a taka, ta da imat bamkite poveche pari za bulshits
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Намаляването на МЗР, правилно или грешно?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от al64adЗа какво му са на бизнеса кредити като няма реализация на готова продукция ,те даже и на нисък процент няма да се избият да теглят.Говорех за изтичане навън ,не за фалити
Добре, кажи логично ли е целия Свят да сваля лихвите ударно, само тук да ги държим високи?
Скапе ли се бизнеса всичко е в канала и нашата борса даваше ясни индикации затова, че ще се случи, а държавата си правеше пас.
Ади, лека утре пак, че умирам от глад, още съм в офис - хихихи
Коментар
-
Първоначално изпратено от al64adПървоначално изпратено от marandiПървоначално изпратено от ATILAПървоначално изпратено от Valentinski"На практика МЗР са квази данък, който търговските банки внасят, за да отпускат кредити. Чрез намаляването на МЗР Българска народна банка фактически намали данъчната тежест за банковата система, оставяйки й ресурс, който да подкрепи националната икономика. Подобен би трябвало да е и подходът на правителството, т.е. да бъдат намалени данъците и осигуровките, вместо да бъдат увеличавани."
Но в тази международна конюнктура, при положение, че чуждите банки са притиснати до стената и закриват позиции без оглед на цената... това си е буквално изтичане на 1 милард зад граница!
Изцяло в ущърб на банковата система в БГ!
А бизнеса - въобще няма какво да го коментираме!!!!!
Абсолютно неграмотен, некомпетентен, идиотски ход на малоумните ни управници!!!!!!
Ход, с който подлагат на риск, не само банковата система в БГ, а и битието на всички българи!
Нищо чудно, че това съобщение, днес, дойде с изявлението колко непоклатим бил българския борд!
Сори за патоса, но съм ужасно възмутен от тази малоумщина!
Вероятно натиска отвън за освобождаването на част от резервите е бил много сериозен, но този ход е много опасен!!!!!!
Без значение дали има някаква задкулисна договорка!
понеже си те кльопам, драсвам този пост заради теб и изчезвам, че съм и гладно
Регулаторът БНБ е тромава машина определено, т.е. не може да ми правиш корекции на 1-2 години по-веднъж. Вярно е, че в условията на борд лостовите механизми са доста ограничени, но да не ползваш и тия, които имаш си е тъпня. Пример: Китайците 3-4 пъти само от началото на годината си променяха МРЗ и пак икономиката им се сгъбясва като ръст, май от 20 години не са били с толкова нисък, т.е. това, което ще отчетат следващата година.
За нашите не ми се говори какво можеха или не можеха понеже мина и замина вече.
По принцип закъсняха, защото реалния сектор глътна вода вече, скъпо кредитиране, фирмите мятат уволджаци/безработица, оттам пада консумацията на домакинствата и кризата е налице.
Този да го нарека блокиран ресурс, който по критериите трябва да е миниммум 8%, трябваше да го пуснат по-рано, за да помогне на икономиката.
Вече е късно, разпиляха борсата, сега и реалния сектор, а знаеш че има технологично време от поне няколко месеца да се напаснат нещата и колелото да засвири пак.
Затова бях казал преди няколко месеца, че трябваше да ги свалнат на 9%, тогава имаше смисъл, вече .... едва ли или поне ще се усети от средата на догодина, а това значи ... фрийз.
Стига толкова, че само се ядосвам като коментирам как все БГ-то върви наопаки на света.
Поздрави!
Атила за външния натиск- сещам се се за еднодневното работно посещение на един канцлер.
за последно
Експорта кога започна като проблем? Този месец, налЕ? Не влезе оттам проблема, а от свръх-ликвидност на баМките. Никой не ни е карал да държим МРЗ 12% като може да са 8%, налЕ?
Скъп кредитен ресурс равно на спирачка за икономиката, затова свалят като диви сега по целия свят лихвите, само ние наопаки .... а и руснаците, тяхната ЦБ от ОЛП 11% го направи 12%.
Гледай кой ни управлява и се сещай
П.П. Още ще падат лихвите, повярвай ми, но ние закъсняхме и затова се ядосвам, понеже имам чувството, че горе са сложени тъпанари, които правят напук на всякаква логика
Коментар
-
Първоначално изпратено от marandiПървоначално изпратено от al64adПървоначално изпратено от marandiПроблемът досега наистина беше, че баМковата ни система е свръх-ликвидна и това вече започна да пречи, точно заради презапасяването на критериите от Базел.
Затова г-н Премиера се праска наляво и надясно, че баМките ни нямат проблеми, това е така, но заради презапасяването ни, кредитния ресурс започна да поскъпва ... точно наопаки на политиките водени от ФЕД, ЕЦБ, АЦБ, швейцарци, китайци, японци и т.н.
Това беше тъпото досега, а с мастър Джулиъс още преди 2-3 месеца като си говорехме, аз му бях казал да ги свалнат МРЗ на 9% и готово. Щяхме да си спестим и времето и тия междинни врътки с касови наличности още тогава, защото сега реалния сектор видно взе да я окъсва.
Просто всичко можеше да се спести още тогава. Понеже не вярвам да са тъпанари в БНБ-то и експертите, по-скоро си мисля, че е имало политическа намеса, понеже варианта да са некомпетентни там е притеснителен.
Бягааааааааааааааааааам - хихиии
А и банките едва ли ще ги налеят там в такава ситуация.
По-скоро решава? проблемите на банките.Май отговора къде ще отидат освободените парички се изяснява.
Свиеш ли кредитите, а това е равно на скъп ресурс, който никой не го иска се започва с рестрикции в бизнеса.
Никой не е луд да прави бизнес като само за 2 месеца баМката му вдига кредитния ресурс с 2% и нагоре.
Ади, помисли пак, дали износа скапа нещата? При прилично финансиране бизнеса ще се напасне, ограничени поръчки, ала-бала ... ще измисли нещо друго, а като му переш с 20-30% оскъпяване по вноските казва ... "Я, си таковайте ..... завършва на ...йката
П.П. По кредитите има буфер - застрахователи, така че не ги мисли баМките, най-много да разтикат някой актив, демек имот и да го преместят от единия крачол в другия.
БаМка се скапва при паника и ударно теглене от депозитарите, няма все още такава в света, която да остиска на това за кратък период / примерно 1 седмица /, гледай щатите кои баМки се скапват и ще се ориентираш
Коментар
-
Първоначално изпратено от marandiПървоначално изпратено от ATILAПървоначално изпратено от Valentinski"На практика МЗР са квази данък, който търговските банки внасят, за да отпускат кредити. Чрез намаляването на МЗР Българска народна банка фактически намали данъчната тежест за банковата система, оставяйки й ресурс, който да подкрепи националната икономика. Подобен би трябвало да е и подходът на правителството, т.е. да бъдат намалени данъците и осигуровките, вместо да бъдат увеличавани."
Но в тази международна конюнктура, при положение, че чуждите банки са притиснати до стената и закриват позиции без оглед на цената... това си е буквално изтичане на 1 милард зад граница!
Абсолютно неграмотен, некомпетентен, идиотски ход на малоумните ни управници!!!!!!
Ход, с който подлагат на риск, не само банковата система в БГ, а и битието на всички българи!
Нищо чудно, че това съобщение, днес, дойде с изявлението колко непоклатим бил българския борд!
Вероятно натиска отвън за освобождаването на част от резервите е бил много сериозен, но този ход е много опасен!!!!!!
Регулаторът БНБ е тромава машина определено, т.е. не може да ми правиш корекции на 1-2 години по-веднъж. Вярно е, че в условията на борд лостовите механизми са доста ограничени, но да не ползваш и тия, които имаш си е тъпня. Пример: Китайците 3-4 пъти само от началото на годината си променяха МРЗ и пак икономиката им се сгъбясва като ръст, май от 20 години не са били с толкова нисък, т.е. това, което ще отчетат следващата година.
По принцип закъсняха, защото реалния сектор глътна вода вече, скъпо кредитиране, фирмите мятат уволджаци/безработица, оттам пада консумацията на домакинствата и кризата е налице.
Този да го нарека блокиран ресурс, който по критериите трябва да е миниммум 8%, трябваше да го пуснат по-рано, за да помогне на икономиката.
Вече е късно, разпиляха борсата, сега и реалния сектор, а знаеш че има технологично време от поне няколко месеца да се напаснат нещата и колелото да засвири пак.
Затова бях казал преди няколко месеца, че трябваше да ги свалнат на 9%, тогава имаше смисъл, вече .... едва ли или поне ще се усети от средата на догодина, а това значи ... фрийз.
Стига толкова, че само се ядосвам като коментирам как все БГ-то върви наопаки на света.
Поздрави!
Атила за външния натиск- сещам се се за еднодневното работно посещение на един канцлер.
Коментар
-
Първоначално изпратено от al64adПървоначално изпратено от marandiПроблемът досега наистина беше, че баМковата ни система е свръх-ликвидна и това вече започна да пречи, точно заради презапасяването на критериите от Базел.
Затова г-н Премиера се праска наляво и надясно, че баМките ни нямат проблеми, това е така, но заради презапасяването ни, кредитния ресурс започна да поскъпва ... точно наопаки на политиките водени от ФЕД, ЕЦБ, АЦБ, швейцарци, китайци, японци и т.н.
Това беше тъпото досега, а с мастър Джулиъс още преди 2-3 месеца като си говорехме, аз му бях казал да ги свалнат МРЗ на 9% и готово. Щяхме да си спестим и времето и тия междинни врътки с касови наличности още тогава, защото сега реалния сектор видно взе да я окъсва.
Просто всичко можеше да се спести още тогава. Понеже не вярвам да са тъпанари в БНБ-то и експертите, по-скоро си мисля, че е имало политическа намеса, понеже варианта да са некомпетентни там е притеснителен.
По-скоро решава? проблемите на банките.Май отговора къде ще отидат освободените парички се изяснява.
Свиеш ли кредитите, а това е равно на скъп ресурс, който никой не го иска се започва с рестрикции в бизнеса.
Никой не е луд да прави бизнес като само за 2 месеца баМката му вдига кредитния ресурс с 2% и нагоре.
Ади, помисли пак, дали износа скапа нещата? При прилично финансиране бизнеса ще се напасне, ограничени поръчки, ала-бала ... ще измисли нещо друго, а като му переш с 20-30% оскъпяване по вноските казва ... "Я, си таковайте ..... завършва на ...йката
П.П. По кредитите има буфер - застрахователи, така че не ги мисли баМките, най-много да разтикат някой актив, демек имот и да го преместят от единия крачол в другия.
БаМка се скапва при паника и ударно теглене от депозитарите, няма все още такава в света, която да остиска на това за кратък период / примерно 1 седмица /, гледай щатите кои баМки се скапват и ще се ориентираш
Коментар
-
Първоначално изпратено от ATILAПървоначално изпратено от Valentinski"На практика МЗР са квази данък, който търговските банки внасят, за да отпускат кредити. Чрез намаляването на МЗР Българска народна банка фактически намали данъчната тежест за банковата система, оставяйки й ресурс, който да подкрепи националната икономика. Подобен би трябвало да е и подходът на правителството, т.е. да бъдат намалени данъците и осигуровките, вместо да бъдат увеличавани."
Поздрави!
Коментар
-
Първоначално изпратено от marandiПроблемът досега наистина беше, че баМковата ни система е свръх-ликвидна и това вече започна да пречи, точно заради презапасяването на критериите от Базел.
Коментар
-
ОК
За мен е правилно. Както беше правилно във време на неразумно свръхкредитиране да се увеличават МЗР, така е правилно и обратното. Нямаме нужда от допълнително ограничаване на ликвидността, но БНБ трябва да контролира банките да не прахосат парите за глупости. По принцип обаче не вярвам ЦКБ и ПИБ да са основните печеливши от тази работа, особено акциите им. Причина - по-малки МЗР означава и по-малка сигурност за акционерите.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Valentinski"На практика МЗР са квази данък, който търговските банки внасят, за да отпускат кредити. Чрез намаляването на МЗР Българска народна банка фактически намали данъчната тежест за банковата система, оставяйки й ресурс, който да подкрепи националната икономика. Подобен би трябвало да е и подходът на правителството, т.е. да бъдат намалени данъците и осигуровките, вместо да бъдат увеличавани."
Коментар
-
Проблемът досега наистина беше, че баМковата ни система е свръх-ликвидна и това вече започна да пречи, точно заради презапасяването на критериите от Базел.
Коментар
-
Маранди, да видим какъв беше ефекта по целия свят от ПРЯКОТО наливане на милиарди за кредитирането там.Наложи се буквално да бъдат заплашени фин институции в Албиона за да развържат лееко кесията.Та не знам дали търсеният ефект няма да е "вместо да изпишем вежди да избодем очите" с индиректните мерки,ама реално само това може да се направи.
Коментар
Коментар