Първоначално изпратено от ivan80
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Задължителна регистрация на физически лица по ЗДДС за приходи от регулиран пазар
Collapse
X
-
-
Първоначално изпратено от lawnlawn Разгледай мнениеВсъщност, интересува ме ако продам обратно ценни кножа от КИС, дали следва да се регистрирам по ДДС
КИС може да бъде АДСИЦ или договорен фонд (друго не се сещам какво може да е).
Отговорът е в закона, който цитирах, но не знам как да го тълкувам в случая с договорния фонд (ако твоите "книжа от КИС" са дялове от договорен фонд).
Поправка: в цитираната част от закона пише дали се дължи ДДС, а не дали се дължи регистрация.Last edited by ivan80; 28.01.2011, 18:49.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ivan80 Разгледай мнениеДДС върху доходите от продажба на акции със сигурност не се дължи.
Освободена доставка означава, че не се плаща ДДС (или поне аз така си мисля - виж в законите за по-точна дефиниция).
А дали се дължи регистрация не е много ясно. От НАП щели да питат, и те не са сигурни какво как да тълкуват...
Ти какви акции продаваш? Чел ли си договора с инвестиционния посредник за да видиш дали акциите са без реална доставка или с реална доставка?
Коментар
-
Първоначално изпратено от ivan80 Разгледай мнениеТи какви акции продаваш? Чел ли си договора с инвестиционния посредник за да видиш дали акциите са без реална доставка или с реална доставка?Коментарът е с аналитичен характер и не представлява препоръка по смисъла на ЗПЗФИ.
Коментар
-
ДДС върху доходите от продажба на акции със сигурност не се дължи.
Чл. 46. (1) Освободена доставка е:
5. сделката, включително договарянето, свързана с дружествени дялове, акции или други ценни книжа и техни деривати, с изключение на управлението и отговорното пазене; това не се отнася за ценни книжа, установяващи права върху стоки или услуги извън посочените в този член;
А дали се дължи регистрация не е много ясно. От НАП щели да питат, и те не са сигурни какво как да тълкуват...
Ти какви акции продаваш? Чел ли си договора с инвестиционния посредник за да видиш дали акциите са без реална доставка или с реална доставка?
Коментар
-
Първоначално изпратено от lawnlawn Разгледай мнениеБлагодаря за насочването! ОК, модераторът да я трие, че аз не знам как става товаHe was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.
Коментар
-
Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнениеЕто ТЕМАТА където се дискутира това. Ако може тази да я изтриеш или модератора да я изтрие, за да не се дублират.
Коментар
-
Ето ТЕМАТА където се дискутира това. Ако може тази да я изтриеш или модератора да я изтрие, за да не се дублират.Last edited by netware5; 28.01.2011, 17:02.He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.
Коментар
-
Задължителна регистрация на физически лица по ЗДДС за приходи от регулиран пазар
Здравейте,
Как бихте коментирали следния случай: В рамките на една година физическо лице 1. продава на регулиран пазар и/или 2. предоставя за обратно изкупуване от договорен фонд или инвестиционно дружество притежавани от него ценни книжа от тях (което е приравнено към 1) на обща стойност над 50хил.лв, които е закупило преди повече от 5 години и от тогава не е извършвало трансакции с тях. Съответно не може да се каже, че това е извършено в рамките на дейност, извършвана от лицето редовно и/или по занятие. Такива приходи не подлежат на облагане с данък доход на физическо лице. Следва ли в такъв случай това физическо лице да се регистрира по ДДС и ако да, каква част от приходите по тези трансакции е облагаема с ДДС (цялата сума или капиталовата печалба от нарастването на стойността на ценните книжа, ако има такава). И как в такъв случай лицето ще получи данъчен кредит за разходите, които е направило за закупуването на въпросните ценни книжа преди повече от 5 години, когато то не е било регистрирано по ЗДДС? Благодаря предварително за всяко изразено мнение по въпроса.Тагове: Отмаркиране на всички
Коментар