IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Дивиденти от германски фирми, търгувани на FSE

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Допускам, че понятието "реална доставка", написано в договора няма значение за попълване на данъчната декларация.

На последната страница от данъчната декларация има един интересен раздел:

МЕТОДИ ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА ДВОЙНОТО ДАНЪЧНО ОБЛАГАНЕ, ПРИЛОЖИМИ В БЪЛГАРИЯ, СЪГЛАСНО СКЛЮЧЕНИТЕ СИДДО ПО ОТНОШЕНИЕ НА ПЕЧАЛБИТЕ И ДОХОДИТЕ, РЕАЛИЗИРАНИ ОТ БЪЛГАРСКИ МЕСТНИ ЛИЦА В ЧУЖБИНА
    Там за Германия пише:

Дивиденти: ДК
    По-надолу пише:
    ДК - обикновен данъчен кредит;
    Какво значи това и как се попълва данъчната декларация в този случай ("Част ІV – Информация за притежаваните акции и дялови участия в дружества в чужбина" и "Приложение 9 за прилагане на методите за избягване на двойното данъчно облагане")?

Когато физическо лице получава дивидент от германска компания дивидентът постъпва по сметката му при инвестиционния посредник. В този случай кое е лицето, изплатило дохода - германската компания или инвестиционния посредник? Когато не се ползва инвестиционен посредник е ясно кое е лицето, изплатило дивидента (това е германската компания). Обаче когато се ползва инвестиционен посредник не съм сигурен дали не трябва да се пише инвестиционния посредник.

В раздел

Част ІV – Информация за притежаваните акции и дялови участия в дружества в чужбина
    където се декларират притежаваните акции в германското дружество какво се пише в полето "Държава" - "Германия" или държавата, където се намира инвестиционния посредник?

Кои акции са "притежавани" по смисъла на закона? Например, ако купя 100 акции на компанията ABC, след това ги продам и купя още 100 акции на същата компания, пак ги продам и т.н. общо 10 пъти - 10 реда ли трябва да пиша в тази таблица (във всеки ред дата на придобиване, 100 броя акции и т.н.)?

Ако си платя данъка така, все едно няма спогодба за избягване на двойно данъчно облагане и платя повече данъци, отколкото съм длъжен, колко е глобата в този случай (по-евтино ли ще ми дойде да платя тази глоба и да платя повече данък, отколкото да си губя времето в чудене как да попълня данъчната декларация)?

В платформата на Saxo Bank вижда ли се колко е удържания данък (т.е. вижда ли се колко е дивидента, преди да бъде удържан данък при източника - тази сума е необходимо да се знае, защото в данъчната декларация на места се изисква попълване на "брутен размер на дохода (включително платения данък)")?

P.S. В същност какви глупости питам, ако има глоба по-добре изобщо да не се занимавам с купуването на акции...

P.S. (2) В тази тема писахме, защо не се дължи данък върху доходите от продажба на акциите, ако акциите се търгуват на регулиран европейски пазар (борсата е в списъка по онази директива).
    Last edited by ivan80; 20.03.2011, 16:25.

Коментар

• Смятам да инвестирам поне след два месеца (не искам да инвестирам всички пари, които имам).

Може и да не е в акции. Защото четох разни страшни прогнози за втора по-дълбока вълна на кризата...

Източник: http://www.stansberryresearch.com/pr...VD/PPSIM128/PR (за да се види текст вместо видеото се прави опит за затваряне на браузъра/таба и после Cancel).

Ако не съм сигурен, че знам как да декларирам и платя данъците изобщо няма смисъл да инвестирам. По-добре да не спечеля, отколкото да давам на държавата глоби (държавата не заслужава даже и данъците, но от мен да мине).

Коментар

• Нищо лично, но мноооого го мислиш. Както разбрах желаеш да си закупиш акции и да държиш. Според мен много скоро ще изпущиш и последния влак. В момента индексите са на макс по всички земни кълбета. С твоята стратегия ако поизчакаш още, всички тези размисли за данъци ще са ти излишни.

Коментар

• Искаш да кажеш, че притежаването на акциите без реална доставка и продажбата им се декларират както се декларират и обикновените акции?

А при договорите за разлика не съм сигурен, кое е по-"просто" - дали декларирането им като доходи от акции (и съответното деклариране на притежаването на акциите, въпреки, че акциите не се притежават!) или нещо друго...

Коментар

• виж кво съм ти писал
            нещата са толкова прости, колкото изглеждат
            Тъпкано ще му я върна на РЕДА малката биричка с две големи!!!!!!!!!!!! Някога !!!!!!!

Коментар

• Някъде има ли дефиниция на този термин "без реална доставка"?

Когато акциите са без реална доставка собствеността върху акциите аналогична ли е както в случая с договор за разлика върху акции?

Първоначално изпратено от Димитър Михайлов
              Договорът за разлика (...) е деривативен финансов инструмент, с който се търгуват акции, индекси, фючърси, стоки и др. без те да трябва физически да се притежават.
              (...)
              Договорът за разлика дава възможност да се печели движението в цената на базовия актив без реално да се купуват или продават. На практика, ако се купи договор за разлика на акции на компанията (...) не се придобиват акции от компанията, а се заплаща за правото да се печели от разликата между цената, на която са купени и продадени акциите.
              (...)
              Договорът за разлика дава някои от правата, които имат притежателите на съответния базов актив. Например притежателя на договор за разлика върху акции има правото на дивидент (...)
              Доколкото разбирам при договора за разлика върху акции притежателят на акциите е инвестиционния посредник или негов подизпълнител, а не физическото лице, което е клиент на инвестиционния посредник и сключва договор за разлика върху акции (или е по-правилно да се каже купува договор за разлика върху акции?).

При акциите без реална доставка кой е собственикът на акциите? Може ли да се твърди, че това е физическото лице, което е клиент на инвестиционния посредник и купува акциите без реална доставка? Акциите, които са купени по такъв начин трябва ли да се декларират по същия начин, по който се декларират и акциите, които са с реална доставка, напечатани на хартия и доставени с куриер?

Доходите от акциите без реална доставка по същия начин ли се декларират, както и "истинските" акции?

А когато физическото лице получи дивидент? Може ли да получи дивидент от акции, които не са негови? Очевидно може. Обаче как да се декларира това? А когато данъчните видят, че е деклариран дивидент, но не и притежаване на акции?

Коментар

• Първоначално изпратено от ivan80 Разгледай мнение
                ......
                Никъде в книгата не се споменава за акции без реална доставка (не се споменава и за акции с реална доставка, ползва се само терминът "акции").

.....

така е , не се споменава
                щото отдавна вече реална доставка няма. всичко е електронно и акциите са безналични.
                нали не си мислиш че в ерата на компютрите и милионите сделки по борсите в цял свят, всеки ден куриери ще хвъчат наляво надясно с тонове хартиени акции, да ги доставят реално
                Last edited by NYSERookie; 28.01.2011, 16:09.
                Тъпкано ще му я върна на РЕДА малката биричка с две големи!!!!!!!!!!!! Някога !!!!!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от bate Goiko Разгледай мнение
                  Нали ти препоръчах една книжка, купи си я, там пише всичко.
                  Прочетох частите от книгата, които засягат въпросите, които ме интересуват (като се ориентирах по съдържанието), но не намерих отговорите на всички въпроси.

На страница 172/173 пише, че сделките с договори за разлика (CFD) са облагаеми, тъй като не са изрично посочени като необлагаеми.

Предполагам, че това означава, че всички сделки с договори за разлика са облагаеми - вкл. и сделките с договори за разлика върху акции, когато акциите се търгуват на регулиран пазар и доходите от продажбата на тези акции са необлагаеми според закона. В този случай не може да се приложи изключението, защото доходът не е от продажба на акции, а от договор за разлика (?).

Доходите от договор за разлика върху акции могат ли да се считат за доходи от продажба на акции и защо не могат?

Никъде в книгата не се споменава за акции без реална доставка (не се споменава и за акции с реална доставка, ползва се само терминът "акции").

Разбрах, че при изчисляване на данъчната основа на физическите лица не се взимат предвид нито лихвите, нито таксите и комисионните, които инвестиционния посредник удържа. За отрицателните лихви обаче не съм сигурен.

Не ми стана ясно дали доходите от дивидент, получени във връзка с договор за разлика върху акции, се смятат за доход от дивидент по смисъла на закона.

Не ми стана ясно дали доходите от дивидент, получени във връзка с акции без реална доставка, се смятат за доход от дивидент по смисъла на закона.

Не ми стана ясно дали когато се сключи договор за разлика върху акции трябва да се декларират съответните акции - т.е. дали може да се твърди, че лицето притежава тези акции.

Не ми стана ясно дали когато се придобият акции без реална доставка трябва да се декларират съответните акции - т.е. дали може да се твърди, че лицето притежава тези акции.

Не ми стана ясно данъчното облагане и декларирането на отрицателни дивиденти във връзка с договори за разлика върху акции, когато се отварят къси позиции.
                  Last edited by ivan80; 28.01.2011, 15:02.

Коментар

• Данък върху дивидент 26%?

Въпреки кошмарно високия данък върху дивидента Германия е на 23-то място в индекса за икономическа свобода, докато България е на 60-то място (по-голямото число означава по-малко икономическа свобода).

Вероятно другите условия в Германия са много по-добри от българските и затова е толкова по-напред в тази класация.
                    Last edited by ivan80; 26.01.2011, 21:30.

Коментар

• Първоначално изпратено от ivan80 Разгледай мнение
                      Посредниците не им е задължение да извършват данъчно-счетоводни консултации (никъде в договора не е упоменато).

Точно за германските акции не съм ги питал, но на други въпроси са ме пращали при счетоводител (разлика в данъчното облагане и задълженията за деклариране между акциите без реална доставка и акциите с реална доставка, данъчно облагане на доходи от договори за разлика върху акции и задължение за деклариране и т.н.).
                      Обаче им е задължение да уведомяват за печалбите ти - така че са напълно наясно по въпроса.

Коментар

• Дивиденти от акции на FSE

Доколкото си спомням, за мои немски акции, държани в ИП в България, съм плащал данък дивидент 26 %, удържан в Германия.
                        Професорът

Коментар

• Посредниците не им е задължение да извършват данъчно-счетоводни консултации (никъде в договора не е упоменато).

Точно за германските акции не съм ги питал, но на други въпроси са ме пращали при счетоводител (разлика в данъчното облагане и задълженията за деклариране между акциите без реална доставка и акциите с реална доставка, данъчно облагане на доходи от договори за разлика върху акции и задължение за деклариране и т.н.).

Коментар

• Първоначално изпратено от jamiemirror Разгледай мнение
                            Иване, просто питай посредника си.
                            Това му е част от работата все пак.
                            Не ми се случва често да съм съгласен с твоето мнение, но по-добър съвет от това едва ли може да се даде. Все пак колко тежи това което ще чуеш във форум и колко това което подписваш с произтичащите права и задължения..

Иван, ако нямаш посредник засега, просто питай този/тези към който си се насочил, все още не са много заети и ще ти отделят време

Коментар

• Иване, просто питай посредника си.
                              Това му е част от работата все пак.

Коментар

• Нали ти препоръчах една книжка, купи си я, там пише всичко.

Коментар

Working...
                                X