IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Облагане на приходите или на печалбата от Форекс?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Вярно че при физ. лица се облага дохода(в примера 10лв.),печалбата е по-малка защото има разходи-ток,парно,интернет,разходи за обучение,амортизация на компа.... които обаче не се взимат предвид при ФЛ.

Коментар

• Re: облагане на приходите или на печалбата от Форекс?

Първоначално изпратено от ivan80
      Гледам, че във форума има въпроси и отговори дали се облагат спечелените пари от Форекс. Очевидно се облагат, защото това е "валутна търговия".

Обаче при физическите лица се облагат не печалби, а доходи (затова законът се казва "Закон за данъците върху доходите на физическите лица", а не "... върху печалбите на ...".

Следвайки тази логика, ако с 1000 лв си купите долари, които след някакъв период от време продадете и получите 1010 лв ще имате печалба от 10 лв.

Обаче тъй като данъците се плащат върху доходи, а не върху печалби, би следвало да платите данъци не върху печалбата, а върху дохода от 1010 лв т.е. ще платите 101 лв данък, което ще доведе до реална загуба в размер на 91 лв.

Ако сложим и осигуровките в сметката положението става още по-трагично...

P.S. Аз не съм счетоводител и не разбирам от счетоводство. Може и да не е вярно това, което си мисля.
      това не е вярно защото въпросните 1000 долара които имаш са от друго място
      и вероятно са ве4е обложени
      никакъв доход не са

Коментар

• Благодаря.

Коментар

• Re: облагане на приходите или на печалбата от Форекс?

Първоначално изпратено от ivan80
          Гледам, че във форума има въпроси и отговори дали се облагат спечелените пари от Форекс. Очевидно се облагат, защото това е "валутна търговия".

Обаче при физическите лица се облагат не печалби, а доходи (затова законът се казва "Закон за данъците върху доходите на физическите лица", а не "... върху печалбите на ...".

Следвайки тази логика, ако с 1000 лв си купите долари, които след някакъв период от време продадете и получите 1010 лв ще имате печалба от 10 лв.

Обаче тъй като данъците се плащат върху доходи, а не върху печалби, би следвало да платите данъци не върху печалбата, а върху дохода от 1010 лв т.е. ще платите 101 лв данък, което ще доведе до реална загуба в размер на 91 лв.

P.S. Аз не съм счетоводител и не разбирам от счетоводство. Може и да не е вярно това, което си мисля.

Тук е тъй
          Чл. 33. (1) Облагаемият доход от продажба или замяна на недвижимо имущество, включително на ограничени вещни права върху такова имущество, се определя, като положителната разлика между продажната цена и цената на придобиване на имуществото се намалява с 10 на сто разходи.

(2) Облагаемият доход е положителната разлика между продажната цена и цената на придобиване при продажба или замяна на:

1. пътни, въздухоплавателни и водни превозни средства;

2. произведения на изкуството, предмети за колекции и антикварни предмети.

(3) Облагаемият доход от продажба или замяна на акции, дялове, компенсаторни инструменти, инвестиционни бонове и други финансови активи, както и от търговия с чуждестранна валута е сумата от реализираните през годината печалби, определени за всяка конкретна сделка, намалена със сумата от реализираните през годината загуби, определени за всяка конкретна сделка.

(4) Реализираната печалба/загуба по ал. 3 за всяка сделка се определя, като продажната цена се намалява с цената на придобиване на финансовия актив. Когато финансови активи от един вид, издадени от едно лице, са с различни цени на придобиване и впоследствие се продава част от тях и не може да бъде доказано коя част се продава, цената на придобиване на всеки един от тях е средно претеглената цена, определена въз основа на цената на придобиване на държаните към датата на продажбата финансови активи от същия вид и издател.

(5) Продажната цена включва всичко придобито от лицето във връзка с продажбата/замяната, включително възнаграждение, различно от пари.

а има вече такава тема във форума.

Коментар

• Облагане на приходите или на печалбата от Форекс?

Working...
          X