Първоначално изпратено от retro_69
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Въпрос по данък върху печалбата
Collapse
X
-
Чл. 13. (1) Не са облагаеми:
1. доходите, придобити през данъчната година от продажба или замяна на:
а) (изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 1.01.2010 г.) един недвижим жилищен имот, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от три години;
б) до два недвижими имота, както и селскостопански и горски имоти независимо от броя им, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от 5 години;
2. доходите от продажба или замяна на движимо имущество, с изключение на:
а) пътни, въздухоплавателни и водни превозни средства, ако периодът между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната е по-малък от една година;
б) произведения на изкуството, предмети за колекции и антикварни предмети;
в) акции, дялове, компенсаторни инструменти, инвестиционни бонове и други финансови активи, както и доходите от търговия с чуждестранна валута;
г) движимо имущество, предадено на лица, които имат право да извършват събиране, транспортиране, оползотворяване или обезвреждане на отпадъци в съответствие със Закона за управление на отпадъците;
Аз това го тълкувам че не са необлагаеми, или направо казано са си облагаеми
Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.
Коментар
-
Гледам ЗДДФЛ ..Необлагаеми доходи Чл. 13....
(4) Разпоредбите на ал. 1 и 2 не се прилагат за доходите от стопанска дейност като търговец по смисъла на Търговския закон, включително като едноличен търговец.Чл. 13(1) Не са облагаеми:..........
3. (изм. - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) доходите от разпореждане с финансови инструменти по смисъла на § 1, т. 11 от допълнителните разпоредби;
§ 1. По смисъла на този закон:...........
11. (изм. - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) "Разпореждане с финансови инструменти" за целите на чл. 13, ал. 1, т. 3 са сделките:
а) с дялове на колективни инвестиционни схеми, акции и права, извършени на регулиран пазар по смисъла на чл. 73 от Закона за пазарите на финансови инструменти; права за целите на изречение първо са ценните книжа, даващи право за записване на определен брой акции във връзка с взето решение за увеличаване на капитала;
Какво ще кажете?Дано да греша.
Коментар
-
Re: Въпрос по данък върху печалбата
Няма дънак ако е от акции, не от ПКБ и т.н.
За Дивидентите има 5% данък но ти получаваш чист дивидент (след данък).
Тъй че няма какво да плащаш.
Първоначално изпратено от AvalaonЗдравейте,
интересува ме дали дължа данък върху печалбата от игра на БФБ, при условие, че не съм теглил същата тази печалба ? Фактически тя е реинвестирна .
Същото важи и по отношение на получените дивиденти.
Предварително благодаря.Мнението ми не е препоръка!!!
Коментар
Коментар