IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Измамата – задължителни „частни пенсионни фондове“ и „конституционния съд“

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Pivoley Разгледай мнение
    Така е. Таксите са си доста големи. Но това може да се реши много лесно, като Държавата по законодателен път наложи по-ниски такси, вместо да се закриват фондовете.
    Идеята за фондовете не е лоша, но Държавата трябва да си влезе в ролята и да наложи по-строги регулации.

Щото сега на 3 млн.работещи има 2.2-2.4 млн.пенсионери. Помисли, какво ще стане след 20-30 години. Не е изключено пенсионерите да станат повече и от работещите. Тогава, с или без фондове, държавните пенсии ще трябва да паднат с поне 30%, тоест ако сега заместващия доход е 40%, то тогава ще е макс. около 30%.
    Пенсията от пенсионните фондове ще е една добавка, за да може като към тези 30% се добавят поне още 10%, да се получат едни 40%.
    Хора, най-малкия проблем са тези 5% първоначална такса. Огромния проблем е, че като частните фондове са задължителни, хич не им пука как управляват средствата. Те при всички случай печелят. Единствения губещ е бъдещия пенсионер.

И ще повторя за пореден път, за който не е прочел. Задължителния частен пенсионен фонд не дава допълнителна пенсия!
    Каквато част от осигуровката отиде в частен фонд, пропорционално се намалява държавната пенсия.
    При положение, че частния фонд успее да постигне от всеки лев принудително изземване измерен в днешни пари нулева доходност, което би било някакво чудо, то тогава с колкото е намалена държавната пенсия, частния фонд ще плати и пенсионера е на нула спрямо сегашното положение.
    Моля, всеки да отвори калкулатора, да си нанесе какво е плащал за частен фонд месец по месец и сам да се убеди какво ще се случи с пенсията му:
    Доходност на… (Колко пари ми загуби задължителния ми частен пенсионен фонд)
    Пирамидите на Пинера от Чили - http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/09/22/chilean-failure/

Коментар

А ти защо очакваш при едва 5% вноска, УПФ да постигнат 35% заместване. Нека посмятаме малко, като игнорираме инфлацията.
      Ако един човек с осиг. доход от 1000 лв. внася всеки месец в продължение на 35 години по 5% от зпалатата си в УПФ, то за този период ще бъдат натрупани 21 000 лв.
      Ако тези средства след това се изплащат 15 години, то размерът на пенсията ще е 116 лв. Демек, имаме заместване от 11,6%, при 5% вноска.
      Сега сметни какво ще е заместването, ако вноската бъде увеличена на 18%. Получава се точно 41.76%. Толкова горе-долу е заместването и при държавните пенсии.

Само дето големия недостатък на държавните пенсии е че при тях има трудно изпълними условия, като например 40 години трудов стаж.
      Ама аз нищо не очаквам, не си ме разбрал правилно. Аз ти цитирах декларираните цели при създаването на тази система. Единственото, с което не съм съгласен е след като е видно, че системата не работи да се спрат тези безобразия. Не може да се прибират такива такси и комисионни, и разни мениджъри да ми правят разни фотосесии и да ми четат морал и да пледират, че са велики бизнес лидери. Не схващаш ли?

Коментар

• Как точно ПФ изсмукват пари?
        Първоначално изпратено от Forex Master Разгледай мнение
        По най-простия и откровено селски начин... Имам чужди пари да управлявам и трябва да купя акции с тях. Нямам абсолютно никакви отговорности. Ако ги загубя, ами такъв е бил пазара, какво да се прави! Тарикат-мажоритар пуска емисия. Уговаряме се с него да купя негови акции за 200-300 хиляди а той дами даде комисионна под масата от 4-5%... Чиста печалба е и за него и за мен. Той получава пари и без никакви задължения за дивиденти, а аз получавам комисионна без никакви задължения за възвращаемост...

Вече го казах... Дай ми да управлявам 1 милиард лева, без отговорност за доходност, и ще направя всичките си приятели и роднини милионери за 3 месеца!
        Как точно МОНОПОЛИТЕ изсмукват пари?
        По най-простия и откровено селски начин... Имам чужди пари да управлявам и трябва да купя предприятие с тях. Нямам абсолютно никакви отговорности. НЯма как да ги загубя, гарантирано ми е от пазара, т.е. Държавата, какво да се прави! Тарикат-МОНОПОЛ пуска продукция. "Държавата" се уговаря с него да си продава продукцията за 2-3 милиарда, вместо за 1-1.5 аз давам комисионна под масата от 4-5%... Чиста печалба е и за "Държавата" и за мен. "Тя" получава пари без никакви задължения за дивиденти, и получава комисионна без никакви задължения за възвращаемост...Аз - още повече

Вече го казах... Дай ми да управлявам 1 милиард лева, като ги купя за 80млн, без отговорност за непазарни принципи, и ще направя всичките си приятели и роднини милионери за 3 месеца!

Коментар

• Първоначално изпратено от knowitall Разгледай мнение
          Целта е : 35% заместване от солидарен стълб, и УПФ още 35% заместване, и който иска да си замества остатъка с ДПФ. В момента максималния осигуретелен доход е 2000 лв и за това максималната пенсия от НОИ е 700 лв. Само че, УПФ никога няма да стигнат 35% заместване.... не и с тези такси. Целта не е просто да има нещо, то ако това беше целта, да бяха ни направили едни партиди в НОИ и да си стояха ей така. А не някакви "частни фондове" да дерат безумни такси.
          А ти защо очакваш при едва 5% вноска, УПФ да постигнат 35% заместване. Нека посмятаме малко, като игнорираме инфлацията.
          Ако един човек с осиг. доход от 1000 лв. внася всеки месец в продължение на 35 години по 5% от зпалатата си в УПФ, то за този период ще бъдат натрупани 21 000 лв.
          Ако тези средства след това се изплащат 15 години, то размерът на пенсията ще е 116 лв. Демек, имаме заместване от 11,6%, при 5% вноска.
          Сега сметни какво ще е заместването, ако вноската бъде увеличена на 18%. Получава се точно 41.76%. Толкова горе-долу е заместването и при държавните пенсии.

Само дето големия недостатък на държавните пенсии е че при тях има трудно изпълними условия, като например 40 години трудов стаж.

Коментар

• Тук ще добавя още един "+" на ПФ. При сега действащото законодателство, ако се "бориш" за държавна пенсия и например имаш 30 години осиг. стаж, няма да вземеш и 1 лев пенсия.
            В същото време, ако си се осигурявал в ПФ, то поне ще вземеш някакви пари.

Тъй че не виждам за каква солидарност става въпрос при държавните пенсии. Бачкаш, бачкаш, бачкаш и накрая ако евентуално никога не си оставал безработен и ако евентуално оцелееш можеш да вземеш някаква пенсия.

Коментар

Така е. Таксите са си доста големи. Но това може да се реши много лесно, като Държавата по законодателен път наложи по-ниски такси, вместо да се закриват фондовете.
              Идеята за фондовете не е лоша, но Държавата трябва да си влезе в ролята и да наложи по-строги регулации.

Щото сега на 3 млн.работещи има 2.2-2.4 млн.пенсионери. Помисли, какво ще стане след 20-30 години. Не е изключено пенсионерите да станат повече и от работещите. Тогава, с или без фондове, държавните пенсии ще трябва да паднат с поне 30%, тоест ако сега заместващия доход е 40%, то тогава ще е макс. около 30%.
              Пенсията от пенсионните фондове ще е една добавка, за да може като към тези 30% се добавят поне още 10%, да се получат едни 40%.
              Целта е : 35% заместване от солидарен стълб, и УПФ още 35% заместване, и който иска да си замества остатъка с ДПФ. В момента максималния осигуретелен доход е 2000 лв и за това максималната пенсия от НОИ е 700 лв. Само че, УПФ никога няма да стигнат 35% заместване.... не и с тези такси. Целта не е просто да има нещо, то ако това беше целта, да бяха ни направили едни партиди в НОИ и да си стояха ей така. А не някакви "частни фондове" да дерат безумни такси.

Коментар

• Първоначално изпратено от suniverse Разгледай мнение
                Хайде да не ги смятаме по този начин. Много се съмнявам, че НОИ прави 3-4 милиона превода по 20 лева. По-скоро с един превод отиват десетки милиони към частния фонд. И още на входа тези пари са 5% по-малко. От там нататък 1% годишно такса от каквото е останало от личната сметка, без значение дали фонда печели номинално или губи.

Коментар

Нали, 275% номинална доходност с 1275% инфлация. Не виждам защо да е едностранчиво представяне на фактите. Още повече, че фактите са различни за всеки. Ето го калкулатора, един поне от защитниците на задължителните частни пенсионни фондове да си сподели доходността и да видим колко е работещо. На тепсия се поднася. Нали никой не се страхува от истината?
                  Истината е, че без такова осигуряване за пенсия огромен процент от хората няма да имат нищо събрано. Факт е че в момента са събрани над 4 милиарда и че за много хора това е имане за крадене

Ти всъщност какво предлагаш

Коментар

• Първоначално изпратено от prodigal Разгледай мнение
                    Чили е ок и ще направят поне 275% номинална доходност, а реална е забранено да се прави за населението, ако не знаеш

Не съм фен на ПФ, но е най-доброто което имаме работещо, а твоето едностранно представяне на фактите ме провокира да драскам.
                    Нали, 275% номинална доходност с 1275% инфлация. Не виждам защо да е едностранчиво представяне на фактите. Още повече, че фактите са различни за всеки. Ето го калкулатора, един поне от защитниците на задължителните частни пенсионни фондове да си сподели доходността и да видим колко е работещо. На тепсия се поднася. Нали никой не се страхува от истината?

Пирамидите на Пинера от Чили - http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/09/22/chilean-failure/

Коментар

Хайде да не ги смятаме по този начин.

Да припомня, моделът в Чили обещава, че за 40 години частните фондове ще направят 75% реална доходност. Или от всеки лев вложен в частен фонд днешни пари, пенсионера би трябвало да получи 1,75 лева днешни пари когато се пенсионира.
                      Чили е ок и ще направят поне 275% номинална доходност, а реална е забранено да се прави за населението, ако не знаеш

Не съм фен на ПФ, но е най-доброто което имаме работещо, а твоето едностранно представяне на фактите ме провокира да драскам.

Коментар

• Първоначално изпратено от prodigal Разгледай мнение
                        Абе пич, става дума за 5% от средно около 20 лева на месец, тоест 1 лев, а сметни колко са разходите по обработката.

Много са наистина 5%, но да не мислим черно бяло.

Фондовете си имат отчети, е не са турбо печеливши видно от тях, просто имат голямо влияние, а от друга страна около 3/4 от клиентите им нямат нищо друго спестено в кеш освен събраното при тях!
                        Хайде да не ги смятаме по този начин. Много се съмнявам, че НОИ прави 3-4 милиона превода по 20 лева. По-скоро с един превод отиват десетки милиони към частния фонд. И още на входа тези пари са 5% по-малко. От там нататък 1% годишно такса от каквото е останало от личната сметка, без значение дали фонда печели номинално или губи.
                        И още не съм видял някой да се похвали с голямата доходност, която е реализирал задължителния му частен пенсионен фонд. Да припомня, моделът в Чили обещава, че за 40 години частните фондове ще направят 75% реална доходност. Или от всеки лев вложен в частен фонд днешни пари, пенсионера би трябвало да получи 1,75 лева днешни пари когато се пенсионира.
                        Отправям предизвикателство към любителите на силни усещания. Проверете си сметката в задължителния частен пенсионен фонд и споделете каква екстремна доходност ви е донесъл. Споделете също така ако не наливате допълнително средства, дали това, което в момента е останало, ще бъде след 40 години както обещават финансовите пирамиди в Чили, на които толкова се радват някои все още или не. Този калкулатор прави изчисленията вместо вас:

Коментар

• Първоначално изпратено от НАИВHИК Разгледай мнение
                          Не разбрах какво искаш да ми кажеш
                          Едва ли нещо конкретно иска да ти каже

То на хората им падежираха успешно облигациите докато ни плашат от 3 години как нямало да платят.., стават такива работи когато се говори на ангро.

Коментар

• Първоначално изпратено от acen1975 Разгледай мнение
                            ами кат знаеш кво е айарей,защо го сравняваш и даваш за пример като оправдание за бг легализираните рекетьори (частни пенсионни фондове) ?
                            и 5% взимали.... тук ламБата няма ли да ти светне? аре нека аз та ти я светна:
                            пенсионното осигуряване е възможно най безрисково,с ниска доходност-предимно трежърис на доказали се държави..... в момента едногодишни трежърис на сащ и германия са под 2% .... десет годишните са малко над 3 % ...... или претеглена доходност в момента за пенсионно осигуряване е към 2.5 % ....... а тия бг "професионалисти" дерат с 5% комисионно???????
                            ми че то ако управляват с минимален риск, тогава такса управление надхвърля доходност със 100% !!!!!!!!!!!
                            тва е меко казано абсурд- в цивилизацията пенсионни фондове взимат между 0.5-1% такса управление,бгетовците 5% ...... тва е 1000% ПО ВИСОКА ТАКСА от цивилизацията!!!!!!!!!! правят 10 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ПАРИ на внесел лев ????? защо? защото са 10 пъти по големи професионалисти от западните си колеги?
                            нискорискова инвестиция,където таксата надхвърля 100% времената доходност е абсурд,не мислиш ли?
                            Не разбрах какво искаш да ми кажеш

Коментар

Вероятно е допуснал малка грешка. 5% са на входа еднократно. След това по 1% от каквото е останало на година е дрането. И нямаше да е страшно ако фонда печелеше и си прибираше комисионна, но не е така. Фонда печели при всички случай, единствения който може да губи и губи е така наречения собственик на индивидуална партида.

Абе пич, става дума за 5% от средно около 20 лева на месец, тоест 1 лев, а сметни колко са разходите по обработката.

Много са наистина 5%, но да не мислим черно бяло.

Фондовете си имат отчети, е не са турбо печеливши видно от тях, просто имат голямо влияние, а от друга страна около 3/4 от клиентите им нямат нищо друго спестено в кеш освен събраното при тях!

Коментар

• Първоначално изпратено от SEBULBA Разгледай мнение
                                Аско, Наивника никъде не е написал това. Разпален си много, ама не познаваш материята и не вникваш какво всъщност ти пише... ...прочети внимателно...
                                Вероятно е допуснал малка грешка. 5% са на входа еднократно. След това по 1% от каквото е останало на година е дрането. И нямаше да е страшно ако фонда печелеше и си прибираше комисионна, но не е така. Фонда печели при всички случай, единствения който може да губи и губи е така наречения собственик на индивидуална партида.

Коментар

Working...
                                X