IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ДДС за физически лица над 50'000 лв.

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от stdmv
    Интересно какво ще изготвят тогава?? Омръзна ми всяка година да променят законите и стандартите.

Този ЕС заприлича на див комунизъм с тази бюрокрация!

По темата за ДДС, от тази година има задължителна регистрация за всяка фирма, която работи с контргенти от ЕС.

Значи може да се окаже, че не прави годишен отчет, но прави отчитане по ДДС всеки месец.

От пусто в празно се прелива и се харчи народна пара за простотии.

Първоначално изпратено от Alee
    Обмислят намаляване на бюрократичната тежест за микрофирми

Микрокомпаниите могат да бъдат освободени от задължението да съставят годишни счетоводни отчети, съгласно предложението за изменение на счетоводните правила в ЕС, което ще бъде гласувано в ЕП на 25 февруари, четвъртък.
    +1
    Наистина е досадное с тезо промени!!! Всяка година нещо ново и променено. Някои неща са нужни и са продиктувани от динамиката на пазара. Но за какво например променят IBAN и параграфите по които се плащат осигуровките?
    Това допълнително всява смут и объркване.
    Ако една книга не си заслужава да я прочетеш втори път, не си е заслувавало и първия прочит.

Коментар

• Re: Jay Gould

Първоначално изпратено от Бонвиван
      Jay Gould, съгласен съм, че винаги едно допълнително образование, пък макар и курс е от полза.
      Мисълта ми е, че без счетоводни услуги не може. С курс няма как да си завериш и подпишеш счетоводните баланси защото нямаш право. Дори и редови счетоводител няма това право за заверка на год. счет. баланси. Има си изискваня.
      Има си тънкости и не е само плащане на данъци и осигуровки ами и подаване на декларации по ЗДДДС до 14 число, декл. номер 1 и 6 ако имаш служители, статистики, ГДД, агенция по вписваня, ком. за защита на ЛД и още куп бумажтини. И не съм съгласен, че счетоводителя не носи отговорност. Носи и то голяма. С подписа си, че е заверил или изготвил отчетите той носи отговорност. Отделно ако има сключен дог. за абонаментна счет. услуга то същият носи всички законови права и задължения и за двете страни.
      Напълно съм съгласен с казаното. За много неща няма как без счетоводител и много пъти е по-добре да платиш на някой който това работи, да свърши работата. Отговорностите обаче са доста размито понятие. В случай на грешка данъчните не търсят счетоводителя за глоба, а теб.
      Първоначално изпратено от stdmv
      ...
      Не в ЕС, а тук всяка година и през месеци се променяха изисквания и дупки в законите, което позволяват "тълкуване" според кефа на данъчните или според тяхната компетентност и тази на счетоводителя. Самите данъчни са в понякога трудни условия заради честите промени. Едно уеднаквяване на счетоводството в целия ЕС би било много добро решение, но мисля, че ще минат десетилетия до тогава.
      http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

Първоначално изпратено от Бонвиван
        Първоначално изпратено от hah
        Да си дойдем на думата. При 5000 лева на месец приход на лицето, принудено да се регистрира по ДДС, г-н Бонвиван, колко ще вземеш за счетоводно обслужване?
        Лошо зададен въпрос драги,
        как да ти отговоря на такъв въпрос. Нали знаеш, че и за да зададеш въпрос трябва да имаш знания.
        На мен ми взимат на брой документи, а не на оборот.
        И на мен ми взимат на брой документи, а не на оборот. Някои месеци има повече работа за счети, други никаква. Така, че и месечната такса варира.
        “Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”

Коментар

• 4 814 души получили над 1 млрд. лв. над заплатите си през 2008 годинаDarikFinance.bg, 23 февруари 2010 13:44

/© Sofia Photo Agency
          4814 физически лица са получили облагаеми доходи извън заплатата си на стойност над 50 000 лв. през 2008 г. На всички тях ще бъдат възложени индивидуални проверки, за да се установи дали е трябвало да се регистрират по ДДС или не. Общата сума, която са получили тези хора през 2008 г. е над един милиард и сто милиона лева. Проверките ще изследват дали доходите на тези лица са облагаем оборот по смисъла на Закона за ДДС, както и дали всички те са извършвали независима икономическа дейност.

От НАП припомнят, че всяко физическо лице, което е получило повече от 50 000 лв. доход, различен от заплата, задължително трябва да се регистрира по ДДС в 14-дневен срок от надвишаването на сумата. В облагаемия оборот попадат хонорари, консултантски възнаграждения, доходи от наем на недвижимо имущество и други. Всеки гражданин, който е пропуснал да направи регистрацията сам, ще бъде служебно регистриран от инспекторите на НАП. Освен това ще му бъде възложена ревизия, която да определи сумата на неначисления ДДС заедно с всички лихви за периода до момента.

По данни на НАП заради извършени преди година две ревизии на физически лица, те са обявили доход по средно 17 млн. лв. всяко или общо близо 34 млн. лв. Двамата са предприели стъпки за регистрация по ДДС веднага след приключването на ревизиите. От вчера Териториалната дирекция на НАП София е започнала проверки на 27 физически лица за регистрация по ДДС, съобщават още от приходното ведомство.
          „Проверката не е самоцелна. Идеята не е да търсим само неначислен ДДС за минали периоди, а да напратим така, че законът да се спазва за в бъдеще”, коментира по този повод изпълнителния директор на НАП Красимир Стефанов.
          МНЕНИЕТО МИ (в никакъв случай) НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЗА ПОКУПКА ИЛИ ПРОДАЖБА НА ЦЕННИ КНИЖА

Коментар

• Интересно какво ще изготвят тогава?? Омръзна ми всяка година да променят законите и стандартите.

Този ЕС заприлича на див комунизъм с тази бюрокрация!

По темата за ДДС, от тази година има задължителна регистрация за всяка фирма, която работи с контргенти от ЕС.

Значи може да се окаже, че не прави годишен отчет, но прави отчитане по ДДС всеки месец.

От пусто в празно се прелива и се харчи народна пара за простотии.

Първоначално изпратено от Alee
            Обмислят намаляване на бюрократичната тежест за микрофирми

Микрокомпаниите могат да бъдат освободени от задължението да съставят годишни счетоводни отчети, съгласно предложението за изменение на счетоводните правила в ЕС, което ще бъде гласувано в ЕП на 25 февруари, четвъртък.

Коментар

• Пуснато на: 19 Авг 2008 11:23 Заглавие:

--------------------------------------------------------------------------------

Minavast, на това му се вика wall of text
              http://www.investor.bg/forum/viewtop...esc&start=5700 На други им изглежда като изящни прибори за хранене.Бонвиван оглежда масите май?...;-)))

Коментар

Първоначално изпратено от hah
                Да си дойдем на думата. При 5000 лева на месец приход на лицето, принудено да се регистрира по ДДС, г-н Бонвиван, колко ще вземеш за счетоводно обслужване?
                Лошо зададен въпрос драги,
                как да ти отговоря на такъв въпрос. Нали знаеш, че и за да зададеш въпрос трябва да имаш знания.
                На мен ми взимат на брой документи, а не на оборот.
                Ако една книга не си заслужава да я прочетеш втори път, не си е заслувавало и първия прочит.

Коментар

• Че законът е такъв (и то отдавна) - такъв е,
                  НО ми е много интересно има ли някой от всички тези съвестно декларирали доходите си хора, който да не се чувства като пр..бано камилче.
                  И дали МФ си дава сметка какви сигнали подава към цвета на нацията?

Добре, че не зависи от МФ сделките с акции да се облагат с ДДС!
                  Настоящото мнение е лична прогноза и не представлява инвестиционен съвет или препоръка за покупка ил

Коментар

Коментарът е с аналитичен характер и не представлява препоръка по смисъла на ЗПЗФИ.

Коментар

• Jay Gould

Jay Gould, съгласен съм, че винаги едно допълнително образование, пък макар и курс е от полза.
                      Мисълта ми е, че без счетоводни услуги не може. С курс няма как да си завериш и подпишеш счетоводните баланси защото нямаш право. Дори и редови счетоводител няма това право за заверка на год. счет. баланси. Има си изискваня.
                      Има си тънкости и не е само плащане на данъци и осигуровки ами и подаване на декларации по ЗДДДС до 14 число, декл. номер 1 и 6 ако имаш служители, статистики, ГДД, агенция по вписваня, ком. за защита на ЛД и още куп бумажтини.
                      И не съм съгласен, че счетоводителя не носи отговорност. Носи и то голяма. С подписа си, че е заверил или изготвил отчетите той носи отговорност. Отделно ако има сключен дог. за абонаментна счет. услуга то същият носи всички законови права и задължения и за двете страни.

Коментар

• Първоначално изпратено от Бонвиван
                        Добрият счети може да види дан. облекчения,пера и разходи...
                        Мислих, че държавата ни е на този хал понеже някой си купуват яхти, ама карай
                        Ти сам си го казал. Добрият счетоводител, може да види ...
                        Добрите счетоводители са като добрите адвокати. Малко на брой са и вземат скъпо. Много хора са учили по 5 години, малко могат наистина. Като навсякъде другаде е, с всички професии. Колко от счетоводителите са добри? Колко от тях гледат пера и разходи? Това имам предвид. А това което правят повечето поне за мен не е счетоводство. Отделно счетоводител може да те набута така както никой друг, а лошото е че реално не носят никаква материална отговорност дори да не си свършат работата. Не казвам да не си взема човек, но зависи от работата му, от какво си вади тези доходи над 50 000 и какво може да ползва. В някой случаи наистина няма нужда от такъв (ако ще внася само осигуровките и данъците без да може да ползва ниищо), а в други, 300 лева ще ти струва само счетоводителят да ти каже - добър ден.
                        Имам и предвид, че едно допълнително обучение в коя да е област, за кой да е ако се занимава с бизнес не е излишно. В почти всеки бизнес се налага допълнително обучение така, че познаването поне на основите не мисля, че ще е излишно, а не че ще превърне всеки с курс във факир със законите и цифрите, или ще може да замести професионалистите в тази област.
                        http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Обмислят намаляване на бюрократичната тежест за микрофирми

Въпреки това, тези изключения трябва да бъдат предоставени от държавите членки на ЕС, а микропредприятията от своя страна ще трябва да продължат да водят отчети за своите търговски сделки и финансово състояние. Това става ясно от Информационния бюлетин за пленарната сесия на Европейския парламент.

Около 7.2 милиона предприятия в ЕС трябва да представят отчети съгласно европейските счетоводни директиви. От тях 5.4 милиона (около 75%) са микропредприятия. Като цяло те извършват дейност на местно или регионално ниво, с малко или без да са ангажирани в трансгранична дейност.

Това законодателно предложение ще позволи на държавите членки да опростят бизнес средата и по-специално изискванията за финансова отчетност за микрокомпаниите, с цел да се засили тяхната конкурентоспособност и да се разгърне техният потенциал за растеж.

Предложеното изключение в счетоводните правила на ЕС ще се прилага спрямо компании, които отговарят на следните критерии: общ баланс 500 000 евро, чист оборот 1 000 000 евро и/или 10 души среден персонал през финансовата година.

Комисията по правни въпроси към ЕП подчертава в своите поправки към законодателното предложение, че държавите членки трябва да имат правото на избор дали да освободят микропредприятията от тези счетоводни задължения, "като вземат предвид по-специално положението на национално равнище по отношение на броя предприятия", които не надхвърлят тези прагове.

В отговор на опасенията, че изключенията от счетоводните правила може да затрудни вътрешната организация и да намали прозрачността и достъпа до информация, депутатите подчертават, че микропредприятията "трябва да останат обвързани от задължението за водене на отчети, разкриващи търговските сделки и финансовото положение на дружеството, като това задължение представлява минимален стандарт".

Съгласно предварителните оценки, с които Комисията разполага, при "оптимистичния сценарий", при който всички държави членки освободят микропредприятията и не налагат допълнителни изисквания, "в най-добрия случай потенциалните икономии", произтичащи от предложението, възлизат на 6.3 милиарда евро.
                          “Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”

Коментар

• Първоначално изпратено от Jay Gould
                            Да ти водят счетоводство по ДДС е доста скъпо удоволствие.
                            За счетоводство, един човек със 51 000 лв доход (делете го на 12) ще трябва да се бръкне доста дълбоко, колкото някоя фирма която превърта в пъти по-голяма сума, а реално ползите ще да много по-малко, защото като частно лице не може да точи ДДС както правят компаниите.
                            Във връзка с ДДС идва и въпроса какво ДДС плаща един Вежди Рашидов и ако той все пак си е човек на изкуството (такива въобще не бих облагал с данъци, както и лекарите) какво остава за някой субекти които прибират като консултанти огромни суми по една или друга сделка на правителствено ниво. Мисля, че рибата пак тръгнаха да я режат откъм опашката
                            Защото реално тези лица ще платат ДДС - 2 пъти. Един път на държавата и още един като влязат в магазина, защото за голяма част от разходите си няма да могат да ползват връщане на ДДС както е с фирмите които често направо си го точат, возят се в коли платени от бюджета и прилагат всякакви хватки за източване на ДДС.
                            Като частно лице, всеки е добре да се замисли дали няма да е по-добре да си плати един курс по счетоводство, да си метне няколко програми на компютъра и пак ще е по-евтино да се занимава ден-два в месеца и още ден -два да следи новостите вместо да ползва услугите на някоя фирма която я си върши съвестно работата я не. Поне аз отдавна се каня да запише един такъв курс, ако пък с един не стане ще плата още, но пак би било добре човек сам да се погрижи вместо да разчита на някой друг.
                            За свободна професия счетоводството дори да е по ДДС не би било сложно. Поне така си мисля, пък и човек ще научи все някоя и данъчна хватка ако му сече пипето, така, че да е в сговор със закона, но и да не го цакат прекалено много.
                            АМАН!!!
                            То затова държавата ни е на този хал. Защото всеки се занимава с това от което не разбира. Курсовете за счетоводство са за безработните. За да си мислят, че ще станат счетоводители. За тези които сериозно се занимават с това се учи поне 5 години счетоводство и контрол, преди това е хубаво да са завършили икономическия а след 5 те години да ходят няколко пъти в годината на семинари. Ако мислиш, че с един курс ще знаеш тези неща се лъжеш. Просто пак ще се набълбукаш.
                            Хора...при доход над 50000 лв на месец що не меткате по 300 лв за счетоводство и консултации? Има и нещо друго. Добрият счети може да види дан. облекчения,пера и разходи за които ФЛ дори не подозира.
                            Относно другото положение дали е по-изгодно да си ФЛ рег. по ДДС или ЮЛ по ДДС, всичко зависи от конкретиката.
                            Защо ФЛ да не ползва ДДС за автомобил отговарящ на условията за ползване на дан. кредит или да не си приспада ДДС то от горивата след като автомобила пряко се използва за дейността образувала този доход?
                            И пак чета андрешковски изказваня: не се приспадало ДДС то в магазина!!!
                            Ми, че то и ЮЛ не си приспада ДДС на салама, освен ако не търгува с хр. стоки.

Коментар

• Според мен прагът трябва да се намали на 5000лв. и да се възстановява ДДС за летящи чинии.Така имаме шанс след най-идиотската, да станем НАЙ-КОСМИЧЕСКАТА НАЦИЯ.

Коментар

• Хах , аз дълги години балансирам отдолу, щото да плащаш ДДС на услуги е ебати идиотщината

Дано хер флик да не намали прага, ама като гледам натам е трънало.

Първоначално изпратено от 9 малки негърчета
                                Първоначално изпратено от SStoilov
                                Не , не е посредническа дейсност - Той ми продава една валута, срешу друга валута, платена от мен .

Вземи за пример банките, а не брокерите.

Първоначално изпратено от anon6706
                                Стига бе . Брокера продава и купива пари(валута) . Това не е нито стока,нито услуга . Не подлежи на регистрация .

Първоначално изпратено от anon6706
                                Не си прав. И брокера не го касае поради рпичината, че парите не са нито стока, нито услуга
                                Напротив. Брокерът предлага услуга и си е икономическа дейност подлежаща на регистрация по ДДС. Друг е въпросът, че е невъзможно да е физическо лице.
                                Неговото е посредническа дейност. Има разлика. Той купува/продава от твое име и за твоя сметка. Говоря в чистия смисъл на термина - брокер, а не разните му там бъкет шопове.
                                Недей философствай, а бързо отивай да си плащаш данъка.

Коментар

Working...
                                X