IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кое е лицето, изплатило дохода?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Инвестиционния посредник не удържа никакви данъци (питал съм ги).

Данъкът върху дивидента се удържа от емитента на акциите (акционерното дружество) и в сметката ми при инвестиционния посредник постъпва нетния дивиент.

Има СИДДО между България и държавата, където е регистриран емитента на акциите и където е мястото му на стопанска дейност, обаче не ми е ясно как точно става двойното данъчно облагане и дали действително споразумението буквално е за това, за което изглежда - избягване на двойното данъчно облагане - т.е. да не се плаща данък и в двете държави.

Инвестиционния посредник няма да каже колко е удържания данък, може да ми каже само колко е нетния дивидент, който получавам (а това няма нужда да ми го казва, защото го виждам чрез платформата за търговия). Дали ИП е длъжен да ми каже брутния размер на дивидента е отделен въпрос (мисля, че е длъжен).

Дивидентът със сигурност подлежи на деклариране. А как точно се прилага данъчния кредит и дали ще трябва да плащам данък в България не е ясно (обаче имам право да се откажа от СИДДО, ако е много сложно за мен да я приложа и да си платя 5% върху брутната сума - няма да ме накажат за това, че не съм се възползвал от правото да ползвам данъчно облекчение).

Сигурен съм, че един път вече е удържан и платен данък върху дивидента в държавата, където емитента на акциите е данъчно задължено лице и това не подлежи на промяна.

Не знам дали е по-лесно да платя данък и в двете държави или е по-лесно да приложа СИДДО и да не плащам данъка втори път в България.

За доходите от продажбата на акциите съм сигурен, че не дължа данък и не се налага да декларирам продажбата им (ако акциите са купени/продадени на европейски лицензиран регулиран пазар, който е в списъка по онази директива, която цитирах). Обаче съм длъжен да декларирам това, че ги притежавам (в приложението на данъчната декларация за притежаваните акции в чужбина).

Коментар

• Първо си изясни, дали въпросния дивидент подлежи на деклариране. Ако да, изясни, дали получаваш целия дивидент, или ИП ти удържа данък (да ти дадат писмен докувент). Ако ти удържат, декларираш, но вписваш, че е авансово удържан данъка, ако не, декларираш данъка. Ако удържат данъка, вписваш името на ИП-то, ако не - все е тая, нямаш никакъв паричен риск от грешно подадено име на платеца на дохода. Важното е, че си подал декларация и че си декларирал дохода. Оттам нататък отсави данъчните да си търсят източника на дохода.

Остава въпроса с удържането на данък в другата държава - изискай документ от ИП, че оттам не е удържан данъка. Не знам как можеш да провериш обаче истинността на отговора. Да не се окаже, че плащаш двойно данъка.
      Last edited by Happy68; 23.03.2011, 21:33.
      Безплатен обяд няма!

Коментар

• Ето какво казват от инвестиционния посредник:

Коментар

• Физическото лице (акционера) не се занимава с деклариране на дивидентите и плащането на данъка само когато е акционер в българско акционерно дружество.

Ако акционерното дружество (емитент на акциите) е чуждестранно юридическо лице, което няма място на стопанска дейност в България, за получените дивиденти физическото лице е длъжно да плаща данък и да декларира не само получените дивиденти и данъка, който е платило, но и притежаваните акции в чужбина.

Притежаваните акции в чужбина се декларират, независимо дали има изплатени дивиденти или не.

След като питах няколко счетоводителя стигнахме до следните изводи:

- Собственика на акциите е физическото лице, което е клиент на инвестиционния посредник.
          - Собственикът на акции (клиентът на инвестиционния посредник) има право на дивидент.
          - Дивидента се изплаща от емитента на акциите.
          - Лицето, което изплаща дивидента (емитента на акциите) се пише като "лицето, изплатило дохода" в данъчната декларация.
          - Инвестиционният посредник действа от името и за сметка на физическото лице.
          - Инвестиционният посредник не удържа данък 5% преди да изплати дивидента, защото няма подобно задължение. Той нито е платец на дохода, нито е получател.
          - Фразата "(инвестиционния посредник) ще изплати нетния дивидент", която се среща в договора означава, че инвестиционния посредник се разпорежда с тези пари от името и за сметка на клиента (не означава, че инвестиционния посредник е платец на дохода).
          - Инвестиционния посредник е дружество през което просто минават едни пари. Той не е данъчно задължено лице за тези пари.
          - Когато акциите са на чуждестранна компания, тогава дивидентът е доход от източник в чужбина.
          - Когато обаче доходът е от продажба на акции, лицето, изплатило дохода е инвестиционния посредник, защото реално клиентът на инвестиционния посредник не разполага с друга информация (когато продава акциите не се знае кой точно ги купува в същия момент).
          - Когато инвестиционния посредник е българско юридическо лице, тогава доходите от продажбата на акциите са доходи от източник в България (независимо от това дали емитента на акциите е местно или чуждестранно юридическо лице, освен може би в случая когато се случва обратно изкупуване) и се попълва съответното приложение на данъчната декларация за доходи от източник в България.

Остана да уточня само как точно става двойното данъчно облагане. Обаче един от счетоводителите каза, че прилагането на "обикновен данъчен кредит" и разни други счетоводни магии за намаляване на дължимия данък не е задължително да се прилагат. Защото тези счетоводни неща са "някакво данъчно предимство", което е напълно в рамките на закона да не се приложи (по желание на данъкоплатеца). Данъкоплатецът има право да избере да не ползва някакво данъчно предимство и така да си спести усилията във връзка с ползването на това данъчно предимство:

Първоначално изпратено от Иван Минков
          Ако приемете да платите пълния дължим данък в размер на 5 % не би трябвало да имате някакви проблеми, защото вие ще се откажете да ползвате някакво данъчно предимство, а няма да нарушите някакви законови разпоредби.
          Отказа от ползване на данъчно предимство не е нарушение на закона.
          В случая не може да става и дума за обвинения в "пране на пари". Въобще за пране на пари може да става въпрос, ако по някакъв начин се увеличава изкуствено облагаемият доход, а в случая става въпрос за увеличаване на дължимия данък, но не и за увеличаване на самия доход.
          Източник на цитата
          Last edited by ivan80; 22.03.2011, 21:12.

Коментар

• 4. Освен това в България данък дивидент на физически лица не се декларира, както не се и плаща данък
            По-точно казано, ФЛ, получило дивидента нищо не подава, нито декларира пред НАП.
            Дружеството/ЮЛ/АД-то - платец на дивидента има задължението да начисли данъка (въпросните 5%), да го удържи от брутната сума, да го внесе и да подаде декларация за удържан и внесен данък при източника.
            Но това не е твой проблем, а задължение на счетвоводството на дружеството ...
            |^^^^^пиво^^^^\\|""\\_,_
            |___________||__|___|)
            (@)(@)""*|(@)(@)**(@)

Коментар

• Акционерното дружество платило дивидента е платеца.
              Посредника е просто средство за плащане ...
              Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

Коментар

• И не мога да разбера защо масово се подценяват специалистите...

Искаш да си построиш къща...
                --> Наемаш добър архитект да ти направи хубав проект...

Искаш да осъдиш някой, който те е измамил
                -->Наемаш добър адвокат...

Не знаеш как да си попълниш данъчната декларация.
                --> Наемаш добър счетоводител...

и т.н.

Ама трябва да им се плати...
                Мнението не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

Коментар

• Първоначално изпратено от ivan80 Разгледай мнение
                  Къде да го намеря този счетоводител, който ще ми свърши работата без да му казвам дали съм собственик на акциите (не става ясно от договора с ИП) и кое е лицето, изплатило дохода от дивиденти (от договора с ИП става ясно, обаче не съвсем, защото е нелогично - там пише, че дивидентите се изплащат от ИП, което противоречи на принципа, че емитента на акциите изплаща дивидента)?

Освен това си има срокове. Например, ако на 20 юни получа дивидент трябва до 15 юли (15-то число на месеца, следващ тримесечието на получаване на дохода) да си платя данъка върху дивидента.
                  Непоправим си...
                  Няколко човека ти обясняват в различни теми какво да направиш, ти си знаеш твоето... .
                  Бумагите са полезно нещо, но не са те тези, които изкарват парите.
                  За да съм ясен как аз процедирам ще го напиша:

1. За чужди акции и техните дивиденти не знам как става... [U]Питай счетоводител...[/U]

2. За акции на БФБ, те се водят на името на твоя посредник, но на твое име в тяхна подсметка. Дивидента се прехвърля от фирмата към посредника и той ти го прехвърля в подсметката. Този дивидент е вече с платен данък... Нито го декларираш, нито плащаш някаква допълнителни данъци.
                  Ако не ми вярваш питай счетоводител....

3. Не ме интересува какъв е принципа на осчетоводяване... Аз си плащам за счетоводство въпреки, че съм физическо лице. За мен по-важно е да печеля пари, а Счетоводителя ще свърши бумащината... за около 200 лева. Ако счетоводителя не може да се оправи го сменяш... толкова е просто.

4. Освен това в България данък дивидент на физически лица не се декларира, както не се и плаща данък - нито за дружества на БФБ, нито от непублични компании. Това е данък при източника и когато го получиш вече са удържани 5% "данък дивидент". Ако не ми вярваш питай счетоводител...

По ясен от това не мога да бъда. Ти прави каквото искаш...
                  Успешни инвестиции...
                  Last edited by Мажоритаря; 22.03.2011, 15:09.

Коментар

• Къде да го намеря този счетоводител, който ще ми свърши работата без да му казвам дали съм собственик на акциите (не става ясно от договора с ИП) и кое е лицето, изплатило дохода от дивиденти (от договора с ИП става ясно, обаче не съвсем, защото е нелогично - там пише, че дивидентите се изплащат от ИП, което противоречи на принципа, че емитента на акциите изплаща дивидента)?

Освен това си има срокове. Например, ако на 20 юни получа дивидент трябва до 15 юли (15-то число на месеца, следващ тримесечието на получаване на дохода) да си платя данъка върху дивидента.

Коментар

• Първоначално изпратено от ivan80 Разгледай мнение
                      Искам да съм наясно как се отразяват нещата счетоводно преди да ги извърша. Защото ако не мога да си попълня данъчната декларация и да си платя данъците както трябва няма никакъв смисъл това, което правя.

Искам да прецакам държавата като не ѝ дам възможност да ми наложи глоби (за грешно попълнена декларация).

Отворих си сметка за търговия на БФБ, сега чакам долара да се вдигне малко за да продам доларите си за левове и да си захраня сметката (дали утре ще се вдигне с 1-2 стотинки?). По моя преценка все още не сме излезли от кризата - т.е. все още не съм изтървал момента да купувам български акции (за американските май закъснях с повече от година).

Сега като гледам акциите, в които си мислех да инвестирам, забелязвам, че от половин година насам на повечето цената им се е повишила, на някои се е понижила. Но тези, в които най-вероятно щях да инвестирам (ако бях намерил отговор на въпросите си) са с повишена цена.
                      Иване... Нали ти го написах и в една друга тема... Ще го напиша пак. Щом толкова много те притеснява осчетоводняването, наеми си счетоводител да се грижи за това.. Струва 100-200 лева... и той ще ти отговори на всичкти въпроси.

Иначе подкрепям колегата... Гледай да реализираш печалба. Пък данъците са лесна работа. Наемаш специалист и си готов. Аз не знам как точно се осчетоводяват нещата, но и не ме интересува, защото си плащам за това. После само ходя да си подавам декларациите.

Коментар

• а можеше да ги купиш и да проучваш въпроса междувременно
                        дали ще поскъпне долара след ден два никой не знае
                        Тъпкано ще му я върна на РЕДА малката биричка с две големи!!!!!!!!!!!! Някога !!!!!!!

Коментар

• Искам да съм наясно как се отразяват нещата счетоводно преди да ги извърша. Защото ако не мога да си попълня данъчната декларация и да си платя данъците както трябва няма никакъв смисъл това, което правя.

Искам да прецакам държавата като не ѝ дам възможност да ми наложи глоби (за грешно попълнена декларация).

Отворих си сметка за търговия на БФБ, сега чакам долара да се вдигне малко за да продам доларите си за левове и да си захраня сметката (дали утре ще се вдигне с 1-2 стотинки?). По моя преценка все още не сме излезли от кризата - т.е. все още не съм изтървал момента да купувам български акции (за американските май закъснях с повече от година).

Сега като гледам акциите, в които си мислех да инвестирам, забелязвам, че от половин година насам на повечето цената им се е повишила, на някои се е понижила. Но тези, в които най-вероятно щях да инвестирам (ако бях намерил отговор на въпросите си) са с повишена цена.

Коментар

• пич,
                            ти си болен мозък. създаде 100 теми и задълба в такива подробности дето никога няма да ти потрябват.по-добре се научи да печелиш първо, а след това мисли кви данъци ще плащаш.
                            добивам чувството , че те е страх да направиш първата крачка и затова се заравяш във формализъм. по-спокойно пробвай и ще разбереш дали ставаш за това успешната ти кариера във високите технологии не е гаранция в никакъв случай , че ще вадиш пари и тука било то с РЕАЛНА ДОСТАВКА или БЕЗ
                            от всичките ти писания оставам с впечатление , че те е страх и затова ровиш като мишка из разни параграфи и подточки , та да си имаш оправдание.
                            и за да не решишп , че се заяждам. погледни си цените на акциите, в които смяташ да инвестираш къде бяха като се появи във форума преди половин година и къде са сега .
                            Тъпкано ще му я върна на РЕДА малката биричка с две големи!!!!!!!!!!!! Някога !!!!!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от Jekata Разгледай мнение
                              Интересно е това приложение понеже хем го има, демек ако имаш наши си акции ги описваш, хем според ИП - няма нужда.
                              Отделно да описваш дохода от акции.
                              Не съществува образец на данъчната декларация, в който да има място, където да може да се попълни доход от дивиденти с източник в България и декларация за притежаваните акции в български акционерни дружества.

Приложението, което цитирах се отнася само за притежаваните акции в чужбина и получените дивиденти от дружества в чужбина!

Коментар

• Повече съм склонен да допусна, че инвестиционния посредник изплаща нетния дивидент не в качеството си на "лицето, изплатило дивидента" по смисъла на данъчното законодателство, а като лице, което е посредник при плащането, извършено от акционерното дружество, което реално е "лицето, изплатило дивидента" по смисъла на данъчното законодателство.

Има и хипотеза, че тези доходи не са изобщо доходи от дивиденти, защото акциите не са на името на крайния клиент, а са на името на Saxo Bank.

Коментар

Working...
                                X