IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Неустойка при Трудов договор - прекратяване

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• по принцип ако си говорехме за някои високо платен служител взимащ добра заплата щях да му кажа да си спази срока

ама да работиш за 400 лева и да те спират да живееш по добре карто трябва да си изпълниш договора само и само да не можеш да почнеш нова работа... ми идва в повече

пп и се дръжте добре с раята че скоро имаше първия обир на банка със заложници в бг

(хората изперкват от криза и беднотия)

да си нямаме и първото нахлуване в офис и застрелване на всички колеги и шефове преди да си тегли куршума някои... 400 лева заплата (ужас)
    Last edited by marketleverage; 09.05.2011, 14:32.
    mWPCloud.com

Коментар

• Първоначално изпратено от skorpio Разгледай мнение
      Ти май сънуваш,но ти е простено.
      Раята винаги по този начин разпускат.
      В Япония даже имат чучула на шефовете си и вечер ги бият ,за да им мине.
      В БГ-то робите не могат да си го позволят и затова търсят картинки по интернет .
      да но не дупчат аудитата наистина с кирки а тук маи има няколко случая на морето

има и следваща фаза мътви животни на стъпката (макаса е 24 часа ако те хванат намерил си го между етажите трупчето и да го изхвърлиш) само си го испуснал на стъпката не признавав нищо
      mWPCloud.com

Коментар

• Първоначално изпратено от marketleverage Разгледай мнение
        по принцип го прави нарочно за да цака типичен бг манталилтет

лично аз щях на психо атаки и сплашване да го принудя да си промени решението но ще вървиш по ръба на закона не за всеки (И НЕЕ ПРЕПОРЪКА) това номера е хем да е заплаха хем да не може да бъде изполвана в съда срещу теб

Ти май сънуваш,но ти е простено.
        Раята винаги по този начин разпускат.
        В Япония даже имат чучула на шефовете си и вечер ги бият ,за да им мине.
        В БГ-то робите не могат да си го позволят и затова търсят картинки по интернет .
        Не спори с ГЛУПАК! Ще те свали на нивото си и ще те бие с опит.
        私は最高のトレーダーだ

Коментар

• по принцип го прави нарочно за да цака типичен бг манталилтет

лично аз щях на психо атаки и сплашване да го принудя да си промени решението но ще вървиш по ръба на закона не за всеки (И НЕЕ ПРЕПОРЪКА) това номера е хем да е заплаха хем да не може да бъде изполвана в съда срещу теб

хаха например "без да искаш" пращаш имейл на всички офиса включително и шефа с текст
          стрували си ?

и снимка
          определено си сряскащо ще ги накара да се замислят, а ако тръгнатат да те обвиняват офицялно нищо нямат да направят защото няма никаква заплаха на целия офис си пратил катинка майтап без да искаш си пратил на всички а че даже и някои дето не предназначена за него се е уплашил...

има и следващи фази на сплашване но ако шефати знае че си до ръба и си готов едва ли не да правиш много големи глупости... ама в тежките фази може и някое 24 часово задържане да отнесеш (мъртви животни на стъпката) ...
          Last edited by marketleverage; 09.05.2011, 14:08.
          mWPCloud.com

Коментар

• Първоначално изпратено от skorpio Разгледай мнение
            Да
            Аз бих ти дръпнал и един бой
            Здравей,

мислех си, че този сайт е сериозен и във форумите се обсъждат сериозни неща със серизни отговори.

Надявам се, че наистина е някаква шега.

В противен случай не знам, но последният дето ми говори така вчера му изнасяха 40 дена

Коментар

• Първоначално изпратено от shs13 Разгледай мнение
              Благодаря на тези които ми отговориха.

Има развитие по въпроса. Работодаля ми е резюлирал молбата с НЕ и иска да си спазя 30 дневното предизвестие. И сега какво. Какво трябва да направя? Единственият изход е да ме уволни дисциплинарно ли?
              Да
              Аз бих ти дръпнал и един бой
              Не спори с ГЛУПАК! Ще те свали на нивото си и ще те бие с опит.
              私は最高のトレーダーだ

Коментар

• Първоначално изпратено от shs13 Разгледай мнение
                Здравейте,

моля за консултация!

Работя на трудов договор да кажем за 400 лв. бруто. Намерих си друга работа, но трябва са започна на 01.05. Днес е 18.04. Тоест не мога ( а и не искам) да спазя законово установения срок и упомент в трудовия договор за предизвестие от 30 дни. Дължа обещетение по закон 400 лв. Работодателя иска да пусна молба свободен текст (без цитиране на членове) за прекратяване без спазване срока за предизвестие считано от утре. От работния месец са минали 11 работни дни (от 22) т.е. той може да ми прихване 200 лв. Въпроса ми е: Останалите 200 лв, трябва ли да ги извадя от джоба си и да му ги платя и за това има ли правно основание? Как това се урежда документално? Също така имам останали 10 дни платен отпуск за тази година. Той трябва ли да ми ги изплати или може и тях да прихване за обещетението за неспазване на срока?

Благодаря предварително за отговорите.
                Благодаря на тези които ми отговориха.

Има развитие по въпроса. Работодаля ми е резюлирал молбата с НЕ и иска да си спазя 30 дневното предизвестие. И сега какво. Какво трябва да направя? Единственият изход е да ме уволни дисциплинарно ли?

Коментар

• И да знаеш, че работодателят няма право да ти блокира работната заплата като неустойка)) Така де... Той е длъжен да ти изплати възнаграждението, а ти си длъжен да му платиш след тва неустойка))

Коментар

• Също така имам останали 10 дни платен отпуск за тази година
                    --- това предполага че сте ползвали част от отпуската си за тази година.
                    Работодателя може да изплати само неизползваните дни пропорционално на месеците до момента.

Не забравяйте да поискате обходен лист че нямате задължения към работодателя за каквото и да е, инструменти, машини, компютри примерно. Също и финансови задължения към фирмата.
                    Може да каже, / както на мен / че досега не е правил такъв, и ето сега е момента да направят.

Коментар

• Ако в договора няма аналогична неустойка и за работодателя, имаш голям шанс да го съдиш и да спечелиш.

Да не говорим, че ако работодателя ти иска да получи голямата неустойка, той трябва да те съди, пък и ако клаузата е неравностойна .........

СЪщо така исля, и че неустойката не може да е по-голяма от заплатата за неспазеното предизвестие.

Първоначално изпратено от hienata Разгледай мнение
                      ако неустойката се изчислява на база на брутното възнаграждение - би било приемливо.... проблема е, че в договора има записана доста по-голяма неустойка, в случай че не бъде спазено предизвестието т.е. сума, която няма нищо общо с получаваното възнаграждение. Дали е законосъобразно да се записва такава точка в трудов договор? от някъде бях чул /без да съм много запознат/, че не би могло в Трудов договор да се вписат неустойки към работника? законно е ако е граждански, търговски или прочие договор, но не и трудов - той се отнася към трудовото законодателство и подобни неустойки са изключени? дали някой има подобна информация?

Коментар

• Здравейте,

моля за консултация!

Работя на трудов договор да кажем за 400 лв. бруто. Намерих си друга работа, но трябва са започна на 01.05. Днес е 18.04. Тоест не мога ( а и не искам) да спазя законово установения срок и упомент в трудовия договор за предизвестие от 30 дни. Дължа обещетение по закон 400 лв. Работодателя иска да пусна молба свободен текст (без цитиране на членове) за прекратяване без спазване срока за предизвестие считано от утре. От работния месец са минали 11 работни дни (от 22) т.е. той може да ми прихване 200 лв. Въпроса ми е: Останалите 200 лв, трябва ли да ги извадя от джоба си и да му ги платя и за това има ли правно основание? Как това се урежда документално? Също така имам останали 10 дни платен отпуск за тази година. Той трябва ли да ми ги изплати или може и тях да прихване за обещетението за неспазване на срока?

Благодаря предварително за отговорите.

Коментар

• Договора е договор, и трябва да се спазва. Трудовия кодекс защитава и работодателя и служителя. Например по кодекса предизвестието е поне месец, освен ако не е уговорено друго и само изключителни обстоятелства (чл. 327) позволяват на работника да го наруши. Клаузи за по-дълго предизвестие, сума за неустойка са си валидни и целта им е точно да предпазят работодателя.

Така че остава - чл. 325 взаимно съгласие.
                          Хвани си работодателя, поговорете и се разберете. Ако ти прави проблем и не плати заплата вече може да напуснеш по чл. 327 т.2. Но ако е коректен в тези 3 месеца и иска да си ги спазиш е редно да го направиш.

Първоначално изпратено от hienata
                          ако неустойката се изчислява на база на брутното възнаграждение - би било приемливо.... проблема е, че в договора има записана доста по-голяма неустойка, в случай че не бъде спазено предизвестието т.е. сума, която няма нищо общо с получаваното възнаграждение. Дали е законосъобразно да се записва такава точка в трудов договор? от някъде бях чул /без да съм много запознат/, че не би могло в Трудов договор да се вписат неустойки към работника? законно е ако е граждански, търговски или прочие договор, но не и трудов - той се отнася към трудовото законодателство и подобни неустойки са изключени? дали някой има подобна информация?

Коментар

• ако неустойката се изчислява на база на брутното възнаграждение - би било приемливо.... проблема е, че в договора има записана доста по-голяма неустойка, в случай че не бъде спазено предизвестието т.е. сума, която няма нищо общо с получаваното възнаграждение. Дали е законосъобразно да се записва такава точка в трудов договор? от някъде бях чул /без да съм много запознат/, че не би могло в Трудов договор да се вписат неустойки към работника? законно е ако е граждански, търговски или прочие договор, но не и трудов - той се отнася към трудовото законодателство и подобни неустойки са изключени? дали някой има подобна информация?

Коментар

• Re: Неустойка при Трудов договор - прекратяване

Само прекратяване по Чл. 327 не предполага неустойка. Във всички други случаи се дължи и то изчислена на базата на брутното възнаграждение.

Така, че спази си срока или прекрати по взаимно съгласие - Чл. 325.

КОДЕКС НА ТРУДА

Прекратяване на трудовия договор от работника или служителя без предизвестие
                              Чл. 327. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато:
                              1. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) не може да изпълнява възложената му работа поради заболяване и работодателят не му осигури друга подходяща работа съобразно предписанието на здравните органи;
                              2. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение или на обезщетение по този кодекс или по общественото осигуряване;
                              3. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работодателят промени мястото или характера на работата или уговореното трудово възнаграждение освен в случаите, когато има право да извърши такива промени, както и когато не изпълни други задължения, уговорени с трудовия договор или с колективния трудов договор, или установени с нормативен акт;
                              3а. (нова - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) в резултат на извършена промяна по чл. 123, ал. 1 значително се влошат условията на труд при новия работодател;
                              4. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) преминава на платена изборна работа или постъпва на научна работа въз основа на конкурс;
                              5. постъпва за отбиване на редовната си военна служба. Когато повиканият бъде отложен или освободен от редовна военна служба, трудовият му договор по негово искане се смята за непрекратен, ако в 1-месечен срок от отлагането или освобождаването му, но не по-късно от 3 месеца от напускането на работата се яви, за да я заеме отново;
                              6. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) продължава образованието си в учебно заведение на редовно обучение или постъпва на редовна докторантура;
                              7. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работи като заместник на отсъствуващ работник или служител и премине на друга работа за неопределено време;
                              8. е възстановен на работа по съответния ред поради признаване на уволнението за незаконно, за да заеме работата, на която е възстановен;
                              9. (нова - ДВ, бр. 67 от 1999 г., в сила от 27.08.1999 г.) постъпва на държавна служба.

Първоначално изпратено от hienata
                              Здравейте
                              запознат ли е някой дали има право в трудов договор да бъде начислявана неустойка при преждевременно прекратяване преди изтичане на срока за предизвестие /в случая-3месеца/?
                              ако в договора е предвидена конкретна сума като неустойка, това законосъобразно ли е? или се изчсяла неустойката на база месечното възнаграждение на служителя за срока, който не е спазил?

благодаря ви предварително

Коментар

• Неустойка при Трудов договор - прекратяване

Здравейте
                                запознат ли е някой дали има право в трудов договор да бъде начислявана неустойка при преждевременно прекратяване преди изтичане на срока за предизвестие /в случая-3месеца/?
                                ако в договора е предвидена конкретна сума като неустойка, това законосъобразно ли е? или се изчсяла неустойката на база месечното възнаграждение на служителя за срока, който не е спазил?

благодаря ви предварително
                              Working...
                              X