IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пенсионни Фондове

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
    Макар и само в едно изречение е загатнат основният проблем:

Възможно и вероятно е в бъдеще пенсионните права, които трупате в НОИ да бъдат намалени – по демографски и фискални причини.

ТОВА е. Който разчита на Ной - той разчита изцяло на фактори, които са не само извън неговата власт, но са и неконтролируеми, а и като цяло: негативни. Като се има предвид влошаващата се демографска структура, можем да кажем, че осигуряващите се в Ной разчитат, че внезапно ромовете ще станат работливи данъкоплатци... а ако тука се настанят и няколкостотин хиляди "клети бежанци", които в голямата си част също няма да са от най-работливите?
    В УПФ поне можеш да си следиш как ти се развиват нещата - УПФ е ного по-предвидим.

Вярно е, че ако човекът иска да запази някакъв по-нормален стандарт след пенсионирането си, трябва и сам да се осигурява - и колкото по рано-рано започне това, толкова по-лесно. Най-лесното във финансов план е родителите да се погрижат за бъдещата пенсия на детето си още след раждането му - за целта по мои сметки са достатъчни около 3 Б - еднократно.

Доходността за която се говори в статията е постижима, както се видя в последните години. В моментът нашите фондове се справят добре въпреки сериозната финансова криза, започнала още от пролетта - УПФ-то ни е назад спрямо началото на годината, ДПФ - напред - но и в двата случая - незначително - ако се запази темпът на възстановяването на финансовите пазари, до края на годината ще направим посочената в статията минимална доходност.
    Last edited by Императорът; 28.10.2015, 10:10.
    Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• http://idfk.org/%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D...2%D0%BD%D0%B5/

нещо за размисъл

Коментар

• Ниски такси за повече пенсияОт следващата година задължителните фондове ще намаляват постепенно удръжките за управление на парите на осигурените
        http://www.capital.bg/specialni_izda...veche_pensiia/

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
          Форти - примерът ти е добър, но все пак: неточен. Погледни портфейлът на някой от нашите ПФ и ми кажи - можеш ли да дублираш самостоятелно неговият инвестиционен портфейл, говоря като вид инвестиции, не като стойност?
          Отсега ти казвам: не можеш, просто защото нямаш нужният финансов ресурс. Като инвестираш в земица, може да си купуваш и по 5 декара за 4-5 Б, но ако искаш качествени и стойностни облизвации или ДЦК със сигурност и добра доходност, трябва ти яко сухо - защото те обичайно се търгуват на финансовите пазари на лотове от по 1000, 5000 и повече бройки. Някои се търгуват дори и в лотове по 250 000 бройки - т.е. вадиш 25 КБ, само за да влезеш в играта.

Подобна инвестиция и то с такава диверсификация се прави само през фонд - просто защото иначе не може.

Нищо против любовта ти към земицата - и аз обичам земица - но не ми харесва накъде отива държавата и целият континент. Ако стане таковата, каквото не бива - аз мога да избягам поне с елмазите си - ти със земицата как ще бягаш?
          Като гледам теб, толкова години на борсата 1998г, една камара супер успешни сделки и почти никога загуби, свързан с толкова могъщи фондове, се чудя как си с толкова малък портфейл все още.
          Е нещо подобно ще стане и с ПФ - хвалби, драсканици и накрая - почти нищо !!!

Коментар

• По принцип не използвам този сайт за добър източник, но новината ми изглежда достатъчно истинска. Честито на печелившите в НОИ.

Коментар

• Първоначално изпратено от Konsultant Разгледай мнение
              Mай не ви интересува нищо друго, колкото и важно да е освен "задълбочения" спор, който водите от седмици?!

Възможностите за инвестиране на средствата на ПОД:

За мен те са доста ограничени спрямо световния опит. А по този начин те са ограничени от гледна точка на портфолио и възможности за генериране на добра печалба.

От години се говори да им се разреши да инвестират в инфраструктура /например магистрали на концесия за 30 г., ще печелят от тол таксите/, големи енергийни проекти /например 7 блок на АЕЦ Козлодуй/ и т.н.
              Работодателските организации направиха компромисно решение: да се направи държавна компания, листвана на БФБ, те да записват/купуват акции, а средствата да се използват за структуро определящи отрасли и проекти.

Какво е мнението ви?

P.S. Също така нямат право да участват на IPO и им се налага да се договарят с други участници на пазара, което не хич ок ..?!
              [/QUOTE]

Аз сам съм говорил това отпреди ного отдавна.

Коментар

• Mай не ви интересува нищо друго, колкото и важно да е освен "задълбочения" спор, който водите от седмици?!

Възможностите за инвестиране на средствата на ПОД:

За мен те са доста ограничени спрямо световния опит. А по този начин те са ограничени от гледна точка на портфолио и възможности за генериране на добра печалба.

От години се говори да им се разреши да инвестират в инфраструктура /например магистрали на концесия за 30 г., ще печелят от тол таксите/, големи енергийни проекти /например 7 блок на АЕЦ Козлодуй/ и т.н.
                Работодателските организации направиха компромисно решение: да се направи държавна компания, листвана на БФБ, те да записват/купуват акции, а средствата да се използват за структуро определящи отрасли и проекти.

Какво е мнението ви?

P.S. Също така нямат право да участват на IPO и им се налага да се договарят с други участници на пазара, което не хич ок ..?![/QUOTE]

Коментар

Форти - примерът ти е добър, но все пак: неточен. Погледни портфейлът на някой от нашите ПФ и ми кажи - можеш ли да дублираш самостоятелно неговият инвестиционен портфейл, говоря като вид инвестиции, не като стойност?
                  Отсега ти казвам: не можеш, просто защото нямаш нужният финансов ресурс. Като инвестираш в земица, може да си купуваш и по 5 декара за 4-5 Б, но ако искаш качествени и стойностни облизвации или ДЦК със сигурност и добра доходност, трябва ти яко сухо - защото те обичайно се търгуват на финансовите пазари на лотове от по 1000, 5000 и повече бройки. Някои се търгуват дори и в лотове по 250 000 бройки - т.е. вадиш 25 КБ, само за да влезеш в играта.

Подобна инвестиция и то с такава диверсификация се прави само през фонд - просто защото иначе не може.

Нищо против любовта ти към земицата - и аз обичам земица - но не ми харесва накъде отива държавата и целият континент. Ако стане таковата, каквото не бива - аз мога да избягам поне с елмазите си - ти със земицата как ще бягаш?

Защо точно ПФ с тези такси, нали човекът ти написа как го прави с американски индекс и за какви такси става въпрос?????

Коментар

• Форти - примерът ти е добър, но все пак: неточен. Погледни портфейлът на някой от нашите ПФ и ми кажи - можеш ли да дублираш самостоятелно неговият инвестиционен портфейл, говоря като вид инвестиции, не като стойност?

Коментар

• Първоначално изпратено от razbiratel Разгледай мнение
                      Коректен пример ... +++
                      Да бе да!!!ПФ няма как да купи земя в България по онова време а и сега!!!Тогава се правеха такива разлики,но ПФ никога не могат да ги правят!!!Те са достатъчно консервативни!!!И аз съм правил от акции 800%,ама с тия пари ПФ надали могат!!!

Коментар

Дано да са доволни и след години хората.
                        Определено е еднакво важно да изкарваш пари с труд, и още по-важно е да можеш да ги управляваш добре, за да не работиш до пенсия и да зависиш от аджамии в уйдурма управлението.

Преди години, когато купувах земя - беше 2004 - 2005 година някъде, стартираха фондовете за земя. Четях проспекта - добре като замисъл. Мислех да разделя парите между земята и фонда - Елана май бяха първи. Тогава нямах наблюдение кое как ще се получава и прави, т.е. късмет явно. Имах очаквания за земята като доходност - не бяха много високи. Единственото, което ме спря да купувам акции на тези фондове беше ...... МНОГОТО И ТО ВИСОКИ ТАКСИ ЗА КАКВО ЛИ НЕ!!!!!!!
                        Това ми помогна да заобиколя тази неефективна инвестиция, още повече на фона на реалното притежаване на земя.
                        С ПФ е нещо подобно, колкото и да ги хвалят някои тук.

За да се съм голословен, ще дам няколко цифри.
                        Земята в моя регион през 2005г примерно беше средно около 150-160лв с разходите по прехвърляне. Рентата тогава беше 12-13лв/декар. През годините рентата се повишаваше до 40лв/декар сега. От тогава 12 години - рента общо към 360 лева средно. Сега земята е към 1000-1200 лв/декар.
                        Тогава акциите на фондовете бяха по номинал - тогава стартираха. Сметнете си какви са съотношенията в доходността от едното и другото.
                        Качеството на моята земя не се е променило - всичката се работи. На фондовете - те ще кажат. Ефективността на таксите вземани от фондовете е много много ниска в сравнение с това, което са сътворили при толкова бързо растящи цени на земята.
                        Това е частен пример, но той си важи и за ПФ сега.
                        Коректен пример ... +++

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
                          евала дано след 5-6години някои така да говорими и за бфб!!!
                          Хахаха ти си мислиш, че с това темпо след 5-6 години все още ще има БФБ ли?

Коментар

Определено е еднакво важно да изкарваш пари с труд, и още по-важно е да можеш да ги управляваш добре, за да не работиш до пенсия и да зависиш от аджамии в уйдурма управлението.

Преди години, когато купувах земя - беше 2004 - 2005 година някъде, стартираха фондовете за земя. Четях проспекта - добре като замисъл. Мислех да разделя парите между земята и фонда - Елана май бяха първи. Тогава нямах наблюдение кое как ще се получава и прави, т.е. късмет явно. Имах очаквания за земята като доходност - не бяха много високи. Единственото, което ме спря да купувам акции на тези фондове беше ...... МНОГОТО И ТО ВИСОКИ ТАКСИ ЗА КАКВО ЛИ НЕ!!!!!!!
                            Това ми помогна да заобиколя тази неефективна инвестиция, още повече на фона на реалното притежаване на земя.

Земята в моя регион през 2005г примерно беше средно около 150-160лв с разходите по прехвърляне. Рентата тогава беше 12-13лв/декар. През годините рентата се повишаваше до 40лв/декар сега. От тогава 12 години - рента общо към 360 лева средно. Сега земята е към 1000-1200 лв/декар.
                            Тогава акциите на фондовете бяха по номинал - тогава стартираха. Сметнете си какви са съотношенията в доходността от едното и другото.
                            Качеството на моята земя не се е променило - всичката се работи. На фондовете - те ще кажат. Ефективността на таксите вземани от фондовете е много много ниска в сравнение с това, което са сътворили при толкова бързо растящи цени на земята.
                            евала дано след 5-6години някои така да говорими и за бфб!!!

Коментар

Хората около мен, вкл. клиентите ми са млади - и още не са започнали да получават - по чисто технически причини.

Last edited by fortiss; 21.10.2015, 21:52.

Коментар

• Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнение
                                Ако се абстрахираш от презюмцията, можеш ли показа 1 (ЕДИН) човек, който вече е получил повече от внесеното?
                                Хората около мен, вкл. клиентите ми са млади - и още не са започнали да получават - по чисто технически причини.

Коментар

Working...
                                X