Вярно че при физ. лица се облага дохода(в примера 10лв.),печалбата е по-малка защото има разходи-ток,парно,интернет,разходи за обучение,амортизация на компа.... които обаче не се взимат предвид при ФЛ.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Облагане на приходите или на печалбата от Форекс?
Collapse
X
-
Re: облагане на приходите или на печалбата от Форекс?
Първоначално изпратено от ivan80Гледам, че във форума има въпроси и отговори дали се облагат спечелените пари от Форекс. Очевидно се облагат, защото това е "валутна търговия".
Обаче при физическите лица се облагат не печалби, а доходи (затова законът се казва "Закон за данъците върху доходите на физическите лица", а не "... върху печалбите на ...".
Следвайки тази логика, ако с 1000 лв си купите долари, които след някакъв период от време продадете и получите 1010 лв ще имате печалба от 10 лв.
Обаче тъй като данъците се плащат върху доходи, а не върху печалби, би следвало да платите данъци не върху печалбата, а върху дохода от 1010 лв т.е. ще платите 101 лв данък, което ще доведе до реална загуба в размер на 91 лв.
Ако сложим и осигуровките в сметката положението става още по-трагично...
P.S. Аз не съм счетоводител и не разбирам от счетоводство. Може и да не е вярно това, което си мисля.
и вероятно са ве4е обложени
никакъв доход не са
Коментар
-
Re: облагане на приходите или на печалбата от Форекс?
Първоначално изпратено от ivan80Гледам, че във форума има въпроси и отговори дали се облагат спечелените пари от Форекс. Очевидно се облагат, защото това е "валутна търговия".
Обаче при физическите лица се облагат не печалби, а доходи (затова законът се казва "Закон за данъците върху доходите на физическите лица", а не "... върху печалбите на ...".
Следвайки тази логика, ако с 1000 лв си купите долари, които след някакъв период от време продадете и получите 1010 лв ще имате печалба от 10 лв.
Обаче тъй като данъците се плащат върху доходи, а не върху печалби, би следвало да платите данъци не върху печалбата, а върху дохода от 1010 лв т.е. ще платите 101 лв данък, което ще доведе до реална загуба в размер на 91 лв.
P.S. Аз не съм счетоводител и не разбирам от счетоводство. Може и да не е вярно това, което си мисля.
Тук е тъй
Чл. 33. (1) Облагаемият доход от продажба или замяна на недвижимо имущество, включително на ограничени вещни права върху такова имущество, се определя, като положителната разлика между продажната цена и цената на придобиване на имуществото се намалява с 10 на сто разходи.
(2) Облагаемият доход е положителната разлика между продажната цена и цената на придобиване при продажба или замяна на:
1. пътни, въздухоплавателни и водни превозни средства;
2. произведения на изкуството, предмети за колекции и антикварни предмети.
(3) Облагаемият доход от продажба или замяна на акции, дялове, компенсаторни инструменти, инвестиционни бонове и други финансови активи, както и от търговия с чуждестранна валута е сумата от реализираните през годината печалби, определени за всяка конкретна сделка, намалена със сумата от реализираните през годината загуби, определени за всяка конкретна сделка.
(4) Реализираната печалба/загуба по ал. 3 за всяка сделка се определя, като продажната цена се намалява с цената на придобиване на финансовия актив. Когато финансови активи от един вид, издадени от едно лице, са с различни цени на придобиване и впоследствие се продава част от тях и не може да бъде доказано коя част се продава, цената на придобиване на всеки един от тях е средно претеглената цена, определена въз основа на цената на придобиване на държаните към датата на продажбата финансови активи от същия вид и издател.
(5) Продажната цена включва всичко придобито от лицето във връзка с продажбата/замяната, включително възнаграждение, различно от пари.
а има вече такава тема във форума.
Коментар
-
Облагане на приходите или на печалбата от Форекс?
Гледам, че във форума има въпроси и отговори дали се облагат спечелените пари от Форекс. Очевидно се облагат, защото това е "валутна търговия".
P.S. Аз не съм счетоводител и не разбирам от счетоводство. Може и да не е вярно това, което си мисля.Тагове: Отмаркиране на всички
Коментар