Първоначално изпратено от SStoilov
Вълко, вместо да пишеш отново глупости, коментирай следния факт.
За една седмица след промяната на наредбата за ЗМР , ЗМР са намалели с милиард и половина,
а с толкова е намалял и валутния резерв на БНБ.
Кой гений измисли това с МЗР и подари 750 милиона евро на западните банки в момент, в който всяко евро е ценно - намаляващи ПЧИ , затваряне на голям износител , дефицит по ТС.
Данните ги има на сайта на БНБ.
Отговора е да, запазват се 12%, никакви 6% както бълнува асенчо. Промяната е в частта за касовата наличност и в УЛЕСНЯВАНЕТО на достъпа до 50% от мзр, което ще рече по-ниски лихви за ползването им. Иначе ТОЗИ достъп си го имаха и ПРЕДИ промяната, но лихвите бяха пазарни + наказателна надбавка за БНБ а целта е да свалят междубанковия и да тръгне търговията. Така, че твърдението за 6% е смешка, но толкоз от тираджии преквалифицирани на форумни икономисти.
абе влък,виж кво си написал сега и си прочети постингите от вчера.......
преди казваше,че не вило верно,че БНБ разрешила достъп до 50% от ЗМР,сега казваш,че била разрешила,за да се стимулира икономиката??????????????
алоооооууууу,българономисте??????
и ако е разрешила достъпа,който по рано казваше,че не го е разрешила,колко са 50% от 12%????????????
да не би случайно да са 6% МЗР??????
почна ли най сетне да ги виждаш невидимостите,или още си сляп?
малеееее,как кълвете на различна правно финансова структура в изразяването...
утре искров ще каже,че разрешават 100% достъп до ЗМР на банките,защото да се били подпомогнали и били много консервативни и ти още ще твърдиш,че банките държат 12% резерви,нищо,че са ги изтеглили всичките.........
абе асене, достъп си имаше и преди, но с по-високи лихви човече...я ми копни какво съм написал да видим къде е грешката?
никой не ти е казвал,че е нямало достъп!достъп имаше и до западни банки,където в момента реално някои б г банки са на червено-дължат повече от активите им(ако бъдат реално оценени,а не по въображението на мажоритарите им).......
мисълта ми беше,че вече могат да теглят без наказание до 50% от ЗМР,а ти казваше,че не е така......и не само ти ,а и други гении,като ноланд,джулиъс,за който форума бил насран и други гении.
знаеш ли колко по лесно ще излезнеш от ситуацията,ако просто кажеш,че си сбъркал?
ще приключиме спора веднага,вместо да ми даваш допълнително шанс да ти набивам канчето?
нали си учил в сащ?нами ги бгетовски навици да отричаш до последно,а?
аз например мислех,че ес анд пи са смъкнали рейтинга на бг още преди месец.
обаче не бях прав-бяха намалили само аутлука.
веднага си признах,че съм в грешка и до тук!просто.
не е пагубно човек да греши!всички грешиме!
пагубно е когато човек отрича грешките си!
Българската народна банка ще признава за резервни активи 50% от касовите наличности на търговските банки, след като управителният й съвет одобри промяна в Наредба 21. Досега върху всички касови наличности банките плащаха минимални резерви, което означава, че сега реално ще заделя по-малко ресурс за това и ще имат повече свободни средства. Улеснява се и достъпът на банките до резервите им. Те ще могат да ползват 1% от тях без наказателна лихва. Досега това също беше възможно, но върху пазарната лихва, която те плащаха за това, се добавяше и наказателна. Именно тя отпада. Минималните задължителни резерви остават без промяна на 12%. Според банкери промените ще осигурят между 300 и 400 млн. лв. ресурс в системата. С приетите изменения се ограничават колебанията на междубанковия паричен пазар и се стимулира активността на банките на кредитния пазар, коментираха от БНБ.
"Този ход ще сигнализира на банките, че няма нужда да ограничават силно кредитирането, а междувременно ще понижи междубанковите лихви", коментира пред Ройтерс служител на централната банка, пожелал анонимност. "Мярката е напълно адекватна. Тя по-скоро ще намали притесненията за краткосрочната ликвидност на банките, но няма да стимулира кредитирането", заяви пред агенцията Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк.
Според Емил Аспарухов, директор на отдел "Финансови пазари" в ING, промените в наредбата ще свалят до няколко дни индекса ЛЕОНИА до ниво под 6%. Миналата седмица индексът се изстреля до рекордните 6.37%. "БНБ взе това решение след консултация с водещите банки в страната", каза Аспарухов пред "Блумбърг".
Поне до края на следващата година еврозоната ще е в период на стагнация, заяви вчера членът на управителния съвет на Европейската централна банка Георгиос Провопулос, цитиран от Ройтерс. Така Провопулос се придъедини към колегата си Хосе Мануел Гонзалес-Парамо, който преди дни прогнозира символичен икономически ръст за еврозоната през следващите няколко тримесечия. Според последната прогноза на Международния валутен фонд БВП на страните от еврозоната ще нарасне само с 0.2% през 2009 г.
Етикети: БНБ, банка, финанси
браточка,са ще ти кажа и къде е врътката и ще преебат искров и с този момент:
първо искор не може да увеличи по този начинкредитирането,защото той признава кешовата наличност за задължителен резерв.
ако банката отпусне на някой кредит,тази кешова наличност изчезва,следователно трябва и да запълни резерва в банката!
по този начин стимулират банките да държат колкото се може повече кеш,но не и да раздават пари!!!!!
ще стимулират раздаване на пари само в случай,че приознаят ипотеките и други заеми като МЗР!!!!!!!!!!!!!
съответно по никакъв начин не помагат.
а сега-къде и си го вкарват-западните банки,които имат кеш и не знаят кво да го правят,защото се страхуват да го дават на който и да е,сега ще го дадат на бг банките си,от където ще покажат голяма кешова наличност и ще си изтеглят от БНБ не 50% от ЗМР,ами и всичките 100%!!!!!!!!!достатъчни са им да покажат 200% повече от задължителните им проценти кеш и веднага ще дръпнат всичко!!!!!
и както виждаш,това вече става,а българономистта искров се чуди и мае кво става........
тази промяна е безмислена и само ощетява всички-и бг банките и БНБ,защото закещените западни пари ще си ходят обратно на запад.........
а твърдението,че ще се стимулира кредитирането е меко казано абсурдно......само се стимулира държането на кеш.....
асенчо, нищо на коментираш за твърденията си за 6% мрз, ами пак ми раздуваш теории и се опитваш да мислиш. Целта на мярката е да се повиши ликвидността и да се успокои междубанковия пазар....не да раздават кредити, сумата не е кой знае колко голяма. За стимулиране на кредитирането ще има други мерки на правителството - данъчни облекчения за кредитополучателите (лихви по ипотечни заеми да се приспадат от облагаемия доход и т.н). Глупоститети за long putovete na rusnatzite nyama da komentiram, shtoto e ochevidno, che pak se izkazvash nepodgotven i si dalech ot istinata. Za tova kolko pari sa izlyazli ot bankite kam chujbina go pusna Shuleva, kato izlyazat dannite shte vidim dali e taka. I poneje tvoite fenove (kak zvuchi samo, vse edno si futbolen otbor) kazvat, che si \"nyamal prazno\" ( каквото и да значи това от плявата дето я бълваш) искам да те попитам:
Какво стана с твърденията ти за ФИБ, ще фалира ли и кога, дай някакъв срок +- 1 месец примерно. Предварително благодаря за прогнозата, че живо ме интересува.
За една седмица след промяната на наредбата за ЗМР , ЗМР са намалели с милиард и половина,
а с толкова е намалял и валутния резерв на БНБ.
Кой гений измисли това с МЗР и подари 750 милиона евро на западните банки в момент, в който всяко евро е ценно - намаляващи ПЧИ , затваряне на голям износител , дефицит по ТС.
Данните ги има на сайта на БНБ.
Първоначално изпратено от wolf66
Първоначално изпратено от acen1975
Първоначално изпратено от Muza
МЗР бяха 12% върху депозитната база на банките майки
Ако се вземат пари от Бг не се начисляваха МЗР, затова и банките направиха към тях
фондове, които "изкупиха" част от раздадените кредити.
Касовата наличност си е касова наличност.
Въпросът ми е: запазват ли се 12% ?
Ако се вземат пари от Бг не се начисляваха МЗР, затова и банките направиха към тях
фондове, които "изкупиха" част от раздадените кредити.
Касовата наличност си е касова наличност.
Въпросът ми е: запазват ли се 12% ?
преди казваше,че не вило верно,че БНБ разрешила достъп до 50% от ЗМР,сега казваш,че била разрешила,за да се стимулира икономиката??????????????
алоооооууууу,българономисте??????
и ако е разрешила достъпа,който по рано казваше,че не го е разрешила,колко са 50% от 12%????????????
да не би случайно да са 6% МЗР??????
почна ли най сетне да ги виждаш невидимостите,или още си сляп?
малеееее,как кълвете на различна правно финансова структура в изразяването...
утре искров ще каже,че разрешават 100% достъп до ЗМР на банките,защото да се били подпомогнали и били много консервативни и ти още ще твърдиш,че банките държат 12% резерви,нищо,че са ги изтеглили всичките.........
никой не ти е казвал,че е нямало достъп!достъп имаше и до западни банки,където в момента реално някои б г банки са на червено-дължат повече от активите им(ако бъдат реално оценени,а не по въображението на мажоритарите им).......
мисълта ми беше,че вече могат да теглят без наказание до 50% от ЗМР,а ти казваше,че не е така......и не само ти ,а и други гении,като ноланд,джулиъс,за който форума бил насран и други гении.
знаеш ли колко по лесно ще излезнеш от ситуацията,ако просто кажеш,че си сбъркал?
ще приключиме спора веднага,вместо да ми даваш допълнително шанс да ти набивам канчето?
нали си учил в сащ?нами ги бгетовски навици да отричаш до последно,а?
аз например мислех,че ес анд пи са смъкнали рейтинга на бг още преди месец.
обаче не бях прав-бяха намалили само аутлука.
веднага си признах,че съм в грешка и до тук!просто.
не е пагубно човек да греши!всички грешиме!
пагубно е когато човек отрича грешките си!
"Този ход ще сигнализира на банките, че няма нужда да ограничават силно кредитирането, а междувременно ще понижи междубанковите лихви", коментира пред Ройтерс служител на централната банка, пожелал анонимност. "Мярката е напълно адекватна. Тя по-скоро ще намали притесненията за краткосрочната ликвидност на банките, но няма да стимулира кредитирането", заяви пред агенцията Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк.
Според Емил Аспарухов, директор на отдел "Финансови пазари" в ING, промените в наредбата ще свалят до няколко дни индекса ЛЕОНИА до ниво под 6%. Миналата седмица индексът се изстреля до рекордните 6.37%. "БНБ взе това решение след консултация с водещите банки в страната", каза Аспарухов пред "Блумбърг".
Поне до края на следващата година еврозоната ще е в период на стагнация, заяви вчера членът на управителния съвет на Европейската централна банка Георгиос Провопулос, цитиран от Ройтерс. Така Провопулос се придъедини към колегата си Хосе Мануел Гонзалес-Парамо, който преди дни прогнозира символичен икономически ръст за еврозоната през следващите няколко тримесечия. Според последната прогноза на Международния валутен фонд БВП на страните от еврозоната ще нарасне само с 0.2% през 2009 г.
Етикети: БНБ, банка, финанси
първо искор не може да увеличи по този начинкредитирането,защото той признава кешовата наличност за задължителен резерв.
ако банката отпусне на някой кредит,тази кешова наличност изчезва,следователно трябва и да запълни резерва в банката!
по този начин стимулират банките да държат колкото се може повече кеш,но не и да раздават пари!!!!!
ще стимулират раздаване на пари само в случай,че приознаят ипотеките и други заеми като МЗР!!!!!!!!!!!!!
съответно по никакъв начин не помагат.
а сега-къде и си го вкарват-западните банки,които имат кеш и не знаят кво да го правят,защото се страхуват да го дават на който и да е,сега ще го дадат на бг банките си,от където ще покажат голяма кешова наличност и ще си изтеглят от БНБ не 50% от ЗМР,ами и всичките 100%!!!!!!!!!достатъчни са им да покажат 200% повече от задължителните им проценти кеш и веднага ще дръпнат всичко!!!!!
и както виждаш,това вече става,а българономистта искров се чуди и мае кво става........
тази промяна е безмислена и само ощетява всички-и бг банките и БНБ,защото закещените западни пари ще си ходят обратно на запад.........
а твърдението,че ще се стимулира кредитирането е меко казано абсурдно......само се стимулира държането на кеш.....
Какво стана с твърденията ти за ФИБ, ще фалира ли и кога, дай някакъв срок +- 1 месец примерно. Предварително благодаря за прогнозата, че живо ме интересува.
Коментар