започне да прилага закона така както е гласуван от самото него и народните представители да изпълняват задълженията си, така както е записано в Правилника за Организацията на действеността на Народното Събрание.
                      Защо някой журналист не повдигне този въпрос?
                      Как можем ние да повдигнем този въпрос?


                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Dies Irae Разгледай мнение

                        Въпроса не е дали искаш да имаш катализатор или не, а защо плащаш 3 данъка за едно и също нещо - един път еко данък към данък МПС, вроти път еко данък като акциз на горивото с което се движи колата ти и трети път като еко такса в цената на винетката. Това е 3 плащания за едно и също нещо! Все едно като взимаш хляб да го платиш, после преди да го нарежеш магазинера да иска втори път да го платиш и накрая преди да го изядеш да те накара да го платиш трети път.
                        Нормално ли е това. Не говорим за това, че бюджета на държавата се управлява некадърно (нарочно), а за това, че много данъци се плащат по няколко пъти от гражданите за едно и също нещо.
                        Няма да мрънкяш !!! 2 000 000 само работят реално в тая държава - и те трябва да хранят над 4 000 000 паpазитиращи - пенсионери, деца (тяхното паразитство е оправдано и естествено, разбира се), хъхряци, държавни чиновници, садии, прокурори, затворници, мигранти и какви ли още не. Отделно и всеки с поне малко власт трябва да покрадва.

                        Това с екотаксите е забавно - плащаш екотакса за колата си, а в същото време (не дай боже да живееш в моят квартал), дишаш "въздух" с нива на замърсяване 28 ПЪТИ над нормата, защото същата държава, дето те дере с екотакса не смее да озапти някакви пещерни питекантропи, тъпчещи кюмбетата си с пластмаси, дрехи втора ръка, мокри дървета, черчевета, гуми и всичко, което може да гори - при това: САМОНАСТАНИЛИ СЕ в незаконни гета питекантропи, дето отделно им плащат водата, често токът, здравеопазването, пожизнена издръжка и т.н. - щото имали "права".

                        Да - пенсионната осигуровка - пенсия от Ной ще получаваш вероятно - ама с нея ще можеш да си купуваш само хлебец през ден - защото - за да получаваш нормална пенсия - горепосочените ще трябва да започнат да работят, но те не щат - и никой не смее да ги застави.


                        Алфаомегов е прав - то се знае - ама няма как да стане по мирен път. Картофоглавият се канеше да ореже администрацията - но после почна да се гъне, че "ми те ще останат без работа" - а впоследствие тая сган дори набъбна като численост.

                        Не виждам как ще стане освен с революция просто. Другото е бавна гибел - защото колкото повече се влошават нещата (а те - с излизането от пазарът на трудът на родените през 50-те и 60-те - ще станат катастрофални) - младите масово ще започнат да се евакуират от туканка - защото ще се окаже, че 1 380 000 реално работещи (напримерно) трябва да хранят 1 500 000 ромове, 500 000 чиновнишки паразити и 2 000 000, 500 000 деца пенсионери - е, как да стане? С всеки драснал извън България - положението ще се влошава, няма да достигат кадри дори за сега действащите предприятия - хората ще са готови и в Монголия или Кения да избягат, само да не са туканка.

                        Единствен вариант е да се вземат драстически мерки и то в срок от 4-5 години максимум, защото после ще е късно. Кой да ги вземе обаче - мъдрите и знаещи и решителни хора до власт не могат се докопа - картофоглавото животно не става за нищо - няма нито мозък нито мандаринки за целта.


                        Иначе - такива данъци - мене ме вбесява данъкът дивидент. Значи - първо ме чешат с корпоративен данък, после - за да си взема моят дял от печалбата, ПАК ми трескат данък - втори път върху същата печалба.
                        Last edited by Императорът; 01.02.2018, 12:35. Причина: Ърм.
                        Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                        Коментар


                        • На времето драгалевския крадец въведе акциз върху горивата за да оправят пътищата щото така били най справедливо колкото караш толкова гориш това според крадливият корифей нищо че едни горят 4 на сто а други 15 на сто.После сложиха и свинетките после ги вдигнаха.Са ше въвеждат тол система да оправят пътищата........на всичките тия да има таковам женската рода

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от orchis Разгледай мнение
                            Не съм много убеден, че разбирам напълно дискусията (освен че ,явно ,някой не иска да си слага катализатор).
                            https://en.wikipedia.org/wiki/Government_spending
                            Тук се виждат разходите на правителството като % БВП. България не е в челото на тази класация. Така че явно не събира някакви умопомрачително данъци. Как точно са структурирани едва ли е особено важно. Огромният проблем е как се харчат тези пари и дали не се стига до дублиране на разходи за услуги, които държавата трябва да осигурява. Типичен пример е гигантският бюджет на МВР от една страна и необходимостта за много хора да ползват частни охранителни схеми (СОТ) от друга.
                            Пенсионното осигуряване е съвсем отделна тема. Но и тук проблемът не е дали трябва да се събират вноски, а по-скоро как да става това.
                            Въпроса не е дали искаш да имаш катализатор или не, а защо плащаш 3 данъка за едно и също нещо - един път еко данък към данък МПС, вроти път еко данък като акциз на горивото с което се движи колата ти и трети път като еко такса в цената на винетката. Това е 3 плащания за едно и също нещо! Все едно като взимаш хляб да го платиш, после преди да го нарежеш магазинера да иска втори път да го платиш и накрая преди да го изядеш да те накара да го платиш трети път.
                            Нормално ли е това. Не говорим за това, че бюджета на държавата се управлява некадърно (нарочно), а за това, че много данъци се плащат по няколко пъти от гражданите за едно и също нещо.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от mancev Разгледай мнение
                              Цената на винетката НЯМА ОТНОШЕНИЕ към това има ли колата катализатор или няма...
                              Как да няма като цена за годишна винетка на автобус (както и бус с 14 места) с катализатор (Евро 4,5,6) е 800 лева, а без катализатор (Евро 1,2,3) е 1050 лева. Хайде докажи ми, при тези цифри, че няма отношение!
                              Преди да се изказваш Поне прочети какво са писали хората преди теб, запознай се с темата, порови в интернет и тогава се изказвай.
                              За камиони (Евро 1,2,3) цена годишна винетка 1743 лева, за камиони (Евро 4,5,6) цена 1340. Забелязваш ли разлика?
                              Това не означава ли, че дори и в нормалната за Категория 3 (леки коли) има вкарана такава такса и за по лесно са шляпнали всички коли в една категория?

                              Коментар


                              • Ето как ще се управлява държавата на бъдещето без политици - https://en.wikipedia.org/wiki/Swarm_intelligence

                                Коментар

                                Working...
                                X