If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Мисля да регистрирам едно сдружение съгласно Закона за юридическите лица с нестопанска цел и имам няколко проблема.
- Плащат ли се осигуровки на НОИ
- Задължителна ли е да регистрирам сдружението по Булстат. Разбрах за служебно вписване 30 дни след регистрацията.
- Изисква ли се двустранно счетоводство и може ли да се мине само с годишен отчет
- Има ли някакви други скрити разходи за поддръжка регистрацията на сдружението?
Регистрирай си читалище. Общината е длъжна да те субсидира. Назначаваш си управителен съвет, и всичко както си е по реда. Измисляш някакви "дейности" - библиотека, ансамбъл, кръжоци. И никой няма право да ти се бърка в дейноста, и не подлежиш на никакъв контрол!
Мисля да регистрирам едно сдружение съгласно Закона за юридическите лица с нестопанска цел и имам няколко проблема.
- Плащат ли се осигуровки на НОИ
- Задължителна ли е да регистрирам сдружението по Булстат. Разбрах за служебно вписване 30 дни след регистрацията.
- Изисква ли се двустранно счетоводство и може ли да се мине само с годишен отчет
- Има ли някакви други скрити разходи за поддръжка регистрацията на сдружението?
Плащат се осигуровки и данъци само ако се начисляват възнаграждения. Ако се работи без възнаграждение - не се плаща нищо.
Естествено, че се изисква воденето на счетоводство, защото и тези сдружения са данъчно задължени лица и подлежат на данъчен контрол и съответно трябва да могат да представят адекватна счетоводна информация при извършването на такъв контрол. Всички юридически лица са длъжни да водят двустранно счетоводство.
Идеята да минете само с отчет е добра, но как ще се изготви отчета след като нямате счетоводство - не е много ясно.
Със сигурност ще имате разход поне за счетоводител, който да ви състави ГФО, освен ако вие самия не отговаряте на изискванията за съставител на отчети и си го изготвите сам.
А в Булстат е добре да се регистрирате сам, заюото след служебната регистрация вероятно ще последва санкция.
Коментар