IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ЗАСТРАХОВАТЕЛНИ КОМПАНИИ

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Сигнал за лобизъм във финансовия надзор

    Бившите шефове на застрахователния надзор Борислав Богоев и Христо Христов са внесли сигнал с обвинения в лобизъм към сегашния зам.-председател на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн, съобщиха те пред журналисти в сряда.

    Обвиненията са, че наредбите, на чиято базата ще се прави прегледът на балансите в застраховането и стрес тестовете, са изготвени непрозрачно и са предоставяни предварително на определени компании. Сигналът е пратен до председателя на надзора Стоян Мавродиев, до премиера Бойко Бориов, финансовия министър Владислав Горанов, председателя на Сметната палата Цветан Цветков и депутати.

    Богоев се закани, че ако до 10 дни няма реакция по сигнала, той ще бъде пратен и до Европейската комисия и до европейския застрахователен надзор.

    Преди няколко седмици КФН обяви, че отлага началото на прегледа на балансите и стрес тестовете от 1 април на 15 юли под предлога, че липсват достатъчно одитори.

    Богоев обаче прогнозира, че и новият срок няма да бъде спазен. "До края на годината резултати от стрес тестове няма да има”, каза Богоев. По закон срокът за представяне на резултатите е средата на август.

    Борислав Богоев напусна КФН след раздор с председателя на комисията Стоян Мавродиев. Заради конфликт с Мавродиев от надзора през годините си тръгнаха още Димана Ранкова и Николай Попов.

    На 16 юни мандатът на Мавродиев изтича, но до момента не е ясно дали той ще бъде сменен и дали има други кандидатури за поста му.
    http://www.mediapool.bg/signal-za-lo...ews247372.html

    Коментар


    • ЗАСТРАХОВАТЕЛНИ КОМПАНИИ

      Раздвижване покрай новите изисквания и предстоящите стрес тестове § оценка на активи, започна да се забелязва и тук:

      UNICA Group подкрепи с 13.5 млн. лв. българските си застрахователиТака "Уника" и "Уника Живот" отговарят на по-високите изисквания на Solvency II
      Австрийската компания Unica Group е увеличила капитала на българските си поделения ЗК "Уника" и ЗК "Уника Живот" с общо 13.5 млн. лв., за да могат да покрият капиталовите изисквания на европейската регулаторна рамка Solvency II. Подготовката е направена още в края на миналата година, става ясно от съобщение на групата, с което се представят и предварителните финансови резултати за 2015 година. Те показват брутен премиен приход за двете дружества от общо 117.2 млн. лв. и печалба преди данъци в размер на 1.44 млн. лв.

      Подготвяно от есента

      След инжекциите от основния акционер "Уника Живот" е с капитал 13.6 млн. лв., а ЗК "Уника" е с капитал 10.4 млн. лв. след издаването общо на 500 хил. нови акции с номинал 2 лв. и емисионна стойност 26.99 лв. Подготовката за промяната е започнала още през септември, а в съобщение на собственика им UNICA Group се обяснява, че стъпката е предприета именно заради Solvency II. Новият европейски регламент поставя по-високи капиталови изисквания пред застрахователите и влезе в сила на 1 януари. Освен заради него дружествата в сектора имаха и още един мотив да подобрят показателите си - предстоящите стрес тестове, които по последни данни от регулатора се отлагат за втората половина на годината.

      Дружествата на UNICA в България обявиха и предварителни финансови резултати за 2015 година. Животозастрахователната компания е увеличила приходите си с 30.6% до 54.6 млн. лв. при 41.8 млн. лв. за 2014 г. Това нарежда дружеството на 3-то място в сектора след "Алианц България Живот" и "Булстрад Живот Виена иншурънс груп" с близо 14% пазарен дял в края на годината. Другото дружество в групата, "Уника", което оперира на пазара на общо застраховане, е с 62.6 млн. лв. премиен приход за миналата година при 63.5 млн. лв. година по-рано, което е намаление с 1.5%. Към края на 2015 година застрахователят е на 12-о място по приходи и с 4% пазарен дял.

      Резултати от новата стратегия

      В коментар за представянето на групата главният изпълнителен директор на "Уника" Николай Генчев обяснява резултатите със стратегията за преструктуриране на застрахователния портфейл. "През 2015 г. постигнахме увеличение на приходите си с темп, изпреварващ пазарния, предимно заради много доброто ни представяне и двуцифрените ръстове в животозастраховането и здравното застраховане. Резултатите потвърждават успеха на нашата стратегия за преструктуриране на застрахователния ни портфейл и печеливш ръст на бизнеса чрез увеличаване дела на немоторните застраховки в продажбите на компанията", обяснява Генчев.
      http://www.capital.bg/vestnikut/dail...ulgarskite_si/
    Working...
    X