IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пенсионни Фондове

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Abnell Разгледай мнение
    Добре, минимум 1-2$, няколко цента на акция. За 300 лева колко комисионна биха ти взели? Точно за ETF-и съм чувал, че не са изгодни за чести инвестиции на малки суми, така че ми е много интересно.
    Тъй като една акция в общия случай струва повече от 5 долара, комисионата на IB ще е 1 или 2 долара. Един, ако си директно при тях и два, ако си през Карол например. Доста по-малко от 15-те лева, които прибира ПФ. Спредът между купува и продава е също пренебрежим, има-няма един цент на акция, като тук няма минимална сума. Пет акции - пет цента.

Първоначално изпратено от Abnell Разгледай мнение
    Казваш, че не могат да я оправядаят, и може да е така, но аз няма да съм на това мнение преди да видя точни сравнения, които взимат предвид всички такси, данъци и удръжки. Нямам идея защо някой вече не е направил такъв анализ, имайки предвид колко много медии и експерти (истиснки и не толкова) непрекъснато бълват мнения за пенсионната ни система.
    Ми не могат да я оправдаят, защото таксите на ПФ по замисъл следва да отиват за издръжката му. А издръжката на ПФ в България по никакъв начин не зависи от това дали ако продам акции в САЩ дължа данък тук. Данъчното облекчение върху вноската също не влияе върху издръжката на фонда. Преди време беше 29%, сега е почти тройно по-ниско, а таксата е все същата.
    За размера на вноската донякъде има логика при много на брой малки вноски таксата да е по-голяма, но чак 5% на фона на 1% при ДФ в България ми се вижда множко.
    Но пък не е луд тоя, дето яде баницата...

Коментар

• Първоначално изпратено от Snipe Разгледай мнение

Това са ETF-и. Комисионата е според посредника. При IB например е 1-2 цента на акция, минимум 1-2$ според това дали си през БГ посредник или директно.
      Добре, минимум 1-2$, няколко цента на акция. За 300 лева колко комисионна биха ти взели? Точно за ETF-и съм чувал, че не са изгодни за чести инвестиции на малки суми, така че ми е много интересно.

Нито размера на сумата, нито евентуалните данъчни облекчения, нито евентуалният данък върху печалбата (твоята, не на фонда), могат да оправдаят кожодерската такса на ПФ.
      Единственото, което ги крепи, е държавата, която с репресивния си апарат принуждава населението да си влага парите там.
      Впрочем взаимните фондове в БГ са на същия принцип като ПФ, без данъчното облекчение на входа, но с много по-лесно излизане. Таксите им са доста по-ниски. Защо ли?
      Казваш, че не могат да я оправядаят, и може да е така, но аз няма да съм на това мнение преди да видя точни сравнения, които взимат предвид всички такси, данъци и удръжки. Нямам идея защо някой вече не е направил такъв анализ, имайки предвид колко много медии и експерти (истиснки и не толкова) непрекъснато бълват мнения за пенсионната ни система.

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът
        Да, но туряйки пари в тях, не си намаляваш данъците с 10%.
        Т.е. таксите на ПФ е редно да са високи, защото има данъчно облекчение? Абстрахирайки се от дискусията доколко това облекчение е реално...
        Това включва ли комисионната, която трябва да платиш всеки път когато влизаш и излизаш?
        Това са ETF-и. Комисионата е според посредника. При IB например е 1-2 цента на акция, минимум 1-2$ според това дали си през БГ посредник или директно.
        Ако вкарваш малка сума всеки месец, както с нашите фондове, ще има ли смисъл изобщо?
        И друг въпрос. Няма ли да дължиш данък върху печалбата?
        Нито размера на сумата, нито евентуалните данъчни облекчения, нито евентуалният данък върху печалбата (твоята, не на фонда), могат да оправдаят кожодерската такса на ПФ.
        Единственото, което ги крепи, е държавата, която с репресивния си апарат принуждава населението да си влага парите там.
        Впрочем взаимните фондове в БГ са на същия принцип като ПФ, без данъчното облекчение на входа, но с много по-лесно излизане. Таксите им са доста по-ниски. Защо ли?

Коментар

• Много ясно, че когато и да се национализират ще е късно! Няма просто другаде подобна простотия!

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
            Стига с тези глупости за данъците.
            Примерно вземам като теб чисто 500лв месечно. Данъка ми ще бъде около 55-60лв. На година 550-600лв. От него ще спестя 55-60лв. Така ли е? Да не греша !!!!
            Е какво ме топлят тези 60лв на година - НИЩО. Това ми е бензина на колата за 5-6 дена.
            За да съм добре трябва да година да правя инвестиции от над поне 20 хилки. Къде са твоите 60 лв ?????? И то да ги набия в твоите куци ПФ !!! Нещо трябва да не съм у ред на тавана ........
            Стига си писал глупости тук!!!!
            Идеята е естествено "спестените" данъци да се източат от фондовете чрез такси. А после в един прекрасен момент пенсионерите ще трябва да плащат данъци - когато и започнат да вървят парите по тези пенсии към осигурените лица. При плосък данък - спестени НУЛА. Филмът е гледан, в България тъкмо сега му прожектират рекламите

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
              Стига с тези глупости за данъците.
              Примерно вземам като теб чисто 500лв месечно. Данъка ми ще бъде около 55-60лв. На година 550-600лв. От него ще спестя 55-60лв. Така ли е? Да не греша !!!!
              Е какво ме топлят тези 60лв на година - НИЩО. Това ми е бензина на колата за 5-6 дена.
              За да съм добре трябва да година да правя инвестиции от над поне 20 хилки. Къде са твоите 60 лв ?????? И то да ги набия в твоите куци ПФ !!! Нещо трябва да не съм у ред на тавана ........
              Стига си писал глупости тук!!!!

Коментар

Ами например при тези таксите са под половин процент обикновено, като често са от порядъка 0,15-0,25%...
                Това включва ли комисионната, която трябва да платиш всеки път когато влизаш и излизаш? Ако вкарваш малка сума всеки месец, както с нашите фондове, ще има ли смисъл изобщо?

И друг въпрос. Няма ли да дължиш данък върху печалбата?
                Last edited by Abnell; 27.07.2016, 14:29.

Коментар

Ами например при тези таксите са под половин процент обикновено, като често са от порядъка 0,15-0,25%...
                  Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от Abnell Разгледай мнение

Горното показва, че към края на септември 2015, фондовете са събрали малко над 100 милиона от такси, или да кажем 150 до края на годината. Същевременно са управлявали почти 9 милиарда. Ще се радвам ако някой запознат с таксите на различни фондове по света каже дали такова съотношение е приемливо или не.

Коментар

то можеш, че можеш
                      ама такива като Импето гладни ще мрат, безработицата ще хвърчи и др да не ги пиша сега....
                      Боже, колко пъти да обяснявам, че да вденеш: доходите ми от задължителното допълнително пенсионно осигуряване са толкова нищожни, че въобще не ги смятам.
                      Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

но това не означава, че трябва да оставим положението така ???
                        Както казах съм съгласен, че таксите могат да бъдат намалени, но май се разминаваме във виждането си с колко, така че имам въпрос.

http://www.investor.bg/biudjet-i-fin...ondove-205965/

Горното показва, че към края на септември 2015, фондовете са събрали малко над 100 милиона от такси, или да кажем 150 до края на годината. Същевременно са управлявали почти 9 милиарда. Ще се радвам ако някой запознат с таксите на различни фондове по света каже дали такова съотношение е приемливо или не. При всички положения обвързването на таксите с доходността би било пагубно, защото тогава трябва или да се премахнат ограниченията в КСО или всяко пенсионно дружество да фалира.

Другото интересно е, че онези 5%, които така тормозят всички, всъщност не представляват дори и 50% от приходите на втория стълб. Оставам с впечатлението, че много хора взимат тези 5%, добавят 1% инвестиционна такса, и така си мислят, че за да има смисъл от фонд, той трябва да има доходност поне 7%, което си е пълен провал на фондовете да обяснят на клиентите си какви точно такси им взимат.

Коментар

• Най-добре е тези, които имат висока пенсия от НОИ да имат възможност да изтеглят предварително натрупаните средства в ПФ, които превишават определена сума/да речем 10 000 лева/.

Коментар

Ем прав си ама кво да сторя....

Коментар

• Първоначално изпратено от Novaka_Bull Разгледай мнение
                              Дори и с тези такси пак няма да отида при НОЙ, достатъчно средства се трупат на година.....ама си ме е яд де....

Коментар

• Дори и с тези такси пак няма да отида при НОЙ, достатъчно средства се трупат на година.....ама си ме е яд де....

Коментар

Working...
                                X