IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Застраховка "Живот" и данъчни облекчения

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Спестяваш 10% от 10% или иначе казано 1% от брутната заплата минус осигуровките.
    Не е ясно какво ще стане с 15% данък върху застраховки под ХХ години. Ако той отпадне, ще може да се сключи застраховка за половин-една година и да се спестят данъци за следващите няколко месеца.
    Ама сигурно по стар БГ обичай промените в ЗДДФЛ ще ги видим по Коледа.

Коментар

• Какво отражение ще има въвеждането на плоския данък върху данъчните облекчения при вноските по застраховка живот? В момента сумата на тази вноска се вади от брутния ми доход и получената сума / данъчна основа / се облага по ЗОДФЛ. А след 1 януари?
      Благодаря предварително

Коментар

• Първоначално изпратено от Snipe
        Ползвам данъчно облекчение през пенсионен фонд, като вноската се превежда директно (т.е. част от заплатата не минава през моята сметка, а отива директно във фонда). Ползвам данъчното облекчение на момента (не чакам края на годината). Не се налага да попълвам данъчна декларация в началото на следващата година.
        Ако ги внасям лично обаче, схемата е по-сложна - трябва да попълвам декларация догодина и да чакам няколко месеца за получаването на парите.
        Бих се изненадал, ако за застраховка положението е различно.
        Но най-добре говори със счетоводителя дали предлага тази "услуга".
        Колкото до ползата - 10лв. на месец + спестено време.
        Аз ползвам и двете облекчения и положението е едно и също. Може да се ползва всеки месец щом работодателя го превежда, няма нужда да се чака края на годината.

Коментар

• Ползвам данъчно облекчение през пенсионен фонд, като вноската се превежда директно (т.е. част от заплатата не минава през моята сметка, а отива директно във фонда). Ползвам данъчното облекчение на момента (не чакам края на годината). Не се налага да попълвам данъчна декларация в началото на следващата година.
          Ако ги внасям лично обаче, схемата е по-сложна - трябва да попълвам декларация догодина и да чакам няколко месеца за получаването на парите.
          Бих се изненадал, ако за застраховка положението е различно.
          Но най-добре говори със счетоводителя дали предлага тази "услуга".
          Колкото до ползата - 10лв. на месец + спестено време.

Коментар

• декември месец ти се намалява данъчната основа с до 10 % . т.е. ако имаш 12по 1400 лв. бруто =16800 . от тях се вадят 40по 12 = 480 т.е. 16800-480 = 16320 и тази сума се облага вместо предната . за това иде реч. а тези 10 % са "до 10%" т.е. може да си направиш вноската 1680 за година и тази сума ще бъде извадена от брутото преди облагане. това е. дано съм бил полезен и ясен

Коментар

• данъчното облекчение е след изтичане на годината. или подавате дан. декларация през 2008 и ползвате 10 процента облекчение /връщане/ на данъка или работодателя се занимава с това като трябва да ви върне надвзетия данък след като го получи от нап. но на момента на се прави облекчение. не е изтекла годината

Коментар

• По-добре прочети ЗОДФЛ. Ще ти стане ясно, ако разбира се ти се чете.

Коментар

• Застраховка "Живот" и данъчни облекчения

Здравейте, случая е такъв:
                  имам застраховка "Живот" с месечна вноска 40лв. Внасям си я на гише в банката в момента. Брутната ми заплата е да кажем 1400лв (че по-лесно се смята), ако тези пари ( 40лв) ми се удържат от заплатата (има някакви данъчни облекчения до 10%, ама хич не са ми ясни ) колко ще ми се намалят месечните удръжки? Има ли смисъл от това?
                  дано не е тъп въпроса, ама хич не ми е ясно. ако може някой да ме просветли....ще съм благодарен.
                Working...
                X