IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

RQ: Данни за направени застраховки на фирма

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от hallucination
    zarco, мерси за отговора все пак. Въпросите ми наистина са свързани с курсова работа, ако желаеш, веднага ти пращам каквото съм направил до момента на и-мейл, щом толкова се съмняваш. Видях категориите на строежите (чл. 137 от ЗУТ),написал съм минималните лимити за отговорност за първа категория (намерих ги в сайт на наша застрахователна компания), тъй като не мисля, че тряба да се задълбочавам и за останалите 4 категории : 600 000 лв. за строители, 300 000 лв. за консултанти и 300 000 лв. за проектанти. Видях, че агрегатният лимит е двойно по-голям от единичния. Просто попитах дали това, което съм написал, е правилно. Не виждам какво толкова странно има, това са застраховки конкретно за строителна фирма, а това е първата кусова работа, която правя. Нормално е да не са ми ясни доста неща, след като няма кой-знае колко информация. Както и да е, каквото съм направил, това е, оставям го така. А за това, че съм материалист - много сериозно се бъркаш.
    Еййй, пич, не схвана ли самоиронията ми: в конкретният случай - аз съм грубият материалист, а не ти! ))

Иначе - определено - щом си се нагълтал с инфото от ЗУТ - ще защитиш проекта си и без чужда помощ, защото си стигнал до същността на нещата. Едва ли твоят преподавател (асистент) знае тия подробности, с които би го оставил замислен (предполагам, че ще оцени подобаващо възможностите ти да търсиш, НАМИРАШ и акцентуваш на същността на проблема, застъпен във всеки застрахователен продукт, който цитираш).

Това отново е лично мнение. Успех!
    "Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо

Коментар

• zarco, мерси за отговора все пак. Въпросите ми наистина са свързани с курсова работа, ако желаеш, веднага ти пращам каквото съм направил до момента на и-мейл, щом толкова се съмняваш. Видях категориите на строежите (чл. 137 от ЗУТ),написал съм минималните лимити за отговорност за първа категория (намерих ги в сайт на наша застрахователна компания), тъй като не мисля, че тряба да се задълбочавам и за останалите 4 категории : 600 000 лв. за строители, 300 000 лв. за консултанти и 300 000 лв. за проектанти. Видях, че агрегатният лимит е двойно по-голям от единичния. Просто попитах дали това, което съм написал, е правилно. Не виждам какво толкова странно има, това са застраховки конкретно за строителна фирма, а това е първата кусова работа, която правя. Нормално е да не са ми ясни доста неща, след като няма кой-знае колко информация. Както и да е, каквото съм направил, това е, оставям го така. А за това, че съм материалист - много сериозно се бъркаш.

Коментар

Имам един въпрос относно задължителната застраховка "Професионална отговорност на участниците в проектирането и строителството" - как точно се формират застрахователните суми ? В примера съм написал, че има четирима проектанти, 20 строители и шестима консултанти. Сумите умножават ли се по броя на хората и трябва ли да се добави още нещо или това е достатъчно ? Благодаря предварително.
        Проектанти на строежи първа категория (автомагистрали и пътищата от І и ІІ клас на републиканската пътна мрежа, железопътни линии и пристанища, хидротехнически съоръжения, електрически и топлоцентрали с мощност над 100 мегавата) : 4 х 300 000 лв. = 1 200 000 лв.
        Строители на строежи първа категория : 20 х 600 000 лв. = 12 000 000 лв.
        Консултанти на строежи първа категория : 6 х 300 000 лв. = 1 800 000 лв.
        Обща застрахователна сума : 1 200 000 + 12 000 000 + 1 800 000 = 14 000 000 лв.
        Единичен лимит на отговорност : 14 000 000 лв.
        Агрегат : 28 000 000 лв.
        Застрахователна премия (определя се като 0.1 % от агрегатния лимит по полицата ; не се начислява допълнителна премия за срока на ретроактивното покритие) : 28 000 000 х 0.1 % = 28 000 лв.

hallucination, ти - ако си студент - то аз трябва да съм трамвай някакъв... (напр. № 7 си избирам... ...). С тия твои начални условия - просто нещата не стоят, както ги описваш в началото...

Хайде да опитам да ти отговоря, все пак (щоТ усещам, че въпросът ти не е заради някаква курсова работа, де..). Значи - питаш: как се "формират" застрахователните суми?

Отговор: изобщо не се формират, а са фиксирани минималните отговорности (отвори си Държавен вестник, де - какво трудно има в това?)... После ще разбереш и премиите в твоя конкретен случай - за единичен- и за агрегатен лимит на отговорност, но никой няма да ти ги даде на добра воля....

Все в тоя ред на мисли - ще си отговориш и каква е категорията на строежа (обекта), за да ги свържеш със съответната дейност и отговорности на длъжностните лица, които си изброил.

Мога да ти подскажа, че всяка по-горна категория включва лимитите на отговорност на по-долните, затова и минималните застр. суми- , а също и премията нарастваТ (в някои от стъпките - двойно), напр. - по памет: V и IV категории - единичен - 25 000,- лв. и агрегатен - 50 000,- лв. (едногодишна премия - 50 лв.), а III категория изисква удвоени лимити и т.н.

В същото време - всяка от дейностите - по регламент - се отнася съм определена (ОПРЕДЕЛЕНИ!!!) категории, но това ще си го прочетеш сам... Ех, тоя Държавен вестник...

Иначе - ще трябва да направиш превод на сума по определена банкова сметка (например - по моята... ...). )) Еййй, какви хора имало на тоя свят - груби (ама - много груби) материалисти, де... ))

За ретроактивно покритие няма да ти говорят, но - задължително ще има клауза , в която се фиксира ретроактивната дата, ако подновяваш полицата си без прекъсване, а - ако е новосключена - ретроактивна НЕ СЕ ПРИЛАГА!...Нещо повече - по наличието на ретроактивната дата ще разбереш дали (в случая) застрахователят е сериозен... (лично мнение)...

Със здраве! Приятна вечер! ))
        "Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо

Коментар

• Имам един въпрос относно задължителната застраховка "Професионална отговорност на участниците в проектирането и строителството" - как точно се формират застрахователните суми ? В примера съм написал, че има четирима проектанти, 20 строители и шестима консултанти. Сумите умножават ли се по броя на хората и трябва ли да се добави още нещо или това е достатъчно ? Благодаря предварително.
          Проектанти на строежи първа категория (автомагистрали и пътищата от І и ІІ клас на републиканската пътна мрежа, железопътни линии и пристанища, хидротехнически съоръжения, електрически и топлоцентрали с мощност над 100 мегавата) : 4 х 300 000 лв. = 1 200 000 лв.
          Строители на строежи първа категория : 20 х 600 000 лв. = 12 000 000 лв.
          Консултанти на строежи първа категория : 6 х 300 000 лв. = 1 800 000 лв.
          Обща застрахователна сума : 1 200 000 + 12 000 000 + 1 800 000 = 15 000 000 лв.
          Единичен лимит на отговорност : 15 000 000 лв.
          Агрегат : 30 000 000 лв.
          Застрахователна премия (определя се като 0.1 % от агрегатния лимит по полицата ; не се начислява допълнителна премия за срока на ретроактивното покритие) : 30 000 000 х 0.1 % = 30 000 лв.

Коментар

zarco, трябват ми примерно застраховки на строителна фирма. Намерих доста информация за Трансстрой : http://www.transstroy.com/index.htm. Май ще е най-добре да измисля цифрите, но не съм особено сигурен какви видове застраховки трябва да включа. Ако включа застраховки на машини, апарати и съоръжения, на електронна техника, застраховка "пожар", застраховка "злополуки", застраховка на незавършено строителство, автокаско, дали ще е достатъчно ? Ако си наясно кои са най-важните застраховки за една строителна фирма, това ще ми свърши работа. Данните ще си ги измисля, ще правя справки в сайтовете на застрахователните компании и така. Благодаря предварително.

Какво означава това "най-важни" застраховки - според теб? Всичко е много субективно и е по преценка на работодателя. Някои работодатели правят всички възможни застраховки, които изброих, като се възползват и от факта, че ежемесечно за всеки работник могат (ако са вложени в животозастрахователен продукт, свързан с инвестиционен фонд...) - да се заделят 60 лв., които се приспадат от облагаемата печалба (кой ли сега отчита печалба, де)...

Разбира се - много "важни" са задължителните по закон застраховки на работниците и служителите, които се правят при фиксиран лимит на отговорност от законодателя, но работодателят може да завиши по своя преценка застрахователната сума, като при това нараства и дължимата премия. Такава застраховка зависи изцяло от характера на извършваната работа (има скАла с рискови класове) и от брутното месечно възнаграждение на служителя (работника)... При напускане на работници, или - ако се назначават нови такива - застрахователната полица се актуализира чрез анекс. Ако напускат работници - остатъкът (неизползвана) премия до края на застрахователната година - се връща на работодателя, а ако са назначени нови работници - за тях се плаща допълнителна премия до падежа на полицата (т.е. - за по-малък срок от едногодишният, за който е сключена полицата)..., такива ми ти работи...

"Важни" застраховки, според мен няма. Има: задължителни- и такива, които е желателно да бъдат направени и - които се превръщат в необходимост, но САМО АКО така разсъждава работодателят. Работодателите отнасят голяма част от премиите по застраховките към присъщо необходимите разходи на фирмата...

Ако ти трябва друга информация - прати мейл на лични - след понеделник. Успехи!

Коментар

• zarco, трябват ми примерно застраховки на строителна фирма. Намерих доста информация за Трансстрой : http://www.transstroy.com/index.htm. Май ще е най-добре да измисля цифрите, но не съм особено сигурен какви видове застраховки трябва да включа. Ако включа застраховки на машини, апарати и съоръжения, на електронна техника, застраховка "пожар", застраховка "злополуки", застраховка на незавършено строителство, автокаско, дали ще е достатъчно ? Ако си наясно кои са най-важните застраховки за една строителна фирма, това ще ми свърши работа. Данните ще си ги измисля, ще правя справки в сайтовете на застрахователните компании и така. Благодаря предварително.

Коментар

• Re: RQ: Данни за направени застраховки на фирма

Първоначално изпратено от hallucination
                Искам да попитам дали има фирми, които са публикували информация в Интернет за застраховките, които са направили на своето имущество ? Търсих доста време, но не намирам такива данни, а ми трябват за курсова работа по финанси. Открих счетоводни баланси и годишни финансови отчети, но няма информация за направените застраховки. Знам, че е малко вероятно да се разгласи такава информация, но все пак се надявам да се намери. Благодаря предварително.

Кажи какво точно ти е необходимо - за какви видове имуществени застраховки говориш: на ДМА, незавършено строителство, машини и съоръжения, аудио-видео техника и компютърни конфигурации, имущества от особен вид..., автокаско... - и може да се намери нещо ...(ако почерпиш по бира, разбира се!... ...)

Имената на фирмите (юридическите лица) ще трябва да си ги измисляш сам/сама - по разбираеми причини.

Разбира се - чувал/а си, че има и други застраховки, които фирмите правят, а именно: различни отговорности (на работодателя, за продукта...), рискови (на персонала), животозастраховки...

Успехи!

Коментар

• Ми съчини си я тая информация, какво ти пречи? Само внимавай с цифрите.

Коментар

• RQ: Данни за направени застраховки на фирма

Искам да попитам дали има фирми, които са публикували информация в Интернет за застраховките, които са направили на своето имущество ? Търсих доста време, но не намирам такива данни, а ми трябват за курсова работа по финанси. Открих счетоводни баланси и годишни финансови отчети, но няма информация за направените застраховки. Знам, че е малко вероятно да се разгласи такава информация, но все пак се надявам да се намери. Благодаря предварително.
                  Working...
                  X