IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Регистрация по БУЛСТАТ на спекулант - някой правил ли го е?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от ivan80 Разгледай мнение
    За коя регистрация говориш? По ЗДДС или по БУЛСТАТ?

Между другото има мнения, че търговска дейност (търговия с финансови инструменти) не може да се върши от физическо лице, което не е регистрирано като едноличен търговец.

В книгата Финансови инструменти пише, че фючърсите не са ценна книга според българското законодателство. Не само защото не са отпечатани на хартия, а се съхраняват в паметта на компютри. А защото така пише в закона. В закона никъде не видях да пише, че са ценна книга. Пише, че са финансов инструмент. А какво е ценна книга и как точно е дефинирано това понятие не съм много сигурен. Според дефиницията дадена в тази статия не е много сигурно дали фючърсните контракти са ценни книги.

За да бъде нещо ценна книга трябва ли да е отпечатано върху хартия?

Закон за публично предлагане на ценни книжа
    Чл. 2. (1) (Доп. - ДВ, бр. 61 от 2002 г., бр. 39 от 2005 г., изм., бр. 86 от 2006 г., бр. 52 от 2007 г.) Ценните книжа са прехвърлими права, регистрирани по сметки в Централния депозитар, а за държавните ценни книжа - регистрирани по сметки в Българската народна банка или в поддепозитар на държавни ценни книжа, или в чуждестранни институции, извършващи такива дейности (безналични ценни книжа), или документи, материализиращи прехвърлими права (налични ценни книжа), които могат да бъдат търгувани на капиталовия пазар, с изключение на платежните инструменти, като:

1. акции в дружества и други ценни книжа, еквивалентни на акциите в капиталови дружества, персонални дружества и други юридически лица, както и депозитарни разписки за акции;

2. облигации и други дългови ценни книжа, включително депозитарни разписки за такива ценни книжа;

3. други ценни книжа, които дават право за придобиване или продажба на такива ценни книжа или които водят до парично плащане, определено посредством ценни книжа, валутни курсове, лихвени проценти или доходност, стоки или други индекси или показатели.

(2) Дълговите ценни книжа по смисъла на този закон изразяват прехвърлими вземания за предварително определен или определяем доход срещу емитента на ценните книжа, възникнали вследствие на предоставени му в заем парични средства или други имуществени права. Дълговите ценни книжа могат да изразяват и други права, ако това не противоречи на закона.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 86 от 2006 г.) Дялови ценни книжа по смисъла на този закон са:

1. акциите в дружества;

2. други ценни книжа, еквивалентни на акциите в дружества;

3. други видове ценни книжа, които дават право на придобиване на акции и еквивалентни на тях ценни книжа посредством конвертирането им или упражняването на правата по тях, при условие че ценните книжа от този вид са издадени от емитента на базовите ценни книжа или от юридическо лице, принадлежащо към групата на този емитент.

(4) (Нова - ДВ, бр. 86 от 2006 г.) Недялови ценни книжа са всички ценни книжа, които не са дялови ценни книжа по смисъла на ал. 3.
    http://www.fsc.bg/go.idecs?c=733

Коментар

• Необлагаеми доходи

Чл. 13. (1) Не са облагаеми:

1. доходите, придобити през данъчната година от продажба или замяна на:

а) (изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) един недвижим жилищен имот, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от три години;

б) до два недвижими имота, както и селскостопански и горски имоти независимо от броя им, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от 5 години;

2. доходите от продажба или замяна на движимо имущество, с изключение на:

а) пътни, въздухоплавателни и водни превозни средства, ако периодът между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната е по-малък от една година;

б) произведения на изкуството, предмети за колекции и антикварни предмети;

в) акции, дялове, компенсаторни инструменти, инвестиционни бонове и други финансови активи, както и доходите от търговия с чуждестранна валута;

Коментар

• Първоначално изпратено от NYSERookie Разгледай мнение
        и мойта лелка не се чуди ами направо ме вписа гадината
        За коя регистрация говориш? По ЗДДС или по БУЛСТАТ?

Между другото има мнения, че търговска дейност (търговия с финансови инструменти) не може да се върши от физическо лице, което не е регистрирано като едноличен търговец.

Чл. 1. (1) (Изм. - ДВ, бр. 83 от 1996 г.) Търговец по смисъла на този закон е всяко физическо или юридическо лице, което по занятие извършва някоя от следните сделки:
        (...)
        3. (изм. - ДВ, бр. 83 от 1996 г.) покупка на ценни книги с цел да ги продаде;
        (...)
        В книгата Финансови инструменти пише, че фючърсите не са ценна книга според българското законодателство. Не само защото не са отпечатани на хартия, а се съхраняват в паметта на компютри. А защото така пише в закона. В закона никъде не видях да пише, че са ценна книга. Пише, че са финансов инструмент. А какво е ценна книга и как точно е дефинирано това понятие не съм много сигурен. Според дефиницията дадена в тази статия не е много сигурно дали фючърсните контракти са ценни книги.

За да бъде нещо ценна книга трябва ли да е отпечатано върху хартия?
        Last edited by ivan80; 17.04.2011, 08:23.

Коментар

• супер си ванка
          нямаш представа как ме развесели преди лягане.
          маймуната, родата кат обере бананите прати едно кашонче. ДДС-то аз си го поемам.зер още след първият трейд януари минах задължителният оборот даге
          и мойта лелка не се чуди ами направо ме вписа гадината
          Тъпкано ще му я върна на РЕДА малката биричка с две големи!!!!!!!!!!!! Някога !!!!!!!

Коментар

• Това със заемите го проучих - декларират се само заемите, които са непогасени към края на годината. Аз ще гледам да избягвам да държа отворени позиции на 31 декември

Ето и още един форум, в който има дискусия по същия въпрос.

Там има интересни мнения.

Коментар

• Да не забравиш да впишеш в декларацията заема)) Или действаш без лост))

Коментар

• Първоначално изпратено от ivan80 Разгледай мнение
                Аз минах облагаемия оборот неколкократно още с първата сделка.

И сега ще трябва да се регистрирам и по ЗДДС... Големи главоболия си навлякох с тези фючърси.
                Сайтът е много добър.
                Погледнах го набързо, но мисля, че за много счетоводители може да е добра помощ.
                Всъщност, има различни формуляри, както и готови комплекти за Годишни данъчни декларации и по Закона за ДДФЛ, така че е полезен за всички

Ванка, това там пак в този сайт някакъв монолог ли е
                И за да не ти отговарям и аз като банановото лоби по-долу, първо ще помисля над екзотичните заключения
                Не, финансовите услуги не са вид облагаеми доставки. Те са освободени доставки, които формират оборот за регистрация по ДДС.

Относно това дали са услуги:

От гледна точка на ЗДДС са услуги. Основание за това дава следния текст от закона:

Услуга

Чл. 8. Услуга по смисъла на този закон е всичко, което има стойност и е различно от стока, от парите в обращение и от чуждестранната валута, използвани като платежно средство.

В гражданския смисъл може да се спори какво са, но от гледна точка на ЗДДС със игурност са услуги, доколкото не могат да бъдат приравнени на стока.
                Last edited by съни(тя); 16.04.2011, 12:55.

Коментар

• Аз минах облагаемия оборот неколкократно още с първата сделка.

И сега ще трябва да се регистрирам и по ЗДДС... Големи главоболия си навлякох с тези фючърси.

Коментар

• Първоначално изпратено от skorpio Разгледай мнение
                    Не превръщай темата в лична реклама на стоката си
                    вземам си думите назад. Не Ща да ме регистрират по БУЛСТАТ като професионален рекламодател

Коментар

• Първоначално изпратено от НАИВHИК Разгледай мнение
                      Вие можете да продължавате да се занимавате с глупости. Я глей кво става с бананите Тва че в УидУъ ги продават по 0.99 лева си е за КЗК.... инак толкова добра цена за банани от години не съм имал
                      http://www.mongabay.com/images/commo...ts/banana.html
                      Не превръщай темата в лична реклама на стоката си
                      Не спори с ГЛУПАК! Ще те свали на нивото си и ще те бие с опит.
                      私は最高のトレーダーだ

Коментар

• Първоначално изпратено от skorpio Разгледай мнение
                        Тъй Иванчо, не го слушай тоя с маймунския аватар дето има 2 декара бананова гора в Конго и чака братята му да я оберат и да му пратят пари от чужбина .
                        Трябва регистрация иначе ще си имаш проблеми със закона. След 1 месец трябва и ДДС регистрация,че ще минеш 50 хил. оборот-моя за вчера само беше 70 хилки.
                        Ако майка ти не е щетоводителка, ще ти трябват около 250 лв. месечно за такава,но това не е голям проблем. Ще събираш от парите за закуски дето ти дават вашите.Добре е да помислиш и за наемането на някоя адвокатска кантора,екип по фирмена сигурност,лична охрана ...........
                        А, и да не забравиш да си направиш визитки-това е първата стъпка към успеха в нашия бизнес.
                        Вие можете да продължавате да се занимавате с глупости. Я глей кво става с бананите Тва че в УидУъ ги продават по 0.99 лева си е за КЗК.... инак толкова добра цена за банани от години не съм имал
                        http://www.mongabay.com/images/commo...ts/banana.html

Коментар

• Тъй Иванчо, не го слушай тоя с маймунския аватар дето има 2 декара бананова гора в Конго и чака братята му да я оберат и да му пратят пари от чужбина .
                          Трябва регистрация иначе ще си имаш проблеми със закона. След 1 месец трябва и ДДС регистрация,че ще минеш 50 хил. оборот-моя за вчера само беше 70 хилки.
                          Ако майка ти не е щетоводителка, ще ти трябват около 250 лв. месечно за такава,но това не е голям проблем. Ще събираш от парите за закуски дето ти дават вашите.Добре е да помислиш и за наемането на някоя адвокатска кантора,екип по фирмена сигурност,лична охрана ...........
                          А, и да не забравиш да си направиш визитки-това е първата стъпка към успеха в нашия бизнес.
                          Last edited by skorpio; 16.04.2011, 09:44.
                          Не спори с ГЛУПАК! Ще те свали на нивото си и ще те бие с опит.
                          私は最高のトレーダーだ

Коментар

• По всички земни кълбета 99% от хората притежават акции и ги търгуват по често от теб. Всички да се регистрират като професионални трейдъри, така ли?????? Телефон имаш ли-имаш. Професионален телефонист ли си? Кола караш ли - караш. ДАП-аджия ли си? КомпЮтОр ползваш ли? Програмист ли си? Счетоводители ще ми слуша. Оня ден го питам моя има ли пари по банка - отговаря ми - ИМА. Аз доволен че ми е дошъл превод от чужбина. Питам Колко? - Той ми казва - 105 лева и 23 стинки
                            Ще се регистрирам по БУЛСТАТ щото всеки ден купувам хляб. Да не говорим че за покупките ми на цигари сигурно и ДДС регистрация трябва да си направя щото пуша по много.
                            Last edited by НАИВHИК; 16.04.2011, 09:32.

Коментар

• Трябва да плащаш и 10% авансов данък при къси продажби. Така де, по аналогия с недвижимите имоти Нали наемаш актив за продажба. Регистриран ли си в Комисията по сигурността и обмена в US? или на Комисията по търгуване на стоки за широко потребление и бъдеще ?A да търгуваш на пода на NYSE или CME. Някакви лицензи от NASDAQ да имаш? Да си професионален финансов анализатор регистриран по горе? Да имаш каквито и да е лицензи от нашата комисия? Да си служител на някоя от горните или пък на Банки отговарящи на горното. Какъв professional си бре аматЕРМАЛЪКор
                              За да си по-сигурен щото ти ще продължиш да дълбаеш докато не се обложиш с 200% кажи на лелята да ти напише писмено че не ти трябва регистрация.

Non-Professional/Professional Subscriber Definitions
                              NONPROFESSIONAL SUBSCRIBER - "A Non-professional Subscriber" is any natural person* whom a market data vendor has determined qualifies as a "Nonprofessional Subscriber" and who is not:

(a) registered or qualified with: the Securities and Exchange Commission, the Commodities Futures Trading Commission, any state securities agency, any securities exchange or association, or any commodities or futures contract market or association, nor

(b) engaged as an "investment advisor" as that term is defined in Section 201(11) of the Investment Advisor's Act of 1940 (whether or not registered or qualified under that Act), nor

(c) employed by a bank or another organization that is exempt from registration under Federal and/or state securities laws to perform functions that would require him or her to be so registered or qualified if he or she were to perform such functions for an organization not so exempt.

Any person who does meet the above criteria (a,b, & c) is considered a Professional Subscriber.

* The definition of a natural person excludes corporations, trusts, organizations, institutions and partnership accounts.

Коментар

• Регистрация по БУЛСТАТ на спекулант - някой правил ли го е?

От 12-ти април извършвам търговия с фючърси (извършил съм четири покупки и четири продажби). Считам, че това води до задължение за регистрация по БУЛСТАТ, тъй като съм лице, упражняващо свободна професия.

Това е така, защото отговарям на следната дефиниция от ЗДДФЛ:

"Лица, упражняващи свободна професия" са: експерт-счетоводителите; консултантите; одиторите; адвокатите; нотариусите; частните съдебни изпълнители; съдебните заседатели; експертите към съда и прокуратурата; лицензираните оценители; представителите по индустриална собственост; медицинските специалисти; преводачите; архитектите; инженерите; техническите ръководители; дейците на културата, образованието, изкуството и науката; застрахователните агенти; други физически лица, за които са налице едновременно следните условия:
                                а) осъществяват за своя сметка професионална дейност;
                                б) не са регистрирани като еднолични търговци;
                                в) са самоосигуряващи се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване.
                                Обаче лелката от Агенцията по вписванията, която трябва да ми приеме документите счита, че не ѝ е ясно какво точно правя (обясних ѝ, че купувам и продавам фючърсни контракти), обаче въпреки това смята, че не съм длъжен да се регистрирам.

Счетоводителите обаче са на друго мнение - казват, че щом търгувам редовно значи полагам труд и за това трябва държавата да ме обложи с осигуровки (данъци ще дължа само, ако съм на печалба).

Някой пробвал ли е да работи законно като се регистрира по БУЛСТАТ или всички сте в сивия сектор (плащате си само данъците без да се регистрирате по БУЛСТАТ и да плащате осигуровки)?

Какво пишете в заявлението за регистрация? Какви документи, удостоверяващи извършването на определена дейност представяте?

Ако случайно някой не знае - плащането на осигуровки по трудов договор (и заплатата ви е под максималния осигурителен праг от 2000 лв) не ви освобождава от плащане на осигуровки още един път, ако полагате допълнителен труд без трудово правоотношение (без трудов договор) - напр. ако търгувате редовно с финансови инструменти. Плаща се минимум 100,80 лв всеки месец за това, че сте регистрирани по БУЛСТАТ.
                                Last edited by модератор; 16.04.2011, 10:52.
                              Working...
                              X