IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Субсидии за зем. производители

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Субсидии за зем. производители

Vzimash 10 dekara, pochteno gi zasiavash s Mary Jane, delish s Bat Boiko i sled dve godini si milioner. Po chesten pat. ))
    “Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”

Коментар

Доколкото знам пазара на земеделската продукция не е свободен, ами има квоти. Точно определено е до какво количество от дадена продукция може да изнасяме (произвеждаме). Навсякъде е така, и затова селското стопанство се крепи само на субсидии.

Мисля, че след 2007 субсидиите ще са 35лв/дка. като 15 години подред ще се увеличават с 7 лв./година, докато станат 140 лв./дка.(колкото са в момента в ЕС).

Ако искаш да се захванеш с този бизнес, трябва да намериш голямо количество земя за обработка, за да можеш да изплатиш купената техниката (от порядъка на 10 000 дка.). Разбира се има хора, които обработват собствени ниви от по 100-500 дка., като взимат под наем техника или купуват само част от техниката и си я разменят с другите дребни земеделци.
      Трябва да знаеш, че земеделието е доста труден бизнес и изисква да живееш на село, като това означава или да си далече от семейството си или да е много по-трудно децата ти да получат добро образование. Но е почти гарантиран метод за повече от приличен, стабилен доход и то докаран по честен път.

Коментар

аз също купувам земя
        но няма да се занимавам със земеделие,дори и да дават субсидии
        само рента
        ако толкова много се печели,ще има и много желаещи да обработват - както вече ги има
        и рентата расте - както вече и расте
        то тогава за печалбата на арендатора аз трябва да вложа доста пари и да не мога да спя спокойно
        няма смисъл
        парите за техника,база,оборотни ги вложи отново в земя и си стой у вас при бурето с вино
        а за ниската себестойност - така е,много е ниска у нас и това им пречи
        те и затова ни слагат различни ограничения
        но определено има хляб в земеделието
        ща има ръст на цената н земята и тогава ще продадем и започваме в друг бизнес

Коментар

От известно време купувам земеделска земя. Без някога да съм се занимавал със земеделие, сега започнах, като една от целите ми са субсидиите които ще се дават от евросъюза, ако сам си обработваш земята. Прецених, че мога да си позволя да не взема рента от около 20 лева и си струва да рискувам в земеделие.
          Независимо, че много се изписа по вестниците за въпросните субсидии, то имали някой представа за какви суми на декар става дума. Нямам никакъв ориентир.
          Доколкото знам, в Западна Европа, се дават сериозни субсидии в земеделието. И няма как да бъде другояче. Като имате предвид, че земята при тях е поне 1000 евро, че работната заплата е поне 1000 евро, то колкото и механизирани да са им обработките, няма как да слязат на нашата себестойност ( земя- около 150 евро, работна заплата- около 100 евро). А всички продаваме на един и същ пазар.
        Working...
        X