IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Хората загубиха доверието си в пенсионната система!

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Няма я... ако сами не погрижите за старините си, държавата ще ви яха да бачкате, докато издъхнете, а ако искате пенсия, ще ви прати при Любо Пенев.
    Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• няма да има нужда от пенсионна система , щтото след 10 г пенсионери няма да има, ............ погледнете статистиката на смьртност . Сега ние плащаме пенсиите на нашите маики и баби ,които са доживели пенсионна вазраст ...... а ние ще доживеем ли ...........

Коментар

• ЛОШИ НОВИНИ:КРАЯТ НА ПЕНСИИТЕ

ЛОШИ НОВИНИ:КРАЯТ НА ПЕНСИИТЕ

В България държавата вече осигурява 44% от пенсиите чрез данъци. Просто приходът в системата е малък. Оттам нататък просто трябва ресурс за запълване на дупката. Така или иначе държавата трябва да намери радикално решение и то за сега е по посока на по-голямо натоварване на осигурените.
        През 1889 г., продължителността на живота на един прусак е била 45 години. През 1908 г., британците, и по-специално бедните, са били щастливци, ако надживеят 50 години. Към 1935 г., когато Америка създава своята пенсионна система, официалната пенсионна възраст е била 65 - 3 години над средната продължителност на
        живота на типичния американец. Финансираното от държавата пенсиониране е било създадено да бъде кратък лъч светлина в края на живота на малцина отрудени хора.
        Сега пенсионирането продължава колкото преди е продължавал цял човешки живот-не и в България разбира се.. В някои европейски държави пенсионерът получава пенсия повече от четвърт век. В Америка официалната пенсионна възраст е 66 години, но средният американец се пенсионира на 64 и живее още 16 години.
        Идеята, че "всички ние остаряваме", е неоспорим факт и у нас , но малко правителства, работодатели и граждани са осъзнали накъде води по-дългият пенсионен период: води към края цялата концепция за пенсионирането.
        Застрашителното застаряване на обществото е причинено от две други демографски промени. Първата е, че в повечето богати страни жените не раждат достатъчно бебета, за да поддържат числеността на населението; втората е, че огромното „бейби бум” поколение, родено след Втората Световна война, е започнало да се пенсионира. През 1950 г. на 7 души на възраст 20-64 години се е падал един на 65 . Сега съотношението е 4 към 1 и е на път да стане 2 към 1 през 2050 година.
        Това ще прекрати захранването на държавните пенсионни фондове със социалните осигуровки на младите работници. В богатите страни по този начин се генерира по-голямата част от пенсионното осигуряване. Примамливо е да се мисли, че някои от дупките в работната сила на богатите страни могат да бъдат запълнени с имигранти от по-бедните държави.
        Много работодатели остават с предразсъдъци срещу по-възрастни работници : производителността на физическия труд при хора на средна възраст се понижава, а по-възрастните хора често по-бавно овладяват новата работа и не се чувстват комфортно с новите технологии. Но хората, надхвърлили пенсионната възраст, не трябва задължително да продължат да работят на същата позиция. В Япония, големите компании като Хитачи са намерили начин повторно да назначават на други длъжности с по-ниско натоварване и със значително по-ниско заплащане вече пенсионирани служители. След като работната сила започне да намалява, от около 2020 година, работодателите няма вече да имат друг избор.
        Много от мерките, които по принцип са логични, като възможността за прехвърляне на обществените осигуровки, насърчаването на имиграцията, на личните спестовни влогове или реформирането на здравеопазването, изглеждат сега още по-логични. Забраната на задължителната възраст за пенсионирането в частния сектор (както направи Америка) изглежда разумно, както и създаването на по-добри условия за пенсиониране. И най-вече, възрастта за държавно пенсиониране трябва да бъде увеличена. Последното удължаване в САЩ до 68 години по същество компенсира по-голямата продължителност на живота.
        Досега само Дания пое радикалната крачка да обвърже възрастта за пенсиониране с продължителността на живота. Някои мерки няма да са популярни.
        Частните пенсионни влогове, които биха покрили част от всичко това, миналата година се обезцениха с една четвърт.

http://yphalachev.blogspot.com/2009/...g-post_11.html

Коментар

• Първоначално изпратено от markov
          Първоначално изпратено от Бате Пешо
          Марков съгласен съм че богатите трябва да плащат по високи данъци ама да влачат мързеливите на гърба си не.Освен това ДДС и пенсии някак не ми се връзва.Потребяваш повече плащаш повече данък какво общо има това с пенсията?Целта е как да накараме мързеливите да работят и как безотговорните да се променят.Тя природата отдавна е измислила лекарството.Казват се глад и студ.Оставяш го на стари години гладен и на студено да мре като куче пред очите на младите и им обясняваш че не е плащал осигуровки па те да мислят кой път да хващат.Преди два века да не е имало пенсии и фондове.Човеците са единствените дето не спазват природните закони и затова ще си патят.В природата старост няма просто ставаш храна на друго същество.То ако трябваха пенсии Бог щеше да ни спуска с една торба пари за пенсия.Бог така е сътворил света и ние така трябва да живеем.Пенсиите са човешко изобретение на хитреци как едни хора тарикати без да работят на стари години да живеят на гърба на други дето са работили и трупали балами.Аз съм категоричен бедните да го духат.И не ми дреме за тях.Върнаха им земята те пърдят по градовете и са гладни ама по цел ден маат карти возят се по трамваи и рейсове и се оплакват.Да хващат мотиката и да си заминават по селата.Има апартамент в София за 100 000 евра ама беден.Ами през хуя ми е.Никакви социални помощи и никакви детски.семейно подоходно облагане.От мен ако зависи ще давам на тези дето имат а тези дето нямат ще ги спукам от бой.Грижа само за истински инвалиди.Другите сами се грижат за себе си
          Колега ще се въздържа от коментар за АНАРХИСТИЧНИТЕ ти идей, които за мен са безумие. Съгласен съм че системата трябва да се реформира из уснови но не и да се унищожи. Няма нормална държава без пенсионно-осигурителна система...

Само относно ДДС и пенсиите...в Дания системата е подобна на тая която описвам, няма осигуровки а ДДС в размер на 25 % ги покрива. Така че има практика в тая посока и то успешна......
          Бай мангал ще не ще плаща осигуровки под формата на коствен данък .....хубавото е че дори туристите за ползвани в БГ стоки и услуги ще ни наливат в системата.
          Почакай няколко десетилетия и ще трябва да ревизираш това на: Няма нормална държава с широкомащабна държавна пенсионно-осигурителна система. Като банкрутират половината, другите сами ще си "демонтират" системите.

Коментар

• http://www.zastrahovatel.com/files/S...201_Zastr9.pdf

БЕЗ КОМЕНТАР!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Коментар

• Основният проблем с колективните схеми особено в България - е морала и компетентността на хората разпореждащи се с парите ни. Като полгедна какви боклуци (в пряк и преносен смисъл) има в портфеилите на ПФ и ДФ - вариантите са два - или тотална некомпетентност или сговор и пазаруване на боклуци с идеята някой да изкяри като ни набута кофти акциите си.

Ако организирах някаква колективна схема примерно за мен и още 20 човека с добри доходи - щях да инвестирам 70:30 в НИ и ДЦК(и или облигации). Всяка година по 10К вноска от човек. 20 години инвестиране и подържка на НИ с отдаване под наем или продажба (при определени условия). И след 20 години се пенсионираме на по 55 и си гледаме спокойно кефа. Всеки ще е вложил по 200К,но ако се въртят разумно ще донесат голяма доходност. Всичко опира до морал и можене.

хубав ден
              това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Нормално е всеки да иска самостоятелна сметка за парите събирани за пенсия, но от къде ще се вземат пари за хората които са си плащали 20-30-40 години и парите им са откраднати, а и повечето предприятия ги разпродаде Костов за $1 или на цената на един апартамент , а комунистите директно грабиха и дори и толкова не прибраха в хазната...

Настоящата система не е съвършенна, но в повечето страни е така. Проблемите тепърва ще се изострят и ще се търси решение не само в България, но и в развитите западноевропейски страни и САЩ
                fuск the bеаr - give me the bееr

Коментар

• Алшчад - така е, ама кой да го направи това? Във всеки случай не и тия за които гласуваме !!! Ето и Ниското челце веднага почна да се мазни на мангалите, защото, колкото и да е тъп, знае, че ще се провали и Българите втори път за него няма да гласуват !!!
                  Казвал съм много пъти, за мен системата трябва да е като в древният Рим - демокрация... ама не за всеки !!!

Иначе - точка 1 тоже важна (защото не знаеш и междувременно какво може да ти се случи), за нумизматическите монети - на вторичен пазар могат да се намерят добри неща - то ако някоя монета се търкаля 5-6 години в БНБ, значи не е особено ценна нумизматически, нали така ;-)

Петъре Караиванов - зависи кои фондове - през почти цялото време на кризата, КД Облигации например си беше все на печалба... ;-)

Коментар

• Първоначално изпратено от Бате Пешо
                    Първоначално изпратено от Императорът

Аз съм сигурен, че без кървава революция, в която да изколим като свине политиците и мангалите, тая държава НИКОГА няма да се оправи !! Към тях да добавим всички шефове на НОИ и НЗОК - то на тях и заколването ще им е малко !!!

Дотогава - какво екоземеделие и какво животновъдство, приятелю? Не видиш ли, че тютюнопроизводители и животновъди са докарани почти до гладна смърт? Или че хората в много региони сеят не толкова, колкото могат да отгледат, а колкото могат да опазят от хъхрещите бандити, които са докарали хората до такова положение, каквото не е имало от кърджалийските времена насам? Тютюнопроизводителите искаха някаква жалка субсидия - стотина милиона кинта, мухобойковите храненици им се смеят в очите - "Ще ви дадем... ама ако остане нещо..." - а за издръжката на мангаляците, дето отказват да работят, могат да харчат по над един МИЛИАРД всяка година - и за тях винаги има !!! Е, как да се оправим?

За пенсиите - който вярва, че след 20 години 3 000 000 хъхряка ще работят за да му плащат пенсия на него - е луд за връзване.
                    Ето това е истината в момента.Лошото е че и аз съм убеден че трябва кървава революция
                    Въвеждане на образователен ценз му е майката /ако е нужно и имуществен/,щото заради гласчетата им на изборите е всичко,пък тогава да мислим за революции.За съжаление, на управниците това не им изнася.

поздрави за написаното от бате Пешо!!!!Понеже аз никога не съм вярвал в солидарната пенсионна система , активно работя по точки от 2 до 6 на Императора /е ,по тази за образованието отскоро/.Имам само забележка към съвета за покупка на нумизматично златце и т.н.-ТАКОВА В ЕМИСИИТЕ НА БНБ С НЯКОЛКО ИЗКЛЮЧЕНИЯ НЯМА!!!по тази точка трябва да се подхожда много внимателно!

Коментар

• Идеята е добра, но как ще печелят ония ....да не казвам какви ПФ!!! То и в акции мога сам да инвестирам, но и в депозити да е само пак бих предпочел! Вместо около 4 бона да имам...стария я има я не 2500-3000....като довнасям в олигофрени! Поне ако се набутам, да се псувам сам!!!

Коментар

• мисля, че много от покупките на ПФ са доста нагласени
                        при една инфлация Импе и сегашните фондове май нищо не могат да направят
                        с тази доходност, понякога и отрицателна доходност /разбирай загуба/
                        необходими са промени в пенсионната система, като се даде възможност на осигуряващите се за алтернативен вариант
                        и тогава нека се запазят сегашните ПФ, ама доста ще си променят политика и действия

Коментар

• Е как няма да го загубят, като "специалистите" от ПФ за 2г. акумулираха отрицателна доходност ( ЗАГУБА ) от над 60%.......егати профисионалистите, егати инвестициите в нискорискови инструменти !!! Аман от АМАТЬОРИ и нагласени КРАЖБИ !!!

Коментар

• Сестров - от една страна - ако удари една сосна инфлация, какво става? А от друга - ако стане това - как тия от НОИ ще крадат?

Коментар

• Първоначално изпратено от малката сестра
                              Предлагам като допълнителен вариант на сегашните фондове да се даде възможност на тези, които желаят, да изберат вместо фонд - депозит.
                              Средствата предназначени за УПФ, няма да се внасят там, а от НОИ направо ще се превеждат в определена банка , която осигуряващия се сам може да избира. Банките са подбрани с конкурс, като няма ограничение за броя им. Средствата ще се предоставят на дългосрочен депозит, който няма да може да се тегли от осигуряващия се до навършване на пенсионна възраст.
                              Така няма да се заплаща такси за управление, а доходностат ще бъде около 5,5-7,5%.
                              Аз бих избрал този вариант, предвид професионализма на управляващите дружества в системата.
                              Сега се сетиха за мултифондове, то не че досега не се инвестираше в акции. Просто ако имаше мултифондове щяха да загубят повече в тази криза.
                              Постигнатата до момента доходност от пролетта на 2004 до сега грубо е 3,5% - с включени такси.
                              За такава доходност защо да плащаме такси??????????????????????
                              идеята Ви Малка сетричке е доста интересна!
                              така се спестяват и административните разходи за управелние, които инаме фондовете щедро си начисляват.
                              Освен това май НАЙ-СИЛНО се оплакват тези, които дават НАЙ-МАЛКО.
                              това е лично и информационно мнение и не може да се счита за инвестиционна препоръка или нещо подобн

Коментар

• Предлагам като допълнителен вариант на сегашните фондове да се даде възможност на тези, които желаят, да изберат вместо фонд - депозит.
                                Средствата предназначени за УПФ, няма да се внасят там, а от НОИ направо ще се превеждат в определена банка , която осигуряващия се сам може да избира. Банките са подбрани с конкурс, като няма ограничение за броя им. Средствата ще се предоставят на дългосрочен депозит, който няма да може да се тегли от осигуряващия се до навършване на пенсионна възраст.
                                Така няма да се заплаща такси за управление, а доходностат ще бъде около 5,5-7,5%.
                                Аз бих избрал този вариант, предвид професионализма на управляващите дружества в системата.
                                Сега се сетиха за мултифондове, то не че досега не се инвестираше в акции. Просто ако имаше мултифондове щяха да загубят повече в тази криза.
                                Постигнатата до момента доходност от пролетта на 2004 до сега грубо е 3,5% - с включени такси.
                                За такава доходност защо да плащаме такси??????????????????????

Коментар

Working...
                                X