If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Teranova е прав. Терасите отдавна не са общи части. А цената им е 1:1 с тази на кв.м. от апартамента.
Цената им не е 1:1 с чжп.
Цената им е както ги спазариш.
Т'ва е, край на коментара
Коментар
Scrooge McDuck
Бая осведомени теоретици бъкат в тая тема. Акт Обр. 15 и ПРОТОКОЛ Обр. 16
означават пълна завършеност на сградата или друг вид строеж /включително всички външни връзки, предвидени в проекта/, като ПРОТОКОЛ 16 се създава като документ само за обекти 1-3 категория и в него освен участниците в АКТ Обр. 15 участват и членове на: енерго, ВиК, ХЕИ /РИоКОЗ/,
ТЕЦ, пожарна и председател /и/ от ДНСК.
За разликата между акт 15 и акт 16 имай предвид следното:
- както Valuator правилно е отбелязал с подписването на акт 15 се счита, че строително монтажните работи са завършили;
- в подписването на акт 15 участват Възложителя (Собственика), Строителя, Проектантите и Сторителния надзор. Тези лица би трябвало да бъдат независими един от друг и да гарантират с подписите си, че обекта е завършен съгласно одобрените проекти и издаденото разршение за строеж;
- в изкривената българска действиетлност посочените по-горе лица често под различна форма са различни проявления на или са свързани с така наречения Строителния предприемач т.е. тяхната обективност не може да бъде гарантирана;
- за подписването на акт 15 винаги се бърза защото след него става възможна продажба на имотите, под формата на незавършено строителство. В това бързане много често работите се претупват и отлагат за по-нататък;
- масова практика в БГ е предприемача да взима 90, а дори и 100% от продажната цена при подписване на акт 15;
- за въвеждане на сградата в експлоатация (или както грешно е добило гражданственост акт 16) няма нужда да се бърза, особенно ако предприемяча не се е оттървал от всички имоти в обекта. Той си е взел парите от продадените единици, а за непродадените след въвеждане в експлоатация започват да се плащад данъци!
Да, вярно е, че в състояние на акт 15 се намират много сгради, които се обитават от години, но:
- акт 15 не дава право строежа да се ползва под никаква форма!;
- не се осланя на договорът си. И най-перфектния договор в нашата държава е просто лист за вторични суровини при тромава, корумпирана и в крайна сметка крайно неефективна съдебна система.
- при недобро стечение на обстоятелствата можеш да се окажеш в неприятно положение защото ако бъде подаден сигнал за неправомерно ползване на строежа ще дойдат едни чичковци, ще спрат водата, тока и газта и ще запечатат строежа, че и глоби ще има. Иди обяснявай, че някой те е излъгал, ти сам си се нанесъл.
- след като навържеш всичко казано по-горе ще разбереш, че ако попаднеш в ситуация на покупка на акт 15 и предприемача реши, че не му е изгодно да въведе сградата в експлоатация .... приятелю ти си си изул гащите и си застанал в изключително удобна поза вкючително нагло ще бъдеш помолен да заплатиш още "хххх" лева за това или онова дето се е появило в последствие.
Що се отнася до степента на завършеност на терасите помоли да ти покажат одобрения проект по част Архитектура. 100% ти гарантирам, че в там няма как терасите да са с последен слой изолация :-)
Благодаря за мненията.прочетох договора си отново но там не е упоменато за настилка на терасите а само това че получавам апартамент на замазка и шпакловка !?
Здравейте! Може ли някой да ми каже на етап акт 15 апартамента ми с каква подова настилка трябва да е на терасите, при положение,че вътре е на замазка? По договор трябва да го получа на замазка, но на терасите е оставен на изолация! и не съм сигурна да му подписвам ли акта! Благодаря!
Разликата между акт 15 и акт 16 е само в това, че при последното вече имаш право да ползваш апартамента, докато при акт 15 неможеш. Иначе една сграда да има акт 15 означва, че тя трябва да бъде 100% завършенд нд груб строеж. Понятие акт 16 на практика не съществува...След акт 15 се взима разрешение за ползване.. това е "акт 16"... Така,че би трябавало всичко да е наред, ако е читав предприемача, а иначе за типа настилка си погледни договора - неможе да не е упоменато. Ако пък го няма там изисквай да видиш готовия технически или работен проект на сградата. Там ще го има 100%... Надявам се, че съм бил полезен.
Здравейте! Може ли някой да ми каже на етап акт 15 апартамента ми с каква подова настилка трябва да е на терасите, при положение,че вътре е на замазка? По договор трябва да го получа на замазка, но на терасите е оставен на изолация! и не съм сигурна да му подписвам ли акта! Благодаря!
Никой не може да ти каже, виж си какво ти пише в договора!
Не подписвай преди да са изпълнени ВСИЧКИ , посочени в договора операции!
Иначе по темата - не подвеждайте автора - има много случаи, при които се проточва /даже и с години/ получаването на разрешение за ползване след акт образец 15 !!!!!
терасите са към т. нар. 'общи части', за акт 15 трябва да са завършени, т.е. с настилка /теракот,грес или др./ това едва ли е упоменато в договора, но го изисквай.
успех
Никой не може да ти каже, виж си какво ти пише в договора!
Не подписвай преди да са изпълнени ВСИЧКИ , посочени в договора операции!
Иначе по темата - не подвеждайте автора - има много случаи, при които се проточва /даже и с години/ получаването на разрешение за ползване след акт образец 15 !!!!!
най-големия проблем за акт 16 е свьрзването на ел захранването,ако имаш работа с ЕОН,другото не би трябвало да те притеснява.В някои случаи може да ти коства 3-4 месеца
Коментар