IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

На колко Ви осигуряват?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Осигуровки

Точно така, Форд.
    Болна нация сме и все по-болна ще става. Когато плащаме - от всеки според дохода; когато ползваме - на всички по равно, т.е. нищо. Това било социална справедливост???
    Относно цените на лекарствата си спомням, че при последният голям скандал, който избухна с тези за онкоболните се оказа, че Здравната каса ги е купувала по цени доста над средните в Европа. Докато лекарствата се купуват (или пределните им цени) се договарят от чиновници в ЗК, в България ще се продават най-скъпите лекарства в света. По същата причина ние имаме и най-скъпите пътища, най-скъпата поддръжка на магистрали (които липсват) и т.н. Докато държавата се грижи за народното здраве, народа все болен ще ходи.

Коментар

• Здравната каса никога не може да потръгне. Причината за това е огромния брой болни хора. Осигуровките не могат да покрият тези разходи. Истината е, че българският народ е много болен. Болниците винаги са пълни с хора. Лекарствата са безумно скъпи. Такива високи разходи за здравеопазване могат се покриват от държави със социанлна пазарна икономика. По принцип и нашета държава би трябвало да развива такава, но за да можеш да я развиваш ти трябват много ресурси, каквито ние нямаме. Тук винаги ще има проблеми със соц. разходи, просто защото България не може да развива соц. пазарна икономика като Канада, Норвегия, Швеция и т.н.

Коментар

• Re: Осигуровки

Първоначално изпратено от Борса
        Не плащаш кефа на цигани.
        ДОО и Здравната каса са ми най-тъмните дупки в бюджета. Колкото и да наливаш в тях - все не стига.
        Днес, гледах по телевизията некакво циганско предаване за това че когато отидат да раждат 15 годишните циганки в голяма част от болниците имало обособени цигански стай и било мръсно и с по-лоши условия.
        Те искат като при българките и това било дискриминация!
        Но едните са плащали данъци а другите живеят на социални помощи и крадат.Това не е ли дискриминация.
        Ели ще стават ора, ели да си ловат пътю за Индия.
        Да ходят на училище да работят,да си плащат тока и да се адаптират в България.
        Ти циганино, даде ли поне един лв за тая Здравна каса дето имаш претенции!
        Като отиде редовен човек на лекар все средствата не достигат!
        Има едни индианци неграмотни, дето само смучат и се плодят прогресивно, а нищо, ама нищо не дават.
        Да сте чули израза "За да получиш трябва да дадеш".Свърши това при комунизъма без да плащаш.
        Колкото и да е силна тази държава не може да издържи .
        Затова не плащайте нищо или Вашите работодадели да Ви осигуряват на минимални нива а другото да си го получавате на ръка.
        И този целия ресурс, дето се акумулира да не изкушава омразните политици за преразпределение и издръжка на разни чиновници.
        Всеки, ако иска да си внася в друг пенсионен фонд, може да го направи и ако си замине по-рано от този свят парите да се наследяват по право и по закон.

Коментар

• Точно така, Борса.
          Life won't wait for you.

Коментар

• Осигуровки

По принцип е хубаво човек да бъде осигуряван на по-висока заплата заради евентуално по-голяма пенсия, по-високи плащания при майчинство (за жените) и ... нищо повече. Докато има таван на държавните пенсии няма никаква полза да те осигуряват на много висок доход (според мен такъв над 700 лв.), а по-добре спестените от осигуровки пари да ти ги дават и ти да си правиш доброволно пенсионно осигуряване. Поне знаеш, че парите са твои, управляват се по-добре и не плащаш кефа на цигани.
            Уважавам фирмите, които работят на светло колкото и да им е трудно (по принцип те винаги са най-ощетени), но ако не дай Боже ти се наложи да ползваш някакви социални услуги от държавата ще се размислиш много сериозно дали да те осигуряват на много висок доход. Тогава ще си дадеш сметка какво плащаш и какво получаваш срещу парите си. ДОО и Здравната каса са ми най-тъмните дупки в бюджета. Колкото и да наливаш в тях - все не стига.

Коментар

• Все си мисля, че фирмите в България са няколко - не плащащи осигуровки, плащащи минималните и реалните осигуровки. За първите закона би трябвало да си каже думата. За работодателите под номер 2, тъй като ЗАКОНЪТ им позволява Ви цакат колкото преценят. Има и друг Вид - такива, плащащи минимума, а остатъка Ви дават като бонуси. Част от служителите го приемат като награда за добре свършена работа Аз бих казал браво на компаниите под номер 3 и на тези, инвестиращи в персонала си

Коментар

• Може да ви се стори странно, но мен ме осигуряват на реалната заплата. Фирмата, в която работя е в областта на търговията, не е голяма, но според мен е доказателство, че и на светло може да се печели достатъчно.
                Никой не ми вярва, че е така. Не само, че ни осигуряват на пълната заплата, но и приходи не крият. Просто такава е политиката на фирмата. Има и друго нещо - че когато всичко е явно и на светло се намаляват предпоставките за злоупотреби.
                Идва ли му на ум на някой да направим това, което зависи от нас работниците, за да се увеличават тези, които работят на светло. Аз мисля, че малко са тези, на които им плащат достатъчно много, че да не ги интересува осигуряването. Това 300, 500 лв е нищо, за да се примиряваме с този факт. И като се обърнеш в един момент виждаш, че нищо не си заделил от привидно изглеждащата голяма заплата от 500 лв, годините са минали, пенсията, която ще вземеш евентуално, е нищо и тогава виждаш, че си прецакан.
                Някой ще каже, че работници, колкото искаш на пазара на труда, ако ти не се съгласиш да не ти пращат, друг ще се съгласи и работодателя пак е на печалба, но не е така, защото работници може да има много, но добри работници няма. Работодателя трябва да разбере този факт, но на тях най им се свиди да дават заплати. За всичко друго може да харчат, но за заплати все едно им късаш от сърцето. То се вижда на какво ниво са работодателите, болшенсвото, не ми се иска да ги класифицирам с епитетите, които заслужават, но с една дума са ограничени и понеже по някакви стечения на обстоятелствата са се сдобили с повечко парици и си мислят, че са велики, а те нищо не разбират, нито как се управлява фирма, нито как се подбира и управлява персонал, нищо. И не си го признават, което е най лошото. Както работниците се учат да работят в сегашните условия, така и работодателите се учат да са работодатели, но като цяло все още не са се научили.
                Според мен главната причина работодателя да се държи така е че закона му позволява и няма никакъв контрол, нито от министерството, а за синдикатите да не говорим.

Коментар

• На колко Ви осигуряват?

На каква сума Ви осигуряват - минималната работна заплата или реалната?
                Working...
                X