IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Към банките в България - свалете лихвите!

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от badboy333
    http://paper.standartnews.com/bg/art...article=312001

Банките ни скубят с 820 млн. от такси
    Събрали над 5 млрд. лева от лихви

С 820 млн. лева от такси и комисиони са ни оскубали банките през миналата година. Това сочи статистиката на БНБ. Изчисленията показват, че в някои случаи приходите от такси и комисиони са дори 20 пъти по-високи от разходите, които финансовите институции правят, посочва "Новините днес".
    Над 5 милиарда лева са прибрали банките от лихви. Като се извадят разходите, става ясно, че печалбата на 26-те трезора само от лихви е 2,7 млрд. лв. От такси и комисиони банките са спечелили общо 569 млн. лв. за година. Събраните лихви и такси не са само за нови кредити, а и за заеми, които са раздавани преди години, но все още се изплащат. Освен това в тези пера влизат и заеми на фирми, междубанкови операции и т. н. Отчетите показват, че въпреки кризата само три банки са излезли на загуба през миналата година. Това са гръцката Алфабанк, Емпорики и НЛБ Банка - София. В Топ 3 по печалба са Уникредит Булбанк (193 млн. лв.), Банка ДСК (172 млн. лв.) и Обединена българска банка (100,1 млн. лв.).
    След като са приспаднати всички разходи, общата печалба на банковата система за 2009 г. е 780 млн. лв. Това е с 44% по-малко от 2008 г., преди да удари кризата. Понижението се обяснява освен със свитото кредитиране също и с увеличението на необслужваните заеми, които в края на миналата година минаха 10 на сто. Финансистите прогнозират, че пикът на лошите заеми ще бъде през второто тримесечие на тази година. Причината е увеличаващата се безработица, която принуждава хората да бавят с месеци вноските по заемите.
    Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово ...

Коментар

• Първоначално изпратено от Бонвиван
      Първоначално изпратено от prodigal
      +1 и аз така мисля. Пари има, просто не са равномерно разпределени.Това ако банките са зле си е техен проблем.
      Друго е лошо колега, българина като не харчи а пести е още по-лошо.
      +1 и аз мисля , че банките с високите лихви по депозитите от една страна спират предприемачеството и свиват потреблението, а от друга страна са високите лихви по кредите, което неминуемо ще доведе до масови фалити на малките фирми.

Коментар

• Първоначално изпратено от Бонвиван
        Еее, много песимистично го написа. Чак ми се спихна настроението заради такива неудачи:-(
        Но според мен не си прав, пари има, кеш и то много. Има доста акули които само чакат както казваш ти НИ да станат в Сф по 200-300 евра/ според мен няма да стане никога/ и да излезат на пазара. И не се притеснявай, че ще си дръпнат депозитите:-)) Те просто не се занимават с глупости и банки.
        а и те ако си дръпнат депозитите при липса на свеж кеш в системата отвън ще съсдаде по голям дизбаланс между депозити кредити и лихвите ще идат още нагоре
        mWPCloud.com

Коментар

• prodigal,
          Статията не е за това дали са сигурни, че ще си платят, а дали са сигурни, че ще могат да плащат в бъдеще вноските. Това е съвсем различно и е до очаквания дали доходите ще са стабилни. Иначе статията визира първо тримесечие на 2009- далеч преди днешната криза. А реално сега вече влизаме в нещо различно от лек ефект на европейската криза примесен със спукване на имотния балон. Икономиката ни сега зацикли, за което голям принос има правителството, което бави държавните плащания и вдига междуфирмената задлъжнялост до небесата, което води до повече съкращения, още по-голямо свиване на потреблението, вече масово хора се предават и мислят за обявяване на фалит, но да не затъват повече, щото явно надеждите за промяна след декември-януари са били напразни.
          Днес адвокатът ми ми говори, че в момента се е специализирал основно в ликвидации на фирми. За друго пазар просто нямало. Направо си звучеше отчаян. Счетоводните кантори и те са луднали- клиентите им не плащат вече с месеци, масово се подават празни декларации по ДДС и си намирисва на фалити... Огледай се, поговори с познати с бизнес, обслужващи ги и ще видиш, че хич не е розова картинката. Нормално и хора неусетили проблемите на собствен гръб да се боят за доходите си в бъдеще. Ако очакваш 20-30% спад на прихода си, дали ще кажеш, че спокойно ще си внасяш вноската при растящи лихви по кредитите? А наемниците съвсем са ошашавени, защото виждат съкращенията, заплатите падат и т.н., а заемите им не са като собственик да има приход 10000 и лизинг на кола 1000(Не че познати такива масово не си върнаха колите на жените поне последните месеци...), а при заплата 1000 често дължат 500-600 за кредити и лизинги. 20% падане на заплатата, забавяне на получаването й, съкращение дали не плашат вече и 70-80% от длъжниците? Тия хора в масата си ще се борят до последно да плащат вноските и да не изгърмят. Настроението им няма да е изпълнено със светлата вяра, че ще могат утре да удържат фронта. Статията е за очакванията, а не дали искат да си плащат или чакат да им се размине.

Коментар

• Първоначално изпратено от Mr_crash
            Първоначално изпратено от prodigal
            Първоначално изпратено от Mr_crash
            .., или им паднат лихвите с още 1-2%
            ще настане ад.
            За кой, за Мастера ли ?
            За тебе глупчо!

Аз съм от готините, а и съм на едва 3% лихва по свободните средства.

Иначе, стига са плашили хората, днес претопиха някакво проучване от преди година, че 1/3 не били сигурни че ще платят и по-интересно доста медии го преписаха. Чест прави на инвестора че не се включи.

Не повече от 5% от домакинствата няма да платят накрая, независимо какво се провизира. При това частично и за не големи суми с които на банките или фирмите за дългове не им се занимава. Случаите за заем на частно лице което не може да изкара никога подобни пари сигурно са под 0,5%.

Какво се обяснявам, просто вижте статистиката за дълговете и депозитите на населението през кризисната 2009 г. !

Коментар

• Първоначално изпратено от dreamer79
              prodigal,
              Историите не са толкова частен случай. Говори се за хиляди чакащи за изпълнение ипотеки. Това е друг въпрос.
              Историята е с друга цел- да се даде възможно обяснение защо лихвите са огромни по кредитите, а всъщност банките не са толкова лоши- просто нямат изход друг, защото се пазят чрез буфери от адски скъпи депозити. Виж, ако депозитите бяха адски много и имаше свободни пари реално, нямаше да има промоции и лихвите по депозити щяха да са бая по-ниски. Никой не прави промоция на стока, която е купувана пиково. Все едно Метро да продават по Коледа украсата с намаление 20%. Тая година имаше огромни коледни промоции, но търговците отчетоха спад 40-50% на оборотите си спрямо миналата година, като за първи път декември беше по-слаб от ноември въпреки промоциите, празничната трапеза, традицията да има подаръци.
              може би вече сме въвлечени или по-точно сами влезнахме в дефлационната спирала:-(
              Ако една книга не си заслужава да я прочетеш втори път, не си е заслувавало и първия прочит.

Коментар

• Първоначално изпратено от prodigal
                Първоначално изпратено от Mr_crash
                ще настане ад.
                За кой, за Мастера ли ?
                За тебе глупчо!

Коментар

• prodigal,
                  Историите не са толкова частен случай. Говори се за хиляди чакащи за изпълнение ипотеки. Това е друг въпрос.
                  Историята е с друга цел- да се даде възможно обяснение защо лихвите са огромни по кредитите, а всъщност банките не са толкова лоши- просто нямат изход друг, защото се пазят чрез буфери от адски скъпи депозити. Виж, ако депозитите бяха адски много и имаше свободни пари реално, нямаше да има промоции и лихвите по депозити щяха да са бая по-ниски. Никой не прави промоция на стока, която е купувана пиково. Все едно Метро да продават по Коледа украсата с намаление 20%. Тая година имаше огромни коледни промоции, но търговците отчетоха спад 40-50% на оборотите си спрямо миналата година, като за първи път декември беше по-слаб от ноември въпреки промоциите, празничната трапеза, традицията да има подаръци.

Коментар

• до кога?

Абсолютно съм съгласен с dreamer79!
                    Въпросът е до кога може да се отлага агонията?
                    Кой им позволява на банките да осчетоводяват панелка за 100 000, като сега не струва и 50 000.
                    До кога ще им стигнат силите и депозитите , да посрещат задълженията си?

Коментар

• Първоначално изпратено от Mr_crash
                      ще настане ад.
                      За кой, за Мастера ли ?

Коментар

• Първоначално изпратено от prodigal
                        Не мисля че е коректно, един възможен частен случай, напълно реален и в не толкова изнервени времена да се представя за масова реалност.

Първо, малка част от българите имат ипотека;
                        Второ, спестяванията на населението са повече от дълговете му;
                        Трето, само за декември депозитите на гражданите нараснаха с над 700 мил. лева за седми пореден месец и до +2,7 милиарда за годината;
                        Четвърто, нетните задължения през цялата година намаляват значително заради свитото кредитиране и горните 3;
                        Пето, ще изплашите гаргите с подобни, но не и народа, предвид горните 4. Може да предизвикате задоволство в 80% от населението, че по-умно от „масовия” човечец с ипотеката .
                        Шесто, мястото на подобна хипотетична история не е в темата за банките, а в тема как да изплашим народа, че да не харчи. Лошо няма, като си увеличава спестяванията сега, в момента когато се почувства по-спокоен ще харчи повече и по-здравословно за икономиката. От една страна шило в торба не стои, от друга на заем всеки може да харчи
                        +1 и аз така мисля. Пари има, просто не са равномерно разпределени.Това ако банките са зле си е техен проблем.
                        Друго е лошо колега, българина като не харчи а пести е още по-лошо.
                        Ако една книга не си заслужава да я прочетеш втори път, не си е заслувавало и първия прочит.

Коментар

• Първоначално изпратено от dreamer79
                          Бонвиван, песимистично е, но е около истината. Предоговарянето съм го видял с очите си как драпат за него. Позната счетоводителка ми говореше за тегобите си как трябва да се бори, че фирмата излиза на загуба и не може да си предоговори овърдрафта, а е усвоен на близо милион евро, че и фирмата иска още да дърпа, а няма с какво да се внесе и стотинка. Освен това имат и кредити за инвестиция в строежи, за завод... Пред мен инспекторка се чудеше как да навие човек с изгърмяла кредитна карта с усвоени 15000 да не го пишат лош кредит, а да мине на потребителски за 10 години с "един поръчител с осигуровки и даже и с кредити, ама да е с чисто кредитно досие". Да си чувал такива условия за такъв голям кредит? Ама борбата е да се плаща нещо и да не се провизира.
                          Акули сигурно има. Няма толкова, че в София да изкупят с кеш 10000 апартамента или повече. А в цялата страна колко са? Знаеш и как става при търг- начална цена 70% от задължението, после се пада с %, нов търг и т.н. В момента ЧСИ по колко влачат имоти? Ако не са 1000 извадени, а са 50000? Имаме силно дърпане на целия пазар надолу. А така официално гърмят и инвестиционни кредити в строителството с обезпечение обезценени до неузнаваемост терени, нетърсена от никой техника, непостроени сгради, дето е по-голяма загуба да се довършват. Представи си и инвеститор строител на кооперация да е с кредит милион и да е ООД с тая сграда, техника на лизинг, която не е обезпечение... Така че банките не искат да бутат НИ пазара и не пускат изпълненията. Няма да издържат дълго, обаче. Казаха ми случай, в който ипотека вече 6 месеца се рефинансира постоянно, не се плаща и стотинка по нея, но банката просто прави магии да не се пише лоша. Ще имаме пак отчетен ръст на кредитите. Реално ще са еквилибристики с лошите и адски малко нови.
                          Но... В цялата схема просто си цъфва ясно защо лихвите и таксите са огромни- няма пари, дето да не са раздадени или върнати на майките. В тоя хаос се заравят в БНБ за провизии новите депозити, но тяхната цена е 7-8%, при вече клонящи към 15% лоши кредити нормално се изтисква всичко и се трупа малко резерв за бъдещи провизии. Ако нямаше проблеми, нямаше да има закрити банкови офиси куп, да остават във вътрешните отдели в пъти по-малко хора от преди. Това го има, обаче. Значи банките не печелят на наш гръб. Е, официално няма кой да каже, че е огромна каша и едва се покриват дупките.
                          +1

Банките се държат заради лихвите по депозитите, ако обаче не дай Боже
                          се изтеглят 20% от депозитите, или им паднат лихвите с още 1-2%
                          ще настане ад.

Коментар

• Не мисля че е коректно, един възможен частен случай, напълно реален и в не толкова изнервени времена да се представя за масова реалност.

Първо, малка част от българите имат ипотека;
                            Второ, спестяванията на населението са повече от дълговете му;
                            Трето, само за декември депозитите на гражданите нараснаха с над 700 мил. лева за седми пореден месец и до +2,7 милиарда за годината;
                            Четвърто, нетните задължения през цялата година намаляват значително заради свитото кредитиране и горните 3;
                            Пето, ще изплашите гаргите с подобни, но не и народа, предвид горните 4. Може да предизвикате задоволство в 80% от населението, че по-умно от „масовия” човечец с ипотеката .
                            Шесто, мястото на подобна хипотетична история не е в темата за банките, а в тема как да изплашим народа, че да не харчи. Лошо няма, като си увеличава спестяванията сега, в момента когато се почувства по-спокоен ще харчи повече и по-здравословно за икономиката. От една страна шило в торба не стои, от друга на заем всеки може да харчи

Коментар

• Бонвиван, песимистично е, но е около истината. Предоговарянето съм го видял с очите си как драпат за него. Позната счетоводителка ми говореше за тегобите си как трябва да се бори, че фирмата излиза на загуба и не може да си предоговори овърдрафта, а е усвоен на близо милион евро, че и фирмата иска още да дърпа, а няма с какво да се внесе и стотинка. Освен това имат и кредити за инвестиция в строежи, за завод... Пред мен инспекторка се чудеше как да навие човек с изгърмяла кредитна карта с усвоени 15000 да не го пишат лош кредит, а да мине на потребителски за 10 години с "един поръчител с осигуровки и даже и с кредити, ама да е с чисто кредитно досие". Да си чувал такива условия за такъв голям кредит? Ама борбата е да се плаща нещо и да не се провизира.
                              Акули сигурно има. Няма толкова, че в София да изкупят с кеш 10000 апартамента или повече. А в цялата страна колко са? Знаеш и как става при търг- начална цена 70% от задължението, после се пада с %, нов търг и т.н. В момента ЧСИ по колко влачат имоти? Ако не са 1000 извадени, а са 50000? Имаме силно дърпане на целия пазар надолу. А така официално гърмят и инвестиционни кредити в строителството с обезпечение обезценени до неузнаваемост терени, нетърсена от никой техника, непостроени сгради, дето е по-голяма загуба да се довършват. Представи си и инвеститор строител на кооперация да е с кредит милион и да е ООД с тая сграда, техника на лизинг, която не е обезпечение... Така че банките не искат да бутат НИ пазара и не пускат изпълненията. Няма да издържат дълго, обаче. Казаха ми случай, в който ипотека вече 6 месеца се рефинансира постоянно, не се плаща и стотинка по нея, но банката просто прави магии да не се пише лоша. Ще имаме пак отчетен ръст на кредитите. Реално ще са еквилибристики с лошите и адски малко нови.
                              Но... В цялата схема просто си цъфва ясно защо лихвите и таксите са огромни- няма пари, дето да не са раздадени или върнати на майките. В тоя хаос се заравят в БНБ за провизии новите депозити, но тяхната цена е 7-8%, при вече клонящи към 15% лоши кредити нормално се изтисква всичко и се трупа малко резерв за бъдещи провизии. Ако нямаше проблеми, нямаше да има закрити банкови офиси куп, да остават във вътрешните отдели в пъти по-малко хора от преди. Това го има, обаче. Значи банките не печелят на наш гръб. Е, официално няма кой да каже, че е огромна каша и едва се покриват дупките.
                              Твоите реститути не са точно акули с кеш. Ще ти дам за пример бивше гадже- държат с баща й адски много земи по околовръстното. Проблем им е, че са куп наследници и трудно продават големи парцели, щото все някой иска повече. Сега не могат да продадат нищо, а преди 2008 са имали нещо оценено за десетки милиони. Нека имаме продадени земи някога за милиард. Спестени са някъде 500 милиона. Колко жилища са това и защо да се купят, ако София се обезлюдява? При това акулата знае, че днес няма да наддава за 500 евро, утре излиза нов търг на 300 и БАНКАТА ДО 2 ГОДИНИ ТРЯБВА ДА Е ПРОДАЛА ИМОТА. Брой и Кайени, мерцедеси, аудита... Те са купувани и с пари от тоя милиард, а Кайен с всички екстри е близо милион евро. Виждал съм и такива(Личи си по джантите, надписа и т.н.). Това е масова кола в София, тъй като на ден виждаш повече от Октавиите примерно. Не са ни толкова умни реститутите. За много продажбата на наследството значеше да се купи кола, мезонет, че е лукс, да се живее без никакво инвестиране.

Коментар

• Първоначално изпратено от Negramoten
                                Първоначално изпратено от Бонвиван
                                ... Има доста акули които само чакат ...
                                Акулите са смешно малко. И с още по-смешно малко пари. Иначе мислиш ли че Софикс щеше да отиде на 200? А специално за недвижимите имоти толкова много се построиха последните 5 години, че пари за тях няма от къде да се вземат, дори ималко да живне кредитиеането, а голяма част от тях са построени именно със заемни средства за вносни строителни материали, вносни джипове, екскурзии в чужбина и т.н. Така че повечето от тези заети пари отдавна не са в БГ А финансирането от банките майки нещо липсва...
                                Кой ти говори за софикс и фондови борси. Ще разберете ли, че много хора не вярват на виртуални пари. Ей така с прости думи да ти го кажа, как виждаш един прост шоп, имащ 10-20 милиона от продажба на бащините си ниви да ти инвестира на борсата?!?! Това е много далечно от него и никой няма да може да го излъже. Той действа на принципа око да види-ръка да пипне. И тук като в икономиката важи принципа, че 5% от постоянните клиенти ти носят 90% от печалбата. Ти си направи сметка кой ще диктува пазара, мизерника с ипотеката или кеша?

Коментар

Working...
                                X