Първоначално изпратено от stdmv
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Необходими осигуровки за ЕТ
Collapse
X
-
+ 50 лв глоба
Първоначално изпратено от polkiПървоначално изпратено от Main_PowerДобре ако закъснееш прескочиш някой месец или се осигуряваш от друго място какво става?
Нищо не става :-) - дължиш сумите с лихвите - няма да те обесят , я .
Ако се осигуряваш на друго място - ами о.к. няма проблеми , ще се осигуряваш на две места
Знаеш ли , колко пенсионери чакат за тези пари ???
Коментар
-
Първоначално изпратено от Main_PowerДобре ако закъснееш прескочиш някой месец или се осигуряваш от друго място какво става?
Нищо не става :-) - дължиш сумите с лихвите - няма да те обесят , я .
Ако се осигуряваш на друго място - ами о.к. няма проблеми , ще се осигуряваш на две места
Знаеш ли , колко пенсионери чакат за тези пари ???fuск the bеаr - give me the bееr
Коментар
-
Re: Необходими осигуровки за ЕТ
Първоначално изпратено от markovПървоначално изпратено от diavolovamИскам някой ако може да ми даде подробно описание на осигуровките, които трябва да плаща ЕТ и дали ако е ученик или пенсионер има някакви намаления или нещо подобно. Мерси предварително.
Прескочи поста на " Cleo " .....явно човека не запознат с счетоводството.
Ако си ЕТ трябва да се усигуряваш всеки месец върху избран усигурителен доход миниум 220 лева , максимум до 1400 лева месечно. В края на годината дължиш изравняване, тоест осигуровка върху разликата между печалбата ти като ЕТ минус сумата върху която си се усигурявал текущо през годината.
Ако си роден след 60 г. дължиш усигуровки : 24.5% за ДДО / държавна пенсия /, 5% зо ДЗПО /пенсия от частен фонд / и 6% за ЗО / здравна осигуровка /.
Ако си роден преди 60г. дължиш 29.5% за ДДО / държавна пенсия / и 6% за ЗО / здравна осигуровка /.
Тези проценти осигуровки ти дават почти всички права който може да ползваш от осигурителната система.
Ако собственика на ЕТ е пенсионер дължи само 6% здравна осигуровка.
Ето ти един линк където ще намериш много подробна информация за всичко което те вълнува около счетоводството:
http://odit.info/Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит
Коментар
-
Толкова ли няма кой да отговори на тези момчета? Тоя форум само за зарибяване ли е?
ЕТ се осигурява ЗАДЪЛЖИТЕЛНО от 220лв до 10 мин. заплати. Сумата си я избираш сам и плащаш 26% за ДОО и 6% за ДЗО. Това обаче значи че нямаш право да ползваш болнични. За тях трябва допълнителен процент /не са задължителни/. Накрая на годината обаче се прави счетоводен баланс и колкото си се изкарал на "+", над осиг. доход /който си избрал * 12мес. , доплащаш пак по същите проценти. За пенсионери се дължи само ДЗО. За ученици мисля , че нямат право да регистрират ЕТ.
Коментар
-
Първоначално изпратено от diavolovamИскам някой ако може да ми даде подробно описание на осигуровките, които трябва да плаща ЕТ и дали ако е ученик или пенсионер има някакви намаления или нещо подобно. Мерси предварително.
Коментар
-
само да допълня отговора на Марков, защото всеки път се чудя като видя хора, чакащи по опашки ...днес ...при многобройните възможности:
-Електронен подпис - подават се необходимите към НАП Декларации за осигуреното лице....и др. през компютъра
-Електронна банкова сметка - възможна за всяка открита разплащателна такава....таксите са между 0.50-0.80лв.....през нея се пускат платежните за осигуровки...
има и многоредови платежни нареждания
Коментар
-
Първоначално изпратено от diavolovamИскам някой ако може да ми даде подробно описание на осигуровките, които трябва да плаща ЕТ и дали ако е ученик или пенсионер има някакви намаления или нещо подобно. Мерси предварително.
Прескочи поста на " Cleo " .....явно човека не запознат с счетоводството.
Ако си ЕТ трябва да се усигуряваш всеки месец върху избран усигурителен доход миниум 220 лева , максимум до 1400 лева месечно. В края на годината дължиш изравняване, тоест осигуровка върху разликата между печалбата ти като ЕТ минус сумата върху която си се усигурявал текущо през годината.
Ако си роден след 60 г. дължиш усигуровки : 24.5% за ДДО / държавна пенсия /, 5% зо ДЗПО /пенсия от частен фонд / и 6% за ЗО / здравна осигуровка /.
Ако си роден преди 60г. дължиш 29.5% за ДДО / държавна пенсия / и 6% за ЗО / здравна осигуровка /.
Тези проценти осигуровки ти дават почти всички права който може да ползваш от осигурителната система.
Ако собственика на ЕТ е пенсионер дължи само 6% здравна осигуровка.
Ето ти един линк където ще намериш много подробна информация за всичко което те вълнува около счетоводството:
http://odit.info/Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит
Коментар
-
Можеш да се обадиш в НОИ. Знам, че трябва да се извади осигурителна книжка и всеки месец да се внасят вноски, но подробностите не мога да кажа. Мисля, че сега НАП се занимава с тези неща, тъй като НОИ един вид е аутсорснал работата при тях. Но не знам издаването на осигурителната книжка чрез НОИ или чрез НАП става. Офисите на НАП са по общини. При посещения в НАП наблюденията ми са, че има големи опашки в началото на месеца пред гишето на банката, когато хората внасят осигурителните си вноски. Но може да се внасят по индивидуална партида в други клонове на банката (мисля, че беше СИБанк, но се плащат 2-3 лева такса - струва си, за да не се чака.
По отношение на вноските - в момента осигурителния лимит е 1400 лева, като вноските се изчисляват върху него. На този лимит, човек ще има максимална пенсия. Долният праг би трябвало да е минималната заплата. Има видове осигуровки, които човек може да не внася, но е добре да се провери в какви точно осигуровки какви права му дават. Може да се намерят телефоните в Интернет. Най- добре почни оттам преди да ходиш на крака. На сайтовете също има информация.Мнението е лично - не препоръчвам нищо.
Коментар
Коментар