IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Докога ще плащам здравеопазването на богатите

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• докога ще плащам?

А де! И аз това казвам: СОЛИДАРНОСТ = КОМУНИЗЪМ!

Не може човек който работи здраво да е солидарен с
    някой, дето бачка в чужбина и идва да си прави зъбите
    в България, или пък с някой дето по цял ден маа крачолите
    по кафетата, или пък с някой държавен чиновник, дето живее
    от аванс до заплата!

За изборите - вярно, сега ще е големия майтап с осигуровките -
    нито тъй, нито тъй.

Коментар

• докога ще плащам?

Разберете, че не може така по сегашното законодателство. Системата е СОЛИДАРНА! И богатите плащат за бедните, това е положението. А иначе ако ме питате мен, най-добре е да бъде като пенсионната система. Задължително ниво (което да осигурява минимума, най-вече спешната помощ) и допълнително ниво. Тогава всеки ще си прави сметката....

Коментар

• докога ще плащам?

Идват избори,тепърва гледайте какви врътки ще стават!!!

Коментар

• докога ще плащам?

Докато замина на Карибите ще плащам! На още сто човека пасмина,
          дето се влачат по цял ден по улиците и ако не крадат - просят, ако не
          просят - мишкуват или се надлайват в безбройни администрации.

Да имат да вземат! Всеки е длъжен да се осигурява на минималните прагове,
          оттам е свободен си води счетоводството в собствен интерес!

Ей това е комунизъм, а не при Тодор Живков! Сега ще седнем да мислим търтеите
          и роми, коняци и други коктейли, че щели да плащат за доктор!

За толкова години осигуровки които плащаме целосемейно - никога в болницата
          няма ни реактиви, ни апаратура, нито бинтове.

Оня ден някакъв му правили операция на черепа за 30 000 лева в Пазарджик, но
          не бил осигурен, та цяла драма станала докато му докарат хирург от София!
          Иначе паднал докато правел чупки на мотоциклет! Значи пак от нашия джоб!

В САЩ се договаряш - колко от застраховката поема работодателя, колко поема
          бачкера и какво покрива.

Няма комунизъм - безумни проценти осигуровка, насилствено
          събирани от малкото наистина работещи хора за да се пълнят гушите на чиновниците
          в НЗОК /да си строят сгради в Хасково по 700$/кв.м със стъклени асансьори, например/
          или пък на "осигурителните" фондове, които са черна дупка, пълна с мерцедеси и
          луксозни офиси, или да плащаме масрафа на ония, които "не можели да си намерят работа"!

На крак, О, парии презрени, на крак О, роби на труда! Да се вдигнем ние, работодателите,
          които на свой риск и за своя сметка, с кръв и пот осигуряваме хляба и здравето на
          неблагодарниците!

На крак, догодина да подкрепим ДПС-то! Че само техния човек в парламента има сурат да
          попита: Дали работещите са съглани да опрощават осигуровките на останалите?

Коментар

• докога ще плащам здравеопазването на богатите

И аз си мисля, че вноските трябва да бъдат равни-еднакво плащащ еднакво получаваш. А що се отнася
            до неосигурените лица по вина на работодателя, то нещата трябва да бъдат прости: осигуреното
            лице се обслужва /то не носи вина/, а работодателят се таксува за услугата по пазарни цени + глоба. Един приятел
            който слугуваше на един дерибей се принуди да си плати операцията , защото оня не му превел вноските. Такива боклуци трябва да ги обявяват публично като наблагонаджени партньори и да им се блокират сметките докато не платят. Обаче на управляващите едниствената мисъл е да съберат
            парите от масата, а за едрите риби никакви санкции. Значи ти умирай защото работодателят ти не е платил, пък той с твойте пари да си прави бизнес.За това положение е пряко виновно правителството
            то определя правилата на играта.Само, че тия путьовци за 3,5 години, нямат и една инициатива в здравеопазаването. Тъй като правилата на играта са сбъркани-най добре , който може да не плаща
            и да си ходи на частно.

Коментар

Ne chuh podobno mnenie do momenta, i moze bi njama da go priemete, no spored men zdravnite osigurovki ne trjabva da sa v zavisimost ot razmera na zaplatata, a da sa fiksirana suma. Inache se poluchava che kolkoto si po-bogat - tolkova po-dobro zdraveopazvane shte poluchish, a kolkoto si po-beden - tolkova poveche shte go duhash. Zdraveto ni v goljama stepen e ednakvo vazno za vsichki i kogato se nalozi - trjabva da moze da si pozvolish da idesh na lekar, a ne kato ti e malka zaplatata da si stradash v kashti.
              Pri nas pone e taka - CAD $90 sa vnoskite za semeistvo, nezavisimo kolko choveka (dvama ili poveche), nezavisimo kolko sa zaplatite - dali 10K ili 200K na godina. I kogato otidesh na doktor ochakvash da poluchish sashtoto vnimanie kato vsichki ostanali. Ako i dvamata sa bezrabotni (registrirani) - vnoskite se oproshtavat. Ako edin poner raboti - se plashtat. Tolkova e lesno.
              life is simple and clear when you make the right choices

Коментар

Edin vapros: prez sledvashtite 2 godini niama da sam v BG. Kakvo da pravia stezi vnoski? Shte gi dalza na darzavata kato se varna li? Shte imat da vzemat. Sled kato ne sam bil v BG, niama da plashta. Na drugoto miasto si imam zdravna osigurovka i si ia plashtam
                “Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”

Коментар

Искам само да вметна още една посока за размисъл. Не смятате ли, че една голяма част от хората, които не са си платили по няколко висящи здравни вноски все още не са го направили по една единствена причина: Просто държавата не им предлага лесен начин да го направят. Като знам, че имам задължения за 100 лв. ще ги платя веднага, ако НОИ ми каже: "Преведи ги по банков път, като в основанието си посочиш ЕГН-то." Как мога да си платя тока по този начин, а здравните вноски - не! Ей тва ме дразни много. Обичаме да ни е сложно, вместо да ни е лесно. Иначе плащам веднага, само да не искат от мен да убия три дни от живота си по опашки. А нямам няколко здравни вноски, защото между двете ми работни места реших, че не е удобно да се записвам в бюрото по безработни. Тогава държавата щеше да ми ги плати, а аз се направих на съвестен данъкоплатец и социално ангажирана личност.

Коментар

A TAKA!!!

Коментар

А кой те знае, че не си бил....то по същата логика и аз не искам щото за тия 4 години не съм стъпвал в болница. Ама не може така бе, значи едни можехме да си платим тези 4 години и на наш гръб ви лекуваха и такива като вас без вноски, я кажи кое е честно. Да не би някой да ми върне парите? Никакво опрощаване!!!Аман.Всеки чака и си натиска парцалките до последно, а ние плащащите къде да се скрием. Верно има и бедни, ама да го докажат де - Нито в Бюрата по труда нито в соц.грижи фигурират, ами тогава кой ги знае че са бедни??? И колко са тези бедните сигурно не са повече от 10% от тези 2 000 000 неплатили. За тези, които по вина на работодателите са загубили правата си, какво да кажа -ТЪРСЕТЕ СИ ПРАВАТА БЕ ХОРА. Ако всеки си пазеше правата и държеше да има документи за всяко нещо нямаше да има проблем нали? Ама докога така. Все някой друг виновен, хайде да си стягат гащите и да си платят задълженията!!!

Коментар

Не съм съгласен обаче, да плащам за минали периоди здравни осигуровки. При положение, че дори не съм бил в страната, да ми искат осигуровки за преди 4 години, си е чисто мародерство. Трябва да е плащаш осигуровки, ползваш, не плащаш, не ползваш

Коментар

• докога ще плащам здравеопазването на догатите

И аз съм за диференцирано здравно осигуряване - както е в USA - плащаш ли повече - ползваш повече и по-качествени здравни услуги. А тука в "банановата република" системата е една - да взимаме колкото може повече от тези, които генерират приходи, а другите - били те малцинства, безработни, пенсионери или просто тарикати ще лежат на техен гръб... Така е за здравните, така е за данъците, за тока, парното, водата...Всичките загуби и пропуснати ползи на "капиталистическо-държавно-мафиотските" дружества се трупат на наш гръб и при много лошо качество.

Коментар

съгласен съм
                            ако ще плащаме,да плащат всички
                            иначе сиренцето е с пари
                            ако сумите ми се натрупваха по моя сметка,тези пари щяха да носят доходност и сумата ми да се увеличи значително
                            така губя много от това,че плащам сега за други некадърници
                            същия доход губа и от вноските ми в НОИ /без частните пенсионни фондове/
                            кой ще ми плати това???АААААААААААА...........???????????

Коментар

Не можеш да подменяш основните параметри на системата в крачка. Или сменяш модела всички си плащаме като попове върху целия доход. И на мен не ми е приятно да плащам десетки пъти повече от други, а да получавам същото обслужване като тях. Но независимо от всичко един от основните принципи на сега действащата система е солидарността... Колкото и неприятно да ни звучи.
                              Откровено казано мен повече ме дразни факта, че нямам право доброволно да изляза от системата - просто да не плащам вноски към здравната каса, а да си заплащам всяка необходима ми здравна услуга. Но каквото и да си говорим законите са затова, за да се спазват. Независимо дали ни харесват или не...

Коментар

За съжаление си прав. В България коректните данъкоплатци носят на гърба си и богатите и "бедните" малцинства. Но схемата е объркана още от създаването и. Копирахме един от най-неудачните модели на здравно осигуряване - този на здравно-осигурителната система в Германия, чиято каса в последствие фалира. Лично аз съм против принципа на солидарността. Искам това което ми се удържа да го имам натрупано във фонд и когато ми се наложи да мога да го използвам. А сега какво се получава - аз плащам /по-точно удържат ми/, както от доходите по трудово правоотношение така и от доходи по граждански договори и т.н. И в крайна сметка се оказва че ми зе полагат здравни услуги точно толкова колкото и на тези които се осигуряват примерно върху 200 лв. Какво повече получавам аз от това че здравните ми вноски са 5-6 пъти по-големи??? Нищо! И едва ли не сега и тези които не са се осигурявали ще имат същите права като мен. Според мен компломир трябва да се направи единствено на тези, на които здравните вноски не са внасяни по вина на работодателя. А на бедните малцинства, които едва ли не не знаели че в България има здравно-осигурителна система - никакъв компромис.

Коментар

Working...
                                X