If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Би ми се искало да питам Асен, кои щати и градове в САЩ смята добри за живеене, за един примерно бивш българин, любител на спокойния живот, кафенетата на открито и нощните клубове?
Веднага ти отговарям вместо него - Аляска!!!!
Днес говорят по новините, че Аляска била една от основните дестинации за българските студенти. Ама тези телевизии се забравиха, наистина - няма как след глупостите за задръстванията от снега да не включат Аляска....
Би ми се искало да питам Асен, кои щати и градове в САЩ смята добри за живеене, за един примерно бивш българин, любител на спокойния живот, кафенетата на открито и нощните клубове?
Асене, мерси за отговора, но може ли да ми дадеш конкретен пример (както си сметнал доходността, ако сега купиш НИ в САЩ) с тези "points"? Как се изчисляват и колко оскъпяват. Ако не те затруднява, разбира се.....
Аз не съм вложил ирония във въпроса си към Асен.
Интересно ми е от професионална точка за валутите. Аз също се чудя защо все още няма раздвижване в НИ на САЩ и търся причините за това, освен психологията на стадото.... и драстично затегнатите изисквания за кредитиране, спрямо историческите стандарти на САЩ.
чиста доходност е относително понятие,защото в случая тя е зависима от времето и смяната на параметрите в домейна(системата) .
ще ти изчисля линейната моментна печалба,щото нея я знаете как да я изчислявате:
апартамент 70 кв (чиста площ ,без да се броят тераси стълбища и паркомясто,които ги имаш навсякъде) :
цена към 45 000 $ -20% самоучастие= 36 000 $ ипотека+ 9 000 инвестиция( пари,които ти затваряш) :
30 години на 4% (в сащ няма отделни завъртулки и разходи,както в бг се гаврят с вас) ,месечна вноска= 340 $ . данък на месечна база= 45 000 * 1,5% : 12 = приблизително 60 $ ,асесмънт(вкл топла и студена вода,боклук, поддръжка на басейн и тревни площи,чистене на сняг в къмюнитито+ застраховка на апт. ) = 150$ на месец.
или грос разходи са 340+60+150= 550 $ ,наема е към 800-850 $ ..... или гробото бруто е доходност към 300 $ на месец.... само че ,към 100 $ от заема ти отиват за изплащане на главницата,която акселарира във времето (виж амортизационна скала на капитализирана вноска) ,та нетно печалбата ти е към 400 $ ,от които 100 $ са неликвиден капитал (изплащане на главница) ....
или годишно правиш към 5000 $ чиста печалба ,от инвестиция от 9000 $ ,което е над 50% ...... от нищото!
имаш клоузинг костс,които в момента в повечето случаи се покриват от продавача,защото е маркет на купувачи.
тва ти е линейното моментно изчисление,започваш с 5000$ на година,като всяка година,ако не се променят параметрите,имаш нарастване в следствие на амортизацията на заема ти.
само че да видим пробабилистичното,при смяна на параметрите на системата:
да речем,че след първата година се появи инфлация в имотите,която да приемем е 10% средно на година (отпърво ще е много повече,че да догони цената на производство,но след това пък ще е по нормално и ще движи с моментната инфлация на икономиката като цяло) ,или ще имаш нарастване от 200 % за десет години ,демек този имот ще стане 135 000 долара 2022 година.
от инвестицията от 9 000 $ ще си направил 1500% печалба само от поскъпването,но ТВА НЕ Е ВСИЧКО:
допълнително през това време имаш по 400$ печалба на месечна база,разходите са ти заключени -лихвата е локвана на 4 % ,но доходността ти НЕ Е-първо наемите може да почнат да се качват,второ,при инфлация трежърис ще почнат да скачат-и спокойно може да си вадиш доходност от 5-6 % от трежърис.....
или от там за десет години ще имаш още към 100 000 натрупана капитализирана доходност (ако инвестираш парите от прихода си) .
или накрая може да си докараш към 235 000,дори и повече от една инвестиция от 9000 $ ,което е близо 4000 % доходност ,които са в следствие от рекордно ниските лихви,които ти се дават за да направиш левъридж от 1:5 ,фиксираната цена на кредита ,което само по себе си е подарък и не на крайно място- не само си застрахован от инфлация,ами дори си на печалба ,ако се появи имаш левъридж от 1:5 ,както и абсурдното имотно състояние в момента,че да купиш директно почваш да правиш пари от НИЩОТО .....
дългосрочно можеш да станеш милионер и хора са ставали,като кушпуват в маркет,където наема е равен на разходите,ако реивестират печалбата от появилата се инфлация в нови имоти,а тук имаш уникалната възможност да купуваш и ДИРЕКТНО да почнеш да градиш печалба!
разбира се имаш и скрити разходи- да смениш някоя крушка,да пребоядисаш апартамента,ако трябва,да смениш мокета,да останеш без рентиери за известно време и т.н. ,но колкото и да си НЕкъсметлия,в крайност според мен пак ще надхвърлиш 1000% доходност за 10 години.
едно време на мои познати им казвах да не купуват имоти в сащ,защото е балони и рано или късно ще думне- те не ми верваха и казваха,че са се забавили и по добре късно,отколкото никога.....
парадоксалното е в това,че в момента на тия СЪЩИТЕ им казам,че е време да купуват,а те дори не искат да чуят за инвестиция в имот.....
дори и само този факт за мен е достатъчен,че да си купя имот!
п'п'
тва е обаче,ако живееш в сащ! ако си някъде другаде,забрави да си купваш имот.само в сащ фалираха банки и дилевъриджа се дилевъриджна
само сащ правилно си изигра картите.... другите тепърва ще плачат,както имотите,така и икономиките им,така и банковите им системи!
ако не си в сащ и смяташ да инвестираш в сащ,също забрави!нито ще имаш шанс да се докопаш да подаръка от евтино фиксирано инвестиране,нито ще моа да се разправяш с имота си.
Toва дзвидзтити ли ти го нашепнаха?Нали точно ей такива пичалбари заедно с едни други такива пичалбари докараха кризата.Маранди ти каза да вземе да се запреш да лъжеш орицата.От цървул милионер не се става.Да го запомниш от мен и иди на лекар.Съвсем сериозно ти го казвам не се бъзикам.
Асене тази година се ресетват около 500млрд опшън армс и още около 100млрд алт-а ипотеки ( по памет ) . Според мен най-добре ще е ако ще се инвестира в НИ да е 2013 и по още 2-3 причини
е,и? в момента лихвите са по ниски от всякога.... колкото и странно да и звучи,падането на армс ще доведе до намаляне на вноските им
имаш 3% прайм рейт,а те след заключения период ,попадат в този рейт .......
та ако чуеш,че някой пруфесур те плаши с такива неща,повече НЕ го чети..... тва бе проблем кога лихвите скачаха,сега е обратното.. а тва ,че някой още живеят в 2007 година ...... техен проблем
...to calculate the average rates, Freddie Mac surveys lenders across the country Monday through Wednesday of each week. The average rates don't include extra fees, known as points, which most borrowers must pay to get the lowest rates. One point equals 1 percent of the loan amount.....
в сащ имаш защита на потребителя,квато няма никъде другаде.... той маранди за пореден път се ежи,без въобще да знае за кво иде реч (както в повечето пъти) и вместо да обясни, го извърта на "зная,ама нема да ви кажа" ...
в сащ банките им е забранено да се правяят на хитри и да ти слагат вскакви таксички,управления на заема и т.н. ,а са задължени всичките тях да ти ги представят ако ефективен APR- реална годишна лихва.... или ако имат някаква такса,са задължени да го превърнат в лихво точки и да ти го представят като лихва...
единствено от първо при подписване имат правото да искат лихви точки,както и ти дава правото да си купиш лихво точки,ако искаш да си намалиш лихвата......
няма такива завъртулки,като в гениялната държава на маранди,дето всяка банка моа да си те джаска с всякакви "управления" .....
пример- ако ти сложа да речем годишна такса управление ,която да речем се равнява на 1% от заема ти,то тя наистина е повече,защото заема ти е амортизиран-макар,че вноските са ти еднакви,те пропорционално постепенно отиват в увеличаване на главницата ти,като в следствие на това ти пада лихвената основа във вноската.... или отпърво ако вноската ти е да речем 1000 лева и от нея 150 лева отиват за главница и 850 за лихва,то последните години вече от вноската ти към 900 лева отиват за главница и едва да речем 100 отиват за лихва......
ако ти бодна 1% управление,той е в номинала на заема,а не амортизиран и съответно превърнат в лихвена база е доста НАД 2% ..... хитрината зависи от броя години-колкото повече,толкова по те делкам.... ама ти не знаеш това,както и маранди НЕ зане това.....
та в сащ всички подобни такси и лунни завъртулки са ЗАБРАНЕНИ,а банката е задължена да ги превърне в реална ефективна лихва . също и е забранено да променя условията на заема,както и е задължена да и аморитизира заема в случай,че решиш да предплащаш.например много хора взимат чекове седмично и изплащат заемите си на две седмици,вместо на месец.... банката е задължена да им прави амортизацията на бивиуйкли скеджуъл- понеже лихвата е годишна,но е на месечна база,така ти се намаля лихвата,отделно понеже месеца има повече от 4 седмици,вкарваш допълнителна главница .
в сащ са забранени и годишни лихви на седмична база или дневна база,както мого евро банки хитруват.... моа да ти заплякам една нежна лихва от 5% ,ама да ти олихвявам заема на дневна база,да ти поискам едно месечно управление от 0.25 % + едно годишно управление от 1% и както си мислиш,че плащаш 5 % ,така в сащ банката трябва да ти го представи като АПР,което може да е дори над 20% -в зависимост от продължиелността на заема,съответно и хитреенето в него....
единственото ,което е позволено на банка в сащ е в началото да ти иска лихво точки-да речем 3.5% лихва + 1500$ ундъррайтър фии -разходи по отпускането на заема,а ти ако искаш може да ги платиш,а ако не искаш могат да ти ги включат в заема,което ти определя ефектив АПР -или номинал АПР ще ти е 3.5 ,а ако не платиош тези 1500$ ,ще имаш ефектив АПР от да речем 3.75%
друг важен фактор са дълговите кризи
в сащ ве4е наложиха дългови лимити и след време може да се стигне до спасителни
заеми - оттам бюджетни изисквания ще се повишат - оттам следва евентуален удар за икономиката
за златото позна!тогава бе балон,сега е в пъти по голям балон. ама МВФ като си продава златото на реалния маркет и използва 2 % от кеша,за да изкупува фючъри на 1:100 левъридж,разбира се,че се получава еластисити диманд
само че един ден ще го разтоварят всичкото и тогиз ще видиш колко моа да ствуа златото и защо знлати мини и компании ще банкрутират,както банкрутираха в началото на този век
ако прочетеш някъде изказване на МВФ или сащ,че са си продали всичкото злато и вече е свършило... как всики ще скокнат да купуват,тогиз ша видиш кон боб яде ли....че бая медийна кампания ще требе,за да се излиза от фючърите
манхатън..... искаш да се похвалиш,че си живял в манхатън,или искаш да ми кажеш,че цените в манхатън имат нещо общо с цените в сащ?
не бе, асенси, за какво да се хваля, че съм бил в манхатън, аз да не съм Бойко Борисов, че да се хваля дори и когато пръдна Просто казвам, че нещата, които твърдиш не се отнасят за манхатън, така както като говориш за София и Бг и все едно говориш за 2 различни държави, но да не отплесвам, че тази тема ще се обърне на имотна.....
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
браточка,аз за имотите в сащ мнооого съм писал 2007,но в имоти.нет .... тогава им казвах,че в сащ ще гръмне балона,както и после в бг.....
аз не съм нито ъпър,нито даунър ,къв съм зависи от това,кви са ми вижданията...
и тук ви писах мноого за това къв апокалиптик съм за американските акции есендпита и доуджонсовчета .. и точно в този форум... до началото на 2009 .....после 2009 януари ви казвах,че пролетта на 2009 е времето за купуване..... познах ли?баж кога всички викаха,че срива тепърва предстои,АЗ ви казвах,че е време за влизане.......върни се назад във този форум и ще видиш,че не съм някой,който не знаеш дали лъже или не-всичко е документирано.....
дори ви казвах и за компании като денеръл илектрик и интел -че имаха такъв мощен дивидент,че просто са подарък,дори и да не се качват.
та како за акциите,дето от най големия апокалиптик,се превърнах в най големия оптимист..... сега и при имотите в сащ се превръщам от най големия апокалиптик,в най големия оптимист!
народа ми се смееше,като казвах,че щатската икономика се оправя ... не моа нуриел рубини да казва,че доу ще стане 4000 и да е в грешка,а па асен1975 да казва,че доу ще изхвръкне в небесата и да е прав..... единия професор и преподавател,другия разносвач на пици,мияч на чинии и форумен трубадур
дали сега пак няма да има ИЗНЕНАДА?миячие на чинии дали ще са по прави от икономическите професори?
ще поживееме,ще видиме!
за борсите се оказа прав преди време
сега оба4е говориме за НИ
дали добрите условия за вземане на кредит и намаленото строителство са достатъчни за да създадат ръст при НИ
когато се прави анализ трябва да се вземат впредвид вси4ки фактори които влияят
нещо много важно е огромният натрупан инвентар на просрочени ипотеки
както и продължаващият ръст на тези просрочени ипотеки
те представляват голям риск за цените на НИ и е възможно да ги натискат надолу още дълго време , а това ще окаже негативно ефект и върху продажбите
друг много важен фактор е готовността на потребителя да тегли кредит както и на банката да му предостави този кредит
след онзи брутален спад на НИ през 2008 страшно много хора се наплашиха
и този страх се е разпространил и сред тези които не са теглили все още кредит
без стабилната подкрепа на консуматора и с този голям и застрашително растящ инвентар сериозен спекулативен капитал няма да влезе в НИ дори и рентабилността им да се повиши защото ти ще закупиш ли НИ заради възвращаемостта от наем
при положение 4е има риск за самата цена на имота
въпроса с готовността на банките да дават кредити е още по забавен , но тук ще си затрая
помниш ли го тръмп до преди една година просто не искаше да спре да дрънка в продължение на около 6 месца 4е е време за НИ
защо ли го прави?
много е деликатна ситуацията с НИ и трябва да се внимава
Едва ли ще може да ти го обясни, аз затова отдавна кротко съм казал за баМки да не коментира. Най-малкото, защото УСА, Юръп и частност БГ-стан въртят на различни обороти и с различни механизми.
Едно е да се гледат рекламките по ТВ-то, друго е да си от тия дет' раздават шутове по т.нар. баМкери, дет' висят на топло, ползват служебен и-нет и фронт-лайна им ( подбрани кучки с визия ) се чудят на кого да източат активите и да му набутат пасиви, през понятието фелацио.
Чиърс, братле - но аз Асенката ( като българин ) го харесвам и му желая всичко най-добро! Нека стъпва гордо в УСА и да гази наред! Герба е важен и няма от какво да се притеснява. Смело!
Аз не съм вложил ирония във въпроса си към Асен.
Интересно ми е от професионална точка за валутите. Аз също се чудя защо все още няма раздвижване в НИ на САЩ и търся причините за това, освен психологията на стадото.... и драстично затегнатите изисквания за кредитиране, спрямо историческите стандарти на САЩ.
Асене тази година се ресетват около 500млрд опшън армс и още около 100млрд алт-а ипотеки ( по памет ) . Според мен най-добре ще е ако ще се инвестира в НИ да е 2013 и по още 2-3 причини
...to calculate the average rates, Freddie Mac surveys lenders across the country Monday through Wednesday of each week. The average rates don't include extra fees, known as points, which most borrowers must pay to get the lowest rates. One point equals 1 percent of the loan amount.....
Едва ли ще може да ти го обясни, аз затова отдавна кротко съм казал за баМки да не коментира. Най-малкото, защото УСА, Юръп и частност БГ-стан въртят на различни обороти и с различни механизми.
Едно е да се гледат рекламките по ТВ-то, друго е да си от тия дет' раздават шутове по т.нар. баМкери, дет' висят на топло, ползват служебен и-нет и фронт-лайна им ( подбрани кучки с визия ) се чудят на кого да източат активите и да му набутат пасиви, през понятието фелацио.
Чиърс, братле - но аз Асенката ( като българин ) го харесвам и му желая всичко най-добро! Нека стъпва гордо в УСА и да гази наред! Герба е важен и няма от какво да се притеснява. Смело!
Коментар