IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Облагат ли се доходи от продажба на злато и сребро без реална доставка?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Реших да рискувам с фючърси.

Отворих позиция "COMEX Gold 100 Oz. - Jun 2011" на 1459.80 USD.

Смятам да декларирам печалбите (или загубите) като "други финансови активи - код 09" в тази таблица:

Лицето, изплатило дохода ще бъде инвестиционния посредник (тъй като не се знае кой точно купува фючърсите).

Продажната цена и цената на придобиване са в лева по фиксинга на БНБ на съответните дати.

При това положение данък "здравни осигуровки" не се дължи върху тази сума.

Фючърсите са финансов актив от моя гледна точка. Затова смятам за правилно да бъдат декларирани като доходи от продажба на "други финансови активи".

Финансовите инструменти се дефинират като договор, който поражда едновременно финансов актив в едно предприятие и финансов пасив или инструмент на собствения капитал в друго предприятие, т.е. те се класифицират като: финансови активи, финансови пасиви и инструменти на собствения капитал (капиталови инструменти).
    От това определение следва, че към категорията финансови активи се отнасят паричните средства в левове и във валута, вземанията от клиенти и други дебитори - възникнали в предприятието или придобити отвън, предоставените заеми на други лица, закупените ценни книжа - акции, облигации, опции, варантни права, фючърсни и форуърдни договори, лихвени и валутни суапове и други.
    Източник

ФИНАНСОВ ИНСТРУМЕНТ – всеки договор, който поражда едновременно финансов актив в едно предприятие и финансов пасив или капиталов инструмент в друго предприятие.
    Източник (PDF)

Коментар

• Първоначално изпратено от НАИВHИК Разгледай мнение
      Мен тате ме е научил, че безплатно е само сиренцето на капана за мишоци
      Те си признават, че печелят от спреда:

Търговията със CFD върху стоки не подлежи на олихвяване при поддържане на отворени позиции за следващ ден.
      При търговията със CFD върху стоки не се начисляват комисиони. Всички разходи по сделките са включени в спреда между цена купува и цена продава. С оглед на това трябва да имате предвид, че цените на CFD върху стоки може да имат малка разлика спрямо текущите цени на базовия фючърсен контракт
      Източник

Заради тази "малка" разлика препоръчват да се търгува директно с фючърси, а не с договор за разлика върху фючърси. Обаче при фючърсите има комисионни, които не участват в загубите при изчисляване на данъчната основа...

Коментар

• Първоначално изпратено от ivan80 Разгледай мнение
        Хем ползваш маржин, хем няма лихва. Аз така го разбирам:
        Мен тате ме е научил, че безплатно е само сиренцето на капана за мишоци

Коментар

• Първоначално изпратено от НАИВHИК Разгледай мнение
          И кво BenchMark Trader щели да дават кинти без лихви. Това ли да разбирам
          Хем ползваш маржин, хем няма лихва. Аз така го разбирам:

Вие: Значи при варианта CFD върху стоки има маржин, но няма лихви дори и когато позицията не се затваря в продължение на месеци?

Христо: Не, няма лихви.

Първоначално изпратено от advisor Разгледай мнение
          Независимо какво пише в договора с посредника, ЗОДФЛ е категоричен:
          ако има реализиран финансов резултат с инструменти различни от БФБ акции (като се изклучват КИ), то той се облага.

В закона не пише "финансов резултат" (в същност пише, но само на едно място - там, където пише за доходите на едноличните търговци). Там се ползват термините "доход", "печалба", "загуба".

(3) Облагаемият доход от продажба или замяна на акции, дялове, компенсаторни инструменти, инвестиционни бонове и други финансови активи, както и от търговия с чуждестранна валута е сумата от реализираните през годината печалби, определени за всяка конкретна сделка, намалена със сумата от реализираните през годината загуби, определени за всяка конкретна сделка.
          За съжаление законодателят не е предвидил в загубите да се добавят и платените комисионни. Затова се облага разликата между цената "продава" и цената "купува" като по този начин се облагат и разходите за комисионни.

(4) Реализираната печалба/загуба по ал. 3 за всяка сделка се определя, като продажната цена се намалява с цената на придобиване на финансовия актив. Когато финансови активи от един вид, издадени от едно лице, са с различни цени на придобиване и впоследствие се продава част от тях и не може да бъде доказано коя част се продава, цената на придобиване на всеки един от тях е средно претеглената цена, определена въз основа на цената на придобиване на държаните към датата на продажбата финансови активи от същия вид и издател.
          Например ако купиш акции за 100 лв и ги продадеш за 140 лв ще дължиш данък върху 40 лв, въпреки че реално печалбата ти е нула, защото си платил 40 лв комисионни за отваряне и затваряне на позицията.

Необлагаемите доходи са много видове - не само доходите от продажба на акции на БФБ. Доходите от продажба на акции, извършвани на лицензираните европейски фондови борси също са необлагаеми. Съществуват колективни инвестиционни схеми, доходите от които са облагаеми (напр. такива установени в САЩ).

Необлагаеми са лихвите по банковите депозити в България и ЕС. Лихвите различни от тези са облагаеми (например лихвите, които инвестиционния посредник изплаща върху свободните средства по сметката на клиента трябва да се декларират и обложат с данък).

В тази тема писах повече за необлагаемите доходи.
          Last edited by ivan80; 04.04.2011, 20:22.

Коментар

• И кво BenchMark Trader щели да дават кинти без лихви. Това ли да разбирам

Коментар

• Независимо какво пише в договора с посредника, ЗОДФЛ е категоричен:
              ако има реализиран финансов резултат с инструменти различни от БФБ акции (като се изклучват КИ), то той се облага.

Коментар

• На БФБ търгувам с платформата на БенчМарк "BG Trader". Акциите са обикновени и безналични, а дали са без реална доставка или не, смятам, че не е съществено (в ЗДДФЛ пише само "акции" - не се уточнява какви - безналични, налични (хартиени), привилегировани, обикновени, на приносител, поименни).

В договора не пише нищо за реална доставка.

1.1. С този договор Клиентът възлага, а БенчМарк Финанс се съгласява, при спазване на
                разпоредбите на настоящия договор, Общите условия на БенчМарк Финанс и разпоредбите на
                приложимите нормативни актове да предоставя една или повече от следните услуги на Клиента:
                1.1.1. Да купува и продава финансови инструменти по смисъла на чл. 3 от Закона за пазарите на
                финансови инструменти (ЗПФИ) и компенсаторни инструменти по смисъла на чл.2 от Закона за
                сделките с компенсаторни инструменти, допуснати за търговия на регулиран пазар „БФБ – София”
                АД от свое име и за сметка на Клиента въз основа на изрични нареждания на Клиента, подадени
                на място в офиса на БенчМарк Финанс, чрез платформата за електронно подаване на поръчки
                BenchMark BG Trader или чрез използване на друг дистанционен способ.
                Значи инвестиционния посредник купува акциите от свое име, но за сметка на клиента и по нареждане на клиента.

Предполагам, че това не води до задължение за плащане на данъци върху тези доходи. Защото на практика единствения начин физическо лице да купи или продаде акции, които се търгуват на БФБ, е чрез инвестиционен посредник.

В договора между същия инвестиционен посредник и клиента, отнасящ се за платформата за търговия на другите борси, никъде не пише, че сделките се извършват от името на инвестиционния посредник (никъде не пише от чие име се извършват - уточнено е само, че се извършват за сметка на клиента и по нареждане на клиента).
                Last edited by ivan80; 01.04.2011, 02:41.

Коментар

• Първоначално изпратено от bate Goiko Разгледай мнение
                  А на БФБ с реална доставка ли търгуваш ?

Тъпкано ще му я върна на РЕДА малката биричка с две големи!!!!!!!!!!!! Някога !!!!!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от ivan80 Разгледай мнение
                    Вече инвестирах на БФБ 14К лева. Обаче в друго още не смея да инвестирам, първо трябва да знам какъв е данъчно-бюрократичния риск (рискът да съществуват противоречиви закони, които няма начин да се спазят).

Все още не ми е ясно двойното данъчно облагане и какви са глобите, ако не представя "удостоверения за размера на внесените в чужбина данък и задължителни осигурителни вноски, издадени от компетентните власти на другата държава.". Предполагам, че никой не представя такива удостоверения когато получава дивиденти от емитенти, установени в държави, които имат спогодба за избягване на двойното данъчно облагане с България (като по този начин се нарушава закона).
                    А на БФБ с реална доставка ли търгуваш ?

Коментар

• Вече инвестирах на БФБ 14К лева. Обаче в друго още не смея да инвестирам, първо трябва да знам какъв е данъчно-бюрократичния риск (рискът да съществуват противоречиви закони, които няма начин да се спазят).

Все още не ми е ясно двойното данъчно облагане и какви са глобите, ако не представя "удостоверения за размера на внесените в чужбина данък и задължителни осигурителни вноски, издадени от компетентните власти на другата държава.". Предполагам, че никой не представя такива удостоверения когато получава дивиденти от емитенти, установени в държави, които имат спогодба за избягване на двойното данъчно облагане с България (като по този начин се нарушава закона).
                      Last edited by ivan80; 31.03.2011, 18:31.

Коментар

• ти си плащай аз пък няма да сторя таз глупост
                        Вся Власть Советам

Коментар

• любопитен съм как ще ме ловнат като не съм с бг брокер?единствено ако теглиш големи суми 4есто ще запо4нат да душат но ина4е има на4ини да се предпазиш
                          Вся Власть Советам

Коментар

• Първоначално изпратено от Stone_Kold Разгледай мнение
                            бате кои те бие през ръцете данъци да плащаш?ти луд ли си?аз стотинка няма да дам и няма как да те хжанат за данъци осжен ако не правиш глупости..ей такижа теми ме дразнят адски много
                            И да те хванат голям праз -- ще платиш данъка + лихвата. Давността е 5 години.
                            "Only when the dusk starts to fall does the owl of Minerva spread its wings and fly."

Коментар

• бате кои те бие през ръцете данъци да плащаш?ти луд ли си?аз стотинка няма да дам и няма как да те хжанат за данъци осжен ако не правиш глупости..ей такижа теми ме дразнят адски много
                              Вся Власть Советам

Коментар

• Първоначално изпратено от Мажоритаря Разгледай мнение
                                Иване още една тема ли бре...

Пак ще ти отговоря...

Печалбата се облага с 10% данък. Няма значение дали търгуваш индексирани валутни двойки, злато, сребро или петрол, пшеница и т.н.

И пак ще ти го напиша за пореден път. Концентрирай се върху печалбите, а счетоводството остави на други хора. Каква файда да знаеш точно как става всичко, ако си на загуба...

Откакто започна да бълваш теми за това и онова пазара е скочил многократно. Ако на БФБ беше инвестирал на сляпо щеше да си на печалба 30-100% за този период, а ти още седиш и събираш кураж да се включиш...

казах му го преди 2 месеца дано се заслуша в тебе мен кат не ме ебава
                                Тъпкано ще му я върна на РЕДА малката биричка с две големи!!!!!!!!!!!! Някога !!!!!!!

Коментар

Working...
                                X