IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Седем години допълнително пенсионно осигуряване-доходност 0%

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от малката сестра
    Първоначално изпратено от Императорът
    Добре де - аз основните си пакети акции съм ги купувал тоже преди 6-8 години и ДОРИ И ПРИ НАЙ-НИСКИТЕ БОРСОВИ НИВА ПАК БЯХ СТОТИЦИ ПРОЦЕНТИ НА ПЛЮС? Как става това? От друга страна нашите инвестиционни фондове (знаете аз - човекозастраховател) стартираха в началото на Седма година, тоест вече на високите цени и вече компенсирахме сривът - последният път когато гледах как сме спрямо началото - бяхме още назад, но незначително...

Вярвайте си вие на пенсиите, вярвайте си...

Импе, я вземи коригирай годините, откакто си на борсата, защото 2001 година се познавахме всички купувачи на борсата, а теб въобще те нямаше там.
    При теб трудно може да се говори за някакви пакети /дори и минимални/, а за единични бройки акции. Все пак зависи от гледната точна, но моята е такава.
    В тази дискусия никой не защитава позициата на пенсионните фондове, още по-малко на застрахователните компании. Недей хвали никого, ще загубиш. Всички се видя, че са еднакви.
    Сестров - моля те, не говори глупости. Следващият път като дойдеш в София, мога да ти покажа документацията - при инвестиционните ми посредници също може да се направи справка. Все си мисля, че аз по-добре от тебе знам кога и какво съм си пазарувал. И самият хакт, че сравняваш пенсионното осигуряване с човекозастраховането, страшно много те излага.
    Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• хора, като знаем тези развития, не е ли по-добре поне ние да си изтеглим участията /във вид на редовни пенс.вноски всеки месец/ от там и да си черпим душите, вместо да вярваме, че Лазар ще стане и ще тръгне, а? той умрял, ний сега да се връзваме на евенгелски притчи...

Коментар

покани го и му задай точно тези въпроси от тази дискусия
        нека се започне дискусия относно целесъобразността на допълнителното пенсионно осигуряване и то точно в този си вид, както е сега у нас
        Идеята е прекрасна за триколонна осигурителна система, но нещо сякаш "куца" при така действащия модел и безхаберие на Регулатора. Т.е. "побългарихме" пак нещата

П.П. По принцип има разлика между нашия модел и западния, разликата е в третия стълб, където тук пак е под шапката на Пенс. дружества изведено като доброволно, а там е под шапката на Застрахователите чрез човеко-застраховка.

То е и логично от гледна точка рисковете, ако първият ( солидарния ) е за сметка на Държавата, вторият за Пенс. дружества, третият за Застрахователите. А, тук в БГ го "побългарихме" да няма разлика, но не е това проблема определено, а законната гавра със спестяваниятан на хората.

Пеца Конан Дойл,

успех ти желая с предаването, но наистина преди година, когато си лафехме сякаш възможностите за благоприятен изход бяха повечко, а сега куцо-кьораво и сакато се оправдава с "кризата". Колко удобно, налЕ? Та, от тази гледна точка аз претръпнах нещо, отделно да "спускаш" с парашут на подобни постове по партийна линия, трябва да се сещаш, че няма изненада от подобен развой. Всичко е добре планирано

Коментар

• покани го и му задай точно тези въпроси от тази дискусия
          нека се започне дискусия относно целесъобразността на допълнителното пенсионно осигуряване и то точно в този си вид, както е сега у нас

Коментар

• Първоначално изпратено от marandi
            Това просто показва колко ни е малоумна журналистиката, за да излезе чак сега в някоя медия това проблемче.

Преди година нейде си бяхме писали с П.Караиванов ли как беше там джурналистя да повдигне въпроса в предаването си и нищо.

Не може да имаме толкова тъп регулатор и надзор, при който да си плащаме, че някой ни профуква парите ( чрез такси ) според мен умишлено и да няма санкции.

Аз затова към БГ финансови структури съм си предубен за съжаление.

Чиърс
            Неможеш да си представиш колко грешиш.Вчера съм се разправял с КФН точно по този въпрос.

Професор Нено Павлов е в 2 дни отпуск (колко удобно) на 8 и 9 октомври, но в понеделник ще го търся пак.

Ще го каня да ми гостува и да си говорим именно по този въпрос.Отделен въпрос е дали на него му се говори и дали ще приеме поканата.

А ако знаеш само колко бавно се случват нещата в администрацията,просто ти е бедна фантазията.И всичко е направено нарочно така за да му писне на човек в даден момент.

Коментар

• Re: Седем години допълнително пенсионно осигуряване-доходнос

Първоначално изпратено от малката сестра
              http://www.dnevnik.bg/pazari/2009/10/08/797181_sedem_godini_dopulnitelno_pensionno_osiguri avane_-/

Седем години след началото на допълнителното пенсионно осигуряване за родените след 1959 г. хората на практика не са получили никаква доходност от вноските си. Това показва статистиката на Комисията за финансов надзор към края на септември, според която за последните две години резултатите от инвестиции на фондовете са най-ниското си ниво откакто започва изчисляването им през 2004 г.

На практика, ако сте имали вноски от самото начало на допълнителното пенсионно осигуряване, днес реалната ви доходност от тях е около нулата, тъй като дори и първите години фондовете да са показали добри резултати, те са изядени от високата инфлация.

"Сегашният резултат е по-скоро корекция, но лошото е, че доходността е под инфлацията и така реалният резултат в момента е около 0%", обясни пред "Дневник" Милен Марков, председател на комитета по инвестициите към Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване и изпълнителен директор на ПОК "Съгласие".

Основната причина за показаната към края септември отрицателна доходност е спадът на борсите, на които бяха инвестирани голяма част от средствата на фондовете. Все пак мениджърите на дружествата успокояват, че загубите са предимно на хартия, а не реални, тъй като идват от преоценка на пазарната цена на активите и при възстановяването на фондовите пазари отрицателната доходност ще бъде компенсирана. Нито един фонд не минава под долната граница на доходността, която се определя на всяко тримесечие от заместник-председателя на надзора. Ако това се случи, той ще трябва да задели средства от собствените си резерви, за да компенсира разликата между своята доходност и минималната граница.

Минималният праг за резултатите на универсалните фондове, които са задължителни за родените след 1959 г., е -11.45%, а за професионалните, в които се осигуряват работещите при тежък труд, тя е -13%. Праговете се определят според средния резултат на всички фондове и няма изискване доходността да е само положителна. Публикуваните от КФН резултати са годишни, но се изчисляват на база на последните 24 месеца. Така доходността към края на септември тази година обхваща периода от най-силните повишения до най-големите загуби на борсите.

Средната доходност на универсалните фондове към септември е -8.4%, докато за професионалните тя е -10% и -11.2% за доброволните. За сравнение – основният индекс на Българската фондова борса SOFIX е паднал близо четири пъти под стойността си от края на септември 2007 г. Допреди спада на борсите повечето задължителни фондове инвестираха в акции до максимално позволения дял от активите си – 25%, а някои от доброволните, които нямат такива ограничения, влагаха до 40-50% от средствата си. Сривът в цените на акциите промени основно стратегиите им и повечето от тях изтеглиха парите от книжата с плаваща цена към държавни ценни книжа и депозити. От няколко месеца насам обаче, когато вече се заговори за начало на възстановяването поне на чуждите пазари, и пенсионните схеми отново започнаха покупки на акции. Борис Бонкин, портфолио мениджър в "Алианц България", обясни за "Дневник", че в последната една година много от пенсионните фондове са се ориентирали основно към инвестиции в чужбина, а не към БФБ, където всички очакват възстановяването да е много по-бавно.

Бонкин посочи, че след преструктурирането на портфейлите и нивото на риск на инвестициите е спаднало. Това се вижда от показателите за стандартно отклонение, които се публикуват заедно с доходността. Като цяло обаче в последните две години промяната не е драстична, а има и периоди, в които рискът се е повишавал, особено при доброволните фондове.
              7 години преливане от пусто в празно, за да може да се пълнят гушите на някой
              Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово ...

Коментар

• Re: Седем години допълнително пенсионно осигуряване-доходнос

http://www.dnevnik.bg/pazari/2009/10/08/797181_sedem_godini_dopulnitelno_pensionno_osiguri avane_-/.
                То не е направено някой да взема пенсия, а някой да взема заплата
                http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Това просто показва колко ни е малоумна журналистиката, за да излезе чак сега в някоя медия това проблемче.

Преди година нейде си бяхме писали с П.Караиванов ли как беше там джурналистя да повдигне въпроса в предаването си и нищо.

Не може да имаме толкова тъп регулатор и надзор, при който да си плащаме, че някой ни профуква парите ( чрез такси ) според мен умишлено и да няма санкции.

Аз затова към БГ финансови структури съм си предубен за съжаление.

Чиърс

Коментар

• Първоначално изпратено от Forex Master
                    Все пак мениджърите на дружествата успокояват, че загубите са предимно на хартия, а не реални, тъй като идват от преоценка на пазарната цена на активите и при възстановяването на фондовите пазари отрицателната доходност ще бъде компенсирана.
                    Муааааааахахахаха... Ега ти и мениджърите?!... Тия "мениджъри" или са абсолютно кухи лейки или вас ви вземат за такива! Не зная кое е за предпочитане! :lol:
                    +1

Между другото МанУн в друга тема беше обяснил за това с баланса и екуйтито. Наистина подобни мениджъри са за трепане само за дето са казали подобна глупост, а по - ужасно ще е ако там има и мениджъри де даже го и вярват.

П.П. Подобна идея е добра ако имаш неуграничен ресурс де да го хакаш и да може да чааааааааакаш възстановяване до безкрайност. То рано или късно може и да се възстанови някъде там в идното бъдеще. Но пък реално те тези фондове са си горе долу така, ние си ги наливаме и могат да си губят "на хартия" нали не са техни парите.
                    Bulls make profits, bears make profits, only the hungry pigs get slaughtered. Don't be a hungry pig!

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът
                      Добре де - аз основните си пакети акции съм ги купувал тоже преди 6-8 години и ДОРИ И ПРИ НАЙ-НИСКИТЕ БОРСОВИ НИВА ПАК БЯХ СТОТИЦИ ПРОЦЕНТИ НА ПЛЮС? Как става това? От друга страна нашите инвестиционни фондове (знаете аз - човекозастраховател) стартираха в началото на Седма година, тоест вече на високите цени и вече компенсирахме сривът - последният път когато гледах как сме спрямо началото - бяхме още назад, но незначително...

Импе, я вземи коригирай годините, откакто си на борсата, защото 2001 година се познавахме всички купувачи на борсата, а теб въобще те нямаше там.
                      При теб трудно може да се говори за някакви пакети /дори и минимални/, а за единични бройки акции. Все пак зависи от гледната точна, но моята е такава.
                      В тази дискусия никой не защитава позициата на пенсионните фондове, още по-малко на застрахователните компании. Недей хвали никого, ще загубиш. Всички се видя, че са еднакви.

Коментар

• Първоначално изпратено от Forex Master
                        май е най-добре осигуровките на всеки субект да отиват в банка по негов избър, където да му влизат по някакъв депозит
                        така поне лихвата ще е сигурна
                        и няма да се плащат такси на никого
                        Хехе... как беше? Да изядеш торба сол, да ти ударят 100 тояги или да платиш 100 жълтици? Знаете го нали?

е как да е
                        виждаме го
                        но пак ни удържат назорлен осигуровките и им ги дават да си ги харчат на фондовете
                        няма как да избягаме

Коментар

май е най-добре осигуровките на всеки субект да отиват в банка по негов избър, където да му влизат по някакъв депозит
                          Хехе... как беше? Да изядеш торба сол, да ти ударят 100 тояги или да платиш 100 жълтици? Знаете го нали?
                          Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!

Коментар

• Все пак мениджърите на дружествата успокояват, че загубите са предимно на хартия, а не реални, тъй като идват от преоценка на пазарната цена на активите и при възстановяването на фондовите пазари отрицателната доходност ще бъде компенсирана.
                            Муааааааахахахаха... Ега ти и мениджърите?!... Тия "мениджъри" или са абсолютно кухи лейки или вас ви вземат за такива! Не зная кое е за предпочитане! :lol:
                            Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!

Коментар

• Добре де - аз основните си пакети акции съм ги купувал тоже преди 6-8 години и ДОРИ И ПРИ НАЙ-НИСКИТЕ БОРСОВИ НИВА ПАК БЯХ СТОТИЦИ ПРОЦЕНТИ НА ПЛЮС? Как става това? От друга страна нашите инвестиционни фондове (знаете аз - човекозастраховател) стартираха в началото на Седма година, тоест вече на високите цени и вече компенсирахме сривът - последният път когато гледах как сме спрямо началото - бяхме още назад, но незначително...

Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• нали затова ни вземат такса за управление
                                като се зададе сериозен срив да вземат марки и да предпазят парите ни
                                а не да продадат на ниските нива и сега вече да са консервативни, когато борсата расте - те нямат акции
                                или да влагат в дружества с много съмнителна репутация
                                или само АДСИЦ

Коментар

Working...
                                X