IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Задължително здравно осигуряване

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Tunderball Разгледай мнение
    Не се карайте пичове. Ако всички си плащаха здравните вноски, положението щеше да е друго - ниски осигуровки, модерни болници, качествено здравеопазване. Но, уви ...
    Силно се съмнявам ...

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
      Болна тема... мамка им мръсна, тия от НЗОК и НОИ трябва да бъдат изправени до стената !!!!
      Бях пуснал преди време такава тема - можете да я потърдите имаше 70-80 поста, някои доста съдържателни.
      Интересни са ми доста неща - как тия негодници се осмеляват да нарушават куп правни принципи, Конституцията и т.н. Но това е и сламка за нас - и да се съдерат не могат да ни осъдят тия отперки - напротив - ний тях можем - как така ще ни искат кинти от началото на 2000 г, като законът е от есента и - никой закон няма действие със задна дата, ама тия си мислят че могат да ни яхат както си щат, ПРЕДЛАГАМ ДА НЕ ИМ СЕ ДАВАМЕ !!!!!!!!!!!
      А какво получаваме в замяна - болници, потънали в дългове, често нямат мангизи даже за консумативи, всяка вечер гледаме по телевизията как родители се молят като просяци за да съберат кинти и да пратят болните си деца на лечение в чужбина - не че нашите доктори са кьопави, ама нямат нужното оборудване - а всеки месец даваме милиони и милиони, тия кинти отиват крадците от НЗОК да си правят златни офиси и да си купуват мерцедеси
      те ни яхат как си искат, единственния правилен избор е да се имигрира без поглед назад, тука няма оправяне, личните интереси са над всичко останало, всеки гледа да открадне, не се планира нещо по-различно от молове, по-далеко от носа си не виждат. Няма значение кой е на власт, тука ще останат само цигани и чалгаджии

      Коментар


      • Глупости !

        Естествено ти можеш доброволно да си платиш задълженията след изтичането на давността

        Хаха.

        Давността не прекратява "теченето" на лихви , нито премахва дълга. Давността просто е срок след който дълга не може да се събере принудително.

        Т.е. след изтичането на давността никой по никакъв начин не може да си вземе парите, освен ако не те излъже да платиш доброволно.

        [QUOTE=kana5;1130494]Давността не се прилага автоматично. Трябва да се поиска.
        Докато не се поиска, си текат лихви ;-)

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Tunderball Разгледай мнение
          Не се карайте пичове. Ако всички си плащаха здравните вноски, положението щеше да е друго - ниски осигуровки, модерни болници, качествено здравеопазване. Но, уви ...
          + 1

          Коментар


          • Не се карайте пичове. Ако всички си плащаха здравните вноски, положението щеше да е друго - ниски осигуровки, модерни болници, качествено здравеопазване. Но, уви ...

            Коментар


            • Императоре, здравната система у нас е изградена на солидарния принцип. Ти какво предлагаш сега? Държавата да откаже предоставянето на здравни услуги на пенсионерите и учениците ли? То верно че сме в пълен разпад, ама ако Държавата се откаже и от тази си социална дейност, по-добре направо да разпускаме страната и да ставаме протекторат.

              Коментар


              • http://http://www.investor.bg/news/a...05034/333.html

                Лицето Дянков твърди, че правителството не е харчило пари от НЗОК... чудно къде ли са тогава и не беше ли самият той, който зимата искаше да вдига осигуровките, за да пълни хазната?

                Вижте и туй:

                През 2009 г. и 2010 г. бюджетът на НЗОК се формира единствено от здравноосигурителни вноски и трансфери за здравноосигуряване Субсидии от републиканския бюджет не са необходими и не са правени, заяви Дянков.

                Искам да знам кой е плащал през тия две години осигуровките на паразитните прослойки? Май, доколкото разбирам - никой... по-точно те са лекувани с парите от нашите осигуровки... и после защо системата била в колапс.
                Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                Коментар


                • По темата за здравно осигуряване

                  Давността не се прилага автоматично. Трябва да се поиска.
                  Докато не се поиска, си текат лихви ;-)


                  УКАЗАНИЕ № 24-00-28 от 21.04.2007 г. относно действия на органите по приходите във връзка с погасени по давност задължения
                  ...
                  VII. Прилагане на последиците от изтекла погасителна давност Давността не се прилага служебно, а по искане или възражение на длъжника

                  Давността не е производство по ДОПК. Тя е институт, регламентиращ последиците по отношение на вземането в случаите на липса на достатъчна активност от страна на кредитора да събере същото в законоустановения срок. Поради това в случая е неприложимо регламентираното в чл. 17, ал. 1, т. 2 от ДОПК право на задължените лица да бъдат разяснявани правата в производствата по този кодекс. Съгласно чл. 120 от Закона за задълженията и договорите, давността не се прилага служебно. Поради това органите по приходите следва да прилагат правните последици на изтеклата погасителна давност само по искане или възражение от страна на длъжника. В случаите, когато в производство по ДОПК (ревизионно, административно-наказателно, по обжалване или събиране) служебно се установи, че по отношение на определени задължения на лицето е изтекла погасителната давност, това обстоятелство не следва да се отразява в акта, ако няма искане/възражение на длъжника. На лицата не следва да се разяснява правото им да искат прилагането на погасителната давност.

                  2. Форма на искането или възражението на лицето

                  Искането за прилагане последиците на изтеклата погасителна давност следва да е в писмена форма, когато е подадено като възражение срещу някой oт актовете, посочени в VI, т. 1.1. - 1.6. от настоящото писмо. Когато извън производствата, които се инициират с подадена от лицето жалба, искането бъде направено устно, лицето следва да се насочи да го направи в писмена форма. В тези случаи, ако лицето не подаде искане, но заяви, че желае да се възползва от последиците на погасителната давност, органът по приходите/публичният изпълнител следва да изготви протокол по реда на чл. 50 oт ДОПК, в който да бъде отразено направеното искане на лицето.

                  3. Действия на компетентния орган, когато лицето претендира правото си в жалба против акт на орган по приходите

                  Когато лицето претендира правото си в жалба против акт на орган по приходите, следва да се приеме, че е налице искане за прилагането на последиците от изтекла погасителна давност (възражение за изтекла погасителна давност).

                  Когато в хода на ревизионното производство бъде направено възражение за изтекла давност, задълженията, за които органът по приходите е констатирал, че са погасени по давност, следва да бъдат установени с ревизионния акт. Както ревизионният доклад, така и ревизионният акт трябва изрично да съдържат констатации относно основанието и размера на погасените по давност публични вземания (за данъци и задължителни осигурителни вноски), включително констатации относно юридическите факти, касаещи давностните срокове. При направено основателно възражение за изтекла погасителна давност от ревизираното лице, същото следва да се уважи, като в рекапитулацията на акта съответните задължения се посочат на отделен ред като погасени по давност и датата, към която погасителната давност е изтекла.

                  Съответно и решението на компетентния решаващ орган по отношение на акт на орган по приходите, съдържащ установяване на погасени по давност задължения, следва да потвърждава акта, като следва да съдържа изводи както относно наличието на задължението, така и относно наличието на изтекла погасителна давност, съответно за датата, към която задължението е погасено по давност. В данъчно-осигурителната сметка погасените по давност задължения следва да се отразят, като след това се извършва и отписване на основание на чл. 173 от ДОПК.

                  Погасените по давност задължения не се включват в размера на задълженията, за които може да се образува производство за принудително събиране.

                  4. Възможност за прихващане на погасено по давност задължение

                  Погасеното по давност задължение подлежи на прихващане при условията на чл. 128, ал. 1, изречение второ от ДОПК, съгласно който може да се извърши прихващане с погасено по давност задължение, когато вземането на длъжника е станало изискуемо преди задължението му да бъде погасено по давност. Аналогичен е текстът на чл. 170, ал. 3 от ДОПК. Тези законови норми са продиктувани от обратното действие на прихващането - двете насрещни задължения се считат за погасени до размера на по-малкото от тях към датата, на която прихващането е могло да се извърши.

                  Органът по приходите следва да направи съпоставка между датата на изискуемост на насрещното вземане на задълженото лице и датата на погасяване на публичното задължение и при наличието на законовите предпоставки да извърши прихващането.

                  5. Доброволно плащане след изтичане на сроковете

                  Съгласно чл. 174 от ДОПК не подлежат на връщане доброволно платени публични задължения, изпълнени след изтичане на давностния срок, включително отписаните по реда на чл. 173.

                  Коментар


                  • Темата за здравното осигуряване не следва да се разглежда вън от цялата осигурителна и данъчна система.
                    Прочетете с търпение и кажете не е ли добро предложение
                    http://www.todorovexpert.org/RTR.htm

                    Коментар


                    • отново бих запитал - ако здравните осигуровки са задължителни защо не са събрани за изминалите 10 години откакто има здравна каса.
                      щом не са събрани и не могат да се съберат - значи не са задължителни.

                      Коментар


                      • Какво чудно - около 2 000 000 хорица плащат осигуровки, над 4 000 000 само ползват без да плащат. Няма такава гавра и грабеж просто.

                        А Гари разправя за референдум... нали се сещате ушеви, мангали, чиновници и пенсии как ще гласуват?


                        А проблемът може да бъде решен просто:

                        1. Премахване на всякакъв елемент на задължителност - който иска да се осигурява, да внася колкото и когато иска.
                        2. 80% от вноските - в лична сметка, 20% в общ взаимоспомагателски фонд, но до него достъп - само за осигуряващите се.
                        3. Безплатно лечение само за деца на осигурени родители.
                        4. Никакви безплатни аванти за паразитните прослойки - откъде-накъде "държавата" с нашите данъци ще плаща осигуровките на боклуците - ушеви и чиновници? Пенсионерите - да им повишат пенсиите и да си плащат осигуровки, краставите хъхряци да бъдат изхвърлени от болниците - отидете в кое да е здравно заведение - да видите, че е пълно с мангали и пенсии, които реално доведоха здравната система до пълен колапс !!!
                        5. Закриване на паразитната НЗОК и безмилостно преследване на тия, дето грабиха от здравеопазването.
                        6. Съд за престъпникът Дянков, който директно заяви февруари, че с осигуровките пълнел бюджетът. По закон тези пари са САМО за здравеопазване - а той завлече Здравната каса с 400 000 000.

                        В петицията са изброени важни съображения, без основното, че някои привилегировани прослойки и етноси ползват масово здравни услуги, но не плащат осигуровки, тоест те ограбват платците. А аз не желая с моите здравни вноски (сосна сума за 18 години) да бъде лекуван някакъв отвратителен хъхряк, обгорен от ток, докато е крал жица.... а ако аз се разболея, да ми кажат, че нямало направления и да ме карат пак да плащам, защото моите пари са ги профукали за мародерът-гнусотник.
                        Last edited by Императорът; 16.08.2010, 00:07.
                        Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                        Коментар


                        • Тези дни пак се заговори за здравната каса по телевизията и затова реших да поизтупам праха от темата.
                          Липсват милиони левове, болници спират работа и връщат пациенти
                          Ето една статия относно задължителното здравно осигуряване.
                          А това е петиция срещу него: http://www.bgpetition.com/protiv-zad...ane/index.html

                          Коментар


                          • Днес гледам, че НАП вече са качили на сайта си Инструкция за възстановяване на платените здравноосигурителни вноски на българските граждани, пребивавали извън страната повече от 183 дни през една календарна година (в периода от 1 юли 1999 г. до 31 декември 2007).
                            Инструкция

                            За тези, които са пропуснали последните новини от сагата "Емигрант vs ЗЗО/НАП"
                            Емигрантите могат да се освободят от здравни вноски, според тях процедурата е усложнена

                            Българите, които са живели извън страната повече от 183 дни годишно в периода от 1 юли 1999 г. до 31 декември 2007 г. няма да плащат здравни вноски за този период, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП).
                            За целта те трябва да подадат декларация, към която трябва да има и копие от задграничния паспорт, в което да има датите на влизане и излизане от страната. Документите могат да се пратят в НАП или по интернет, подписана с електронен подпис.....
                            Изискването на НАП да бъдат представени копия от задграничния паспорт или удостоверение от полицията за времето на пребиваване в чужбина е в нарушение на Закона за електронното управление, коментира секретарят на Съюза на българите по света "Бъдеще" Атанас Чобанов. Текст от закона гласи, че публичните институции са длъжни да събират информацията по служебен ред.
                            Печати в паспорта и информация за отсъствие от страната дава "Граничната полиция", а НАП е длъжна да изиска тази информация, вместо да задължава гражданите да й вършат работата и да плащат за това, каза Чобанов. Той заяви, че ако НАП не спази закона и не промени изискванията, съюзът е готов да заведе съдебни дела.

                            Разбира се, че е нарушен чл. 2 от ЗЕУ, който ще влезе в сила след месец.

                            Чл. 2. (1) Административните органи, лицата, осъществяващи публични функции, и организациите, предоставящи обществени услуги, не могат да изискват от гражданите и организациите представянето или доказването на вече събрани или създадени данни, а са длъжни да ги съберат служебно от първичния администратор на данните.

                            ЗАКОН ЗА ЕЛЕКТРОННОТО УПРАВЛЕНИЕ

                            Поредното "майсторско" творение на българския законодател. Няма по-подло и същевременно неориентирано животно от българския нормотворец.

                            Коментар


                            • Задължително здравно осигуряване

                              Само да го линчуваме?
                              Помните ли във време разделно изобретателните чалмалии как постъпиха с един селяк, дето не щеше да приеме ислямът? Така да направим и с министърът и с шефовете на НОИ и НЗОК - до ниво заместник-шефове в регионални клонове. Другите да ходят да копат уран, да има с кво да си пълним реакторите.
                              Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                              Коментар


                              • zadulzhitelno zdravno osiguryavane

                                Само си приказваме тук. Никоя партия няма да се захване да смени здравния и осигурителен модел и да направи така, че всеки да осигурява себе си. Защото тогава в държавни институции няма да влезе и един лев и няма да има откъде да се краде, нито къде да се назначават "наши" хора. Трябва ни закон за референдумите, за да го подложим на гласуване. Ама никой не ще и референдуми да приеме. А и не съм сигурен какво ще покаже този референдум. Като гласуват пак всички пенсионери, партийци, хрантутници и мързеливци против. Остава само ЕС да го приеме като задължителен принцип и ние да няма къде да мърдаме.

                                Коментар

                                Working...
                                X