IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Измамата – задължителни „частни пенсионни фондове“ и „конституционния съд“

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Pivoley Разгледай мнение
    Ми, затова следва да бъде затегната регулацията. Примерно, още по-строти ограничения при купуване на акции, изисквания за минимална ликвидност на инструментите, в които се инвестира и т.н.

При демографската картина на България, коефициента на заместване на държавната пенсия ще намалява постоянно през следващите години, разбира се, освен ако не се вдигат осигуровките. Ама пък вдигането на осигуровките ще доведе до спад на ръстта на БВП. Та пак не става.

Сега, верно че фондовете се представят незоволително през последните няколко години, но по принцип когато се оценяват пенсионни фондове, то трябва да се гледат по-дълги периоди. Някои казват 10 години, други 15 или даже 20 години.

Апропо, ти какво предлагаш като алтернатива на частните пенсионни фондове, след като разбрахме, че държавните пенсии ще стават все по-малки и хората нямат необходимата финансова грамотност сами да се грижат за старините си?
    За мен, сегашният вариант е най-малкото зло и именно затова беше избран именно той преди 10 години.
    Аз предлагам подхода за капиталовото натрупване, което ще се реализира без да се трупат пари, които могат да се обезценят. Модел на осигурителния принос, на базата на който ще е изградена цялата осигурителна система в България. Моделът е изключително справедлив към добросъвестните хора и не дава абсолютно никакъв шанс на останалите.
    Честни и действително изработени пенсии и обезщетения изцяло гарантирани от държавата. Задължителни частни пенсионни фондове няма. Доброволните частни пенсионни фондове остават, като смисълът от съществуването им е да донасят допълнителна пенсия на хората, които ги ползват или в най-лошия случай поне да запазят стойността на парите им. В случай, че не могат да реализират поне нулева реална доходност, то управляващото дружество трябва да покрие загубата за своя сметка. Когато фонда реализира доходност над нулевата реална, има право на 50% от реалния доход, който е реализирал.

Но така или иначе частните фондове са допълнителната част, която ще бъде действително частна и управителите на фондове ще трябва да се доказват като истински специалисти, а не да чакат на готово кльопачката.
    При модела на осигурителния принос държавата ще плаща средна пенсия равна на 50% от средния осигурителен доход в страната за последните 36 месеца. Всяка година средната пенсия ще се индексира, без да е необходимо никое правителство да се бърка и да е нужна санкцията му.
    И нещо много важно - осигуровките за пенсия се намаляват с 5% и ще бъдат 12,5%.

Всичко това е въплатено в нов кодекс за социално осигуряване
    Пирамидите на Пинера от Чили - http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/09/22/chilean-failure/

Коментар

• Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнение
      Вие като сте инвестирали на БФБ-то или в Шанхай-борса и при най-добро желание и способност имате ли гаранция за успех?
      Никой не ги е бил с лопата по главата да инвестират на бфб-то без гаранция за успех... Защо трябва да се играе тото с парите за старини на хората?!

Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнение
      А хората, работещи на ТД в тези фондове с какво да се хранят?
      Ами като не изкарват пари няма да се хранят! Ще разчитат на спестявания или на подаяния от случайно минаващи хора... Така е навсякъде по света и във всички професии.
      Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!

Коментар

• Първоначално изпратено от suniverse Разгледай мнение
        Измамата може да се случва напълно законно. Един картел, гарантирана кльопачка всеки месец и да не продължавам.
        Ми, затова следва да бъде затегната регулацията. Примерно, още по-строти ограничения при купуване на акции, изисквания за минимална ликвидност на инструментите, в които се инвестира и т.н.

При демографската картина на България, коефициента на заместване на държавната пенсия ще намалява постоянно през следващите години, разбира се, освен ако не се вдигат осигуровките. Ама пък вдигането на осигуровките ще доведе до спад на ръстта на БВП. Та пак не става.

Сега, верно че фондовете се представят незоволително през последните няколко години, но по принцип когато се оценяват пенсионни фондове, то трябва да се гледат по-дълги периоди. Някои казват 10 години, други 15 или даже 20 години.

Апропо, ти какво предлагаш като алтернатива на частните пенсионни фондове, след като разбрахме, че държавните пенсии ще стават все по-малки и хората нямат необходимата финансова грамотност сами да се грижат за старините си?
        За мен, сегашният вариант е най-малкото зло и именно затова беше избран именно той преди 10 години.

Коментар

• Първоначално изпратено от knowitall Разгледай мнение
          Ама аз не искам само 5% на входа да намаля, искам и 1% годишна такса управление да намаля, ама тя поне е включена в "доходността". Тея такси са много, много сериозни, как така стига? Всички ревем срещу Мт-тел, а тея ги търпим?
          Това е най-видното нещо , което може да се промени ако ще се правят пенсионни реформи - истински такива. Аз предлагам тези такси да са 2% и 0.6% респективно за известен период от време.

Иначе да, не са само таксите - безбройните слоупотреби също, които са много нагли защото КСО има пробойни по-големи от тея на Титаник.
          Виждате ли, що се отнася до задължителните частни фондове безобразията са поне следните:
          1. има задължителни частни фондове
          2. тези задължителни частни фондове прибират задължително пари, а дават пенсия, колкото е останало от парите
          3. таксите са дребен проблем на фона на това, че частния пенсионен фонд не е регулиран да прави поне нулева реална доходност(което означава, че няма да ви нанесе поражения), а частните пенсионни фондове се регулират така, че никой от тези на пазара да не прави много повече загуба от средното. По този начин, когато всички загубят 30% от парите на пенсионерите за 1 година, но никой не се отклони от средното с много, то никой не е наказан и не носи отговорност. И между другото това не е фантастика. През 2008-ма година ДЗПО фондовете загубиха 20-30% от парите на пенсионерите и никой не беше наказан. По същия начин някоя година могат да загубят 80%. Ако отново всички загубят по толкова, отново никой няма да бъде наказан. Измамата може да се случва напълно законно. Един картел, гарантирана кльопачка всеки месец и да не продължавам.
          Пирамидите на Пинера от Чили - http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/09/22/chilean-failure/

Коментар

Ами в момента ние не знаем каква е "доходността" на ПФ, защото те удобно са измислили система, където никъде в методологията не се включва таксата от 5% на всяка вноска. Аз искам да има отчет за личната ми партида, където се вижда нещо като "емисионна стойност" на дяловете, които "купувам" и оттам да ми се извади истинската доходност по партидата и да ми се сравни с инфлацията. Айде да видим какъв е резултата тогава?

А иначе заключавам, че не работи по това, че тази система не изпълнява мандата, с който е създадена. И това е тайната на този бизнес. Мениджърите му знаят за това, но не правят нищо освен да прибжират още и още такси и комисионни.
            Ето ви я доходността хора. Ползвайте калкулатора. Месец по месец ще можете да видите реално какво се е случило с парите ви.
            Доходност на… (Колко пари ми загуби задължителния ми частен пенсионен фонд)

Само ви трябва:
            1. Да си знаете кой ви е частния фонд
            2. Да поискате от частния фонд парола за достъп по всяко време да следите вноските по "личната ви партида".
            3. Да въведете цифрите, които фонда е длъжен да публикува. Тоест всеки месец колко осигуровка за частен фонд са ви насилили да платите и колко дяла са купени с тези пари.

Всичко останало е подробно обяснено на страницата.

Коментар

• Влезни в сайта на който искаш пенсионен фон и ще видиш какава е емисионната стойност на дяловете за всеки ден. Като знаеш колко дяла притежаваш, какъв е проблема да си изчислиш текущото състояние на сметката във фонда.

Коментар

• Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнение
                Стига с тия 5%
                висок-нисък, толкова е, може да се намали на 2%, Ок, но това е първоначалния %-такса за входиране на управлението
                Това, изобщо, не е големият проблем пред системата.

А за отчетността по личната ти партида, имаш си я - с някои приближения - хващаш отчета на фонда и делиш на вложителите в него
                Ама аз не искам само 5% на входа да намаля, искам и 1% годишна такса управление да намаля, ама тя поне е включена в "доходността". Тея такси са много, много сериозни, как така стига? Всички ревем срещу Мт-тел, а тея ги търпим?
                Това е най-видното нещо , което може да се промени ако ще се правят пенсионни реформи - истински такива. Аз предлагам тези такси да са 2% и 0.6% респективно за известен период от време.

Иначе да, не са само таксите - безбройните слоупотреби също, които са много нагли защото КСО има пробойни по-големи от тея на Титаник.

Коментар

Ами в момента ние не знаем каква е "доходността" на ПФ, защото те удобно са измислили система, където никъде в методологията не се включва таксата от 5% на всяка вноска. Аз искам да има отчет за личната ми партида, където се вижда нещо като "емисионна стойност" на дяловете, които "купувам" и оттам да ми се извади истинската доходност по партидата и да ми се сравни с инфлацията. Айде да видим какъв е резултата тогава?

А иначе заключавам, че не работи по това, че тази система не изпълнява мандата, с който е създадена. И това е тайната на този бизнес. Мениджърите му знаят за това, но не правят нищо освен да прибжират още и още такси и комисионни.
                  Стига с тия 5%
                  висок-нисък, толкова е, може да се намали на 2%, Ок, но това е първоначалния %-такса за входиране на управлението
                  Това, изобщо, не е големият проблем пред системата.

А за отчетността по личната ти партида, имаш си я - с някои приближения - хващаш отчета на фонда и делиш на вложителите в него

Както и 1%, такса - управление.
                  Как да стане да се обвърже с резултата?!
                  Вие като сте инвестирали на БФБ-то или в Шанхай-борса и при най-добро желание и способност имате ли гаранция за успех?
                  А хората, работещи на ТД в тези фондове с какво да се хранят?
                  Last edited by съни(тя); 10.06.2011, 14:47.

Коментар

Как точно реши, че системата не работи? С какъв бенчмарк сравняваш доходността на ПФ, за да твърдиш, че те са неуспешни?

Коментар

Как точно реши, че системата не работи? С какъв бенчмарк сравняваш доходността на ПФ, за да твърдиш, че те са неуспешни?
                      Как с какъв? С доходността от банков депозит, разбира се!
                      Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!

Коментар

Ама аз нищо не очаквам, не си ме разбрал правилно. Аз ти цитирах декларираните цели при създаването на тази система. Единственото, с което не съм съгласен е след като е видно, че системата не работи да се спрат тези безобразия. Не може да се прибират такива такси и комисионни, и разни мениджъри да ми правят разни фотосесии и да ми четат морал и да пледират, че са велики бизнес лидери. Не схващаш ли?

Коментар

А ти защо очакваш при едва 5% вноска, УПФ да постигнат 35% заместване. Нека посмятаме малко, като игнорираме инфлацията.
                          Ако един човек с осиг. доход от 1000 лв. внася всеки месец в продължение на 35 години по 5% от зпалатата си в УПФ, то за този период ще бъдат натрупани 21 000 лв.
                          Ако тези средства след това се изплащат 15 години, то размерът на пенсията ще е 116 лв.
                          Демек, имаме заместване от 11,6%, при 5% вноска.
                          Сега сметни какво ще е заместването, ако вноската бъде увеличена на 18%. Получава се точно 41.76%. Толкова горе-долу е заместването и при държавните пенсии.

Само дето големия недостатък на държавните пенсии е че при тях има трудно изпълними условия, като например 40 години трудов стаж.
                          С горната бакалска сметка, всъщност ТИ категорично отричаш полезността на подобни фондове!
                          Т.е няма и нужда от вариации с увеличени % на участие

Същата сметка се опитай да направиш, ако замениш лицето - ПФ с Държавен трезор и гарантирана лихва, свързана с тази на БНБ.
                          Точно, ситуацията с Държавния резерв

Коментар

А ти защо очакваш при едва 5% вноска, УПФ да постигнат 35% заместване. Нека посмятаме малко, като игнорираме инфлацията.
                            Ако един човек с осиг. доход от 1000 лв. внася всеки месец в продължение на 35 години по 5% от зпалатата си в УПФ, то за този период ще бъдат натрупани 21 000 лв.
                            Ако тези средства след това се изплащат 15 години, то размерът на пенсията ще е 116 лв. Демек, имаме заместване от 11,6%, при 5% вноска.
                            Сега сметни какво ще е заместването, ако вноската бъде увеличена на 18%. Получава се точно 41.76%. Толкова горе-долу е заместването и при държавните пенсии.

Само дето големия недостатък на държавните пенсии е че при тях има трудно изпълними условия, като например 40 години трудов стаж.
                            Това със стажа ще отпадне скоро. И докато при държавната пенсия има "трудно изпълними условия", то при частна пенсия има почти невъзможната хипотеза частния пенсионен фонд да реализира нулева доходност. Само тогава има шанс да се мери с държавната пенсия.

И още веднъж да припомним - всичко що е частно няма място в осигурителната система, която работи на социален принцип. Частното е лична инвестиция, и няма нито една причина на света държавата да насилва населението да плаща 5% данъци в полза на частна корпорация, а срещу тези данъци да получи колкото е останало по личната сметка.
                            Много е готино да имаш частен пенсионен фонд при тези условия, но населението е големия губещ и тази измама трябва да се спре незабавно, преди нанесените щети да станат космически за страната.

Коментар

Тук ще добавя още един "+" на ПФ. При сега действащото законодателство, ако се "бориш" за държавна пенсия и например имаш 30 години осиг. стаж, няма да вземеш и 1 лев пенсия.
                              В същото време, ако си се осигурявал в ПФ, то поне ще вземеш някакви пари.

Тъй че не виждам за каква солидарност става въпрос при държавните пенсии. Бачкаш, бачкаш, бачкаш и накрая ако евентуално никога не си оставал безработен и ако евентуално оцелееш можеш да вземеш някаква пенсия.
                              Ето калкулатор всеки да види какви са тези "някакви пари", които ще отпусне частния пенсионен фонд.

Коментар

• Първоначално изпратено от suniverse Разгледай мнение
                                Хора, най-малкия проблем са тези 5% първоначална такса. Огромния проблем е, че като частните фондове са задължителни, хич не им пука как управляват средствата. Те при всички случай печелят. Единствения губещ е бъдещия пенсионер.

И ще повторя за пореден път, за който не е прочел. Задължителния частен пенсионен фонд не дава допълнителна пенсия!
                                Каквато част от осигуровката отиде в частен фонд, пропорционално се намалява държавната пенсия.
                                При положение, че частния фонд успее да постигне от всеки лев принудително изземване измерен в днешни пари нулева доходност, което би било някакво чудо, то тогава с колкото е намалена държавната пенсия, частния фонд ще плати и пенсионера е на нула спрямо сегашното положение.
                                Моля, всеки да отвори калкулатора, да си нанесе какво е плащал за частен фонд месец по месец и сам да се убеди какво ще се случи с пенсията му:
                                Да ти имам и малкия проблем от 80-90 милиона лева за 2010 година...да ми на мене със закон един такъв малък проблем...

Коментар

Working...
                                X