IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Затрахователната култура на българина

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Застраховка

Sach,
    не искам да навлизам в подробности, но земетресението се води катастрофичен риск и за него има отделна клауза в полиците и съответно отделна премия. Просто такава е застрахователната логика (и терминология). Ако видиш една стандартна имуществена застраховка, в нея риска земетресение не се отнася към природни бедствия, а е отделен риск със своята цена. В зависимост от това в какъв сеизмологичен район в България се намира имуществото, се определя и размерът на премията.
    След първите големи наводнения се чуха призиви застрахователите да направят един катастрофичен пул, който да застрахова точно такива рискове - земетресения, големи производствени аварии и т.н., но нещата останаха дотам. Сам застраховател в България едва ли може да покрие щети по земетресение, без да фалира.
    Наистина има и много изкривени неща в нашето застраховане, но то кое ли ни е право...?

Коментар

• ако четат какво подписват и питат умно няма да подпишат

Коментар

• Импе, не бъди наивен, и да са застраховани, пак ще измислят
        начин да не им възмездят щетите. Ти видял ли си мутра да ти
        възстанови щети? Или пише, че щетата не покрива откраднатите
        джанти защото били извън колата, или че земетресението не е
        природно бедствие и т.н.

Невежеството на незастрахованите селяни им излиза по-евтино
        ако не са застраховани при мутрите.

Коментар

• Застраховка

Проблемът е по-скоро, че българинът първо подписва, а след това чете какво е подписал. Четете си общите условия, условията по полицата и ако Ви устройват - подписвайте. Предполагам, че и с тази здравна застраховка е било така- сигурно условието е било, че ти се изплаща определен процент от тези 200 лв. при всяко застрахователно събитие. Не съм застраховател, но съм се занимавал доста с тях и съм дълбоко убеден, че българинът много рядко чете и разбира това, което подписва.
          А относно застрахователната култура на българина - според мен всичко опира до данъчни стимули. В САЩ е силно развит застрахователния пазар, защото застрахователите са издействали достатъчно съблазнителни данъчни стимули за клиентите си, за да могат да продават много застраховки.

Коментар

• само ще разкажа, правете си изводите ...........

преди около 5-6 г си бях направил една засраховка в училище за 1000 лв обещетение при сериозно увреждане и 200 лв ако си счупя нещо.

..... е счупи ми се ръката ..... и то доста сериозно, цялата беше гипсирана и получих 24 лв обещетение и 1 месец занимаване с бюрокрация.

.... и какво печеля 19 лв / 5 лв платих за застраховката/ и загубих сумати нерви.

Е, явно е мисля защо хората нямат доверие на застрахователите.

Не можеш да успориш в съда! Смазват те! Всичко пак води до съдебната система!

Коментар

• Застрахователна култура на българинът? ТАКАВА НЯМА !!! На средностатистическият нашенец никога няма да му уври мозъкът - единственият начин да накараш хората да направят застраховка, е да ги заставиш. Видяхме го покрай бедствията наскоро - показват по телевизията поредното удавено или отнесено от буря село и в заключение дикторката казва, че "никой в селото няма застраховка". И после тия селяци чакат държавата да покрива щетите по техните частни имоти. Така бе миналата година, така ще бъде, уви, изглежда и тази. И пак ще се наложи с кинтите от нашите данъци да възстановяваме къщите на разни селяни и цигани, защото на тях им е досвидяло да снесат няколко десетки кинта веднъж в годината.

Затова единственият изход е и този род застраховки да се направят задължителни - както по комунистическо време. Другият вариант е като отиде по дяволите поредното село и като ревнат селяците, властта да им рече "Имате ли застраховки? Нямате? Ами да имате !!! "
              Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Напълно съм съгласен с теб колега, най-лесното нещо като управдание е да се каже, че на българина му липсвала застрахователна култура. Смело мога да кажа, че на мен лично не ми липсва такава, имам доста добър портфейл от застраховки. Не защотото някой от тях са задължителни / гражданска отговорност на МПС / например. Застраховането и осигураването са базисен елемент във финасовото ни състояние и шаблонно казано те трябва да се правят по презумпция. Но в прекрасната ни държава политиците не обръщат сериозно внимание на това, дори миналогодишните наводнения не ги стреснаха, за да постегнат някакъв катастрофичен пул например. Иначе по отношение данъчни преференции - с едната ръка дават с другата вземат, много тарикатски. А на животозастрахователните компании бих искал да кажа - направете "услугата" си по-прозрачна и може би повече хора ще ви повярват в искрените ви намерения. Нашият пазар не е само терен за бързи и съблазнителни печалби / визирайки дейността на банките / например. Ако освен големи обещания, предложите и една еднопосочна интернет връзка със застрахователната си партида, то това няма да ви се отрази прекалено разходно, напротив това ще се възвърне неколкократно с привличането на нови застраховани лица. Освен с много на брой агенти застрахователен оборот се прави с много голямо взаимно доверие, защото този бизнес е по-дългосрочен и от банковия дори.
                Пожелавам успех и на застрахованите и на застрахователите, а на политиците - да не ги изберат на следващите избори, защото не са си го заслужили.

Коментар

• не знам защо здравото мислене се бърка с ниска застрахователна култура.

знам за хора в САЩ, които си правят застраховка на живота, без да имат никакви роднини?!?! егати глупостта. това за ниската застрахователна култура си е чисто стимулиране към консумиране, както го правят продавачите на чушки и домати дори

Коментар

• Затрахователната култура на българина

Икономиката на нашата страна претърпя непрекъснати обрати в последните наколко години преди бъдещото ни присъединяването в Европа. Освен върху редица други фактори като непркъснатите изменения върху минималната работна заплата , данъчната политика на правителството , икономическият стандарт на населението , икономиката ни оказа определящо влияние и върху сферата на застраховането. В последно време , особено когато се заговори за застраховане , изникват определения като това , че българина нямал застрахователна култура , че големите компании се опитват по – всякакъв начин да привлекат “бедният бълагрин “ да си направи застраховката при тях , като разбира се най – често става въпрос за най – масовата и задължителна застаховка – Гражданска отговорност / ГО /.
                    Разглеждайки нещата от друг аспект се остановява , че българина в действителност има застрахователна култура и то благодарение точно на почти всички големи компании играещи решаваща роля в застраховането.
                    Ако се замислим , обвиненията , че българина не притежава застрахователна култура се базират на чисто и просто измислената от някой дефиниция за това , “ че ето видите ли американците първо си правят застраховки на живота , а после на колите , ами ние българите си застраховаме само колите и то защото сме задължени от държавата” . Да наистина това е така , но в действителност това не е определящо за застрахователната култура на българина – а за неговият икономически стандарт. Застрахователната култура на българина се крепи на това – човек да се е запознал достатъчно добре с условията на дадената застраховка , която сключи и сам да реши на коя застрахователна компамния да стане клиент. В тази връзка българиа наистина в повечето случаи сключва само ГО , но това е така не защото не иска и да си сключи застраховка Живот или да застрахова и имуществото си , не , а заради неговиат по нисък иконимически стандарт от този на американеца например.” Големите риби” от “морето” наречено застрахователен бизнес от своя страна , чрез прякото си конкуриране помагат на българина освен да сключи при възможно по изгодни условия неговата застраховка , но и със развитието на самият бранш застраховане обогатяват и неговата култура предлагайки му различни видове застаховки на по – изгодни условия , за да може освен ГО да застрахова и живота си например.
                    Също в тази връзка не застрахователните компании са виновни за това , че българина сключва само един вид застраховка , а правителството , което със своята политика , трябва да се стреми по по категоричен начин да подобри икономическият стандарт на населението , а от своят страна почти всички компании се съобразяват с този стандарт и се стремят да предложат възможно по – добри условия на бъдещите си клиенти
                    Б.К.
                    -------------------------------
                    http://bobi1.blog.bg/
                    [url]http://razrabotkite.b
                  Working...
                  X