IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Измамата – задължителни „частни пенсионни фондове“ и „конституционния съд“

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
    Пак ти казвам ти не знаеш как функционира един фонд. Ама никаква представа си нямаш. И тъй като не съм бавачка, ако не искаш да продължаваш да се излагаш просто вземи, че разбери преди да пишеш.
    Разбира се разглежда се идеалния случай. Тръпки могат да побият данъкоплатеца ако разбере как се управлява частната му сметка, но хайде чисто теоретично.

Имаме един пенсионер, който е спестил 1000 лева. Да кажем, че фонда трябва да му ги изплати за 100 периода, значи по 10 лева реални пари трябва да се връщат на пенсионера.
    Фонда живее от такси и доходност.
    Първоначално има 1000 лева, които инвестира(само за примера, иначе може да се умножи по каквато иска цифра човек).
    След първия период, ако няма нов клиент който да внася, фонда ще има 990, тъй като вече почва да плаща пенсия. Парите, които му трябват, за да се издържа са същите, обаче трябва да прави по-голяма доходност, за да не губи пари за пенсионера и да не губи от издръжката си.
    След втория период парите вече са 980 и т.н.
    Тоест съществуването на частния пенсионен фонд е невъзможно ако няма нови данъкоплатци, които да внасят. От тук нататък всякакви приказки за независимостта на частните сметки и от държавата и от следващите поколения са пълна безмислица.

А за един от другите коментари, да 10% на 1000 лева и на 1 000 000 лева все са си 10%. Обаче добре известен факт е, че като се забутат някъде 1000 лева, много лесно е да се приключи инвестицията. Ако са 1000 000 лева, става по-трудно приключването на инвестицията, а ако са 100 000 000 повечето пъти няма начин инвестицията да се приключи без сериозни поражения. Най-малкото, защото ако фонд притежава 1000 акции някъде, лесно ще ги продаде без да предизвика срив на стойността им, но ако са 1 000 000 акции, като нищо паниката може да срине стойността им докато бъдат продадени. Така че не е чак толкова лесно да се инвестират много капитали, при това по такъв начин, че да се докарва реална доходност, след като се платят разходите на фонда и се раздадат дивиденти на собствениците му.
    Пирамидите на Пинера от Чили - http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/09/22/chilean-failure/

Коментар

• Защо не погледнем алтернативата на частните пенсионни фондове - НОИ. В момента 12.8% от заплата на всеки работещ отива за пенсионни осигуровки, от които само 5% влизат в частният пенсионен фонд, т.е. по-голяма част се превежда в НОИ (7.8%), където потъва веднага. При сегашната демографска криза в България, кой може да гарантира, че ще има кой да внася осигуроски в НОИ след 30-35 години, когато ние ще се пенсионираме.

Ако мога бих избрал цялата сума, която се удържа от заплата ми (12.8% от нея) да отива в частен пенсионен фонд. Така ще съм сигурен, че каквото има натрупано през трудовият стаж в личната ми пенсионна партида ще бъде ползвано само и единствено от мен и наследниците ми.

Коментар

• Е що не им кажете името. Какво толкова лошо има
        Уведомление по чл. 229, ал. 2 от Кодекса за социално осигуряване
        На основание на чл. 229, ал. 2 от Кодекса за социално осигуряване, „Ай Ен Джи Пенсионноосигурително дружество” ЕАД уведомява осигурените лица в „Ай Ен Джи Доброволен пенсионен фонд”, че с решение № 311 – ДПФ/09.05.2011 г. на заместник-председателя на КФН, ръководещ управление „Осигурителен надзор”, са одобрени промени в Правилник за организацията и дейността на „Ай Ен Джи Доброволен пенсионен фонд”. Промените са свързани с намаляване на встъпителните такси и удръжките от осигурителните вноски, събирани от дружеството, и отразяване на измененията в приложимата нормативна уредба. Промените по отношение на таксите ще влязат в сила на 01.06.2010.
        Ама тва е само за доброволния май

Коментар

• Първоначално изпратено от Cave Man Разгледай мнение
          Какви мерки взеха питам? Какво направиха като видяха, че ППФ не може да си изпълнява функциите? Къде предизвикаха обществен дебат? Откъде накъде те ще се приравняват с волята на сигурените лица? Кое осигурено лице е направило волеизявление, че иска частна пенсионна компания да богатее на негов гръб и накрая да му плати 30 лв пенсия и да му каже "ми съжалявам, толкова си внасял" Айде покажи ми го това.
          Подписването на договор е волеизявление.

Коментар

Когато създадат бизнес където някой доброволно е отишъл и да каже "искам да ползвам вашия продукт" УПФ и ППФ да карат каквото искат. Но когато има един закон, който отнема правото на волеизявление на осигуреното лице и го кара да се "осигурява" в такава компания насила, нямат право да карат лексуси. Покажи ми едно УПФ и ППФ с намалени такси? Нищо няма на сайта на КФН
            Всеки правилник на фонд се одобрява от КФН, така че търси по внимателно. Името на фонда е три букви.

Коментар

• Първоначално изпратено от derk Разгледай мнение
              Да, вече имаме намалена такса - справка преди 15 дни има одобрени от КФН промени в правилника на един от фондовете, които касаят точно тези проценти, които цитираш.
              А и стига с тези лексуси - когато управляваш актива за 200 000 000 000 с какво да пътуват мениджърите ти?
              Когато създадат бизнес където някой доброволно е отишъл и да каже "искам да ползвам вашия продукт" УПФ и ППФ да карат каквото искат. Но когато има един закон, който отнема правото на волеизявление на осигуреното лице и го кара да се "осигурява" в такава компания насила, нямат право да карат лексуси. Покажи ми едно УПФ и ППФ с намалени такси? Нищо няма на сайта на КФН

Коментар

Какви мерки взеха питам? Какво направиха като видяха, че ППФ не може да си изпълнява функциите? Къде предизвикаха обществен дебат? Откъде накъде те ще се приравняват с волята на сигурените лица? Кое осигурено лице е направило волеизявление, че иска частна пенсионна компания да богатее на негов гръб и накрая да му плати 30 лв пенсия и да му каже "ми съжалявам, толкова си внасял" Айде покажи ми го това.
                За да вземеш добро решение ти е необходима информация. Ако ти си работил първа категория от 1994 до 2004г, и си роден 1960, ППФ има информация и средства по индивидуалната партида само за периода 2001-2004. ППФ няма как да знае, че ти през 2012 година ще придобиеш право на пенсиониране. Тази информация я има НОИ (не винаги). Затова ако НОИ не подаде информация ППФ няма как да знае. Не зная на теб ли писах да искаш информация от НОИ, но сега ти пиша да поискаш от ППФ писмата с които те изискват от НОИ точно тази информация и по интересното е как НОИ им отговаря.

Коментар

Е добре де, да внася повече Аз що не искам да си ми пипате партидата. Винаги съм внасял максимума

Коментар

А откъде си сигурен, че не са сигнализирали. Поискай информация от НОИ за изпратените писма от ППФ за периода 2007-2010 година относно изплащането на пенсии от ППФ и тогава пиши.

Коментар

Да ти напомня, че за тази услуга се плащаха пари на НОИ, защото тя струва нещо...не ей така по прищявка, затова е този хал с преводите. Защото мениджърите на пенсионни компании бяха алчни да прибират 5% на входа и 1% от активите само за себе си. Да ти напомня, че част от тези 5% се използваха за плащане към НОИ? Някой намали ли си таксата на входа? Не, купиха се безброй нови лексуси и мерцедеси....
                      Да, вече имаме намалена такса - справка преди 15 дни има одобрени от КФН промени в правилника на един от фондовете, които касаят точно тези проценти, които цитираш.
                      А и стига с тези лексуси - когато управляваш актива за 200 000 000 000 с какво да пътуват мениджърите ти?

Коментар

• Първоначално изпратено от suniverse Разгледай мнение
                        Доходността зависи много от това да има нови данъкоплатци. Ето защо.
                        Ако имаме 10 пенсионера, които получават спестени пари в частен пенсионен фонд, то фонда само върти парите им и прави нова доходност, но общо взето му трябва приток на капитали, за да прави инвестиции и да докарва тази нулева доходност и да се издържа. Ако ги няма новите данъкоплатци, спестените пари на пенсионерите все някога ще свършат, а колкото повече наближава този момент, толкова по-трудно фонда ще прави нови високодоходни инвестиции. Много приличащо на ДОО, нужни са много повече внасящи за пенсия, отколкото тези които получават. И това е при идеални условия
                        Тва с високодоходните инвестиции сериозно ли го казваш??? Високата доходност си има своята цена. Друга е идеята при тях

Коментар

Ако имаме 10 пенсионера, които получават спестени пари в частен пенсионен фонд, то фонда само върти парите им и прави нова доходност, но общо взето му трябва приток на капитали, за да прави инвестиции и да докарва тази нулева доходност и да се издържа. Ако ги няма новите данъкоплатци, спестените пари на пенсионерите все някога ще свършат, а колкото повече наближава този момент, толкова по-трудно фонда ще прави нови високодоходни инвестиции. Много приличащо на ДОО, нужни са много повече внасящи за пенсия, отколкото тези които получават. И това е при идеални условия
                          Пак ти казвам ти не знаеш как функционира един фонд. Ама никаква представа си нямаш. И тъй като не съм бавачка, ако не искаш да продължаваш да се излагаш просто вземи, че разбери преди да пишеш.

Коментар

А къде бяха великите мениджъри на пенсионни компании да сигнализират за тази нередност и за тази надвиснала опасност? А ще ти кажа къде бяха - караха си лексусите и мерцедесите и си прибираха комисионни и такси от нашите пари.
                            А откъде си сигурен, че не са сигнализирали. Поискай информация от НОИ за изпратените писма от ППФ за периода 2007-2010 година относно изплащането на пенсии от ППФ и тогава пиши.

Коментар

На всеки три месеца вземат ДМС (допълнително материално стимулиране), а като си погледна сметката в Универсалния фонд виждам 7 сгрешени трансфера за 2010 година (вноската в УПФ се удържа от работодателя и се привежда в НОИ, откъдето след 2-3 (или колкото им е кеф) месеца се привежда във фондовете. Аз мисля че от тези пари им идва ДМС-то.
                              Да ти напомня, че за тази услуга се плащаха пари на НОИ, защото тя струва нещо...не ей така по прищявка, затова е този хал с преводите. Защото мениджърите на пенсионни компании бяха алчни да прибират 5% на входа и 1% от активите само за себе си. Да ти напомня, че част от тези 5% се използваха за плащане към НОИ? Някой намали ли си таксата на входа? Не, купиха се безброй нови лексуси и мерцедеси....

Коментар

Мащаба на една инвестиция няма значение. Ако постигаш доходност 20-25% тя винаги е такава независимо дали си инвестирал 1000 лева или 30 000 000 лева. виж абсолютната стойност е нещо друго

Коментар

Working...
                                X